Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Svake godine recikliraju ovu temu po novinama

Pozdrav svima,
Potreban mi je savet, naime klimi koju trenutno koristim za grejanje curi gas negde a kako je stara i vec sam planirao zamenu necu je popravljati. Klima mi je potrebna za grejanje spavace sobe od 16m2 i kroz vrata deo hodnika od nekih 4m2. Izbor sam sveo na dva modela Daikin FTXF35F i Panasonic KIT-UZ35-ZKE. Prostor je solidno izolovan 10cm stiropora i 20 cm vune na tavanu. Ima li neko iskustva sa koriscenjem ovih klima?

Mislim da ovde ima slabo clanovi Panasonic, za Daikin Sensira nisam video/citao da se neko zalio 🙂

Poslednja izmena:
I koliko energije u W troši ispod Tbiv da bi zadržala isti kapacitet do Tol?
Pa ako na Tbiv -15 ima deklarirani kapacitet od 3.58kW i COP 2.06 onda trosi 3.58/2 06 = 1.74kW/h

Ako na -30 ima kapacitet 3.58kW a COP 1.68 onda 3.58/1.68 trosi 2.13kW/h

Ima razlike izmedju declared/min/nominal/max/total kapacitet.
Kako sto ima razlike u laboratoriski test vs real life test.

Ako te nesto vise interesira striktno o mojoj klimi kolko trosi koliko daje... eto imas ovu tabelu

Screenshot_20251227_122721_Adobe Acrobat.jpg

Ima li neko iskustva sa lg klimama sto se grejanja tice , konkretno lg delux 18 btu?

Koji model?
Dobre su klime, ali nema potrebe ići vam standard plus modela

Deluxe nije model, već linija proizvoda sa više modela

3.9 kW na -10. Dobra je klima.
Da li ti treba ovakav uređaj, tj. šta konkretno treba da greje?

Trebalo bi da zadovolji za ovu kvadraturu...
Ja bih možda razmišljao u pravcu dve LG S12EC, ako se uklapaju u cenu ove jedne i naravno ako je klima jedino grejno telo.

Ma posle mi je rekao da mogu da mu narucim i fujitsu ili gree , i eventualno mitcubishi pa sada imam veci izbor sta vi predlazete od 18 btu?
Amber premijim 18 ili neki fujitsi kmta 18 btu

Ma posle mi je rekao da mogu da mu narucim i fujitsu ili gree , i eventualno mitcubishi pa sada imam veci izbor sta vi predlazete od 18 btu?
Amber premijim 18 ili neki fujitsi kmta 18 btu
Amber Ultra 12 ili Fujitsu kgtg12 za Mitsubishi pitaj nekog još koji model. Može 18 a možda bi i 12ce rešile problem. Ako je dobro izolovano. Ultra ima 46 kg SJ. Možda Daikin Perfera 12...

Pozdrav, koje klime za grejanje i koje pozicije istih preporucujete za ovaj stan? Uzmite u obzir da se soba 2 nece grejati i da je u pitanju nova gradnja, budzet do 300k. Unapred hvala

Prilozi

• 5293CC39-CDE8-4187-93AA-ED7DC821F112.jpeg
    5293CC39-CDE8-4187-93AA-ED7DC821F112.jpeg
    113.2 KB · Pregleda: 37
Pozdrav , na kolikoj brzini drzite sada klime kad je temperatura oko minusa? Meni od pocetka sezone stoje na 22-23 stepena i 2 ili 3 fan. Sad kad krenu jos veci minusi moracemo jos pojacavati , jer mesto nije izolovano nikako a tanki zidovi. Na koliko je najbolje drzati tokom zime za ustedu racuna, da li drzati fan na jos vise da jace duva ili na manje, meni cele zime stoji na 2 ili 3 a ne znam da li klime vise trose kad duva jace ili slabije i sta je bolje kad dodje jaca zima, hvala.

Mogu da ti kazem da nema razlike izmedju 30 ili 60% jacine ventilatora jer trosi isto, bar tako kaze Shelly uticnica. Jedino mi se cini da je vise kad je na 100%. To je za Mideu, mozda druge rade drugacije.

