@georgest
Pre svega dobrodosao, drago mi je da te je ova tema aktivirala 😃 i hvala na detaljnom odgovoru sa kojim se tehnicki slazem
Niko to ne spori da radi mislio sam da se to da radi podrazumeva jer imamo i primere prakse a i pisao sam o tome, ali se bojim da si fokusiranjem na protokolarnu izvodljivost promasio sustinu, a to je
funkcionalna neizvodljivost u modernim mrezama ali ocigledno sam nejasan
CSFB bez obzira na njegovu "privremenu" a objasnicu posle sto koristim ovu rec izvodljivost, je u kontekstu
savremenih mreznih arhitektura i politika operatera zastareo i predstavalja samo terete pa je VoLTE
de facto obavezan, postoji u svakoj 5G NSA mrezi i koristi se uvek sem za retke izuzetke o kojima cu pisati ako ne zaboravim od duzine teksta 😃) Ovo se posebno odnosi na situaciju da se sve vise gase starije mreze i radi
refarming spektra pa seCSFB suspenduje kao praksa u dobro izgradjenim i modernim mrezama ( a bogami i onim ne bas)
1. Arhitektonski kompromis i Gubitak QoS Garancija
Kljucna stvar zasto je VoLTE prakticno neophodan: Iako je CSFB protokolarno podrzan kao
nuzni fallback ( mozda sam to ranije neprecizno formulisao trudeci se da max pojednostavim kako bi vecina razumela), realnost je da
los kvalitet usluge QoS i kasnjenja koje on izaziva cine ga funkcionalno neupotrebljivim. Dakl, dok je NSA aktivan VoLTE prakticno mora da bude ukljucen jer politika mreze i degradirane performanse CSFB procedure cine spustanje na starije mreze nestabilnim,sto je i razlog sto neki proizvodjaci telefona ne dozvoljavaju da se VoLTE iskljuci. Zbog navedenih kompromisa, logika da se oslanjamo na prelazak na starije mreze jednostavno funkcionalno ne opstaje u modernim mrezama, sem kao ponovicu opet nuzno zlo za
fallback sto nikako nije
feature vec poslednje resenje i zato se i ogranicava ili potpuno ukida. To sto mreza prilikom CSFB procedure otpusta 5G NR resurse (za razliku od puke suspenzije) da bi se uspostavio poziv, pokazuje zasto je to fundamentalno losa opcija jer se gubi efikasnost i otpustanje NR: 5G NR se mora otpustiti, a 4G veza sluzi samo za signalizaciju da bi se telefon poslao na 2G/3G mrezu, pre nego sto se po zavrsetku poziva sve ponovo izgradi
Sprecavanje Fallback-a: Stavise, mreza aktivno pokusava da
ukine fallback MME Mobility Management Entity koristi posebne politike da spreci CSFB Prevention) spustanje na starije mreze cim prepozna da je korisnik VoLTE capable na osnovu HSS pretplate i signalizacije telefona, cime forsira VoLTE jer je to jedina garantovana putanja za glas
Prioritet saobracaja (QCI): Koriscenjem CSFB gubis garanciju kvaliteta
QCI. VoLTE koristi dva kljucna QCI-ja:5 za IMS signalizaciju (uspostavljanje poziva) i 1 (Konverzacijski Glas) za glasovnu mediju. QCI 1, koji je
GBR (Guaranteed Bit Rate) i ima najvisi prioritet, garantuje stabilan zvuk i minimalno kasnjenje, sto CSFB jednostavno ne pruza. VoLTE ne samo da koristi IMS signalizaciju (L3) za uspostavu poziva, vec glasovnu mediju prenosi direktno preko E-RAB (E-UTRAN Radio Access Bearer), sto garantuje da cela putanja ostaje u efikasnom IP jezgru. CSFB ti ne pruza tu garanciju, a procenat telefona koji danas imaju podrsku za 5G, a nemaju VoLTE, je minimalan i ogranicen na starije ili regionalne modelea sto su izuzeci a kao sto vidimo i kad se dogodi tako nesto iz opsirnih diskusija na forumu o VoLTE koje smo imali pre nego sto si se aktivirao, mozda si citao ne znam, resavaju se unapredjenjem sf, a to se opet nadovezuje na moju pricu da kada je brzina protoka manja nije toliko strasno, ali kada korisnik ne moze da razgovora to je kriticno
