Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

@dulebgbg

Viktorija ima PID dok Silvija ne tako da nije realno da ima veće temperaturne oscilacije.
To se i ja slazem,ali u jednom klipu covek je merio temperaturu na portafilteru i aparat je izbacio za oko 2c manju temperaturu nego sto je zadata u pitanju je Viktorija to me zbunilo,e sad ja ne znam da li postoje neke prihvatljive tolerancije od 1,2 stepena.

Piše 20 grama da je maksimum, međutim kada se skine sito, kapacitet se poveća na 28-30gr kafe što je idealno jer mi baš toliko treba za 2 kafe (2x14 gr za 2x80 ml).

Poslednja izmena:
Na konto price o kafi do 5000 din.
Moje neke dve preporuke
-columbija iz indijane cena malo preko toga, konstantan kvalitet i ako umes da napravis imaces kuci kapucino kao u 90 posto speslti kafeterija.
- columbija fresshkacoffe novi sad, cena 4000 kg poslednji put kada sam kupovao odlicna kafa uostalom mozes da odes kod njih uzmes kapucino i procenis

Ima li neko iskustva sa Delonghi Magnifica , oznaka ecam 23.120? Imam ga od skoro, nešto iskreno nisam oduševljen espresom. Kraći je ok, i više nego ok, ali duži nekako ne može da pogodi količinu vode. Umesto dužeg pravim dva kraća ujutru 🙂 . Našao sam po netu uputstvo pa ću stelovati šta se nastelovati moze. Prvo sam imao Lavazza Crema gusto, sada trenutno Lavazza oro, i obe mi nekako ne odgovaraju. Ova Oro je nekako prejaka za kraci, a za duži razvodnjena, i ne pravi penu aparat kao ostali slični po firmama koje posecujem svakodnevno, uglavnom Jura i Saeco Philips. Probacu Illy od lokalnog distributera, čisto da vidim da li je problem u kafi, mašini ili u meni.
Moje misljenje je da ima svega po malo. I tu jeste neka car pravljenja i pijenja kafe kod kuce, na miru.
Trebas da pogodis prvo tip ili mesavinu kafe koja ti odgovara. Tu spada i ono dark roast ili neka druga.
Drugo da pogodis za nju koliko sitna ili krupna treba da bude za optimalni ukus za tebe i tvoj aparat.
Trece, koliko vode treba da ide po punjenju.

Ono sto ja recimo mogu da naslutim iz tvog pisanja je da si u fazi trazenja idealnog odnosa. I nemoj se nervirati nego uzivaj - po meni najlepsi deo ove home coffee operacije.
Losa strana price je, da bi probao neku kafu nekad moras da kupis pakovanja i veca od 250gr. A to je onda skupo ili bacanje para ako ti se ta kafa ne dopadne.
Nekada oko 2020-2021 smo grupa drugara i ja zajednicki kupovali razna pakovanja po 1kg kafe i delili kako bi svako probao i ispitao sta mu odgovara.
Tako probas svasta a ne puknes ogromne pare. I ako ti se nesto ne dopadne - nije strasno.

Onda nadjes 2-3 kafe i njih vrtis, ali povremeno kad probas neku dodatno i nju uvrstis u "arsenal".
Ako volis i mleko uz kafu stvar se jos malo dodatno komplikuje. Ali to izignorisi za sada, kada testiras kafe iskreno preporucujem cistu crnu iz aparata. Pa onda posle dodaj malo mleka i tako dalje.
Ja sam usao u neku rutinu vise sa tim, ali me isto na pocetku mucilo, ali ja imam DeLonghi Dedicu i verujem da veoma slicna prica. Ni moj aparat ne spada u grupu skupih, tacnije mozda je i najjeftiniji od svih brend aparata.
Sada kad kuvam kafu svi se oduseve, a meni je nesto njaaaah.... Moda navika, mozda zamor, mozda nesto drugo, ali sve manje kafe pijem a sve bolje spremam.

Po meni, niko ti ne moze dati bas tacan savet, ali koji god da ti daju, probaj, ne kosta mnogo. I uzivaj u tom lepom istrazivackom pohodu, u zdravlju mnogo kafe sa dobrim drustvom da popijes.

