Šta je novo?

Platne kartice za Online internet placanje (FAQ u prvom postu)

Kartica koje banke daje najpovoljniji kurs pri konverziji plaćanje neke druge strane valute u EUR (devizni račun u EUR).

Znam da je nekad taj kurs zavisio od karticne organizacije (visa/master) ali sada vidim dosta vise fluktuacija medju bankama

Taj kurs je i dalje skoro isključivo kartičarski, ne znam na kakve fluktuacije misliš. Samo smo za Yettel (u temi o toj banci) utvrdili da imaju neke dodatne komplikacije sa plaćanjem u trećoj valuti, pa ispadne nekad manje, nekad više, ali u proseku je isto. Odeš, dakle, na odgovarajući kalkulator, konkretno ovde Visin, a ovde MasterCard-ov, pa vidiš šta se nudi. Kao naknadu banke staviš nula, jer i one koje je uzimaju, koliko sam upućen (za Reiffeisen potvrđeno), ne računaju je tako nego odvojeno.

Primera radi, gledajući današnji datum, ako si nešto platio 100 TRY, u oba slučaja očekuješ da će ti račun biti zadužen za 2 EUR, što se dobija zaokruživanjem na dve decimale. S druge strane, ako si nešto platio 10.000 TRY, račun povezan sa Visom bi ti bio zadužen za 199,66 EUR, dok bi račun povezan sa MasterCard-om bio zadužen za 199,74 EUR. Nije, naravno, pravilo da Visa ima bolji kurs, pa je tako npr. za USD trenutno MasterCard-ov bolji. U proseku nema osetne razlike koja bi favorizovala neki od ta dva izbora.

Tebi, dakle, najbolje posao obavlja bilo koja kartica u banci koja nema naknadu za plaćanje u inostranstvu. Specijalno, u određenim slučajevima možeš dobro da prođeš i sa dinarima. Prvi primer, ALTA banka trenutno nudi Visa Gold karticu (detalji ovde), koja garantuje srednji kurs pri plaćanju u inostranstvu. Drugi primer, Poštanska štedionica isto garantuje sa svojom UnionPay karticom (kobrendirana sa Dinom), uz napomenu da je njoj USD referentna valuta umesto EUR, a kalkulator za treće valute je ovde.

@pwl Alta banka uz platni račun sa osnovnim uslugama (besplatan za otvaranje do 31.12.2025.) gde je potrebno da se izjasniš da nemaš račun u drugoj banci i da potražiš i Visa karticu (što automatski znači i otvaranje deviznog računa). Plaćanje sa dinarskog je po srednjem kursu. Druge banke više ne nude tu mogućnost i pre je to bila AIK, ali više ne funkcioniše tako.

• Like
Reagovanja: pwl
@pwl Alta banka uz platni račun sa osnovnim uslugama (besplatan za otvaranje do 31.12.2025.) gde je potrebno da se izjasniš da nemaš račun u drugoj banci i da potražiš i Visa karticu (što automatski znači i otvaranje deviznog računa). Plaćanje sa dinarskog je po srednjem kursu. Druge banke više ne nude tu mogućnost i pre je to bila AIK, ali više ne funkcioniše tako.
A sta biva od 1.1.2026. za korisnike Alta banke koji su otvorili platni račun sa osnovnim uslugama do 31.12.2025.?

Ostaje bez naknade pod nazivom osnovni, a uvodi se platni račun sa osnovnim uslugama sa klasičnom naknadom od 150 dinara. Novi tarifnik je ovde.

Potvrđujem za Altu, koristim je par meseci. Sa dinarskog je autokoverzija iz EUR u RSD po srednjem kursu, a iz neke druge valute u EUR po Visa kursu. Velika je šansa da se dobije i Visa Gold debitna kartica, kao u mom slučaju, koja je isto besplatna. Dakle, održavanje računa ostaje besplatnno ukoliko se otvori osnovni račun do nove godine.

@rovello nije bas karticarski. AIK je vrlo dobro pratio taj kurs ali ne uvek (ne racunam ovde de ne prati datum - to se stalno desava ali kada pogledam +/- 3 dana od dana transakcije i knjizenja uvek se skoro neki kurs poklopi, ali skoro uvek - ne uvek).

Dok kod Intese to skoro nikad nije bio slucaj, mislim da je u 100% slucajeva bilo razlike.

Ne secam se za druge, nijedna druga banka mi se nije isplatila za cesto koriscenje.

S' tim da AIK sada ima proviziju pa se uopste ne isplati.

