Šta je novo?

Banka Intesa

Moraš kontaktirati banku da ažuriraju provajdera u svom sistemu

Da li se nekom desilo da prelaskom iz Yettel u A1, pri čemu je broj telefona osto isti ne stižu kodovi za potvrdu plaćanja?
Da, gotovo svima. Ako se ne varam, čak i nema veze sa koje na koju mrežu. Sistem se ponaša kao da si promenio broj telefona i mora opet da ga učukaju.

Znam šta kažeš i iz koje perspektive (s tim u vezi, čekam informacije o prihvatanju instant plaćanja i aplikaciji Soft POS, ako dobiješ ponudu 😃), ali iz prethodne poruke se činilo kao da su ti zvanično iz banke rekli da bi teorijski jedini način za podelu na rate prilikom plaćanja bila opcija na POS terminalu gde unapred unosiš rate. Takvo objašnjenje, kada bi došlo od banke, ipak bih okarakterisao kao pokušaj opravdanja.

Kao što POS terminal prepoznaje fizičke kartice kao Intesine, mogao bi i tokene, ali izgleda da ne može, tako da je to najverovatnije problem. A nije toliko važno što su tokeni. Bankomati uvek pitaju za PIN kartice, iako dižeš novac mobilnim novčanikom (tad PIN telefona ili biometrija nisu dovoljni), tako da stvarno ne vidim razlog zašto to ne bi mogli i POS terminali, samo kada bi prepoznali da je Intesina kartica. Svakako, pošto ipak nije zvanična tvrdnja banke, džabe diskusija, ne može, pa ne može, ali bilo bi zanimljivo čuti koje je zvanično obaveštenje.

Istina, ali tu podelu ionako interno rešava Intesa, nema veze sa kartičnim sistemom, zato i radi za sve kartice. Ali ima veze ako je problem ovo što se meni najpre čini da jeste, a to je da POS terminali ne prepoznaju tokene kao Intesine.

Nisam zaboravio da ovo javim, ali nisam još probao. Kako stvari stoje, baš su male šanse i da ću koristiti IPS skeniraj, jer sam sada dobio niže provizije za sve domaće kartice, nego što mi je provizija za IPS skeniraj. Bukvalno to što je trebalo da bude glavna prednost je nestalo. Jedino gde ima smisla su mi pravna lica koja plaćaju poslovnim karticama, a imaju biznis aplikaciju na kojoj nemaju proviziju za IPS plaćanje. Generisani kod traje 60 sekundi i aplikaicja zabranjuje screen shot, tako da remote instant plaćanje o mom trošku (kao karticom), takođe otpada.

A drugu opciju, da telefon bude POS terminal, nisam probao, jer mi je "Pos Prisloni" opcija siva. Pretpostavljam da ima neke veze sa NFC-om, jer mi aplikacija ne traži dozvolu da koristi NFC, niti je vidim na spisku aplikacija koji je dozvoljen NFC (imam Wallet, neke aplikacije za metro karte, još neke sistemske). Tu mi je savetnik totalno beskoristan, tako da ću zvati call centar, sa nadom da će da mi se posreći, da dobijem iskusnog operatera. Ne znam da li za reaktivaciju koristim iste podatke kao i prvi put, pa da probam fresh install.

Hvala na informacijama! Zar je dotle došlo da su kartice isplativije od IPS-a... No dobro, nije da nema smisla, jer tu i banke više profitiraju. Što se tiče drugog problema, ne znam sad da kažem neke posebne detalje, ali znam da slična situacija postoji i kod drugih banaka koje to nude, tj. da nije lako podesiti. Koliko se sećam, nije dovoljno imati NFC nego postoje neki skriveni uslovi, tj. tek određeni modeli telefona na kojima to radi kako treba.

Ako na Samsung S seriji ne radi, na čemu će da radi? 🫤
Doduše, ne radi nam ni 5G 😂

Za provizije, neka ga ovako, pa ću za neki mesec da tražim spuštanje istih. Najjeftinije je ako je i platilac u Banca Intesa i onda je 0.9%, najmanje 11 dinara. Banka za taj transfer nema direktan trošak osim onih nekoliko dinara ka NBS. Ne brojim trošak infrastrukture i održavanja.
Ako je platila u drugoj banci, onda je provizija veća.

Možda jedan dan uzmem da probam, fore radi, samo da vidim kako radi. Inače nemam interes da bilo kome nudim taj sistem plaćanja.

Da li se nekom desilo da prelaskom iz Yettel u A1, pri čemu je broj telefona osto isti ne stižu kodovi za potvrdu plaćanja?
Meni stižu regularno, krajem septembra promenjena mreža iz MTS u A1 i nije bilo problema, evo gledam u SMS Intesa threadu proveravam sebe, stizali su.

