Šta je novo?

Mašine za pranje sudova - sudomašine

Probacu sa jos neki opcijama iz aplikacija na telefonu, pa cu videti sta mi je ciniti 😀

Pukao mi onaj jedan..pipak? 😀 koji drzi tanjire na donjem delu masine. Ima li negde da se kupe ti delovi, vidim da su modularni i da mogu da izvucem lako ceo taj deo koji sluzi za drzanje posudja?
U pitanju je bosch sudomasina

Koji je model te Vase masine?
Pre Bosch sam imala Beko, prala je i susila lepo zaista ali su joj korpe istrulile nakon. 3-4 godine. Na Bosch i danas nakon 14 godina korpe su kao nove.

Kod mene Bosch Serija 4 stigla pre nedelju dana i kada ukljucim ExtraDry opciju, sudovi su suvi, naravno, udubljenja na soljama/činijama ili kanalima na šerpama ostane malo vode. Tanjiri/čaše su spolja-unutra kompletno suvi. Do sad sam pustao samo Auto program sa uključenom opcijom ExtraDry.

E da uvek prvo vadim sudove sa donje korpe pa navise. Jer desi se da u srednjoj prskalici ostane po koja kap koja može da zavrsi na danjirima iz donje posude ako prvo povucem srednju korpu.
Koji je model masine? Imate li trecu korpu za escajg? Ako imate u kakvom je ona stanju nakon oranja? Kod mene iz nje kao da pada kisa dok je izvlacim. Sve je u kapima vode.

Da li je neko poredio Bosch seriju 4 i 6?
Sem da se pravi u Nemačkoj, ima li još nekih razlika?

Pa pitanje je šta se pravi u Nemačkoj. Ni jedan od mojih uređaja serije 6 nije made in Germany

Koji je model masine? Imate li trecu korpu za escajg? Ako imate u kakvom je ona stanju nakon oranja? Kod mene iz nje kao da pada kisa dok je izvlacim. Sve je u kapima vode.
BOSCH Serija 4 SMS4HVW00E je model masine,

Ima trecu korpu za escajg na vrhu masine, svi sudovi i korpa su suvi, osim vrata na kojima ima kapljica. Mada s obzorom da je masina u spajzu gde je hladno i radi samo nocu...

Imam i ja isti model , povecao sam kolicinu sjaja , i promenio tablete, podesavao program iz aplikacije, sada je dobro proslo, ima par kapljica ali za razliku od pre je bolje, videcu jos da testiram.

So i sjaj sam podesio za po +1 u odnosu na fabrikci, korstim Feri obicne tablete. Preko aplikacije vidim da ima jos programa koji mogu da se skinu. Nisam to probao.

Vec sam pisao ovde trazeci savet za kupovinu sudomasine i to je odradjeno ali mi sada treba pomoc ili ti novi savet.
28.112025. OnLine sam porucio BEKO BDIS 38040 potpuno ugradnu masinu. Majstor ju je ugradio u novu kuhinju i povezao 16.12. da bi masina prvi i drugi rad obavila 17.12. i 18.12. Sta se desava. Masina ima automatsko otvaranje vrata nakon zavrsetka izabranog ciklusa/programa i 17tog shvatim da ta opcija ne radi 🙁 . . . 18tog (takodje nije radila) ali bacim pogled u toku ciklusa pranja na vrata masine (ni sam ne znam zasto)(krilo od iverice na vratima) i shvatim da je gornje levo cose (pa na dole) vlazno i da tu propusta vodu 🙁 🙁 🙁 Kako na brzinu da proverim (drzao sam reciklirano papirno uputstvo u rukama), provucem to uputstvo u zazor izmedju 2 krila (krilo masine i radnog dela) i ono se namokri (moralo je na radijator na susenje). . . Pozovem Beko centar da prijavim kvar i juce (20tog) mi dodje neki klinac iz ovlascenog setvisa da pogleda sta i kako. Izvuce masinu da bi, sa gornje strane, dopreo do sklopa za auto otvaranje vrata. Krene da oslobadja 'zabice' na plastici i slomi jednu (od 4 ukupno) ali uspe da otvori taj sklop i trt-mrt uz 10tak zvanja da se konsultuje sa kolegom, sklop proradi. On vrati to na masinu i kaze mi da pustim neki ciklus od 30min kako bih proverio da li radi i sta se desava ali da on mora da ide na drugi servis a ja da propratim rad. . . Negde od 20tog minuta krene da propusta kapi vode u toku rad na tom cosku i ja obrisem sve to ubrusom i ufotkam sve i koliko sam mogao (tako je bilo da kraja ciklusa). Na kraju se vrata automatski otvore i to je proradilo ali vlazenje ostaje. Pozovem ovog malog i to mu kazem i on rece da mora da se konsultuje sa starijim kolegom pa me je posle 5-6min zvao da mi kaze da u ponedeljak (22gog) moraju da dodju da izvuku (razgrade) masinu i da je odnesu u servis na posmatranje pa da vide sta i kako.