Velika je šansa da se dobije i Visa Gold debitna kartica, kao u mom slučaju, koja je isto besplatna.
Aha, sad se nešto prisećam, daju ipak srednji kurs i za Classic? Pitam, pošto se na sajtu to pominje isključivo uz Gold, pa sam zato u prethodnoj poruci naveo kao da je ona obavezna.

nije bas karticarski
To je sve na nivou nepravilnosti. Čak i Intesa, za koju kažeš da si utvrdio stoprocentnu neusaglašenost, navodi sledeće u opštim uslovima poslovanja za debitne kartice za fizička lica: Konverziju iz originalne valute transakcije u evre (EUR) vrši kartičarska organizacija po sopstvenoj kursnoj listi koja važi u trenutku obrade transakcije. Predviđaju, dakle, upotrebu Visinog kursa i to je to, nema ništa sem toga. Šta god da se usput dešava, u suštini nije okej. Isto važi i za Yettel, koji sam naveo, te dodatne stvari uopšte nisu transparentne niti predviđene ugovorom sa njima. Zašto to rade i zašto im to prolazi, ne bih znao, ali suština je da u proseku ipak ispadne sve slično i da neke posebne razlike tu nema.

To je sve na nivou nepravilnosti. Čak i Intesa, za koju kažeš da si utvrdio stoprocentnu neusaglašenost, navodi sledeće u opštim uslovima poslovanja za debitne kartice za fizička lica: Konverziju iz originalne valute transakcije u evre (EUR) vrši kartičarska organizacija po sopstvenoj kursnoj listi koja važi u trenutku obrade transakcije. Predviđaju, dakle, upotrebu Visinog kursa i to je to, nema ništa sem toga. Šta god da se usput dešava, u suštini nije okej. Isto važi i za Yettel, koji sam naveo, te dodatne stvari uopšte nisu transparentne niti predviđene ugovorom sa njima. Zašto to rade i zašto im to prolazi, ne bih znao, ali suština je da u proseku ipak ispadne sve slično i da neke posebne razlike tu nema.
Komcina strana kod Intese je sto je nekad kurs bio bolji od MC, nekad losiji 🙂
Ali u proseku to je to.... mozda sam 0.01% izgubio/dobio kod Intese (dok kod AIKa je pre 0.1% gubitak izgledao).

To danas nema mnogo cimanja... ne trosimo 10.000e. Dok sam ja recimo ziveo u Koreji i trosio sve sa Intesa MC godinu/dve, itekako mi je znacilo i 0.1% 🙂

nekad kurs bio bolji od MC, nekad losiji
Pa da, to i za ostale važi, zato sam i rekao da u proseku ispada isto.

dok kod AIKa je pre 0.1% gubitak izgledao
Možda je to bila slučajnost. Ja znam za sasvim suprotno iskustvo. Doduše, vezano je za duplu konverziju. Kada se plaća nešto u dinarima u inostranstvu, AIK (baš stari AIK, ne znam šta radi novi Aik, hahah) zaduživao je u evrima, pa to vraćao u dinare ako nemaš evre. E, ko god iz moje okoline je nešto kupovao na Temuu, prolazio je jeftinije zbog toga.

Primera radi, jedna kupovina sa Temua od 3.334,00 dinara je nakon knjiženja spala na 3.328,50 dinara. Takođe, refundacija (tj. korekcija cene) od nekih stotinak dinara ispala je nekoliko dinara veća nakon knjiženja.

Evo citata gde sam objašnjavao jedan takav primer. Smešne su cifre, isto se mere promilima (jedan-dva), ali uvek u korist klijenta, pa je suprotno iskustvo od tvog.

Aha, sad se nešto prisećam, daju ipak srednji kurs i za Classic? Pitam, pošto se na sajtu to pominje isključivo uz Gold, pa sam zato u prethodnoj poruci naveo kao da je ona obavezna.

Komšija koji je u istoj ekspozituri kao ja otvarao račun, samo par meseci ranije od mene je dobio Visa Classic. Pisao je ovde na temi da su mu neke transakcije knjižili po srednjem, a neke po prodajnom. E sad, on je karticu koristio u nekom tom periodu kad su krenuli da reklamiraju korišćenje po srednjem kursu, tako da moguće da je otuda nedoslednost.

