Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Uzeh skoro Dedicu,ali…vredili cemu,da li je bolja od Dedice ova Rancilio Silvia ili se nista ne dobija osim ozbiljnijeg izgleda,Silvia nema Pid,Opv,ali ima bojler,teska 14kg,ako to nesto znaci?

Naručeno nekoliko novih interesantnih džidža-bidža 🙂

Screenshot-20251214-123341-Ali-Express.jpg

Screenshot-20251214-123430-Ali-Express.jpg

Screenshot-20251214-123441-Ali-Express.jpg

Screenshot-20251214-123418-Ali-Express.jpg

Screenshot-20251214-123400-Ali-Express.jpg

I ovo ispod je u korpi, nego nestalo kupona - tu je negde oko 10$ 🙂

Poslednja izmena:
Šta je turska dikaf? nešto kao nespresso ima dekafentino, bez kofeina kafa? Ima li nešto slično tome?
Normalna kafa, samlevena, u kesicama od po 50gr da ne lapi. Da ne piše dikaf ne bi znao.

Isto tako iz C&F njihov dikaf, zrna normalna, tanja aroma, ali samo jednom sam naručio pa nemam reper za varijaciju. Ništa se na zrnu ne vidi da nije najobičnija kafa.

Nidžo ni jedna kafa se ne "cakli" što je prepečena nego što je "masna". DiGrano je veoma "masna" i lepi se za plin.
Kafa je masna, pa je masna, više ili manje, iz svake može da se istera na površinu ako se više peče. Mast po površini je signal koliko je (pre)pečena, i da je sadržaj iz zrna izašao, a zatim zagoreo malo (više) na površini. Kad se melje dominira miris koji podseća na ugalj, ukus spremljene kafe je gorak i sličan mirisu. Proces spremanja jako transformiše ukus tih zrna i služi da ga promeni iz ukusa kafe ka ukusu koji stvara visoka temperatura. S obzirom na cenu takve kafe može se zaključiti da je takav proces verovatno jedino rešenje za tu sirovinu.

Ne zalazim ko šta voli u ovom momentu, naravno neka svako pije ko šta voli, samo blago lobiram da se piju kafe spremane pažljivim procesom, od bolje sirovine i ciljem da se izvorni ukus zrna što više sačuva.

@Milan_031
Mislim da je bolje pitanje zašto Gaggia to nije uradila u dizajnu i mušterijama odmah prodala aparat kakav treba biti.
Isto važi i za PID.
Mogu da razumem da to nisu uradili pre 20ak godina, ali danas, posle x iteracija jedne te iste masine... Neverovatan nivo podjebavanja. Za to sto jeste, GCP ne bi smela ni dinara preko 300e, a i to je pitanje kada vec sada ima 10ak kineskih masina, koje su dosta ozbiljnije, a kostaju isto ili manje (sa sve PID, OPV i 3way solenoidom).

Stigla Dolce Krema iz "Moje tašte"...kafa je odlična! Miris top,kreme koliko hoćeš,lepo se melje (podesio sam mlin očas posla),ekstrakcija odlična! Nemam niti jednu jedinu zamerku,koliko ste se raskukali,pomislio sam da ću dobiti teški shit,kad ono međutim 🙂 e da,jedino što datum prženja nisam nigde mogao da pronađem na pakovanju,ali iskreno i nebitan mi je,kad je kafa ovakva 🙂

Stigla Dolce Krema iz "Moje tašte"...kafa je odlična! Miris top,kreme koliko hoćeš,lepo se melje (podesio sam mlin očas posla),ekstrakcija odlična! Nemam niti jednu jedinu zamerku,koliko ste se raskukali,pomislio sam da ću dobiti teški shit,kad ono međutim 🙂 e da,jedino što datum prženja nisam nigde mogao da pronađem na pakovanju,ali iskreno i nebitan mi je,kad je kafa ovakva 🙂
Brate, tebi ocigledno dali neku kafu koja nije za tastu...

