Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kod moje Midea brezzeleSS sam uklavirio kada je takva situacija gde je temperatura oko 0-3° i magla a vlažnost preko 95% stavim je na autofan i nema defrosta,ali prvo prostor ugrejem na 22-23° pomoću gasne peći , peć gasim i uključujem klimu koja samo održava zadatu temperaturu.Koristim taj hibridni način grejanja poslednjih nedelju dana i dobro funkcioniše.
A zašto jednostavno ne ostaviš Brizlu da održava?

Moja poenta je zašto "start"? Zašto me ne ostaviš klimu 24/7 da radi na zadatoj temperaturi. Tako najmanje troši
Iskreno da ti kažem,noću grejanje gasimo,kuća je odlično izolovana,pvc stolarija,radimo i kad dođemo tad uključujemo grijanje i sve se to brzo i lepo ugreje.Ja lično volim da spavam u hladnijoj prostoriji,tako sam naviko i odgovara mi.Što se potrošnje tiče,upoređivao sam prošli novembar 2024 i račune za novembar 2025 kada sam počeo da koristim i klimu za grejanje,ušteda na ovom hibridnom načinu grejanje je skoro 30%,tako da sam prezadovoljan.Brizza je stvarno u modu grejanja odlična i prilično štedljiva, jer računica mi kaže da na jedan Kwh struje da skoro 4,5kw toplotne energije što je i skoro njen scop,e sad nisam imao prilike da je vidim kako će raditi na temperaturi ispod 0° ali svakako tu je gas.Klima je kupljena i bila je namenjena samo zbog hlađenja ali odlično se pokazuje i na grejanju.

Iskreno da ti kažem,noću grejanje gasimo,kuća je odlično izolovana,pvc stolarija,radimo i kad dođemo tad uključujemo grijanje i sve se to brzo i lepo ugreje.Ja lično volim da spavam u hladnijoj prostoriji,tako sam naviko i odgovara mi.Što se potrošnje tiče,upoređivao sam prošli novembar 2024 i račune za novembar 2025 kada sam počeo da koristim i klimu za grejanje,ušteda na ovom hibridnom načinu grejanje je skoro 30%,tako da sam prezadovoljan.Brizza je stvarno u modu grejanja odlična i prilično štedljiva, jer računica mi kaže da na jedan Kwh struje da skoro 4,5kw toplotne energije što je i skoro njen scop,e sad nisam imao prilike da je vidim kako će raditi na temperaturi ispod 0° ali svakako tu je gas.Klima je kupljena i bila je namenjena samo zbog hlađenja ali odlično se pokazuje i na grejanju.
Pali se grejanje kad dođete s posla, a gasi kad krenete na spavanje? Koliko sati efektivno radi grejanje? Imate li problema sa kondenzacijom?

Ne, čak i žena ume malo da pretera sa " liftiranjem" kada radi recimo druge smene a ja prve,pa je špijunuram"sa kamera" gde ostavi otvorene širom prozore skoro i po pola sata.Pored kuće imamo i pomoćni objekat što mi na selu zovemo "letnju kuhinju" i tu boravimo veći deo dana,i taj prostor je isto odlično izolovan pvc stolarija,tu se kuva i obeduje,i posle se prelazi u kuću.Šta dati kažem,klima se koristi od sedmog meseca 2025 i preneki dan rako da operem filtere a oni čisti ,ko novi,u kući nema kuvanja ni pušenja.

Ne, čak i žena ume malo da pretera sa " liftiranjem" kada radi recimo druge smene a ja prve,pa je špijunuram"sa kamera" gde ostavi otvorene širom prozore skoro i po pola sata.Pored kuće imamo i pomoćni objekat što mi na selu zovemo "letnju kuhinju" i tu boravimo veći deo dana,i taj prostor je isto odlično izolovan pvc stolarija,tu se kuva i obeduje,i posle se prelazi u kuću.Šta dati kažem,klima se koristi od sedmog meseca 2025 i preneki dan rako da operem filtere a oni čisti ,ko novi,u kući nema kuvanja ni pušenja.
Slabo je i radila da nahvata prašine

Prilozi

• Screenshot_20251214_185708_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    Screenshot_20251214_185708_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    57.6 KB · Pregleda: 109
  • Screenshot_20251214_185643_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    Screenshot_20251214_185643_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    60.6 KB · Pregleda: 57
  • Screenshot_20251214_185633_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    Screenshot_20251214_185633_com_midea_ai_overseas_IndexActivity.jpg
    88.4 KB · Pregleda: 78
Da je Klivija ušla u defrost primetim samo po tome što unutrašnja jedinica "diše" kao asmatičar i proverim na Tapo utičnici koliko vuče. Onako ne bih nikad primetio jer ne pada temperatura i ne traje dugo.
Onih par puta što sam primetio, jednom je bilo u gustoj magli i onih nekoliko jutara sa -3 °C
Ja ni ne primetim da uopste ide u defrost na ovim temperaturama do 0 stepeni.Vrlo retko i kada je hladno ali sto rece kolega samo na tapo mogu da primetim i to bude vrlo kratko i brzo ga odradi bez padova temperature i neprimetno Clivija 18

Jedno pitanje za stručnjake. U pitanju je vox ihd12. Danas mi par puta uključi defrost na spoljnoj temperaturi par stepeni iznad nule. Prošle godine sveukupno ako je par puta radila defrost za celu zimu i to tamo u januar po minusu i kad je vlažno. Šta može biti? Ili je to sve normalno i samo tripujem?

