Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo testirao na A1 mrezi (Beograd, Vracar). Doduse, morao sam da odem u developers opcije da bih ukljucio 5G za A1 na Oppo Find X7 Ultra telefonu. Ovo nije normalno kako radi, prvi test, sa terase (bazna stanica je na nekih 150m, vidim je) je preko 600Mbps za download. Posle testirao iz dnevnog boravka, test isao preko 800Mbps. Sa ovim brzinama, jedino neki unlimited data plan ima smisla. WiFi u stanu (SBB, top paket) deluje sporo za ovaj 5G. Daym!

Sto se tiče baterije, sreća u nesreći kod ovog kašnjenja je da su sami modemi, firmware, software itd dovoljno sazreli da se neki problemi poput trajanja baterije u većoj meri reše.

Meni mobilni kada tražim manuelno mreže uopšte ne vidi nijednu 5G mrežu. Samsung A56, MTS...

Значи б7 је 4г а б28 и н78 5г

b28 i n28 su isti band, ako se koristi za 4G zove se b28, ako se koristi za 5G zove se n28.

Koliko sam video uz NetMonster, pokazuje 5G NSA 3500 (sto odgovara band n78). Takodje, voLTE radi bez problema uz 5G. Vidim da se neko zalio da ima problema sa voLTE uz 5G.

Ne, korisnici Samsung telefona imaju problem sa Samsungom. Samsung je taj koji je prodavao 5G telefone na ovom tržištu sa isključenom podrškom za 5G za (neke) lokalne mreže.
I Samsung je taj koji će morati da reši problem izmenom SW-a na telefonima.
Istovetni problem sa Samsung uređajima i 5G podrškom se dešavao i na drugim tržištima/zemljama.
Pozdrav

A šta oni koji imaju telefon koji nije sa ovog tržišta? 😁 Ista je priča.

A šta oni koji imaju telefon koji nije sa ovog tržišta? 😁 Ista je priča.
Ja imam oneplus 13 i imam 5G i na mts i na A1. Ćerka ima s20fe (sd865) i nema 5g na A1. Sin ima realme gt7 i ima 5G na A1. Poco x7 pro takođe ima 5G na A1.

Jeste poruka od juče i zatrpana je drugim, ali da odgovorim, pošto si pogrešno razumeo, a ima dosta lajkova, pa potencijalno još neki misle isto. Najjači paket Yettel Mobile XL sve vreme ima neograničenu brzinu, uz saobraćajnu kvotu od 600 GB. Specijalno, u okviru praznične promocije, ta kvota je 700 GB u prvih 12 meseci. Na to se odnosi vremensko ograničenje, na dodatne gigabajte, ne na ograničenje brzine. Zamerka im je zapravo što nemaju pravi flat rate plan (paket gde je sve uključeno u fiksnu cenu), gde nema ograničenja ni brzine, ni dostupnog saobraćaja, poput NEO Ultra u A1 (mada i tu postoji ograničenje za hotspot) ili 5ica XL (bivši Soko Max) u MTS-u.

Ovo je poznati problem sa Yettelom i VoLTE-om. Zvanično rešenje im je da se ugasi VoLTE kad se šalju poruke i to je to, drugo nemaju. Mislim da nema veze sa modelom telefona, mada nisam siguran. Ja na Samsungu nemam taj "izazov", dok znam dva korisnika Xiaomija koji imaju. Mogao bi detalje da potražiš ili dalje pitaš ovde, što je glavna tema o Yettelu.
Ali ja ne mogu da isključim Volte kad mi je uključen 5G. Koja glupost...

Ali ja ne mogu da isključim Volte kad mi je uključen 5G. Koja glupost...
Nije glupost, to je zato što se na našoj 5g mreži voice saobraćaj svakako obavlja preko 4g.
Kod nas jedva uveli volte kamoli vonr

Pricali smo vec o tome u prethodnoj temi, da bi telefon mogao da koristi 5G moraju da se ispune tri uslova:
  1. Da operater pusti 5G mrezu na tom podrucju...
  2. Da sam uredjaj ima odgovarajuci hardver (sto Samsung naravno ima)...
  3. Da softver uredjaja podrzava 5G na konkretnoj mrezi i u konkretnim frekvencijama... Ovo je kljuc i najcesci izvor problema...
U praksi, proizvodjaci cesto softverski zakljucaju 5G podršku po trzistima ( isto kao sto je praksa da zakljucaju i CA, o cemu cu detaljnije pisati cim uhvatim vremena, hvala na podsecanju i pp)... Razlozi su uglavnom dva: prvi i bitniji, naravno, usteda, jer ne rade sertifikaciju za trziste bez aktivnog 5G-a, i stabilnost i performanse u zemljama gde 5G jos nije komercijalno dostupan, kako bi telefoni radili pouzdanije dok se 5G ne ukljuci...

