Šta je novo?

TWS slušalice

Pozdrav. Da li imate predlog za kupovinu slusalica koje imaju kvalitetan mikrofon, da se ne cuje kompresija preko google meet, viber, kao da je u pitanju mikforon od 500 din? Za android platformu.

Da bih bio potpuno fer, evo finalnog update-a. Neverovatno je da slušalice šalju sa ovako lošim fabričkim podešavanjem. EQ setting ima 10 podešavanja, ali za svako podešavanje može da se posebno promeni frekvencija (npr. nema 1KHz, ali može 1.6KHz da se setuje na 1KHz i sl.).

Nakon što sam podesio sve to, slušalice zvuče mnoooogo bolje. Šta je dodatno pravilo problem, nisu baš primetne razlike, ako se EQ podigne za npr. +1 ili +2. Treba biti malo izdašniji po tom pitanju.

Evo mojih podešavanja:

Pogledajte prilog 516863

Treba možda još malo da se pogiram sa visokom, ali jako dobro zvuče sada. EQ je i stvar ličnih preferenci.
Uglavnom, dobro izbalansiran proizvod - zakinuli su ih na wireless punjenju, malo je lošija kutijica, ali sa zvukom nisu omanuli.

Takođe, skinuo sam njegove stock gumice i stavio sam TRI Clation. Ništa spec, ali su bolje od većine stock.

Sony WF-1000XM5 od 350 eura, koliko sam ih ja platio, defitivno ne vrede toliko pored ovih od 72$ 🙂
Probao prvo tvoj EQ, meni je previše za slušanje u miru i tišini, mod Normal. Nemir mi stvara tolika prenaglašenost, posebno basa.

U kom modu si podešavao i da li imaš neko novije podešavanje?

Probao sam još par sa reddit, i na kraju vratio na klasik pitse. Deluju da mogu bolje, tako da sledi i meni igranje.

Nisam čuo za iste. Hvala puno na odgovoru tj savetu. 🙏🏻🩵

Fiio Air Link ne pronalazim u BGu nigde. Gde to nabavljate? 🫣🤷‍♂️
Pretpostavljam da Air Link ima smisla samo sa nekim ne-Apple tws koje podržavaju LDAC/AptX Lossless?

Hvala vam svima za edukaciju.

Ma kakav Beograd, kod nas možeš samo da nađeš eventualno stari BT11 za 50 eura...

Imaš official FiiO store na AE...

Screenshot 2025-12-19 at 15.44.50.png

Screenshot 2025-12-19 at 15.44.34.png

Meni se toliko dopao da sam uzeo 2kom... Jedan za Mac Studio, a drugi za putovanja i kada trčim napolju sa iPhone-om.
Bolji je zvuk preko njegovog LDAC-a, nego sa S24 Ultra uz LDAC...

IMG_0684.JPG

Poslednja izmena:
Probao prvo tvoj EQ, meni je previše za slušanje u miru i tišini, mod Normal. Nemir mi stvara tolika prenaglašenost, posebno basa.

U kom modu si podešavao i da li imaš neko novije podešavanje?

Probao sam još par sa reddit, i na kraju vratio na klasik pitse. Deluju da mogu bolje, tako da sledi i meni igranje.

Igrao sam se ja još sa EQ... Ovo je trenutno. Probaj, pa prilagodi sebi.

viber_image_2025-12-19_15-42-04-600.png

Zavisi od sorsa, može ovde malo da se pegla 5k-8k, budu nekada malo oštriji srednji... Ali to opet zavisi od izvora, kao što sam rekao.
Ovo je podešeno na flac-ovima koji imaju dobru produkciju.

Isto sam pomislio, jer i meni na Samsung fonu bilo podeseno na Best Effort po default

Po logici stvari, ako ide max bitrateom, nemoguće je da je negde bolji a negde lošiji zvuk, ako se koristi isti codec, a koristi se. Ili grešim?!?

Po logici stvari, ako ide max bitrateom, nemoguće je da je negde bolji a negde lošiji zvuk, ako se koristi isti codec, a koristi se. Ili grešim?!?
Kroz recenzije se nekad provuče kakva je implementacija LDAC ili AAC za konkretne uređaje. Verovatno ima razlike.

Za AptX se ne sećam da sam to pročitao.

Ne gresis... uzeh pre neki dan Technics AZ100 i na prvo kacenje zvuk je bio losiji nego na Sony XM5 tws... posto je to nemoguce (ili sam dobio sluske sa falinkom) odma u podesavanja, namestio da je LDAC glavni i usao u dev podesavanja i vidim da je fon bio prebacio na Best Effort. Stavio na max i sve ok.

Isto sam pomislio, jer i meni na Samsung fonu bilo podeseno na Best Effort po default

Uvek vraca na best effort kod svakog rekonektovanja (S24 Ultra)... Pitanje da li drzi 990 ili prilagodjava kvalitet da bi drzao stabilnu konekciju i kada je u dev settings na max.
U podesavanjima za Sony WF-1000XM5 je postavljeno na Best Sound Quality i LDAC.