Jedno pitanje za stručnjake. U pitanju je vox ihd12. Danas mi par puta uključi defrost na spoljnoj temperaturi par stepeni iznad nule. Prošle godine sveukupno ako je par puta radila defrost za celu zimu i to tamo u januar po minusu i kad je vlažno. Šta može biti? Ili je to sve normalno i samo tripujem?
Radi pod velikom snagom. Moguce da je iscureo gas negde pa ne moze da nabije pritisak pa forsira rad.

verovarno jako vlazan vazduh, kako se nocas u jutros ponasala? tcl kod mene i vox kod roditelja defroste cesto imaju sad.

Druze ja imam istu klimu, magla danima i vlazan vazduh, meni radi df na sat ili dva, i to traje 6-7.min.Ako greje normalno trebalo bi da je ok, ipak je i minus i magla, tesko vreme.Klima ako postize temp u kuci, nemoj ni da obracas paznju na df.

Za sad postize temperaturu. Ma rekoh samo da proverim dal nije nesto van normale pa da intervenišem. Ali ako i vi prijavljujete slično ponašanje onda će biti da je do vremena. I baš sam primetio da kaplje sj.

Pre 2 meseca kupio sam MDV Aurora 18icu, i mislim da mi je to jedna od najboljih kupovina u zivotu. 🙂 Salim se, hocu reci da sam apsolutno prezadovoljan, to je neka navodno "premium" verzija Midee, ali svestan sam da je sve to isto, samo prepakovano.

Ali nevezano za brend, Mdv ili Midea, klima je fantasticna, za ovih 100K koliko je kostala sa ugradnjom ja zaista ne mogu da zamislim nista bolje. Zaista greje kao luda.
E sad, kuca mi je onako malo otvoreniji prostor, ogromna dnevna sa kuhinjom bez vrata na produzenom hodniku, i generalno dve sobe i kupatilo su stalno otvoreni, i onda zaista celu kucu grejem sa njom. Ali da kazemo primarno ta centralna dnevna soba oko 40 kvadrata plus spavaca u koju duva direktno maltene a otvorena su vrata. Bukvalno je ne gasim otkad je dosla pre nekih 50ak dana i go se setam ceo dan.

Nije me zanimala potrosnja i da li ce da pravi razliku u par hiljada dinara, bilo mi je bitno samo da bude toplo, ali i tu sam se odusevio, stigao mi je novembarski racun sa 30% manje potrosnje u odnosu na proslu godinu kada sam se grejao na vox ivu 12icu i jednu TA pec 4kw koja je nocu punila.
Doduse, bitno je napomenuti da je meni stolarija nova, i da je izolacija bas bas dobra tako da i nije iznenadjenje, ali eto preporuke ako se razmatra, pisem ovo jer ja nisam nasao neke informacije o njoj kada sam planirao.

Sto se tice defrosta, ulazi kad je minus nocu mozda na sat dva ali jako kratko traje, to mi je isto bilo iznenadjujuce u odnosu na stari vox koji je po 15 minuta odmrzavao.
E sad, ne znam jel nekome bucno ili ne, ali ja je drzim na keca uperenu u pod, i zaista se ne cuje, kao da ne postoji, na trojci vec duva kao tajfun ali nije neprijatno za usi.

Sto se tice mana, daljinski je apsolutno idiotski, em je veliki kao pola oklagije em ima neki lag, isto kao i wifi aplikacija, komande se nekad izvrse a nekad cekam 3 sekunde potvrdu, tako da totalno promaseno. Zaista ne znam ko koristi vise od pet komandi na daljinskom za klimu, a tek zasto im treba 20cm plastike za to, al ajde.

Pritom zivim na planini i svako vece sam u minusu a u kuci mi je bukvalno banja.

Midea nikada nije MDV pozicionirala kao premijum brend. Čak i sama Midea pod tim brendom ima bolje uređaje od MDV, kao podbrenda.