Moze li neko da me uputi sta su moja prava u ovom slucaju obzirom da se plasim sta ce se desiti sa masinom u servisu jer je ovaj mali uspeo na licu mesta i pred mojim ocima da slomi jednu 'zabicu' 🙁 🙁 🙁

Svaki savet i/ili konstatacija dobrodosla!

P.S. Posmatrajuci odskrinuto krilo masine u odnosu na liniju gornje konstrukcije, krilo izgleda kao da u tom levom gornjem delu 'bezi' tj. ima zazor od 3mm u odnosu na desnu stranu ida gornja ivica krila duzinski nije paralelna sa gornjom ivicom tj 'plafonom' masine.
P.P.S. Desna strana nema nikakav problem sto se vlazenja/kondenzacije tice!

Poslednja izmena:
Moraju da je zamene za novu. Servis u prvih 6 meseci je moguć isključivo uz saglasnost kupca.

Mozda ce nekome koristiti….. zalila sam se da nova Bosch masina ne susi sudove. Promenila sam sjaj , somat sad koristim i sudovi su savrseno suvi od momenta kada sam promenila brend sjaja. Tako da ako neko ima slican problem neka proba somat.

A koji sjaj je korišćen kada sušenje nije radilo?

Ja prestao da stavljam sjaj... Manje hemije, a na sudovima nema fleka od vode (koristim malo bolje tablete)

Koje tablete? Ja koristim Fairy, jedino one dobro peru inox. Samo sa njima blista.
A ovako za tanjire, case…. Sve su mi tablete dobre ali posto su mi sve serpe od inoxa kupujem iskljucivo Fairy.

Isti problem za bosh 4, iz lidla i iz dma sjaj koristio, promenio sa finish, i sad je ok , suvo 🙂 inace to sam video u upustvu da se pojaca sjaj da bi bilo bolje osuseno, ali vazno da radi. Predhodnu masinu sam pokvario od kako sam krenuo da koristim iz Dm prasak i sjaj.

Pa vidite i moja stara Bosch serija 6 je susila sudove sa tim sjajem iz Lidla. Ostalo mi je bas dosta u flasi kad je stigla nova masina i nisam kupovala nov sjaj nego sam logicno sipala njega ali masina nije susila. Bila sam na ivici da je vratim. Promenila sjaj, ajde kao i to da probam i skroz druga prica, masina susi perfektno sudove. Nivo sjaja nisam menjala u podesvanjima.
Zasto je w5 u staroj masini susio perfektno a u novoj nikako je totalna enigma za mene.

Isti problem za bosh 4, iz lidla i iz dma sjaj koristio, promenio sa finish, i sad je ok , suvo 🙂 inace to sam video u upustvu da se pojaca sjaj da bi bilo bolje osuseno, ali vazno da radi. Predhodnu masinu sam pokvario od kako sam krenuo da koristim iz Dm prasak i sjaj.
Kako si je pokvario praškom iz dm-a?
U poslednje vreme smo počeli da koristimo upravo taj prašak i jako smo zadovoljni rezultatima pranja, mnogo zadovoljniji nego bilo kojim tabletama. Ali ne bih ako će mi crknuti mašina

Koje tablete? Ja koristim Fairy, jedino one dobro peru inox. Samo sa njima blista.
A ovako za tanjire, case…. Sve su mi tablete dobre ali posto su mi sve serpe od inoxa kupujem iskljucivo Fairy.
Fairy, finish quantum, somat excellence premium

Pre nekog vremena je u DE bio test u Stiftugs Warentest casopisu, izuzetno renomiranom, test tableta za masinu, sa svim dostupnim brendovima ovde, i DM all in 1 tableta je bila na samom vrhu, iznad brendiranih.

Ja ih od tada redovno koristim, zajedno sa Lidlovim all in 1, ukupno 8 godina, i bas smo zadovoljni.

Od tada ne kupujem vise Somat, Finish i ostale skuplje.

Tacnije, ne dajem vise od 20rsd po tableti...

Prasak iz dm-a je nekada bio savrsen, bukvalno nije bilo te kapsule koja bi sa njim mogla da se meri. A onda su ga pokvaril, izmenili su mu formulu. Ranije je bio beo, sad je plav i uopste ne pere tako dobro kao stati, ma ni blizu. Po inoxu merim kakav je prasak/ kapsula. Zauvek cu zaliti za tim praskom.

Pre nekog vremena je u DE bio test u Stiftugs Warentest casopisu, izuzetno renomiranom, test tableta za masinu, sa svim dostupnim brendovima ovde, i DM all in 1 tableta je bila na samom vrhu, iznad brendiranih.

Ja ih od tada redovno koristim, zajedno sa Lidlovim all in 1, ukupno 8 godina, i bas smo zadovoljni.

Od tada ne kupujem vise Somat, Finish i ostale skuplje.
koja tacno?

DM ima cetiri vrste all in one tableta.

Mozda nije od toga, ali sam tako povezao, 6 mesc smo koristi taj, i onda je pocela greska e04, bez praska prodje program ali sa njega nece. Mozda i nije do toga, ali ne zelim da rizikujem sa novom masinom vise.

Nazad
Vrh Dno