Ima li neko iskustva sa Delonghi Magnifica , oznaka ecam 23.120? Imam ga od skoro, nešto iskreno nisam oduševljen espresom. Kraći je ok, i više nego ok, ali duži nekako ne može da pogodi količinu vode. Umesto dužeg pravim dva kraća ujutru 🙂 . Našao sam po netu uputstvo pa ću stelovati šta se nastelovati moze. Prvo sam imao Lavazza Crema gusto, sada trenutno Lavazza oro, i obe mi nekako ne odgovaraju. Ova Oro je nekako prejaka za kraci, a za duži razvodnjena, i ne pravi penu aparat kao ostali slični po firmama koje posecujem svakodnevno, uglavnom Jura i Saeco Philips. Probacu Illy od lokalnog distributera, čisto da vidim da li je problem u kafi, mašini ili u meni.
Moje misljenje je da ima svega po malo. I tu jeste neka car pravljenja i pijenja kafe kod kuce, na miru.
Trebas da pogodis prvo tip ili mesavinu kafe koja ti odgovara. Tu spada i ono dark roast ili neka druga.
Drugo da pogodis za nju koliko sitna ili krupna treba da bude za optimalni ukus za tebe i tvoj aparat.
Trece, koliko vode treba da ide po punjenju.
Ono sto ja recimo mogu da naslutim iz tvog pisanja je da si u fazi trazenja idealnog odnosa. I nemoj se nervirati nego uzivaj - po meni najlepsi deo ove home coffee operacije.
Losa strana price je, da bi probao neku kafu nekad moras da kupis pakovanja i veca od 250gr. A to je onda skupo ili bacanje para ako ti se ta kafa ne dopadne.
Nekada oko 2020-2021 smo grupa drugara i ja zajednicki kupovali razna pakovanja po 1kg kafe i delili kako bi svako probao i ispitao sta mu odgovara.
Tako probas svasta a ne puknes ogromne pare. I ako ti se nesto ne dopadne - nije strasno.
Onda nadjes 2-3 kafe i njih vrtis, ali povremeno kad probas neku dodatno i nju uvrstis u "arsenal".
Ako volis i mleko uz kafu stvar se jos malo dodatno komplikuje. Ali to izignorisi za sada, kada testiras kafe iskreno preporucujem cistu crnu iz aparata. Pa onda posle dodaj malo mleka i tako dalje.
Ja sam usao u neku rutinu vise sa tim, ali me isto na pocetku mucilo, ali ja imam DeLonghi Dedicu i verujem da veoma slicna prica. Ni moj aparat ne spada u grupu skupih, tacnije mozda je i najjeftiniji od svih brend aparata.
Sada kad kuvam kafu svi se oduseve, a meni je nesto njaaaah.... Moda navika, mozda zamor, mozda nesto drugo, ali sve manje kafe pijem a sve bolje spremam.
Po meni, niko ti ne moze dati bas tacan savet, ali koji god da ti daju, probaj, ne kosta mnogo. I uzivaj u tom lepom istrazivackom pohodu, u zdravlju mnogo kafe sa dobrim drustvom da popijes.