Da, prosečno oko 12, klima radi 24/7

Prilozi

• Screenshot_20251217_202313_com.xiaomi.smarthome.jpg
    Screenshot_20251217_202313_com.xiaomi.smarthome.jpg
    33.8 KB · Pregleda: 65
Meni je brezza 14.12 radila 13 sati i stukla nešto preko 11kwh ,spoljna bila 2.5° i magluština,baš se mučila i svakih sat vremena df nekih 5 min.Danas napolje 5° fino bez magle ,mala vlažnost radi ko sat.U proseku potroši za 10 sati rada do 7-8kwh. Primarno grejanje mi je na gasne peći tako da u tih 50kv kada je napolju tako maglovito i sa dosta vlage ,uključim i jednu gasnu peć ,čisto da joj pomognem u grejanju.

Vox18 i dva voxa 12 ce
Trose kao fap ali opet jeftinije od peleta😭

Prilozi

• Screenshot_20251218_110722.jpg
    Screenshot_20251218_110722.jpg
    29.4 KB · Pregleda: 54
  • Screenshot_20251218_110649.jpg
    Screenshot_20251218_110649.jpg
    39.4 KB · Pregleda: 52
  • Screenshot_20251218_110629.jpg
    Screenshot_20251218_110629.jpg
    39.1 KB · Pregleda: 51
Druga i treća rade pod solidnim opterećenjem za trenutne klimatske uslove...

Pa brale, kud malo ne pogleda i da imaju koji +, ako su primarni ili jedini izvor grijanja???? 🫣 🫣 🫣 🫣

18 ca greje preko 40m2 bez izolacije a 12 ce greju kucu 90m2 nekad bez wc nekad i njega. Jedna je postavljena u hodnik pa tako greje sobe, to je velika greska, ali imam centralno pa mi ovo zavrsava posao.Ako bi postavio manje klime u sve prostorije bilo bi veliko ulaganje i veliki racuni za struju, u tom slucaju bolje uloziti u pumpu ili gas. Raxun za novembar mi je 25000 od toga za klime je oko 14-15k skroz prihvatljivo. Potroseno negde oko 1550kwh.

Druga i treća rade pod solidnim opterećenjem za trenutne klimatske uslove...
18ca set 23c 12ca 25c-26c i druga 23c mora tako da bi temp bila 24+

Pa brale, kud malo ne pogleda i da imaju koji +, ako su primarni ili jedini izvor grijanja???? 🫣 🫣 🫣 🫣
Druze te godine sam dao za pelet 2.500e kad je poceo rat u Ukrajni, pa sam gledao da se spasavam, a realno nikad me klime nisu zanimale, nisam nista znao, a i sad nisam pametniji. 😜

.ll.
18ca set 23c 12ca 25c-26c i druga 23c mora tako da bi temp bila 24+

Druze te godine sam dao za pelet 2.500e kad je poceo rat u Ukrajni, pa sam gledao da se spasavam, a realno nikad me klime nisu zanimale, nisam nista znao, a i sad nisam pametniji. 😜
Nekad kad dodje vreme i mogucnost za dobru izolaciju to ce se drasticno promjeniti. Duplo manje ces struje trositi.

.ll.
Nekad kad dodje vreme i mogucnost za dobru izolaciju to ce se drasticno promjeniti. Duplo manje ces struje trositi.
To samo gde mi je 18ca, tu nemam izolaciju, a 12ce su u izolovanoj kuci, nema tu prostora za stednju, jedino da ih ugasim i ne grejem.Kako ja vidim stvari, pitanje koji vid grejanja cu koristiti u narednim godinama, struja ode u nebo,sa peletom haos, a nije bolja situacija i oko uglja i drva. Svasta mozemo ocekivati. Mozda vratim smederevac, motorku u ruke pa u sumu, ludnica je oko grejanja na selu. Ako mi pukne film ima sve da prodam i ode u stan.

To samo gde mi je 18ca, tu nemam izolaciju, a 12ce su u izolovanoj kuci, nema tu prostora za stednju, jedino da ih ugasim i ne grejem.Kako ja vidim stvari, pitanje koji vid grejanja cu koristiti u narednim godinama, struja ode u nebo,sa peletom haos, a nije bolja situacija i oko uglja i drva. Svasta mozemo ocekivati. Mozda vratim smederevac, motorku u ruke pa u sumu, ludnica je oko grejanja na selu. Ako mi pukne film ima sve da prodam i ode u stan.
Bolje ulozi u izolaciju i u jos jednu klimu tamo gde su ove 2 12-ke. Previse je 90m2 za te 2 klime. Po meni nece ti drasticno skociti racuni jer ce klime samo rasterecenije raditi. Mada i 3 vox klime na 90m2 je nategnuto. Ja imam trenutno 4 na 82m2 i rade prilicno rastereceno. Imam jos jedan mali deo fasade da zavrsim i trebalo bi tavan izolovati ali to kad dozvole finansije. Vec vidim drasticnu razliku ove zime jer imam manje defrosta. Prosle noci su otisle cini mi se jednom u defrost a bilo je 0 stepeni i vlaga 95-100%. Klime namestene na 23 a odrzavaju 23-23,5.

Nazad
Vrh Dno