Iskreno, jako tesko. Do pre par godina, bilo je par przionica gde se znalo sta koliko kosta i zbog cega je tako. Danas, sta god da pijem, kupljeno kod nas, uglavnom ne vredi tog novca. Vecinu zrna dobijam iz inostranstva, sto licno kupujem kad negde otputujem, ili mi drugari donesu (onda rasporedim u vakuum kesice i tako lagerujem). Trenutno trosim neka zrna, koja sam kupio nedavno u Nemackoj (pre mesecak dana), a brat mi dolazi iz Sangaja za 7 dana, pa ce mi doneti dosta noviteta. Miran sam za narednih par meseci, svakako.
Uglavnom, za sve mlecne napitke, narocito kad imam goste, od proslog meseca ja koristim Di Grano zrna (bukvalno ne mogu da primetim razliku izmedju njih i poprilicno skupljih zrna, kad se konzumira sa mlekom). Napomena, probao sam cist espresso od ovih zrna i nije po mom ukusu, sto ne znaci da se nekome nece svideti. Upravo mi je stigla njihova posiljka- datum pecenja 8. decembar. Kostaju nepunih 2k dinara po kg.
Za cist espresso, uzimam po 100- 200gr kafe, cija cena, po kg, varira od nekih 4k do 7k, u Srbiji. Cesto menjam zrna, jer jos nisam nasao niti jednu przionicu koja je u stanju da odrzi kvalitet na visokom nivou, podjenako kao sto to cini sa cenama (najcesce im je dosta lakse da dignu cenu, a obore kvalitet zrna).
Pijem 1 kafu dnevno, zena ne konzumira uopste, negde sam na 500gr mesecno, tako da malo skuplja zrna mi i dalje ne razvale novcanik.
Baci pogled na MalajaCoffee przionicu, imaju ok cenu i solidnu kafu (uklapaju se u navedeni budzet).
Hvala na opsirnom odgovoru. Slobodno pisi ako imas preporuku iz Nemacke, roditelji mi zive tamo. Francuska takodje dolazi u obzir.
Nisam ispratio, ako nije tajna, koji je tvoj trenutni setup(masina i mlin) za pripremu kafe?

Moje misljenje je da ima svega po malo. I tu jeste neka car pravljenja i pijenja kafe kod kuce, na miru.
Trebas da pogodis prvo tip ili mesavinu kafe koja ti odgovara. Tu spada i ono dark roast ili neka druga.
Drugo da pogodis za nju koliko sitna ili krupna treba da bude za optimalni ukus za tebe i tvoj aparat.
Trece, koliko vode treba da ide po punjenju.

Ono sto ja recimo mogu da naslutim iz tvog pisanja je da si u fazi trazenja idealnog odnosa. I nemoj se nervirati nego uzivaj - po meni najlepsi deo ove home coffee operacije.
Losa strana price je, da bi probao neku kafu nekad moras da kupis pakovanja i veca od 250gr. A to je onda skupo ili bacanje para ako ti se ta kafa ne dopadne.
Nekada oko 2020-2021 smo grupa drugara i ja zajednicki kupovali razna pakovanja po 1kg kafe i delili kako bi svako probao i ispitao sta mu odgovara.
Tako probas svasta a ne puknes ogromne pare. I ako ti se nesto ne dopadne - nije strasno.

Onda nadjes 2-3 kafe i njih vrtis, ali povremeno kad probas neku dodatno i nju uvrstis u "arsenal".
Ako volis i mleko uz kafu stvar se jos malo dodatno komplikuje. Ali to izignorisi za sada, kada testiras kafe iskreno preporucujem cistu crnu iz aparata. Pa onda posle dodaj malo mleka i tako dalje.
Ja sam usao u neku rutinu vise sa tim, ali me isto na pocetku mucilo, ali ja imam DeLonghi Dedicu i verujem da veoma slicna prica. Ni moj aparat ne spada u grupu skupih, tacnije mozda je i najjeftiniji od svih brend aparata.
Sada kad kuvam kafu svi se oduseve, a meni je nesto njaaaah.... Moda navika, mozda zamor, mozda nesto drugo, ali sve manje kafe pijem a sve bolje spremam.

Po meni, niko ti ne moze dati bas tacan savet, ali koji god da ti daju, probaj, ne kosta mnogo. I uzivaj u tom lepom istrazivackom pohodu, u zdravlju mnogo kafe sa dobrim drustvom da popijes.
Brale pogodio si svaku rec, nemam sta da dodam. U suštini stvarno volim da popijem dobar espreso, a za te situacije imam par lokala gde znam da je provereno. Kući ni ne pokušavam da pravim nešto kvalitetno, nego kompromis brzina/ukus. Postoji radnja koja kombinuje do 40 vrsta kafe, tj imaju 40 kombinacija, isprobao sam baš dosta jer može da se kupi tipa i 100g ako hoćeš. Ali problem je što je veoma skupa , oko 5000 izadje kilogram, a ima i skupljih. Kod njih nema bajate kafe, što je po meni veoma bitno, a kada kupiš kg u marketu, uvek je lutrija da li je sveža ili bajata.

Jedno pocetnicko pitanje za vas eksperte. Zasto se neka kafa lepi u mlinu a neka ne? Mislio sam da je do vlage ali nekad se desavama cim otvorim vakum kesu?