Ono sto jesam primetio je da kada npr. trcim i koristim Airlink uz LDAC na 990 uz Sony XM5 nekada prekine zvuk... Kada preko S24U i Dev setting stavima LDAC na Max i isto povezem XM5, nikada ne secka. To me je navelo na zakljucak da cak i kada se podesi LDAC, Sony priritet daje stabilnosti umesto bitrate-u. To ima logike, jer je jako tesko primetiti razliku izmedju 500 i 900 kbps, posebno u bucnim scenarijima, a svakako obicnom korisniku vise para usi ako zvuk secka.

Za Soundpeats H3 se to ne primenjuje, jer njih kacim preko AptX Loseless.

Trebalo bi da je tako, samo je pitanje da li konkretna LDAC implementacija drzi konstanatan bitrate ili je varijabilan. Kolio je meni poznato 990kbps kod LDAC-a je "up to 990kps".
Tu je velika predost AptX Loseless, jer bi on trebalo da konstantno drzi max. bitrate.

Ali dobro, noviji je codec i taj Qualcomm dekoder je novi neki chip...

Pozdrav. Da li imate predlog za kupovinu slusalica koje imaju kvalitetan mikrofon,
Zaboravih - Techics AZ100, jedan od razloga zasto su uzete.

Pisao sam vec ovde da smo sa kolegama svasta probali, izmedju ostalog i AZ100.
Glavni razlog zasto su zamenile XM5 je sto znaju da zafale tih zadnjih pola sata - sat baterije od 8+ na poslu (zavisi kako ih koristim) i sto se meni bitno pokazalo vremenom - mikrofon.
AZ100 mic mnogo bolje hendluje bucna okruzenja od Sony. Radi i na Sony solidno, ali ako je bucnije okruzenje (tipa preko 80dB) tu zesce fejluju, cuju te kao iz bunara da pricas sa sve naglasenim eho, jako neprijatno za sagovornike.
Takodje su udobnije za nosenje jer imaju vrlo mekane silikonske suplje kapice a Sony penu cepice.
Imaju bolji, "razlozeniji" zvuk i siri stage.
Baterija superirornija od Sony, tu nema dileme.
ANC jeste dobar ali je Sonijev agresivniji i ...ukratko drugacije radi, stvar ukusa.
Obe imaju hw i sw prednosti i mane i AZ100 su recimo toliko bolje koliko su bile skuplje od Sony, tj 250e vs 190e.
Ono na sta se jos uvek navikavam je mnogo jaci sub bas, koji je znao da zafali na Sony.

1000041086.jpg

@DukeLander svi hvale taj ANC na Sony WF-1000XM5 (pretpostavljam da pričaš o njima), a meni i dalje nije jasno gde je tu ANC... Poredim sa WH-1000XM3 i WH-1000XM6. Kada sa XM5 bubicama sednem u avion, kako da nije ni uključen ANC. Over the ear slušalice tu mi tu puno bolje.

Sony WF-1000XM5 (pretpostavljam da pričaš o njima)
Aha

a meni i dalje nije jasno gde je tu ANC
ANC iliti kao sto sam znas Active NOISE Canceling nije tu za dobijanje apsolutne tisine vec smanjenje/uklanjanje frekvencija koje mogu da ti ostete sluh.
Kada je Sony na transparent mode, cujes sve jelte... kada upalis anc, i dalje cujes sve samo je sve mnogo prigusenije, jer filtrira sve zivo i nezivo.
Problem sa tws je sto ti ne cujes samo kroz usni kanal, vec i kroz vibracije koje se prenose preko usne skoljke i ostalih delova tela. Zato su WH (koje i ja imam) superiornije u odnosu na WF tj tws nikada nece biti bolji od over ear.
Kod mene su radile posao i to izuzetno dobro, jer fabrika gde radim ima delova gde buka predje i 110dB, posto pravimo ogromne visetonske delove pa su i masine ogromne i bucne (srecom nisam u proizvodnji). Mnogo su bolje recimo od Senheiser sluski, gde ANC nije bas najvestija tacka...

Hvala na objašnjenju, ali dobro mi je poznato šta je ANC i po kom principu radi 🙂
Moja poenta je upravo to - da se na bubicama ni približno ne dobije kvalitetan ANC kao na over the ear slušalicama. Mada, nisam radio u fabrici ili mestu sa tolikom bukom, ali i u avionu zna da bude buka, pa sam tu poredio. Svakako se puno više čuje pozadinska buka na bubicama. Samim tim, ljudi ne treba da očekuju neki wow ANC na bubicama niti bi to trebalo da im bude neki odlučujući faktor. Može kod bubica da se eksperimentiše sa različitim gumicama, ali i dalje...

ali dobro mi je poznato šta je ANC i po kom principu radi
znam da znas, to je bilo for sake of argument navodjenje

Svakako se puno više čuje pozadinska buka na bubicama.
Kod tws su izuzetno bitne gumice, gde sam i ja na prvu pao kod Sony. Stavio prvo sto mi najbolje lezalo ali nisu full zatvarale.
Tek kada sam stavio za jednu velicinu vece gumice, onda je anc dosao do izrazaja.