SIB Tunnelling & Fast Return to LTE: Mehanizmi koje pominjes upravo samo dokazuju tezu;
SIB je neophodan trik da bi se ubrzala signalizacija sporog CSFB-a, a postojanje procedure FR2L je direktan dokaz da je
pouzdanost starijih mreza toliko niska da telefon mora po svaku cenu da se hitno vrati u LTE/5G domen cim se poziv zavrsi. Stavise, celokupan proces spustanja i ponovnog vracanja izmedju radio tehnologija (RAT switching) narocito kad je ukljucen FR2L, dovodi do znacajno vece potrosnje baterije i opterecenja
control plane-a, sto je direktno suprotno ciljevima energetske efikasnosti i pojednostavljenja mreze naravno uz uticanje na perfomanse
Primeri suspenzije CSFB-a: Suspenzija CSFB-a kao standardne prakse direktna je posledica gasenja starijih mreza... Mnogi operateri su u potpunosti ukinuli 3G podrsku kao i uostalom A1 u Srbiji, T-Mobile (SAD), y Evropi, provajderi poput Vodafone Nemacka su ugasili 3G da bi spektar preusmerili na 4G i 5G... Kada se 3G ukine, a 2G zadrzi samo za minimalnu pokrivenost, CSFB na 3G prestaje da postoji...
2. Zasto se ne ide na 2G: Problem sa Latencijom i Kapacitetom
Kada se 3G ukine, a neko sa manjim tehnickim znanjem kaze "pa dobro, ide se na 2G", kljucno je shvatiti da je CSFB na 2G (GSM) izvodljivo i po 3GPP i u praksi ali je
najgora moguca opcija za glasovne pozive, zbog cega operateri te mreze zadrzavaju samo za
najnuznije signalne svrhe (poput slanja SMS-a ili poziva hitnim sluzbama)... Zasto pa jer onda dolazimo do:
Ekstremno los kvalitet zvuka: Glas preko 2G ima izuzetno los kvalitet u poredjenju sa 3G/4G/5G, sto je neprihvatljivo
Katastrofalna latencija: Sam proces CSFB procedure je dug ( kao sto i sam primecujes za 3G ), ali je dodatni problem u tome sto 2G mreza koristi TDM arhitekturu cije se jezgro (MSC) oslanja na rezervaciju kola i sporiju SS7 signalizaciju, cineci kasnjenje izuzetno visokim. Sa VoLTE, latencija je minimalna jer ostaje u IP-baziranom paketno-komutiranom jezgru (IMS/EPC) a kao sto vidimo i sa foruma latencija je jedan od jako bitnih KPI mreze, naravno posle brzine protoka i kvaliteta razgovora
Ograniceni kapacitet: 2G spektar je izuzetno ogranicen... Moderni operateri koriste taj spektar za samo nekoliko kanala, sto znaci da bi veoma mali broj poziva mogao istovremeno da se sprovede preko 2G mreze, a bilo kakvo vece opterecenje bi dovelo do instantnog pada poziva (CDR)
3. Metrike pouzdanosti i neupotrebljivost
Pored sporijeg CST, sto je neprihvatljivo, CSFB dramaticno utice na kriticne metrike kvaliteta
Pad uspostave poziva (Call Setup Success Rate - CSSR)
CSSR za CSFB je drasticno nizi nego za VoLTE jer se veci procenat poziva, zbog inherentne slozenosti procedure i visestrukih potencijalnih neuspeha u prebacivanju,
ne uspostavi uopste. To zadaje ozbiljne operativne probleme kada se gledaju KPI ( a opet sam o tome pricao u nekom od sledecih postova da je i dalje gals najvazniji) i rade
benchmark mreze, a da ne pricamo o masivnoj potrosnji energije i resursima mreze koje bespotrebno trosi zbog ponavljanja procedure i duge signalizacije. Posledica je značajna degradacija kvaliteta usluge (QoS) i korisničkog iskustva (QoE).