Ja kakve sam srece, verovatno bi mi istu dali za tastu... Posle ne bih imao mira... 🙄

Brate, tebi ocigledno dali neku kafu koja nije za tastu...

Ja kakve sam srece, verovatno bi mi istu dali za tastu... Posle ne bih imao mira... 🙄
Nije me mrzelo, jer su mi bas blizu, pa sam otisao i ja da uzmem uzorak: Dolce krema, 100gr- 370 din. Bajata, kao i uvek sto je bila, cist espresso ne mogu da popijem (sa mlekom moze, kao sto bilo koja druga moze). Dakle, izbegavati u sirokom luku njihovu prodavnicu na Vidikovcu.

Prilozi

• IMG_20251216_152150393.jpg
    IMG_20251216_152150393.jpg
    147.3 KB · Pregleda: 69
Kad sam bio sad u Beogradu popih kafu u Šoljici, jako mi se dopala. Kako sam ukapirao to je gradska przionica?

Ima li neko iskustva sa Delonghi Magnifica , oznaka ecam 23.120? Imam ga od skoro, nešto iskreno nisam oduševljen espresom. Kraći je ok, i više nego ok, ali duži nekako ne može da pogodi količinu vode. Umesto dužeg pravim dva kraća ujutru 🙂 . Našao sam po netu uputstvo pa ću stelovati šta se nastelovati moze. Prvo sam imao Lavazza Crema gusto, sada trenutno Lavazza oro, i obe mi nekako ne odgovaraju. Ova Oro je nekako prejaka za kraci, a za duži razvodnjena, i ne pravi penu aparat kao ostali slični po firmama koje posecujem svakodnevno, uglavnom Jura i Saeco Philips. Probacu Illy od lokalnog distributera, čisto da vidim da li je problem u kafi, mašini ili u meni.

Nije me mrzelo, jer su mi bas blizu, pa sam otisao i ja da uzmem uzorak: Dolce krema, 100gr- 370 din. Bajata, kao i uvek sto je bila, cist espresso ne mogu da popijem (sa mlekom moze, kao sto bilo koja druga moze). Dakle, izbegavati u sirokom luku njihovu prodavnicu na Vidikovcu.
Druze, mozes li dati par preporuka za kafu od 2k do 5k din max po kg?

Ekipa, snimio sam svoj prvi coffee asmr video. Zanimljivo mi je, tako da cu da pokusam da snimam kad god promenim nesto u svojoj pripremi - da li su to zrna, ili pripremim neki drugi napitak, ili koristim drugi alat. Bacite pogled i ako moze neki comment, bilo bi super : )

Daj neki komentar o Philos-u ako te ne mrzi.
Kao i sve u životu, tako i Philos ima pluseve i minuse. Ono što je meni jako bitno - tu su plusevi. Zbog dela gde su minusi, ostvarili smo dobar odnos zbog čega će zauvek biti kod mene.
Plusevi - konzistentnost, uniformnost, lak način korišćenja, dizajn, veličina, izrada, održavanje.
Minusi - posuda za doziranje hoće da čangrlja o metalne delove (što sam lako trajno rešio), prilikom paljenja hoće ponekad da zaigra ceo mlin zbog jačine motora (ovo nije toliko izraženo).

Elem, ovo je ukratko. Mogao bi dva sata da pričam o njemu ali to je već priča za uz kafu.

Ekipa, snimio sam svoj prvi coffee asmr video. Zanimljivo mi je, tako da cu da pokusam da snimam kad god promenim nesto u svojoj pripremi - da li su to zrna, ili pripremim neki drugi napitak, ili koristim drugi alat. Bacite pogled i ako moze neki comment, bilo bi super : )

Koliko dugo imas Lelit i da li si zadovoljan kako radi?