Ima li neko iskustva sa Delonghi Magnifica , oznaka ecam 23.120? Imam ga od skoro, nešto iskreno nisam oduševljen espresom. Kraći je ok, i više nego ok, ali duži nekako ne može da pogodi količinu vode. Umesto dužeg pravim dva kraća ujutru 🙂 . Našao sam po netu uputstvo pa ću stelovati šta se nastelovati moze. Prvo sam imao Lavazza Crema gusto, sada trenutno Lavazza oro, i obe mi nekako ne odgovaraju. Ova Oro je nekako prejaka za kraci, a za duži razvodnjena, i ne pravi penu aparat kao ostali slični po firmama koje posecujem svakodnevno, uglavnom Jura i Saeco Philips. Probacu Illy od lokalnog distributera, čisto da vidim da li je problem u kafi, mašini ili u meni.
Da li je do podešavanja na kraju? To je model bez ekrana stariji?

Postoji radnja koja kombinuje do 40 vrsta kafe, tj imaju 40 kombinacija, isprobao sam baš dosta jer može da se kupi tipa i 100g ako hoćeš.
Kako se zove radnja?

Da li je do podešavanja na kraju? To je model bez ekrana stariji?

Kako se zove radnja?
Da bez ekrana. Namestio sam za duži espreso problem, ali količinu vode koju troši, temp vode isl nisam. A za kafu pusti pp.

Kakva su vasa iskustva po pitanju distributora,da li je neophodan ili je dovoljno samo tampiranje?

Jedno pocetnicko pitanje za vas eksperte. Zasto se neka kafa lepi u mlinu a neka ne? Mislio sam da je do vlage ali nekad se desavama cim otvorim vakum kesu?
Isti mlin vec 5 godina imam, isto podesavanje, a rezultat razlicit ako menjam vrstu kafe. Bas zbog te "masnoce" kafe. Cak mi se desava da neke i zapuse sito.
Da je vlaga osetio bi na ukus (pretpostavljam).

Zato ako uzmem neku vrstu koju hocu da probam a ne znam joj svojstva, prvo sameljem za nekoliko soljica, da probam "kako prolazi" kroz aparat.

Kakva su vasa iskustva po pitanju distributora,da li je neophodan ili je dovoljno samo tampiranje?
Možda nije neophodan ali ja distributor/leveler koristim da poravnam i blago tampujem pa na kraju tamperom završim.
Kada sam samo tamperom sabijao kafu, dešavalo mi se da mi pak bude neravan i samim tim ekstrakcija lošija.

Kontam da je korišćenje distributora više marketinški trik jer ako imaš situaciju da ti kafa kada je ubaciš u kašiku izgleda kao kupa, distributor je prvo sabije prilikom spuštanja i to više po središnjim delovima kašike, a manje kako se odaljavaš od sredine.
Zato iglicama (i to sitnim) razmrdam ceo sadržaj, da u svakom delu bude isto kafe, onda sa tamperom nema greške. Bomber ima ekstra iglice (uglavnom i sve ostalo), preporučujem.

Hvala na opsirnom odgovoru. Slobodno pisi ako imas preporuku iz Nemacke, roditelji mi zive tamo. Francuska takodje dolazi u obzir.
Nisam ispratio, ako nije tajna, koji je tvoj trenutni setup(masina i mlin) za pripremu kafe?
Koristim staru Rancilio Silviju (iz 2015te ili 2016, ne secam se bas tacno) i nov 64mm mlin (Timemore, ravni nozevi). U principu sam zadovoljan, jer kao sto rekoh, spremam samo 1 kafu, dnevno (osim kad imam drustvo). E sad, od pre mesecak dana ili tako nesto, sam uzeo i manji aparat, termoblok (Xiaomi) i on me naterao da pocnem da razmisljam o zameni Silvije. Prosto, mogucnost da napravim kafu za 3 min je "luksuz" koji godinama nisam sebi priustio. Realno, za moje potrebe, temperaturno stabilna masina mi i nije prioritet, jer ne pravim kafu za kafom, non stop. Tako da, najverovatnije cu da je menjam uskoro, verovatno posle predstojecih praznika, kad se finansijski stabilizujem. 😉 Imam vec par kineskih opcija, u glavi, pa cu videti.