Proveru u kreditnom birou, to im je "dobar dan" kad dodjes pa tek onda ide ostalo...
Doduše nisam imao termin, ali tek danas sam shvatio šta ovo zapravo znači. Ako neko otvara tekući, uvale mu da plati kb izveštaj. Poslao sam im prigovor da vrate, jer im ga nisam tražio. Njima je trebalo pa neka plate ko i ostali što to finansiraju.

Iz nekog razloga app me izlogovao i sad mi trazi glupe kodove... Kako bese do istih? Imam svoj ID zapisan.

Ma obicna. Oni su mi resetovali sve, ne vidim da je bio neki update na iOS-u. Radila je normalno aplikacija...

Isto se i meni desilo... Ako imaš ID korisnika, idi na "klikni ovde za reaktivaciju" i učukaj svoj ID. Posle toga ti stiže kod kroz SMS i na kraju imaš pin za reaktivaciju (kod mene isti kao i za aplikaciju).

Ista stvar kod mene, vec drugi put u nekih mjesec do dva.
Nisam siguran je li do same app, tj. mog nalog, ili do telefona koji sam promijenio sredinom oktobra (na starom mi se nijednom nije desilo u protekle 2-3 godine).

Pitanje (u pitanju je plaćanje na rate debitnom karticom):
kakva je razlika između pravljenja virtuelne kartice sa rokom trajanja u svrhu plaćanja na rate vs virtuelne kartice za jednokratnu transakciju?
Uzimao sam nešto na 6 rata pa sam napravio karticu sa rokom važenja od ~6 meseci i kasnije kad sam još nešto hteo da uzmem na rate na istu virtuelnu karticu plaćanje nije prolazilo! Onda sam napravio još jednu virtuelnu za jednokratnu transakciju ali plaćanje na 4 meseca ! i prošlo je !!!
U čemu je onda prednost "višekratne" virtuelne kartice?

U čemu je onda prednost "višekratne" virtuelne kartice?
Kada kreiras jednokratnu virtuelnu karticu i dopuniš je, nakon izvršene 1 transakcije ona se poništava, a ostatak para (ako nisi sve iskoristio) ti se vraća na racun. Kod visekratne kartice mozes da je koristiš za vise transakcija, sve dok ona ne istekne ili dok je ti ne poništiš.

Iskreno, ovo je prvi put da cujem da je moguce plaćanje na rate virtuelnim karticama, to mi nije bas jasno

Poenta virtuelne kartice je da ne ostavljaš nikome podatke svoje prave kartice i da služi samo za jednu kupovinu. Ali ako treba nešto da platiš na rate, onda napraviš karticu koja važi više meseci i odrediš joj limit koji je u skladu s ukupnim zbirom rata i zaboraviš na nju. Ako treba nešto drugo da pazariš onda praviš novu karticu samo za tu kupovinu.

ostatak para (ako nisi sve iskoristio) ti se vraća na racun. Kod visekratne kartice mozes da je koristiš za vise transakcija, sve dok ona ne istekne ili dok je ti ne poništiš.
Ne vraca se nista na racun jer nista ni ne odlazi sa racuna... Kada kreiras virtuelnu karticu, odredjujes limit potrosnje kartici. Znaci novac se ne prebacuje sa racuna na karticu, vec setujes limit koji kada se potrosi, kartica se automatski gasi.

Za ovo nisam siguran, ali mislim da moze ovako:
Takodje, ako moze da se virtuelnom plati na rate (nisam probao, verujem da moze), mislim da je dovoljno da imas i jednokratnu karticu, da dovoljnom sumom za prvu ratu, jer mislim da posle ti svaku ratu placas/prebacujes na glavnu karticu. Virtuelna kartica moze da istekne/blokira se, ali rate su tu na glavnoj kartici.

To bi onda znacilo da je token kreiran za glavnu karticu, zar ne. Ako tako uvijek radi, onda virtuelna kartica nije toliko secure koliko mislimo.

Ne vraca se nista na racun jer nista ni ne odlazi sa racuna... Kada kreiras virtuelnu karticu, odredjujes limit potrosnje kartici. Znaci novac se ne prebacuje sa racuna na karticu, vec setujes limit koji kada se potrosi, kartica se automatski gasi.
Ja kada napravim virtuelnu karticu, stanje racuna se smanji za onoliko koliko stavim na karticu…

Ja pravim najcesce virtuelnu za visa classic koja je vezana za devizni... Tu mi sigurno ne smanjuje sumu na racunu za koji je vezana...
Evo sad sam napravio virtuelnu za visa debit koja je vezana za dinarski racun. nije mi se promenilo stanje na racunu...
Neverovatno da se razlikuje nacin funkcionisanja...