^ @dulebgbg

Imam ga skoro 4 meseca. Aparat je mocan u svakom smislu. Kvalitet izrade je top, aparat je ultra tezak i bukvalno ne mozes tek tako da ga pomeris. Sto se tice izgleda, nema potrebe mnogo da se komentarise. Svako ko dodje se odmah zagleda u njega i taj retro fazon zaista ostavlja utisak.

Sto se funkcionalnosti tice, dva bojlera rade sjajno - mozes da pravis koliko god shotova zelis u nizu, paralelno da steamujes mleko, i nema apsolutno nikakve razlike u temperaturi izmedju prvog i poslednjeg shota. U tom smislu je prava zver.

Da li vredi toliko novca, to je vec diskutabilno. : ) Ja najcesce pijem tamnije pecenu kafu i za nju objektivno isti posao moze da odradi i aparat od 500 evrica (ako ti je samo ukus u soljici bitan). Imao sam od Lelita i Anitu i Kate i kad bismo napravili espresso ili kapucino od DiGrano/Java 007/CoffeeDream/... kafe npr, ne bih mogao da napravim razliku u ukusu izmedju njih i Biance. ALI! Ako volis da se igras sa kvalitetnijim, guscim i zahtevnijim zrnima, tu se vec vidi razlika. Trenutno isprobavam Guatemala single origin i moram da koristim flow control kako bih izbegao channeling. Na obicnom aparatu ovu kafu ne bih lako mogao da izvucem kako treba, dok je na ovom to vise pitanje skill-a nego limita same masine.

Sve u svemu, ovde novac ide na top kvalitet izrade i napredne mogucnosti. Kome to treba, tesko da moze bolje od ovoga za kucnu upotrebu. Rekao bih najbolji odnos cene i kvaliteta u premium klasi aparata. Ali za prosecna zrna i neku prosecnu svakodnevnu upotrebu, ovo je overkill i realno nepotrebno bacanje para.

Nadam se da sam pomogao - ako te jos nesto zanima, pisi : )

Koji univerzum ispred tebe, a zrno tamno. Nadam se da ćeš preći polako iz well done u medium rare, jer tu je odgovor na sva pitanja, a dalje po želji. Pričam o rozbratni i ramstek, eventualno tbone, naravno. File minjon je kliše.

Šta uzeti sad od aparata,do nekih 400-500e,a da ima ugrađen PID? Bez mlina naravno.

^ @dulebgbg

Imam ga skoro 4 meseca. Aparat je mocan u svakom smislu. Kvalitet izrade je top, aparat je ultra tezak i bukvalno ne mozes tek tako da ga pomeris. Sto se tice izgleda, nema potrebe mnogo da se komentarise. Svako ko dodje se odmah zagleda u njega i taj retro fazon zaista ostavlja utisak.

Sto se funkcionalnosti tice, dva bojlera rade sjajno - mozes da pravis koliko god shotova zelis u nizu, paralelno da steamujes mleko, i nema apsolutno nikakve razlike u temperaturi izmedju prvog i poslednjeg shota. U tom smislu je prava zver.

Da li vredi toliko novca, to je vec diskutabilno. : ) Ja najcesce pijem tamnije pecenu kafu i za nju objektivno isti posao moze da odradi i aparat od 500 evrica (ako ti je samo ukus u soljici bitan). Imao sam od Lelita i Anitu i Kate i kad bismo napravili espresso ili kapucino od DiGrano/Java 007/CoffeeDream/... kafe npr, ne bih mogao da napravim razliku u ukusu izmedju njih i Biance. ALI! Ako volis da se igras sa kvalitetnijim, guscim i zahtevnijim zrnima, tu se vec vidi razlika. Trenutno isprobavam Guatemala single origin i moram da koristim flow control kako bih izbegao channeling. Na obicnom aparatu ovu kafu ne bih lako mogao da izvucem kako treba, dok je na ovom to vise pitanje skill-a nego limita same masine.