Pozdrav , na kolikoj brzini drzite sada klime kad je temperatura oko minusa? Meni od pocetka sezone stoje na 22-23 stepena i 2 ili 3 fan. Sad kad krenu jos veci minusi moracemo jos pojacavati , jer mesto nije izolovano nikako a tanki zidovi. Na koliko je najbolje drzati tokom zime za ustedu racuna, da li drzati fan na jos vise da jace duva ili na manje, meni cele zime stoji na 2 ili 3 a ne znam da li klime vise trose kad duva jace ili slabije i sta je bolje kad dodje jaca zima, hvala.
Ja na minimalnoj koju prostor zahteva, tj. sa kojom dostiže i održava zadatu temperaturu.
Ergo, povećaj samo ako ne bude mogla da održi/dostigne istu.
Ili ako greješ još neku prostoriju kroz vrata, tj. ako ti je potreban "domet".

Jedino mi se cini da je vise kad je na 100%. To je za Mideu, mozda druge rade drugacije.
Generalno mora da važi za sve klime, po logici.
Veći protok vazduha više hladi izmenjivač, pa za istu temperaturu izduva mora da digne potrošnju kako bi nadomestila.

U praksi je doduše razlika minimalna, barem koliko sam ja uspeo da primetim na Airy-u i Brizli.
15-40w više na max brzini u odnosu na srednju ("turbo" bi u poređenju kontam izvesno izazvao drastičnije povećanje, no nisam probao) 🙂

Što je veća kvadratura po logici vazduh mora brže da se kreće da bi ujednačio temperaturu u prostoriji, recimo u spavaćoj Gree držim na prvoj ili drugoj brzini u 11-12 kv, dok u dnevnoj /kuhinji 32kv držim mideu na 80% u hladnim mesecima.

Nope, Turbo, tj. "Flash" ili "Boost" kako se na Midei zove, je preko 100% i zasebno se aktivira

Na pearl premiumu imam 3 standardne brzine, tj 4, ako se računa i "auto"
Auto, low, medium, high.
I one dodatne 2 brzine "turbo" i "quiet"
Zato sam pomislio da je 100% ustvari "high"

Ja bih "auto" računao samo ako zapravo varira brzinu između ovih fiksnih.
U suprotnom, tj. ako samo šalta fiksne, onda zapravo i imaš 3 brzine + (opciono) automatski menjač.

Na Midei je sve u procentima. Konkretno na Brizli i Extreme-u šaltanje ide na +-20%, a može i u pojedinačnim procentima čak.
Turbo/"Boost" je zasebna opcija, a "Tihomira" čini mi se da i nema (zasebno).

Usput, Haier "Premium" -> 3 brzine venta, Gree Airy "Premium" -> nema merenje potrošnje (znatno jeftinija Clivia ima)...... 🙄🤦‍♂️🖕🙄

Merenje potrosnje moze kroz uticnicu svakako, problem je potrosnja😀.

Sto se tice Midea Solistice 9000btu, kada radi u fulu trosi oko 850w. Kada je u tzv modulaciji ide oko 400-420w, ne znam da li sam ikad uhvatio ispod toga.

Midea Oasis plus 12000btu, kada radi u fulu trosi oko 1200w, kada modulira u proseku oko 480w.

Ono sto je zanimljivo za Solistice da zaista przi neverovatno, jako brzo zagreje prostor.

Eto cisto neki info ako nekog zanima Midea.

Na pearl premiumu imam 3 standardne brzine, tj 4, ako se računa i "auto"
Auto, low, medium, high.
I one dodatne 2 brzine "turbo" i "quiet"
Auto se ne racuna, ali zato imas Low, Medium i High plus Tirbo i Quiet sto je ukupno 5 brzina

Držim na AUTO. A što je brži ventilator, veći je COP, tj za istu temperaturu manje će da troši. To što drugi vide MANJU potrošnju na sporijoj brzini je zato što se udaljeni delovi objekta ne greju kako treba jer klima ne dobacuje daleko

Nazad
Vrh Dno