Jel prolazi vama plaćanje? Pokušavam nešto na turgame da uzmem.

^ koja kartica? Visa internet radila, pre nekih pola sata.

Ja pravim najcesce virtuelnu za visa classic koja je vezana za devizni... Tu mi sigurno ne smanjuje sumu na racunu za koji je vezana...
Evo sad sam napravio virtuelnu za visa debit koja je vezana za dinarski racun. nije mi se promenilo stanje na racunu...
Neverovatno da se razlikuje nacin funkcionisanja...
Mislim da se ne razlikuje, pitanje je šta ljudi gledaju. Ovo što si ti opisao je tačno onako kako funkcioniše.

Ista stvar kod mene, vec drugi put u nekih mjesec do dva.
Nisam siguran je li do same app, tj. mog nalog, ili do telefona koji sam promijenio sredinom oktobra (na starom mi se nijednom nije desilo u protekle 2-3 godine).
Neverovatno šta rade...
Opet je i mene izlogovala app, ne sećam se gde sam zadnji put kad sam bio u banci izvukao ID korisnika
Dobio sam neke papire jer sam menjao ličnu, valjda tu ima ID korisnika.
U glupoj app ne može screenshot, moguće da nisam ni sačuvao ID
Kako sad da aktiviram app? Opet odlazak u banku ako nisam uz potvrdu zamene lične dobio negde ID

Sreća sačuvao sam ID korisnika u password manager
Ne razumem zašto se ovo desi nisam menjao od zadnje odlaska u banku ni broj ni telefon.
Usluge banke koristim bukvalno 2x mesečno.

^ koja kartica? Visa internet radila, pre nekih pola sata.
Visa Internet isto. Sad kad sam ih pozvao, odmah javlja automat da imaju neki problem sa inteza mobi i online.

Odem na placanje, popunim karticu, idem pay, izadje mi ona autentikacija inteze, dobijem poruku i samo pukne servis. Sad drugi put mi se desava da kliknem pay, kliknem dobavi kod preko sms poruke i vrati me opet da upisem karticu. Kod mi uredno dodje, samo ja nemam gde da ga upisem kad me vrati na Turgame da upisujem karticu. Kao da pukne servis.

Ovo mi se prvi put desava, a kupujem vec godinama.

Ja sad placao i sve uredno proslo. Nesto na E planeti. Doduse i mene je izbacilo iz aplikacije pa morao reaktivaciju.

Iskreno, ovo je prvi put da cujem da je moguce plaćanje na rate virtuelnim karticama, to mi nije bas jasno

Eto, moguće je 😀
Nego, skontao sam upravo zašto mi nije prošla druga kupovina na virt.kartici koja važi 7 meseci, zato što sam stavio da joj limit bude malo iznad iznosa kupovine <facepalm>, ja sam konstantno gledao limit koji ukupno imam na debitnoj kartici za svrhu plaćanja na rate a zaboravio sam da sam i na samoj virt.kartici postavio limit.

Uglavnom sad znamo, plaćanje na rate je moguće i jednokratnim i višekratnim virtuelnim karticama samo ako pravite višekratnu, treba da se odlučite da li ćete je koristiti više puta pa staviti na njoj veći limit, u kom slučaju i eventualni otimač podataka kartice ima izvesnog prostora da ubaci svoje kupovine 😀 čime se pomalo negira ideja virtuelne kartice da nas osigura u slučaju krađe a što nas dalje dovodi do zaključka da je bolje za svaku kupovinu napraviti novu jednokratnu karticu.

Btw. da dodam i na ovu temu izlogovanja, mene aplikacija nije ni jednom do sad izlogovala sama i tražila da se logujem šifrom od ovog novog apdejta pre mesec-dva, radi nekako kilavije, sporije otvara neke delove i kad se uđe u prikaz računa nema više onog dijagrama sa prilivom i odlivom (što mi je bilo korisno jer su bili prikazani suirano svi odlivi i prilivi), ostale izmene nisam primetio.

Poslednja izmena:
Kako rešavate aplikacije sa mesečnom pretplatom tipa Netflix, Spotify, SoundCloud a da kartica (opet) ne procuri negde? Stvarno ne mogu jednom mesečno da pravim virtuelne...

Imaš i višekratne virtuelne, recimo za 12 meseci postaviš sa iznosom koji je neophodan, i on skida odatle umesto sa glavnog računa. Tako npr. umesto da ti bude ugrožen glavni račun sa 100 hiljada, najviše može da procuri 12*10€ (12 meseci po npr. 10€ pretplate), dakle dosta manje.
To opet znači da za 12 (ili koliko god želiš meseci) treba da ponovo dodaš karticu, što je mnogo bolje od jednokratne virtuelne.

Nazad
Vrh Dno