Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zdravo ljudi, meni je jutros stigao update na S24 i deluje mi da je proradio 5G na mts-u, uspeo sam na sekundu da uhvatim 5G, ali na mojoj lokaciji definitivno samo A1 ima pokrivenost.

Verzija je ova na slici:
1000018945.jpg

Yettel se izgleda najviše potrudio za nove 4G frekvencije. Kod mene ima B1, B3, B7, B20 i B28, a i B1 su proširili na 15Mhz, tako da kumulativno imaju 4G na 75Mhz širine kanala. MTS još nije proširio B1 sa 10 na 15Mhz, a A1 još nema B7 (mada i dalje ima dodatni B3 od 10Mhz).
I kod mene isto. Aranđelovac. Dostupni i B1, B3, B20, B7 i B28. A B1 je takođe sada 15 Mhz.

Evo sad sam zvao call centar Mts, kaže da za nas koji koristimo mobilni kućni net 5G se aktivira svima od 15.12.
Danas je 16.12. još ništa od MTS 5G u Pazovi, zvao opet call centar, kažu prosledili su tehničarima moj zahtev.

Sta se desava što mts i A1 kasne sa n/b28?
Off topic like za @nekro batica sto mi stalno ostavlja do not contribute like kad ne doprinosi post nesto 🤣

Evo sta sam ja dobio kao odgovr na moju primedbu da mi ne radi 5gna foldu 6Poštovani, na osnovu Vašeg prigovora na nemogućnost korišćenja 5G mreže, obaveštavamo Vas da smo proverom utvrdili da je 5G usluga aktivna na Vašem broju, ali da aparat koji trenutno koristite nije sertifikovan za korišćenje 5G mts mreže. S obzirom da neprekidno radimo na unapređenju tehničkih rešenja, možete uskoro očekivati da korišćenje 5G mreže omogućimo i na Vašem uređaju.k

Ne brane Yettel i MTS da Samsung telefoni koriste 5G u njihovim mrežama, nego baš obratno: Samsung ne dozvoljava telefonu da koristi 5G mrežu ako je mreža Yettel ili MTS.
Dakle, "krivac" je Samsung a ne operateri.
Pozdrav
Krivi su operateri jer to nisu resavali na vreme.
Samsung mora da im da "potvrdu" da je 5G mreza odgovarajuca za Samsung telefone.
To se radi da bi Samsung telefoni davali maksimum na 5G mrezi jer ako nesto ne bude radilo kako treba, kupci ce reci da Samsung ne valja i da je kanta. A to smanjuije profit Samsungu.
Koliko je to opravdano, e tu vec mozemo da ispravljamo krive Drine.

Krivi su operateri jer to nisu resavali na vreme.
Samsung mora da im da "potvrdu" da je 5G mreza odgovarajuca za Samsung telefone.
To se radi da bi Samsung telefoni davali maksimum na 5G mrezi jer ako nesto ne bude radilo kako treba, kupci ce reci da Samsung ne valja i da je kanta. A to smanjuije profit Samsungu.
Koliko je to opravdano, e tu vec mozemo da ispravljamo krive Drine.
Dakle ako Samsung proveri i kaze da 5G mreza mts-a ili yettela ne zadovoljava njihove kriterijume, npr mnogo trosi baterije, nece im dati sertifikat?

Tako je, sličan slučaj bio je kada VoLTE nije radio na Apple telefonima na nekim mrežama... Trajanje baterije je KPI za svakog proizvođača i ako u svojim testovima vide da je potrošnja na konkretnoj mreži nezadovoljavajuća, tražiće da mreža to ispravi... To je tehnički problem koji se rešava softverskim ispravkama...

Međutim, ključni razlog kašnjenja je poslovne prirode ( odnosno sve se svede na novac na kraju): Nije bilo isplativo da se unapred angažuju resursi za 5G sertifikaciju dok mreža još nije bila aktivna. To je tretirano kao niži prioritet, što je sada rezultiralo lošijim korisničkim iskustvom...

Ko testira? Proizvođači (Samsung, Apple) rade finalno i najdetaljnije testiranje performansi na stvarnoj mreži operatera (uključujući potrošnju baterije). Iako operater testira sopstvene parametre, proizvođač daje konačno odobrenje da mreža neće narušiti performanse uređaja....

Bitna napomena: Sertifikacija se ne radi za svaki telefon pojedinačno, već za grupu uređaja koji dele isti modem i RF hardver i softverski (modemski) profil.... Novi modeli izlaze sa profilima koje proizvođač testira u laboratoriji na simuliranim, standardizovanim mrežama, tako da osnovne funkcije i potrošnja u principu budu pod kontrolom i mnogi rade odmah sto je slucaj i kod nas jer nam je mreza standardizovana...

Ipak, to ne pokriva sve modele i specifičnosti svake konkretne mreže, pa je dodatno fino podešavanje (patch) potrebno kada se telefon poveže na stvarnu mrežu određenog operatera, kako bi se optimizovale performanse i potrošnja baterije u realnim uslovima...

Zato se problem ne rešava preko noći, ali je tehnički rešiv i očekivan u ovoj fazi uvođenja 5G-a i rešiće se sto je najvažnije samo treba malo strpljenja 😃

Stvarno radi, evo i meni prikazuje sada. Danas nije bilo. S20 5g HK verzija.

