Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Oko 1000-1300kW koje god godisnje doba. 2 bojlera od 80l, 2 masine za ves, 6 clanova, 3 klime retko rade.

Poslednja izmena:
Zadnja dva meseca, otkad je prikljucena i druga kuca, znaci dve kuce, ~170m², dva bojlera, jedan mali bojler, dve klime, dva sporeta, dva frizidera, tri zamrzivaca, dve ves masine, dve sudo masine, 4 televizora, jedan komp, cirkulaciona pumpa za grejanje, plus moja stolarska kombinirka 850-900kw/h, ocekivao sam vise. Popis uredjaja ko Dimitrije Pantic...😁

Da li postoji neki portal kao portal.eps.rs samo za pravna lica?
Kada pokušam da dodam ugovor, traži mi JMBG sa 13 cifara, tako da PIB i matični broj ne prolaze.

na dnu priloga uz račun tj ono kako izgleda račun za fizička lica piše "na portalu https://portal.eps.rs/ možete preuzeti račun", ali ne znam kako da dodam ovog potrošača.

Isti je portal, ali moraš da imaš poseban nalog. To je prvi izbor prilikom registracije, ali pogledaj uputstvo i najčešća pitanja pre toga za detalje. Glavna stvar je da oni moraju da imaju mejl pravnog lica u sistemu, dakle ne može bilo koji, kao što je za fizička glavno da moraju da imaju JMBG (u kombinaciji sa naplatnim brojem), dok mejl tu nije važan.

Isti je portal, ali moraš da imaš poseban nalog. To je prvi izbor prilikom registracije, ali pogledaj uputstvo i najčešća pitanja pre toga za detalje. Glavna stvar je da oni moraju da imaju mejl pravnog lica u sistemu, dakle ne može bilo koji, kao što je za fizička glavno da moraju da imaju JMBG (u kombinaciji sa naplatnim brojem), dok mejl tu nije va
Prijava je moguća samo uz email pravnog lica koji je prijavljen na APRu.
Posle registracije je potrebno dodati broj(eve) ugovora.

Probao sam sa adresom prijavljenom na APR, probao sam i sa adresom na koju mi šalju i račun (zapravo je ista adresa 🙂), probao sam i druge adrese od iste firme, kaže, ne postoji takav korisnik.

Kod mene se razlikuje registrovani email pravnog lica od emaila na kome sam registrovao efakture.
Danas sam prvo probao email za efakture i kada nisu pronašli korisnika onda sam uspeo da napravim nalog sa zvaničnom email adresom.

Probao sam sa adresom prijavljenom na APR, probao sam i sa adresom na koju mi šalju i račun (zapravo je ista adresa 🙂), probao sam i druge adrese od iste firme, kaže, ne postoji takav korisnik.
Ja isto tako za suprugu za lokal nisam nikad uspeo, registrovali da mi stiže račun na email i na Uvid više i ne ulazim jer ne može za lokal i ne može za mene koji sam prozjumer.

imam masinu za susenje vesa, ves masinu, frizider, tv, sporet i komp
to je svakodnevno sto se koristi.. monofazna je struja i jednotarifna
meni nije jasno kako al ajde.. pre 20 dana nov bojler a ostala bela tehnika je stara nekih 6,7 godina

evo tri slike potrosnje bojlera, imam tapo smart uticnicu i nakacena je na bojleru.. novembra je stavljen nov bojler metalac od 80L.. vidi se onih par dana praznog hoda..
ispada da ovaj nov bojler vise trosi struje nego stari od 10godina i 50L zapremine.. sad vidim da je za pola decembra potrosio 57kWh
verenica i ja tusiranje svakodnevno, imamo malu bebu od godinu i po al se kupa u koritu, sipamo mozda 10l mlake vode i to je to..

Prilozi

• dec.jpg
    dec.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 149
  • nov.jpg
    nov.jpg
    81.5 KB · Pregleda: 52
  • oct.jpg
    oct.jpg
    92.5 KB · Pregleda: 148
Poslednja izmena:
Pa normalno da troši više kad je veći od starog, to ima samo grejač, nema šta da štedi koliko god da je nov jedino neka toplotna pumpa ako postoji.