Sve u svemu, ovde novac ide na top kvalitet izrade i napredne mogucnosti. Kome to treba, tesko da moze bolje od ovoga za kucnu upotrebu. Rekao bih najbolji odnos cene i kvaliteta u premium klasi aparata. Ali za prosecna zrna i neku prosecnu svakodnevnu upotrebu, ovo je overkill i realno nepotrebno bacanje para.

Nadam se da sam pomogao - ako te jos nesto zanima, pisi : )
Razmisljam o Lelit Victoriji,ali i Rancilio Silviji😂,po specifikaciji aparati su nebo i zemlja jedan naspram drugog,to mi je sve jasno,ali me svaki vuce na svoju stranu.Gledajuci recenzije na youtubu stekao sam utisak da kod Lelita temperatura malo vise oscilira.Da li ti imas takav utisak?Pije se srednje przena kafa.

@dulebgbg

Viktorija ima PID dok Silvija ne tako da nije realno da ima veće temperaturne oscilacije.

Pretraga teme nije bila nešto izdašna, ima li neko da kaže neku reč o Rivelia automatu?

Druze, mozes li dati par preporuka za kafu od 2k do 5k din max po kg?
Iskreno, jako tesko. Do pre par godina, bilo je par przionica gde se znalo sta koliko kosta i zbog cega je tako. Danas, sta god da pijem, kupljeno kod nas, uglavnom ne vredi tog novca. Vecinu zrna dobijam iz inostranstva, sto licno kupujem kad negde otputujem, ili mi drugari donesu (onda rasporedim u vakuum kesice i tako lagerujem). Trenutno trosim neka zrna, koja sam kupio nedavno u Nemackoj (pre mesecak dana), a brat mi dolazi iz Sangaja za 7 dana, pa ce mi doneti dosta noviteta. Miran sam za narednih par meseci, svakako.
Uglavnom, za sve mlecne napitke, narocito kad imam goste, od proslog meseca ja koristim Di Grano zrna (bukvalno ne mogu da primetim razliku izmedju njih i poprilicno skupljih zrna, kad se konzumira sa mlekom). Napomena, probao sam cist espresso od ovih zrna i nije po mom ukusu, sto ne znaci da se nekome nece svideti. Upravo mi je stigla njihova posiljka- datum pecenja 8. decembar. Kostaju nepunih 2k dinara po kg.
Za cist espresso, uzimam po 100- 200gr kafe, cija cena, po kg, varira od nekih 4k do 7k, u Srbiji. Cesto menjam zrna, jer jos nisam nasao niti jednu przionicu koja je u stanju da odrzi kvalitet na visokom nivou, podjenako kao sto to cini sa cenama (najcesce im je dosta lakse da dignu cenu, a obore kvalitet zrna).
Pijem 1 kafu dnevno, zena ne konzumira uopste, negde sam na 500gr mesecno, tako da malo skuplja zrna mi i dalje ne razvale novcanik.
Baci pogled na MalajaCoffee przionicu, imaju ok cenu i solidnu kafu (uklapaju se u navedeni budzet).

Šta uzeti sad od aparata,do nekih 400-500e,a da ima ugrađen PID? Bez mlina naravno.
Vidi, kod komsija Madjara (preko kp prodavaca), AVX EM1 Lux ili ti Gemilai Owl, 350e. Ulka pumpa, PID, 3way solenoid, termoblok. Po meni, best buy za te pare i sigurno masina koja ce zavrsiti na mom stolu, kad se budem odlucio da menjam nesto.

Vidi, kod komsija Madjara (preko kp prodavaca), AVX EM1 Lux ili ti Gemilai Owl, 350e. Ulka pumpa, PID, 3way solenoid, termoblok. Po meni, best buy za te pare i sigurno masina koja ce zavrsiti na mom stolu, kad se budem odlucio da menjam nesto.
Tu se i ja slazem,ali koliko ce to trajati to je pitanje.

Nazad
Vrh Dno