Već mi se javlja, masivni prelazak Samsung korisnika na Globaltel Freepaid sa MTS i Yettel mreže. 😉

@akki @georgest, bez namere da se osetite prozvanim, ali ste najveći sručnjaci na ovoj temi i totalno ste u tematici.
Kako objasniti ovo 5G na Globaltelu na starijim Samsunzima radi i ako je to ista mreža MTS dok na MTS default operateru ne radi?
Pade vodu ono njihovo prebacivanje lopte Samsung je kriv.

Ovo kao u školi, nadam se da ću da izvučem barem dvojku da ne mora popravni 😃

Razlog što Samsung ne radi 5G na MTS, a radi na Globaltelu, iako je ista fizička mreža, je u softverskom profilu koji se aktivira po SIM‑u... Globaltel je MVNO i nije ništa neobično da ima drugačije, često generičke SF profile od matične mreže, pa nema iste restrikcije....

Pojednostavljeno: kad staviš MTS SIM, učita se stroži, sertifikovani Operator Config koji za neke Samsung modele trenutno blokira 5G dok ne prođu kompletno testiranje i dobiju odgovarajući sf... Globaltel SIM/APN koristi generički profil bez te blokade, pa isti telefon normalno vidi i koristi 5G na istoj MTS infrastrukturi... Nije do antena ili hardvera, nego do toga koji se operator‑profil učita kad ubaciš određeni SIM....

@akki Globaltel od prelaska na mts ima apsolutno isti IMSI prefiks kao i nativne mts kartice.

mts sim:
220032600xxxxxx
Globaltel sim:
220035310xxxxxx

Zaboravih i @poglavicas od koga isto ima šta da se pametno pročita. @akki hvala na svim ovim objašnjenjima. Lepo je naučiti i pročitati nešto novo na ovom jedinstvenom forumu, a da to nisu konstantno iste poruke kako do popusta za paket ili već što se konstantno isto.
Za popravni će da vidimo, daleko je Avgust. 😉

Evo da potvrdim, i Globaltel je dobio 5G.

Inace, da li je neko primetio da Yettel sada agregira b/n28 i b20? Do sada to nije bilo slucaj.
Moguce i da field test zeza, pa ako neko moze sa Net Monster da potvrdi.

1765916401999.png

@poglavicas

Pa dobro, to je isto normalno, ništa čudno…

Kod MVNO-a poput Globaltela (posebno light ili branded resellera koji su duboko integrisani u maticu), telefon koristi podatke iz IMSI-ja, dok se razlikovanje u odnosu na matičnu mrežu u praksi radi kroz IMSI range i SPN…

Jel ovo bilo dodatno pitanje za jaku dvojku ili za 5.? 😂

Ova stvar sa Samsung telefonima kojima nije uradjena sertifikacija je najveci apsurd koji postoji. Prvo sto Samsung flagship telefoni kao sto su S23/S24 Ultra sa Qualcomm chipsetom su telefoni sa najboljim capability-em koji postoje da se maksimiziraju performanse 5G mreze. Jos apsurdnije je sto RATEL i druge benchmarking kompanije u svetu koriste bas te telefone kao standard za merenje performansi mreze. I to se sve desava u trenutku pustanja 5G mreze, gde Samsung telefone ima trecina Srbije. Skandalozno je i moram da se izvinim u ime kolega koje poznajem i rade u Telekomu i Cetinu, jer ima sjajnih ljudi tu, ali operativa je uzasna.

Zato Grga gura samo Huawei telefone, neće se pati sa oviju Korejanci. Mate 40 pro koju god da mu karticu ćušnem radi 5Ge i u Abisoniju bi u'vatio da odem.

Da li za band 28 na 700 mhz moraju sta fizicki da dodaju povezu ili samo da podese parametre frekvencije kako vec ????

Da li za band 28 na 700 mhz moraju sta fizicki da dodaju povezu ili samo da podese parametre frekvencije kako vec ????
Zavisi da li ce ga pustiti u DSS. Onda bi trebalo daa imaju i benefit korisnici koji su na rubovima frekvencija. A A1 je poznat sa time tako da njima najviše treba da pokrpe pokrivenost VOLTE da bude na 700 MHz. Ali sa obzirom da se tripuju da su najbrza mreža mozda i. Ovo ne pada napamet. Nego guraju samo n78 gde izvlace dobre speed testove. Zato se brinem za band 28 da ce biti samo 5G a ne DSS.

Zato Grga gura samo Huawei telefone, neće se pati sa oviju Korejanci. Mate 40 pro koju god da mu karticu ćušnem radi 5Ge i u Abisoniju bi u'vatio da odem.
Isto i meni na Vivo i to model za kinesko tržište,nije ni global, radi 5g od Bugarske do Nemačke, pa i kod nas. I VOLTE radi. Čisto sumnjam da su se oni nešto cimali.

Zavisi da li ce ga pustiti u DSS. Onda bi trebalo daa imaju i benefit korisnici koji su na rubovima frekvencija. A A1 je poznat sa time tako da njima najviše treba da pokrpe pokrivenost VOLTE da bude na 700 MHz. Ali sa obzirom da se tripuju da su najbrza mreža mozda i. Ovo ne pada napamet. Nego guraju samo n78 gde izvlace dobre speed testove. Zato se brinem za band 28 da ce biti samo 5G a ne DSS.
Da te utrešim, na A1 neće biti B28/n28 samo 5G.
Evo od jutros kod mene u gradu 4G LTE 700 na A1
1765962005029.png
Lokacija užasna, indoor, debeli zidovi okolo. Užas užas za propagaciju signala, evo i speedtest sa te lokacije:
11305521828.png

Na toj lokaciji sam jedva imao 4G ranije, padao je na 2G stalno.

Nazad
Vrh Dno