Koristim staru Rancilio Silviju (iz 2015te ili 2016, ne secam se bas tacno) i nov 64mm mlin (Timemore, ravni nozevi). U principu sam zadovoljan, jer kao sto rekoh, spremam samo 1 kafu, dnevno (osim kad imam drustvo). E sad, od pre mesecak dana ili tako nesto, sam uzeo i manji aparat, termoblok (Xiaomi) i on me naterao da pocnem da razmisljam o zameni Silvije. Prosto, mogucnost da napravim kafu za 3 min je "luksuz" koji godinama nisam sebi priustio. Realno, za moje potrebe, temperaturno stabilna masina mi i nije prioritet, jer ne pravim kafu za kafom, non stop. Tako da, najverovatnije cu da je menjam uskoro, verovatno posle predstojecih praznika, kad se finansijski stabilizujem. 😉 Imam vec par kineskih opcija, u glavi, pa cu videti.
Posto se ja razmisljam o kupovini Silvije,da li bi je preporucio posto vidim da je imas vec dugo ili da se gleda nesto drugo,sledeci pik mi je Profitec Go.Isto tako 1 do 2 kafe dnevno.

Kupovina brend kafa na pijaci? Tipa lavaza i ostalih. Verovatno je bilo reci o tome. Da li je ok ?

Samo nadji sto sveziju... U sustini na svakoj pijaci imas one koji imaju veci promet, pa od njih gledaj da uzmes... Ali oni nemaju pojma koliko su im sveze kafe (ili se foliraju), pa im trazi da ti izvuku sto vise pakovanja, da nadjes najsveziju... Ja nisam uspeo da nadjem mladju od 6meseci, obisao par pijaca... Mogu ti reci gde sam uzimao na pijaci kod starog merkatora i na zemunskoj pijaci... Bio sam i na bubanj potoku ali tamo nisam nasao sveziju kafu od ako se dobro secam, 10meseci (sto ne znaci da je nema)...

@ArrowSat i ista kafa će da menja ekstrakciju kako lapi. Jedina kompenzacija je sitnije mlevenje ili povećavanje količine, ako nećeš da diraš mlin.

Lavazza oro, stara 6m... Kafa koja je stajala u tegli, 2 nedelje (mozda i malo vise) posle otvaranja, morao sam da za skoro 2 podeoka smanjim granulaciju da bih dobio dobru kafu, u odnosu na ono kada sam je otvorio... Sreca pa sam 750g vakumirao u kese... Ko zna sta bi bilo za mesec dana... Mleo bih je za tastu verovatno...

Nisam do sada imao ikakav aparat za espresso pa me zanima koji preporučujete od ovih:
  1. Nespresso Essenza Mini - najviše hvaljen, deluje ok kvalitet po komentarima
  2. Krups Dolce Gusto - kažu ljudi da su novije generacije lošeg kvaliteta
  3. Hyndai HY-513K - nikad čuo za ovaj, ali sviđa mi se što mogu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule
  4. BAUER EM-610 - isti slučaj kao Hyndai. Ništa o njemu ali mi se sviđa što idu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule
Najviše me zanima da li su Krups zaista lošeg kvaliteta kao što ljudi pišu?
I zanimaju me Hyndai HY-513K i BAUER EM-610 da li su ok generalno (nema mnogo komentara na netu)? Sviđa mi se što mogu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule.

Nisam do sada imao ikakav aparat za espresso pa me zanima koji preporučujete od ovih:
  3. Hyndai HY-513K - nikad čuo za ovaj, ali sviđa mi se što mogu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule
  4. BAUER EM-610 - isti slučaj kao Hyndai. Ništa o njemu ali mi se sviđa što idu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule
I zanimaju me Hyndai HY-513K i BAUER EM-610 da li su ok generalno (nema mnogo komentara na netu)? Sviđa mi se što mogu i Dolce Gusto i Nespresso kapsule.
Ja imam Nespresso Inissia Krups evo vec 7 i po godina sve radi kao prvog dana,pre 2 meseca sam prestao da ga koristim jer sam presao na poluautomatiku i mlevenje,a do tad nikakvih problema sa aparatom.

Nespresso Inissia​

Ovo za temperaturu - ako stavim manje, kafa bude kiselkasta, sto znaci da je underextracted. Sa vecom temperaturom ne dobijam takav ukus. A i jos nesto - makar na Bianci, ako stavim 97C, to se odnosi na temperaturu u bojleru, a ne na temperaturu koja dodje do paka. Ona je obicno manja za par stepeni.

A sto se kofeina tice, ima manje u odnosu na recimo neki blend sa robustom, zato sto je 100% arabika i zato sto je veca nadmorska visina (oko 1350m). Sto je nm visa, koncentracija kofeina je manja.

Ja imam Essenza Mini 2 i po godine, 3-4 kafe dnevno u proseku bar, bez greške. Ne pazim ni koju vodu sipam, provukao sam ono za čišćenje kamenca iz DMa možda 3x do sad, kad se setim.. ne štuca. Uglavnom Lidl kapsule

Slična situacija kod mene, essenza mini koristim oko 3 godine. Sipam kupovnu vodu (bilo koju) iz balona. DM sredstvo za čišćenje. Uglavnom kapsule iz lidla (po meni najbolji odnos cene i kvaliteta)

Nazad
Vrh Dno