@georgest
Bravo, to je fenomenalan posao (za vecinu iz snova) i bas mi je drago zbog tvog uspeha 😃 Nema nista lepse nego kad cujem da se neko nas dugo i ozbiljno bavi vrhunskim tehnologijama koje pomeraju svet...
Hvala i tebi na lepim recima... Videces i sam, pogotovo ako se malo vise aktiviras (a bilo bi stvarno lepo), koliko je tesko prilagoditi ovu uzasno komplikovanu temu tako da je vecina razume i istovremeno se suzdrzati da se ne ode preduboko u tehnikalije. Ja se trudim da uvek maksimalno pojednostavim stvari, kako bi ih razumeo sto siri krug ljudi i kako bismo zajedno podigli nivo diskusije pa nekad i po cenu da ne budem 100% tehnicki tacan....
Na primer o naprednim funkcijama sam ranije pisao ( bila je pre ovoga sada zakljucana tema gde se dosta pisalo o 5G pre nego sto je krenula kod nas) kada ljudi cesto pocnu da pitaju “sta je 5G i sta ja dobijam sa tim” da jasno vide da nije samo ikonica...
Ali da se vratim na ono sto sam zeleo i nadovezem na tvoj post koji me je podstakao da se opet raspisem... Dakle, pricamo o buducoj SA mrezi kod nas i osvrcem se na primeri prakse iz sveta a gledano iz ugla VoNR ( Voice over New Radio, odnosno prenosa glasa preko 5G NR mreze, koji omogucava uspostavljanje glasovnih poziva direktno preko 5G SA mreze, bez oslanjanja na 4G/LTE VoLTE fallback)...
100% ce se ici na VoLTE fallback, tu stvarno nema dileme... Samo bih dodao sitnu ali bitnu distinkciju. Ovo nije isto sto je nekada bio CSFB, ni po brzini uspostave poziva, a narocito ne po pouzdanosti... Kod VoLTE fallback scenarija danas se u praksi postize CSSR ( stopa uspesnosti poziva) izuzetno visok, cesto preko 95% u realnim komercijalnim mrezama, pri cemu najbolje optimizovane mreze, dostizu i 98% (svedski Tele2 98%) prema industrijskim analizama ( Deutsche Telekom i 99%), sto potvrduju nezavisni izvestaji Ookla, Opensignal, GSA benchmarking 2025....
Inace, ja se uvek salim, a nisam jedini, na racun tih izvestaja jer svaki operater nadje onaj jedan parametar gde je “najbolji” pa to reklamira na sva zvona. Naravno, marketing cesto bira “najbolji” parametar, ali kada se zagrebe ispod toga, stabilnost fallback-a je neupitna...
MOS (Mean Opinion Score: je subjektivna ocena kvaliteta glasa u mrezi od strane korisnika od 1 do 5 ( kao u skoli), gde veci broj znaci bolji kvalitet) vrednosti takodje pokazuju stabilnost blisku klasicnom VoLTE-u u zrelim i dobro optimizovanim mrezama, pri cemu su razlike minimalne i uglavnom neprimetne korisniku...
Sto se VoNR-a tice, problemi su realni, ali ja uvek volim da ih sagledam ( kao i sve ostalao vezano za mobilne mreze) iz svih uglova pa i iz ugla trenutnih implementacija... Uplink na TDD mid-bandu jeste osetljiviji, ali nije fiksno ogranicen na “svaki osmi slot”, osim ako je celija staticki konfigurisana, a i tad je bolje ici na semi-static, narocito u macro celijama gde CLI (Cross-Link Interference sto je medjucelijska interferencija koja nastaje kada signal jedne 5G TDD celije ometa prijem signala u susednoj celiji, narocito na uplinku, sto moze degradirati kvalitet prenosa podataka i glasa) rizik moze da bude veci ako nema koordinacij...
Vec neko vreme (za razliku od prvih implementacija) je praksa dynamic TDD ( ili bolje reci hybrid jer i danas u vecini mreza najcesce postoje celije koje su semi ali one su izuzetak gledano iz ugla cele mreze), uz UL pre-emption i unapredjeni scheduler, gde se resursi prilagodjavaju realnom opterecenju...
Rel-15 je prvi definisao semi-static osnove, ali je dynamic dosao sa kasnijim verzijama standarda (Rel-16+), koje su omogucile njihovu prakticnu upotrebu i implementaciju u realnim komercijalnim mrežama, a ne samo na papiru....
Tu dolazimo i do onoga o cemu sam pisao pre i rekao da cu detaljnije objasniti kada nadjem vremena a to je upotreba AI u 5G mrezama a ovde konkretno kroz AI rRIC (RAN Intelligent Controller sa vestackom inteligencijom) koji je za ovo kljucan i izuzetno zanimljiv da se o njemu diskutuje:
To je praktično “mozak” mreze koji koristi ML modele da predvidja i automatski resava probleme u realnom vremenu tamo gde je to kriticno; a za manje kriticne funkcije (npr. policy promena) intervencija moze biti sa odlozenjem, cime se stede resursi...
Najvaznije je što AI rRIC sprecava CLI tako sto koordinira slotove izmedju celija i prilagodjava ih po potrebi... Ovo je definitivno buducnost, jer omogucava punu primenu dynamic TDD-a cak i u macro celijama gde je CLI ranije bio veliko ogranicenje... Danas, uz AI koordinaciju, jitter ostaje nizak, a MOS visok, a tehnologija se od 2024. polako uvodi, dok se od 2025. ocekuje masovna primena u zrelim mrezama...
Vendori poput Ericsson i Nokia imaju sopstvena resenja za AI rRIC u proprietary sistemima, sto omogucava benefite cak i bez punog O-RAN-a....