pošto ću dobiti dinu upi, da li nju koristiti umesto mastera
prventveno aliexpres koristim

da li je koristiti i za plaćanje po inostranstvu umesto mastera, da li imati evre na računu ili su i dinari ok

pošto ću dobiti dinu upi, da li nju koristiti umesto mastera
prventveno aliexpres koristim

da li je koristiti i za plaćanje po inostranstvu umesto mastera, da li imati evre na računu ili su i dinari ok
Dina UPI koristi USD, dok MC i Visa koriste EUR valutu za transakcije u inostranstvu. Svakako je vise isplativije koristiti Dinu UPI na Aliexpressu s obzirom da se plaćanje vrsi u dolarima. Ne znam za postojanje ostalih popularnijih sajtova koji primaju Dinu UPI…

da li treba imati evre ili mogu i dinari, da li se koristi nbs kurs ili njihov neki

i šta je bolje kad se ode u inostrantvo, koja kombinacija

...Ne znam za postojanje ostalih popularnijih sajtova koji primaju Dinu UPI…
Temu skida tačno u dinar.
da li treba imati evre ili mogu i dinari, da li se koristi nbs kurs ili njihov neki

i šta je bolje kad se ode u inostrantvo, koja kombinacija
Ali skida po srednjem USD kursu NBS sa Dine UPI - definitivno najbolja platna opcija za Ali.
Za Inostranstvo koje koristi Evro - Neka Visa bez provizije za ino plaćanja (Erste, Alta, Otp,...).
Za Inostranstvo koje koristi Dolar ili dolarski fiksiranu valutu (Arapske zemlje, neke afričke i azijske) - Dina UPI natovarena sa RSD.

a kako se zna npr da ali koristi dolar a ne evro, pretpostavljam i temu da je isti
za insotrantvo koje koristi evro onda kontam da nije bitna koja je kartica ako npr imam evro račun kao što ima račun plus, provizije svakako nema

a kako se zna npr da ali koristi dolar a ne evro, pretpostavljam i temu da je isti
Ti na Ali-ju u podešavanjima biraš sam valutu, izaberi dolar i biće ti artikli marginalno jeftiniji nego da si izabrao evro + korišćenje Dine UPI.
Na Temu je valuta dinar i korišćenjem Dine UPI zadužićete tačno koliko je iskazano tamo u dinarima.
Za jurisdikcije gde je Evro, ima drugih dobrih opcija.

Pojednostavljeno - ako imaš DinaUPI tamo gde je cena u USD i primaju UPI, plaćaj sa UPI, to je najpovoljnije jer je autokonverzija USD->RSD po srednjem kursu. Na Aliexpresu je originalna cena u USD i primaju UPI, tako da je izbor očigledan.

Ako nemaš DinaUPI plaćaj sa MC/Visa gde možeš da ostvariš najbolju autokonverziju EUR->RSD (trenutno Alta banka) ili gde već imaš EUR na računu. Simple as that. Nije velika mudrost.

Pojednostavljeno - ako imaš DinaUPI tamo gde je cena u USD i primaju UPI, plaćaj sa UPI, to je najpovoljnije jer je autokonverzija USD->RSD po srednjem kursu. Na Aliexpresu je originalna cena u USD i primaju UPI, tako da je izbor očigledan.

Ako nemaš DinaUPI plaćaj sa MC/Visa gde možeš da ostvariš najbolju autokonverziju EUR->RSD (trenutno Alta banka) ili gde već imaš EUR na računu. Simple as that. Nije velika mudrost.
da li treba u aplikaciji da stavim dinarski račun za podrazumevano devizno plaćanje ako kupujem sa alija ili temua
pa onda ako idem negde u inostranstvo gde mi trebaju evri podesim na evro

da li treba u aplikaciji da stavim dinarski račun za podrazumevano devizno plaćanje ako kupujem sa alija ili temua
pa onda ako idem negde u inostranstvo gde mi trebaju evri podesim na evro

Podešavanje u aplikaciji banke nema veze sa kartičnim plaćanjem već sa plaćanjem kroz aplikaciju. Podešavanje u aplikaciji je potpuno irelevantno za kartična plaćanja.

Sa kog računa se novac naplaćuje prilikom kartičnog plaćanja je predefinisano opštim uslovima poslovanja banke. Za Ali smo već pisali. Podesiš da Ali naplaćuje u USD, a plaćaš DinaUPI karticom. Skidaće ti dinare po srednjem kursu prema USD, što je najpovoljnija opcija za Ali.

Ne znam kako je Wizz nasao nacin da zaobidje DVA zakona EU i doda card processing fee sada.

Prilozi

• Screenshot_20260312_170032_Chrome.jpg
    Screenshot_20260312_170032_Chrome.jpg
    63.4 KB · Pregleda: 69
Da li je iko probao da placa na eBay-u u dolarima koristeci DinaCard Discover? Pokusao sam da dodam karticu i prihvacena je bez problema. Testiracu na nekoj manjoj porudzbini da vidim bas hoce li kurs Postanske stedionice biti isti kao za Temu i AliExpress. Ako neko ima iskustva, neka pise. Btw, probao sam prethodno sa porudzbinom koja je bila u funtama i nije hteo da prihvati karticu, dok za dolare eBay ne pravi problem, bar na prvi pogled.

