Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
^ +1
Stigao i meni.
Da li ovo znači da će uskoro proraditi 5G i na (mnogim) Samsunzima ili je samo pokušaj popravke korisničkog iskustva - ne znam. Videćemo, uskoro, nadam se.
Pozdrav

Kako ce Yettel znati koji model telefona imam i zasto bi me Yettel obavestio o azuriranju kad ce mi izaci notifikacija od samsung software update

Yettel je obavestio jer se korisnici ljute na njega i time pokusava da, kao sto @rafiki kaze, poboljsa (znacajno poljuljano) korisnicko iskustvo porukom da su svesni problema i da je Samsung taj koji treba da ponudi resenje, a da oni aktivno rade sa njima... Porucuju da ne morate da menjate telefone da biste koristili njihovu pouzdanu mrezu...

Yettel tacno zna koji model telefona koristite zahvaljujuci IMEI broju... Kada se uredjaj registruje na mrezu, on prosledi svoj jedinstveni IMEI (TAC kod), koji se automatski poredi sa TAC bazom da bi se identifikovao precizan model vaseg Samsunga... Sistem operatera zatim povezuje IMEI sa vasim brojem telefona preko IMSI-ja (SIM kartice), sto im omogucava da posalju ciljanu SMS poruku...

Identifikacija uredjaja operateru omogucava optimizaciju mrezih parametara za konkretan hardver (razliciti modeli imaju razlicite 5G mogucnosti), sto je standardna praksa u svakoj modernoj mobilnoj mrezi i ozbiljno se radi...

Da li je neko primetio na A1 čudno ponašanje mreže , evo kod mene okolina Bg, 5g od prvog dana , zadnjih 4-5 dana nema 5G NSA u iPhone field testu a nema ni ikonice naravno, 4g se takođe jako čudno ponaša kao da radi na 1 band druge i ne vidim, znači imao sam 5g , sada ga nema , a baš me je a1 oduševio u odnosu mts koji koristim godinama i planiram da ih napustim konačno , nadam se da je privremeno , kapiram da petljaju nešto oko baznih stanica, nadam se ...

Ama ljudi, 5G mreža je u pogonu tek 10 dana. Nemoguće je očekivati da sve radi najbolje moguće 100% vremena. Tek sada, posle početnih iskustava sa korišćenjem, kreće igranka bez prestanka sa podešavanjem i optimizacijom mreže.
Da ne spominjem da veći deo mreže tek treba da se izgradi...
Pozdrav

@rafiki наравно да је могуће очекивати, и немој их бранити, постављали су нове базне станице месецима да би их пустили у исто време, и наравно да су рађена и тестирања. Тако да пусти ме тих прича "изненадио их снег".

Mogli su npr jedan s24 da probaju, ima 2 godine od kada je izašao.

Verovatno i jeeu, ali nešto je mnogo jako pucalo kod njih... Pa su iskulirali to, popraviće se već za nekoliko meseci.

S24 Ultra - dve kartice, Yettel 4G - VIP eSIM 5G
iPhone 16 Pro Max - jedna kartica, Yettel 5G

@akki u Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu se dešava da sa 5G prebaci na 3G/2G tokom poziva i stvarno je očajno.

Ima neko ideju što ostanem bez konekcije na A1 prepaid simna 5G? Kupio juče karticu, prvo se nije kačila na 5g , sad se kači ali kad se zakači nema konekcije, ne radi uopšte pristup netu. Na 4g radi normalno

Prilozi

• Screenshot_20251213_023948.jpg
    Screenshot_20251213_023948.jpg
    55.7 KB · Pregleda: 84
Ima neko ideju što ostanem bez konekcije na A1 prepaid simna 5G? Kupio juče karticu, prvo se nije kačila na 5g , sad se kači ali kad se zakači nema konekcije, ne radi uopšte pristup netu. Na 4g radi normalno
To je pitanje za nekog inženjera u A1. Da li ti se dešava uvek ili samo na specifičnoj lokaciji tj baznoj stanici?

iPhone 17 Pro Max, Yettel 5G i 4G rade odlično. U celoj ovoj euforiji oko 5G, najdraže mi je što se 4G još više poboljšao (i ranije je radio jako dobro).

Upravo sam instalirao decembarski update za Samsung S25 Ultra - i dalje nema 5G (Yettel). Baš razočarenje.
Moja žena imala 5G na S25+ još 30.11. na Yettelu. Kada sam joj rekao da postoji 5G od 2. decembra i u Srbiji ona meni ladno kaže to 5G meni stoji već 2 dana ali me ne zanimaju te stvari... S25+ kupljen u Gigatron u u onoj akciji gde se dobija s25 fe

Poslednja izmena:
@akki

Svaka cast za ovoliko opsiran post da bi i ostali clanovi sa manje iskustva shvatili.

Meni je i vise nego jasno sve što si napisao, bavim se mobilnim mrezama dugo, a sa 5G mrezom i njenom optimizacijom performansi od kada je inicijalno pustena 2019. godine.

Bice zanimljivo kada operateri u Srbiji budu krenuli da roll-outuju i 5G SA tehnologiju. Prilicno sam siguran da nece istovremeno pustiti i VoNR, vec ce da radi EPS FallBack na 4G, sto mu sa stanovista brzine uspostave poziva dodje skoro isto kao CSFB sa 4G na 3G/2G. Nekada i nije dobro ici grlom u jagode, jer je VoNR sa tehnickog aspekta isti kao VoLTE, samo sto je los kada se koristi na TDD frekvenciji, kao sto je mid-band n78. Uplink je problem, mnogo veci jitter, jer korisnik nema priliku u svakom slotu (0.5ms) da posalje audio RTP pakete, vec tek svaki osmi. To degradira SQ MOS i korisnici ce to sigurno osetiti. Postoje i neki feature-i koji delimicno resavaju taj problem, testirao sam ih, ali ne resavaju skroz. Tako da, nekada nova tehnologija i ne donosi poboljsanja koja se ocekuju, a to ce biti slucaj sa VoNR neko vreme, dok operateri u Srbiji ne krenu sa refarmingom 4G na 5G, da bi se dobio "clean" low band 5G FDD carrier i preko njega isao VoNR, a ne preko n78 TDD carriera ili trenutnih low-band DSS carrier-a koji su katastrofalni.🙂

Danas sam dobio informaciju od razumnijeg operatera mts-a kako se korisnicima aktivira 5G mreža:

- pripejd korisnici isključivo kupovinom dodatka Internet 1TB + 5G mreža

- postpejd korisnici isključivo na lični zahtev pozivanjem kol centra ili odlaskom u poslovnicu.

U tom razgovoru sam naravno zatražio aktivaciju, operater prosledio zahtev i bukvalno nakon 2 minuta Samsung S25 dobija 5G mrežu (Soko lite paket).

To je mozda nesto novo...Žena od prvog dana pustanja ima na mts-u. Bez zvanja, motorola...

Instant aktivacijom 5G mreže me ubedi operater da niko to nije i ne može dobiti bez ličnog zahteva 🙂
Verovatno je danas i u pravu, jer mts je to 🙂

Poslednja izmena:
ja bukvalno gledam baznu stanicu udaljenost 30 metara nema nicega izmedju ni krosnje drveta brzine variraju dosta . uvece je dosta brze nego pre podne uglavnom.

Nazad
Vrh Dno