Hladnije je vreme u decembru i sigurno je za koji stepen i sama voda hladnija.

imam masinu za susenje vesa, ves masinu, frizider, tv, sporet i komp
to je svakodnevno sto se koristi.. monofazna je struja i jednotarifna
meni nije jasno kako al ajde.. pre 20 dana nov bojler a ostala bela tehnika je stara nekih 6,7 godina

evo tri slike potrosnje bojlera, imam tapo smart uticnicu i nakacena je na bojleru.. novembra je stavljen nov bojler metalac od 80L.. vidi se onih par dana praznog hoda..
ispada da ovaj nov bojler vise trosi struje nego stari od 10godina i 50L zapremine.. sad vidim da je za pola decembra potrosio 57kWh
verenica i ja tusiranje svakodnevno, imamo malu bebu od godinu i po al se kupa u koritu, sipamo mozda 10l mlake vode i to je to..

Star je u oktobru proseku trošio 3,89 kWh po danu.
Nov je u decembru trošio 4,05 kWh po danu. Ako nastavite istim tempom do kraja meseca će biti 125 kWh.
To je statistička greška na ovom uzorku. Sačekaj da prođe duži period, pa onda vidi. Nama je ista ili veća varijacija iz meseca u mesec (a koristimo uvek isti bojler).
Nema smisla da troši više, osim ako nema lošiju izolaciju.

Da li se za ova nova pametna brojila koja se daljinski očitavaju nešto više informacija može naći u aplikaciji, tipa dnevna potrošnja, ili je sve isto što se računa tiče?

Za sada ne. Kapiram da ce morati da daju neke takve podatke kada pocnu da imaju dinamicke tarife.

Da li je najavljeno uvođenje dinamičkih tarifa ili...?

Jeste još prošle godine u ovo vreme. Slična je situacija kao ovo sa samočitanjem i njihovom (ne)obavezom da čitaju svakog meseca. Isti paket izmena i dopuna Zakona o energetici dozvoljava i jedno i drugo. Ovo sa čitanjem je brzo i primenjeno, a za dinamičke tarife nisam siguran. Ovde nalazim relativno svežu vest da ih kao već nude na komercijalnom snabdevanju. Za garantovano je to već malo teže, jer brojila moraju da budu odgovarajuća, pa je pitanje koliko bi u ovom trenutku bila moguća masovna primena.

🙄

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    11 KB · Pregleda: 108
Da ne idem u nazad, pomagajte - da li je normalno da dobijem račun od 7.800 a živim sam, kuvam jednom nedeljno, barem 10 dana mesečno uopšte nisam kući jer radim od 10-00h, veš perem jednom nedeljo ili recimo 5 puta mesečno... Grejem samo dnevnu sobu na francuski radijator od 2.5kw, spavaću ne grejem jer volim da spavam u hladnijem.

Meni je to nekako puno, ali jednom kad sam bio da se raspitam otresli su me ko onu stvar posle pišanja...

Da ne idem u nazad, pomagajte - da li je normalno da dobijem račun od 7.800 a živim sam, kuvam jednom nedeljno, barem 10 dana mesečno uopšte nisam kući jer radim od 10-00h, veš perem jednom nedeljo ili recimo 5 puta mesečno... Grejem samo dnevnu sobu na francuski radijator od 2.5kw, spavaću ne grejem jer volim da spavam u hladnijem.

Meni je to nekako puno, ali jednom kad sam bio da se raspitam otresli su me ko onu stvar posle pišanja...
Dežavu!
Dal si ti ili je neko drugi imao istovetno pitanje pre par meseci?

Grejem samo dnevnu sobu na francuski radijator od 2.5kw,
Kod nas slabo šta ima normalno ali 2.5kw električni radijator može da potroši dosta.
Jedan dan grejanja na maksimumu = 60 kilovata potrošene struje.
Na računu ti piše koliko si potrošio struje, i od te cifre se kreće, nismo vidoviti da možemo znati da li je tvoj račun ok bez tog podatka.

Radijator ti troši 2,5kw puta koliko ti sati radi. Znači za 1 h. ti potroši 2,5 kw. A klima će ti potrošiti 500 600 wati.

S tim da i radijator ima neku regulaciju temperature, ne radi konstantno nego se gasi kada postigne zadatu temperaturu. Isto tako bi i klima mogla da troši oko 1.5kW da radi na max.

@Poolmaker Nisam odgovorio tebi, nego @dejca na komentar da klima troši 600W a radijator 2.5kW. Ne znam što si se našao prozvanim.

@Poolmaker Nisam odgovorio tebi, nego @dejca na komentar da klima troši 600W a radijator 2.5kW. Ne znam što si se našao prozvanim.
Da ako radijator uspe da zagreje zadatu temperaturu naravno da će trošiti manje, ali opet ne verujem da će manje od 1kw po satu.
Ja sam napisao 2,5kw da čovek otprilike vidi ko mu je krivac za potrošnju. A on sam neka si kupi neki merač i sam će videti potrošnju.

Nazad
Vrh Dno