Šta je novo?

Supernova (2024+)

Nzm ali poceo je ponovo da zeza wifi iako su menjali modem pre oko 2 meseca mozda. Samo sto sada potpuno telefoni ne vide mrezu dok ne odradim reset na 15 sekundi drzanja dugmeta na modemu. Pomislih da je razlog kuvanje tog adaptera medjutim isto je i sa ovim drugim. Kabal ili ti net na kompu radi kao doxa

I sad nzm da li da kupim neki adapter sa jacom amperazom tipa bar 2A ili vise ako to ima veze sa tim uopste ..
Nema potrebe da drzis to dugme toliko dugo. Dovoljno je jednom za gasenje i zatim ga palis kada radis restart. Osetljivo je to dugmence na Technicolor-u. Inace ce da radi...
Toothpick_s.jpg
Moj Technicolor TC 7210 se ponekad teze pali...Zato kada mi treba restart samo vadjenje iz uticnice. Meni su promenili adapter jer se bas grejao i gasio mi TC 7210 po nekoliko puta dnevno. I ovaj zamenski se isto greje ali nemam vise tih problema.

@mwsavko pa tako 10-12 sekundi 🙂 nasao sam kod kineza za 320 din navodno 12v 2a

Cakcalicom i drzim pritisnuto.

hah kupio taj neki od 320 din navodno 12v 2a ne reaguje modem. Zamenim za neki od 550 din on dize modem ali nece niti na jednu od tih decimala da radi kako treba. Tako da sutra idem da dodam jos 100 din i uzmem taj od 650din taj je poslednja nada xd

Prilozi

• 8ffdc742-9deb-4cfd-b7e5-285ca2836a6e.jpg
    8ffdc742-9deb-4cfd-b7e5-285ca2836a6e.jpg
    161.6 KB · Pregleda: 109
  • 2450e642-99b8-4727-9e0d-17cd1d78f15d.jpg
    2450e642-99b8-4727-9e0d-17cd1d78f15d.jpg
    156.5 KB · Pregleda: 159
Da li je neko imao problem da neke aplikacije ne rade ili da recimo blic nece da otvori na mobilnom telefonu, kod mene na xiaomi ne otvara a na sasmung radi, koliko sam video imaju problem neki ruteri sa ipv6 protokolom pa se to rešava tako sto se isključi ipv6 ali ja to ne mogu da ugasim na huawei ruteru, ruter je Huawei HG8245W5-6T

Сада ако сајт има в6 адресу обавезно иде преко ње.

Blic konkrento za svoje servise ne koristi IPv6, dostupni su samo preko IPv4 veze.

Ovo nije tačno: web browser-i koriste tzv Happy Eyeballs algoritam da bi se povezali sa web serverom sajta koji korisnik otvara čak i kada pristup ne radi kroz bilo IPv6 ili IPv4 kada mreža sa koje pristupa ima probleme.

Aplikacije za telefone ne rade ovo - uvek pokušavaju IPv6 ako je dostupan na mreži korisnika i ako web servis podržava povezivanje preko v6 - od aplikacija za vesti npr N1 koristi, a npr b92 i blic ne jer njihovi web serveri ne podržavaju isti.

Testiram drugi, radi. To je onaj od Zyxel-a @mirza82 🍻

On je koliko vidim mlak a inace sam vec osacovo ovaj za 495 din GB NPA-AC46 12V 2A 24W ~ mislim da pasuje?

Posto mi se ne nateze sa SN a i oni ne bi promenili nikad dok nije rikno skroz.

@Bojan31 nesto sam guglao cini mi se da je fora sto "nas" adapter je 1.5A a tc 7210 zahteva 2A
I moj adapter tc7210 je poprilično vruć na dodir, leti nepodnošljivo, zamenio bih ga, ali mi ta kineska rešenja ne ulivaju baš nadu, pogotovo što znam za slučajeve kineskih punjača i haosa koji su napravili.

Jel zna neko možda, gde bi mogao da se nađe malo kvalitetniji adapter za tc7210?

Prilozi

• 123.jpg
    123.jpg
    110.5 KB · Pregleda: 78
Или су погрешили па ставили вдсл брзине или покушавају д вас натерају да узмете и телевизију јер тамо су брзине 400/20 и 600/30.

Super net paketi na coaxu su "sahranjeni" te u skladu sa tim primite moje "saučešće", odnosno naplaćuju ih po cenama za optiku, a daju mnogo manje:

Brzina pristupaStara cenaNova cena
50/526503500
100/1031004500
200/203500nema u ponudi
cene su sa popustom za eračun i zaokružene za 1 dinar na više.