Prilozi

• cardseba2y.jpg
    cardseba2y.jpg
    45.9 KB · Pregleda: 33
Izgleda da DinaCard Discover kartica moze da se doda na eBay-u ali ipak ne prihvata placanje. Verovatno je ta mogucnost implementirana do pola.

Dina Discover u inostranstvu više radi nego li što radi, bilo da su izdate od strane Komercijalne ili mts banke. Štaviše, NLB ih se odrekla u korist nacionalne Dine, a Poštanska ih neće reizdavati i najavljeno je njihovo ukidanje, iako još uvek funkcionišu. Sa Dina UnionPay karticama su veće šanse da inostrane transakcije prođu i obračunska valuta za ino potrošnju je USD po srednjem.

Dina UnionPay je, sad kad je kurs evra u menjačnici BPŠ lošiji nego ranije, za korisnike BPŠ odlična zamena za Visa/MC.

Dina Discover u inostranstvu više radi nego li što radi, bilo da su izdate od strane Komercijalne ili mts banke. Štaviše, NLB ih se odrekla u korist nacionalne Dine, a Poštanska ih neće reizdavati i najavljeno je njihovo ukidanje, iako još uvek funkcionišu. Sa Dina UnionPay karticama su veće šanse da inostrane transakcije prođu i obračunska valuta za ino potrošnju je USD po srednjem.
Danas sam sticajem okolnosti imao prilike da vidim kako funkcionise kombinacija Agencija za privredne registre+NLB Komercijalna banka+DinaCard UnionPay. Tri online uplate prosle tek nakon 5,6 pokusaja, uz potpuno nasumicne greske "Error05 - Undefined error code". Stiglo usput i vise SMS obavestenja o neuspelim pokusajima placanja. Sad, da li je problem bio do prvog drugog ili treceg faktora u transakciji, samo oni znaju. Ocigledno je da se ne slazu bas najbolje.

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    24.4 KB · Pregleda: 23
Imam raiifeisen "avista devizni racun" i "iracun dinarski"
Treba mi da kupujem u inostranstvu sa njihovom vizom, ali ne nudi mi nikako opciju da stavim da mi neka kartica bude vezana za devizni racun.

Je li moguce da promenim primarni racun za karticu ili moram da idem da trazim novu vizu samo za taj "avista devizni racun" ?

Imam raiifeisen "avista devizni racun" i "iracun dinarski"
Treba mi da kupujem u inostranstvu sa njihovom vizom, ali ne nudi mi nikako opciju da stavim da mi neka kartica bude vezana za devizni racun.

Je li moguce da promenim primarni racun za karticu ili moram da idem da trazim novu vizu samo za taj "avista devizni racun" ?

U spojleru ćeš naći uputstvo. Biraš jednu od ponuđene tri opcije. Nakon što podneseš zahtev, obično će ti sledećeg radnog dana povezati karticu za traženi račun.

Poštovani,

Vaše kartice možete sada vezati za Vaš devizni račun kao partiju potrošnje za transakcije obavljene u inostranstvu (i/ili u zemlji).

Za plaćanja nastala korišćenjem kartice u zemlji i inostranstvu možete odabrati samo dinarski račun kao partiju potrošnje, zatim samo devizni račun, a možete odabrati tako da se za plaćanja u zemlji koristi isključivo dinarski račun, a za plaćanja u inostranstvu isključivo devizni račun.

Kako da podnesete zahtev?

Ulogujte se na svoju mobilnu aplikaciju (moja Mbanka) ili ROL i putem Inboxa podnesite zahtev.

U poruci navedite:

- Ime i prezime,

- JMBG,

- Maskiran broj platne kartice koji možete pronaći u sekciji „Kartice“ u moja mBanka aplikaciji _ _ _ _ _ _ ****** _ _ _ _

- Za sve transakcije napravljene mojom VISA/Mastercard karticom, bilo da su u inostranstvu ili u zemlji, želim da mi se zadužuje:

samo dinarski račun,

samo devizni račun,

dinarski za domaće i devizni račun za inostrane transakcije.

Broj dinarskog računa*

Ukoliko ne koristite Moja mBanka aplikaciju uputstvo za aktivaciju se nalazi ovde.

Nakon podnošenja zahteva, isti će biti prosleđen na dalje rešavanje u što kraćem roku. Kontaktiraćemo Vas o statusu Vašeg zahteva ili ukoliko nam budu potrebne dodatne informacije.

Srdačno,

Vaša Raiffeisen banka

Nazad
Vrh Dno