Povecan prekid poziva (Call Drop Rate - CDR)
: Kada se poziv uspostavi preko starijih, manje prioritetnih 2G/3G mreza, CDR je primetno i neuporedivo veci
(neretko i za citav red velicine)... To je katastrofalno za korisnicko iskustvo i reputaciju mreze, jer losiji radio uslovi i nedovoljan kapacitet tih starih mreza, u kombinaciji sa kompleksnoscuu
handovera izmedju celija, direktno povecavaju broj nezeljenih prekida poziva.
Zakljucak:
VoLTE prakticno mora da bude ukljucen u savremenoj arhitekturi jer kada se uzmu u obzir performanse, arhitektura i garancije kvaliteta uz ostale KPI i politika operatera cine CSFB proceduru
tako losom da je to efektivno
neupotrebljiva opcija za stabilne pozive i obesmisljava gomilu unapredjenja... Jedini izuzetak je kada se koristi kao opcija za
neophodne pozive (npr poput poziva hitnim sluzbama) gde se tolerise niska efikasnost zarad postizanja veze i kao nuznost tokom tranzicije, ali to je izuzetak a ne pravilo i takvi primeri su u manjini i smanjivace se vremenom kako zbog samih korisnika koji menjaju kartice telefone i zele bolji ugodjaj mreze tako i zbog toga sto ce operateri jednostavno da ugase starije mreze... a kraju svi zamenjuju sa VoLTE jer si bez njega si prakticno u rezimu pre 10+ godina i kasnije VoNR.
To je bila i
sustina mog prvobitnog posta
Postoje regionalne razlike npr u delovima Azije sto je zanimljivo zbog broja korisnika ili u zemljama u razvoju ( kao sto smo u sustini i mi), gde jos uvek postoji kao privremena opcija za legacy uredjaje i IoT, jer tamo gasenje starih mreza ide sporije npr. Vijetnam planira 3G shutdown tek 2028, a mnogi operateri zadrzavaju 2G za osnovnu pokrivenost. Ali cak i tamo je to samo odlaganje jer operateri ubrzano prelaze na VoLTE jer je to kljuc za efikasnost i privlacenje investicija i povecanje profita, a legacy mreze su ozbiljan teret i prakticno dovode da operateri ih isklucuju cak i po cenu da korisnici ostanu bez krucijalnih usluga npr spominjani E call za kola
P.S. Sto se tice SIM kartica koja nije VoLTE capable to je bas retka situacija i odnosi se na stare SIM kartice koje su sustinski nekompatibilne sa modernim mrezama zbog: Nedostatak ISIM-a bez toga nema IMS-a i nema VoLTE. Zastareli bezbednosni algoritmi (cesto
COMP128 umesto
MILENAGE). Nepotpuna
AKA (Authentication and Key Agreement
), sto mreza vise ne moze da tolerise. Ovo je direktno povezano sa EU 5G Toolboxom i konceptom "Trusted Networks" jer se slaba autentifikacija smatra ozbiljnom ranjivoscu mreze koju operater mora da sanira a spominjao samvezano za Huawei
Tvom prijatelju ako je SIM kartica „sentimentalna“ ok ali realno vreme je da je zameni a nju da ostavi za muzej 5 minuta u poslovnici i zavrsena prica a benefiti, koje pretpostavljam i sam znas traju
zauvek!