Dodatno super net optički paketi su:

200/2003500nema u ponudi
400/40039003500
600/60052004500
1000/50068007500

Najjače što im cene na sajtu i u cenovniku nisu iste, sad vidim obrisali opet coax pakete sa sajta a bili su sinoć.
Moj frankeštajn paket 150/10 bez UO plaćam 3100din a posle 9.1. ko zna dal 4500 ili više dok je optika 400/400 sa 3900 spuštena na 3500din.
Znači bukvalno kažnjavaju nas koji smo na staroj mreži a novu nisu obezbedili, koji su ovo diletanti ja nemam reči.
Sreća pa imam lokalnog provajdera sa optikom pa prelazim uskoro na njega, nema UO, ako ga preuzme Telekom prelazim na A1 kućni net samo da se otarasim ovih. Kod njega je 150/20 1500din (a ovamo 100/10 4500din, skuplje 3 puta a sporije).

Koliko vidim ko ima UO njemu se sad ne menjaju cene kao prošli put?

Kome treba adapter neka mi pusti adresu pa cu mu poslati.

Najjače što im cene na sajtu i u cenovniku nisu iste, sad vidim obrisali opet coax pakete sa sajta a bili su sinoć.
Moj frankeštajn paket 150/10 bez UO plaćam 3100din a posle 9.1. ko zna dal 4500 ili više dok je optika 400/400 sa 3900 spuštena na 3500din.
Znači bukvalno kažnjavaju nas koji smo na staroj mreži a novu nisu obezbedili, koji su ovo diletanti ja nemam reči.
Sreća pa imam lokalnog provajdera sa optikom pa prelazim uskoro na njega, nema UO, ako ga preuzme Telekom prelazim na A1 kućni net samo da se otarasim ovih. Kod njega je 150/20 1500din (a ovamo 100/10 4500din, skuplje 3 puta a sporije).

Koliko vidim ko ima UO njemu se sad ne menjaju cene kao prošli put?
Alfi, nzm da li si video u A1 temi, pitah te da li moze A1 net kod nas, ali u paketu sa tv-om, da li si kojim slucajem isao da pitas i proveris sa nasim A1? I ja planiram da otkacim Supernovu, osim ako ne uvedu optiku i placam 50%, ne preko 2k kao sada.

Alfi, nzm da li si video u A1 temi, pitah te da li moze A1 net kod nas, ali u paketu sa tv-om, da li si kojim slucajem isao da pitas i proveris sa nasim A1? I ja planiram da otkacim Supernovu, osim ako ne uvedu optiku i placam 50%, ne preko 2k kao sada.
Za sada još ne, ali za 30-60 dana bi trebalo da krene. Već ima ljudi koji su se interesovali i prijavili. Juče sam svraćao u poslovnicu i mene je zanimalo.

Videh, zaboravi da odgovorim. Ja nisam bio ali eto čovek odgovorio. Zar nemaš beše optiku neku tamo, što A1? Ja prelazim kod lokalnog na optiku, iskustva su dobra, nema šanse ovim turcima da plaćam 4500din za 100mbit net makar ostao bez istog.

Neki tamo neki vamo. Kakva su iskustva sa netom? Jel može neko da okači merenje sa speedtestom a da je na kablu....

Meni se letos adapter istopio. Sto se tice ovih cena preterase ga. Meni lepo na adresi radi a1kn 50/10 a i pokriven sam 5g signalom. Vise mi se isplati da uzmem dodatni A1 5g kn nego njima da placam ove cene. Svakako imam i eon van mreze,ai xplore tv.

Neki tamo neki vamo. Kakva su iskustva sa netom? Jel može neko da okači merenje sa speedtestom a da je na kablu....
Meni je večeras počeo da radi kako treba i da ne prekida i ne gubi pakete inače je zezao od ponedeljka ujutru, u utorak prijavio, u sredu potvrdili prijavu ali me nije niko zvao. Kad radi radi ok punom brzinom 150/10 na to nemam zamerki ali imam zamerku na cenu jer 150/20 na optici kod lokalnog je 1500din a ovo će sad da košta 4500, mislim da su ga ovaj put ipak malo preterali, očekujem ludnicu u poslovnici kada budem vraćao modem.

I meni je posle 12 meseci sa popustom od 50% i cenom od 1600 din od novembarskog računa cena usluge skočila na 4100 umesto da bude 3200 din.
Poslao prigovor mejlom.
Posle prigovora poslali su novi račun sa ispravnom cenom, sa rokom plaćanja do 31.12

Super net paketi na coaxu su "sahranjeni" te u skladu sa tim primite moje "saučešće", odnosno naplaćuju ih po cenama za optiku, a daju mnogo manje:

50/526503500
100/1031004500
200/203500nema u ponudi
cene su sa popustom za eračun i zaokružene za 1 dinar na više.