Huawei takodje ima odlicno resenje za masovna pokrivanja, prvenstveno jer imaju dosta podataka iz velikih mreza sto je kljucno za AI trening, a masovna upotreba GaN PA pojacala doprinosi boljoj efikasnosti i stabilnosti uplink signala (npr. Nokia/Ericsson kaskaju u ovom segmentu zbog vece cene i sporijeg uvodjenja)... Ipak, ukupno gledano, performanse po pitanju AI-driven dynamic power i CLI mitigacije su i dalje bolje kod Nokia/Ericsson u multi-vendor ili open okruzenjima (zbog zatvorenog sistema)...
To je vrhunac tehnologije trenutno i uzasno komplikovano za implementaciju, a pored toga trazi i veliku kolicinu live data iz same mreze kako bi se posle prilagodjavao, uz naravno nadzor vrhunskih strucnjaka, koji koordiniraju parametre mreze i optimizaciju performansi...
Ako pogledamo MOS rezultate, u ranim fazama VoNR je cesto bio ispod VoLTE referenci, dok se u zrelijim fazama razvoja belezi poboljsanje reda 10–20% (a ide i vise) u odnosu na prve implementacije, sa stabilnijim jitter-om i latency-jem.... Sto i dalje ne znaci da je VoNR univerzalno bolji od VoLTE-a, ali pokazuje da tehnologija sazreva i da su problemi koje je bilo tesko resiti u prvim fazama danas znacajno ublazeni....
Naravno, pored jitter-a, tu su i izazovi sa Cell Edge pokrivenoscu na 3.5 GHz, gde VoNR lakse gubi kvalitet zbog slabijeg uplink budzeta u odnosu na niske frekvencije, kao i veci control plane overhead koji utice na bateriju....
Za DSS na low-bandu se potpuno slazem, to je tehnicki kompromis koji je aj da kazem izazovan za voice i tu VoNR realno nema sta da trazi....
Iskreno, ni ja nisam veliki fan VoNR-a, pogotovo u ovoj fazi razvoja mreze ( sem za par primera state of the art mreza koje su fantasticne), ne samo zbog tehnoloske kompleksnosti, vec i zbog ekonomskog aspekta. Mnogo ulaganja, puno optimizacije i testiranja, a relativno marginalni benefit prosecnom korisniku...
A to se vidi i kad pogledamo primere iz prakse:
SAD: operateri poput T-Mobile US i Verizon su prvo pustili 5G SA sa VoLTE fallbackom, a VoNR uvodili postepeno i selektivno...
Zapadna Evropa: npr. spominjani Deutsche Telekom, gde SA primarno sluzi za napredne data i enterprise servise, dok je glas i dalje na VoLTE-u...
Pioniri 5G SA u Evropi: na primeru Finske, koja je medju prvima u Evropi uvela 5G SA, kao i na drugim slicnim trzistima, princip je isti: 5G SA za data i poslovne scenarije, glas i dalje na sigurnom VoLTE fallback-u...
Licno sam uvek za tehnoloski napredak, ali samo kada tehnologija dovoljno sazri i kada donosi jasan, merljiv benefit... Uz to, neophodno je gledati siru sliku, strukturu stanovnistva i biznisa, broj korisnika koji te benefite mogu i zele da koristiti, i njihove realne potrebe... To moraju da uzmu u obzir i operateri, ali i drzava kroz regulativu....
U tom smislu, 5G SA sa kljucnim naprednim funkcijama poput network slicing, QoS kontrola, privatne mrežze i predvidljiva latencija daje mogucnost za tzv. deterministic latency ( predvidljivo kasnjenje), sto znaci da se gornja granica kasnjenja u mrezi moze garantovati (ko je rekao SLA)... Trenutno je ovo primarno usmereno ka biznis resenjima, dok krajnji korisnici benefite dobijaju posredno, kroz stabilnije i pouzdanije usluge....
Sve ovo je praktično esencijalno za industrijske i napredne poslovne primene poput automatizacije, robotike i daljinskog upravljanja, gde kasnjenje mora biti konstantno i predvidivo kao KPI... Za prosecnog korisnika, benefit se uglavnom ogleda u stabilnijem kvalitetu glasa i konekcije, ali pun efekat dolazi tek sa daljim sazrevanjem mreza. Danas i u doglednoj budućnosti ove funkcije više smisla imaju za takve profesionalne primene nego za prosecnog korisnika, a bogami i za dosta naprednije korisnike ( koliko god svaki covek za sebe voli da smatra da je on napredan korisniki)....
Na primer, spominjao sam ranije BBC koji je za prenos krunisanja koristio privatnu 5G SA mrezu sa network slicing i naprednim funkcijama kako bi omogucio stabilan i predvidiv prenos uzivo, za sta su dobili i nagradu.... Takav kvalitet i nivo kontrole ranije je prakticno bio nezamisliv cak i sa specijalizovanom opremom za live prenose (npr. LiveU sa prioritetnim karticama), a minimalno kasnjenje i predvidljivost prenosa danas su jasni pokazatelji prednosti privatne SA mreže u odnosu na standardne javne mreze ili satelitska resenja poput Starlink-a koji ste verovatno videli da se kod nas koriste za prenos ( naravno kao iznudjeno i jeftinije resenje)...
Za operatere, ovo ( VoLTE fallback ako je neko zaboravio o cemu je post zbog duzine) je trenutno i najrealniji put ka odrzivom ROI-ju, pogotovo jer uvodjenje SA i inicijalna implementacija zahtevaju velika ulaganja i trajnu optimizaciju core i RAN infrastrukture, sto je zahtevno cak i za veca trzista, a kamoli za relativno malo trziste poput naseg....