A u sustini to je najveca mana tws, nemamo svi iste usi niti konstrukciju kanala, sto nije lak zadatak za resiti kod proizvodjaca da svima sve odgovara.

Slučajno natrčao na ovo, instalira LDAC/Aptx/AAC kodeke na PC. Probao sam trial i radi, plaća se nešto sitno za lifetime licencu. Vidim da je bilo pritužbi na redditu, tako da svakako prvo probajte, meni rade odlično.

Slučajno natrčao na ovo, instalira LDAC/Aptx/AAC kodeke na PC. Probao sam trial i radi, plaća se nešto sitno za lifetime licencu. Vidim da je bilo pritužbi na redditu, tako da svakako prvo probajte, meni rade odlično.

Probao test i kliknem na Purchase licence, cisto da vidim sta kazu... i kazu da se licenca vezuje za maticnu i da ako menjas maticnu, ode i licenca, nema recovery.
Meni na Asus USB BT-500 sa ili bez A2DP drajvera nema neke, mozda cak i nikakve razlike.

Pa da, vezuje se za mašinu, ali valjda je svaka sledeća licenca 2.99$, tako sam pročitao. Baš ću da testiram sa i bez drajvera sa kapsulama pa javljam, poskidao sam neke FLAC-ove.

Odavno se o tome pisalo, samo niko se ne cima previše oko kvaliteta zvuka 🙁

Thread 'LDAC i aptX HD na Windows OS' https://forum.benchmark.rs/threads/ldac-i-aptx-hd-na-windows-os.500518/

Nije samo kupovina licence rešenje, ima mnogo raznoraznih zezancija zašto ne radi kako bi trebalo:

95% ljudi ne čuje razliku između 320 kbps i LDAC/aptX HD niti imaju hardver sa kojim to mogu da čuju, a posebno ne žele da kupuju skup hardver i softver da bi se čulo poboljšanje, tako da je ta tema većini ne interesantna 🙂

Preporuka za neke budzetske bezicne slusalice, dok se ne kupe AirPods 3 Pro…

Sin ima Redmi Buds 6 Play, 2000din kostaju, skroz ok rade… takodje mi odgovara da imaju gumice jer se kupuju pre svega zbog muzike..

E sad, izlaze mi reklame preko Gigatrona za Jbl razne modele u cenovnom rangu 4-6000din.. po nekim testovima vidim da se ovaj Xiaomi 6 play “nosi” sa mnogim Jbl modelima, koji su do 2x skuplji od Redmija..

Da li ima neko neku preporuku za kupovinu izmedju 20-50e ili da uzmem i ja Redmi 6 Play za sada, privremeno…

Pa i ja tako mislim… mislim da ce tako i ostati…
Sve ovo sto je skuplje 2-3x od 6 Play, pitanje je kolika je razlika u zvuku i ostalim stvarcicama.. a kao sto rekosmo, za privremeno..

Popodne cu otici da ih uzmem najverovatnije, nego evo sada sam pronasao i ovaj Philips Tat1209, kosta tu negde kao i 6 Play (2900din) , a mozda se cuje bolje, mozda i ne… isti je driver, 10mm, isto 16oma, e ne znam za Db, to nisam pronasao za 6 Play nigde, a Philips je oko 97gb… i nisam nikada koristio Philips slusalicu u bilo kom obliku.. dok Jbl jesam.

@DukeLander svi hvale taj ANC na Sony WF-1000XM5 (pretpostavljam da pričaš o njima), a meni i dalje nije jasno gde je tu ANC... Poredim sa WH-1000XM3 i WH-1000XM6. Kada sa XM5 bubicama sednem u avion, kako da nije ni uključen ANC. Over the ear slušalice tu mi tu puno bolje.
To je standardni problem koji se svima desio , pa i meni prvi put , xm5 moras jako duboko da gurnes u uvo , znaci zaboravi nosenje kao klasicne bubice i videces da su broj 1 po anc-u uz bose. Znaci toliko koliko si ih gurnuo, jos duplo moras toliko 😉 . To je greska koju pravi 99 posto ljudi jer im je nezamislivo da toliko duboko gurnu u uvo uz naravno odgovarajucu velicnu da prijanja kanalu i da budu obavezno memory foam.

Stigle soundpeats h3, mogu samo da kazem da capsule 3 pro+ idu na poklon 😀 Neko je kacio link ka reditu sa podesavanjima tad je druga prica u odnosu na default
EQ +1, +3, +2, 0, -4, -1, +3, +1, +2, 0
Cistina, punoca zvuka savrsenstvo, bukvalno mi se ne gasi muzika. Opet se ogradjujem, za mene do sad sto sam koristio od twsa ovo je najbolje za 73$ kolko su placene.
Jedino sto malo osecam opterecenje oko usne skoljke jer su prilicno glomazne ali videcu kako ce biti posle visecasovnog koriscenja.

Prilozi

• IMG_0258.jpg
    IMG_0258.jpg
    196.1 KB · Pregleda: 43
Tolika razlika u kvalitetu zvuka?

Po mom skromnom misljenju da, podesio sam i capsule 3pro+ po nekom eq na netu ali ni blizu h3.

Nazad
Vrh Dno