Dodatno super net optički paketi su:

200/2003500nema u ponudi
400/40039003500
600/60052004500
1000/50068007500
ko ce ovo da placa?Samo internet kosta 30 ili 40eur mesecno?

Gde je TV, telefon?
Izacice komunikacione usluge na 100eur mesecno

@bakara Svi krediti koje je uzeo Telekom moraju da se vrate.

Ko god im pravi "problem" i daje povoljnije ponude biva "progutan" khm Orion... Beotel... Ostali koji su već progutani...

U Nišu smo imali od dostupnih infrastruktura krajem 2010ih imali:
  • mts vdsl
  • kopernikus kabl
  • jotel kabl
  • jotel optiku
  • exe optiku
  • netnet optiku
  • orion optiku
  • sbb kabl

Sad imamo:
  • mts vdsl
  • mts optiku
  • supernova (kopernikus) kabl
  • supernova (exe) optiku
  • supernova (netnet) optiku

• jotel optiku
  • sbb kabl
  • sbb optiku (negde)
  • orion optiku (uskoro ode pod telekom)
  • a1 optiku (po negde)

Odnosno biće 6 paralelnih infrastruktura u vlasništvu telekoma po gradu.

Monopol / duopol u praksi.

Kad tražiš uslugu od zakupca telekom infrastrukture (telekom je u zakonskoj obavezi da drugima ponudi pristup pod istim - nediskriminatornim uslovima), oni kažu, a preko Supernove ne može! Molim?! Kako ne može, to je u suprotnosti sa zakonom, odlukama Ratela, pa čak i internim odlukama samog telekoma!

Telekom u zakup pod poznatim uslovima daje: xDSL, DOCSIS i GPON infrastrukturu.
Nije važno pod kojim brendom je infrastruktura, to se u samim dokumentima nigde ne spominje.
Po dokumentima, telekom nudi u zakup: mts ADSL, mts VDSL, supernova DOCSIS, mts GPON i supernova GPON.

Ne znam kako ljudi tvrde da ih baš briga što telekom uzima tolke kredite i kupuje sve čega može da se dohvati, i onda očekuju da ih to neće udariti po džepu (ne kažem za tebe @bakara) već generalno.

U Bugarskoj paketi net + tv koštaju 20€
U Rumuniji paketi net + tv koštaju oko 13€

U Srbiji paketi net + tv koštaju 25 do 50€ da se zna ko je "gazda"!

Uvek me je zanimalo ako preko iste telefonske linije i sad preko optike može da se nudi usluga više operatera,da li je isto izvodljivo i sa kablovskim bakrom da više njih kroz iste kablove puste različite usluge. Da li je to izvodljivo pošto je sad yettel vlasnik SBB ko što su oni iznajmili optiku od MTS da sad MTS od njih iznajmi kablovsku infrastrukturu i u mestima gde ima SBB a nema MTS optike ponude supernova box pakete preko SBB kablovske.

Što se tiče pristupa internetu može. Kapacitet DOCSIS 3.0 mreža je dosta manji od GPON-a, tako da bi OTT televizija pravila zagušenja.

Zato svi kablovci uvek prave hibridna rešenja DVB-C za uživo + OTT za "vraćanje" i on demand.

Za te svrhe se može koristiti Simulcrypt tehnika gde jedan te isti DVB-C signal koristi više provajdera, a svaki ima svoje ključeve za dekripciju.

Ipak, ovo bi zahtevalo da svi razviju svoja hibridna DVB-C / OTT rešenja, a kolko je to realno...

Zato je optika tu daleko jednostavnija.

Dj hvala na pomoći. A da pitam jedno lagano pitanjce u vezi instalacije opreme. Ako se odlučim za Supernovu a sva je prilika da ću morati. Imam dva TV-a, jasno mi je da sliku dobijaju od verovatno nekog box-a, to je uživo slika. A lad hoću da stopiram, vratim, pogledam nešto što je juče bilo to ne ide peko koaksijalca nego preko utp kabla (internet). E sad nije sporan prvi TV tu je berovatno neki modem koji je spojen sa boxom. A ja želim da i drugi TV ima svoj box a ne neke aplikacije i slično.
Znači da taj drugi TV odnosno drugi box da bi vraćao program treba da ima svoj pristup internetu koji bi dobijao od njihiovog modema. A da bi imao vezu sa tim da kažem modemom kako ih spojiti? Jel mora kabal ili ima opciju za bežično povezivanje pa da spojim utp kablom moj ruter sa njihovim modemom i da wifijem dam internet tom drugom boxu, jel može?
Uh al sam ga sročio svaka mi dala....vode iz bokala.

Може у подешавањима мув бокса изабереш да ли ће премотавање да иде преко лан кабла или преко вајфај. Ако имаш дигитални телевизор можеш само картицу да убациш у њега али онда немаш премотавање.

Nazad
Vrh Dno