Da bi se problem resio, proizvodjac mora da izbaci softverski update, konkretno azuriranje modema, RIL-a ili CSC-a ( sto se zargonski receno zove RADIO), i nakon toga korisnici ce moci normalno da koriste 5G...

Ova praksa postoji svuda u svetu i nije nikakav srpski fenomen. Samsung je kod nas samo najvidljiviji primer jer je najzastupljeniji brend pa se problem najvise primecuje....

Dakle, nema veze sa operaterima i nekim losim podesavanjem mreze...

Za VOLTE:

To nije glupost nego potpuno ocekivano ponasanje... Cim ukljucis 5G, telefon automatski mora da koristi VoLTE, jer 5G nema svoj CSFB za klasicne pozive i bez VoLTE-a ne bi mogao normalno da telefoniras dok si na 5G... Zato vecina proizvodjaca softverski blokira gasenje VoLTE-a kada je 5G aktivan... Ako bi dozvolili da se VoLTE iskljuci uz ukljucen 5G, pozivi bi pucali ili se uopste ne bi uspostavljali a sve u zavisnosti od konfiguracije i mogucnosti mreze...

U praksi, proizvodjaci cesto softverski zakljucaju 5G podršku po trzistima ( isto kao sto je praksa da zakljucaju i CA, o cemu cu detaljnije pisati cim uhvatim vremena, hvala na podsecanju i pp)... Razlozi su uglavnom dva: prvi i bitniji, naravno, usteda, jer ne rade sertifikaciju za trziste bez aktivnog 5G-a, i stabilnost i performanse u zemljama gde 5G jos nije komercijalno dostupan, kako bi telefoni radili pouzdanije dok se 5G ne ukljuci...

Zašto na A1 radi, a na Yettelu ne radi 5G na Samsungu? Kako se to uklapa u ovu priču?

Burazeru na matorom Oneplus 8 radi 5g na MTS-u.

Zašto na A1 radi, a na Yettelu ne radi 5G na Samsungu? Kako se to uklapa u ovu priču?
Odgovor se krije u prethodnom odgovoru ali evo da pojasnim:

A1 radi jer ga je Samsung softverski "odobrio" za 5G ( pricao sam o tome pre da A1 radi tzv "Radio" na nivou grupe) … Yettel ne radi jer za njega jos uvek nije ubacen kompletan 5G profil u modem, RIL i CSC… Sve je to po operaterima i po trzistima, nije univerzalno, cak i kad je hardver isti…

Samsung za svakog operatera posebno radi sertifikaciju… ukljucuju se konkretne frekvencije, DSS parametri, CA kombinacije, VoLTE i VoNR profili i jos gomila mreznih podesavanja… Posto je A1 to zavrsio ranije i logicno Samsung, telefon dobija 5G bez problema… Ako Yettel za odredjene modele jos nije sertifikovan, telefon jednostavno nece da ponudi 5G, iako ga mreza realno podzava…

Dakle, potpuno se uklapa u pricu… nije problem ni u mrezi ni u podesavanju kod operatera… sve je softverski i sve je do toga da Samsung uradi svoj deo posla...

A šta ćemo s telefonima koji više ne dobijaju update, a imaju 5g? Kao moj sekundarni telefon S20.

Nisam rekao da se ne uklapa u priču, samo mi nije jasno kako ozbiljna kompanija dozvoli da ne obezbedi podršku od proizvođača telefona pre nego što pusti uslugu i prodaje je krajnjem korisniku (i to ne bilo koji proizvođač telefona, nego Samsung, koji je prilično zastupljen u Srbiji)

A šta ćemo s telefonima koji više ne dobijaju update, a imaju 5g? Kao moj sekundarni telefon S20.
nije to klasicni update kao sto ide svaki mesec sigurnosni ili klartalno zavisno od modela samsunga , to je update mrezni podesavanja i ukljucen je da sam se update nalazi se u VEZE, pa JOŠ PODESAVANJA VEZA, i zadnja dole opcija treba da bude cekirana Automatski ažuriraj konfiguracije sistema (mreže)....621.jpg

Za VOLTE:

To nije glupost nego potpuno ocekivano ponasanje... Cim ukljucis 5G, telefon automatski mora da koristi VoLTE, jer 5G nema svoj CSFB za klasicne pozive i bez VoLTE-a ne bi mogao normalno da telefoniras dok si na 5G... Zato vecina proizvodjaca softverski blokira gasenje VoLTE-a kada je 5G aktivan... Ako bi dozvolili da se VoLTE iskljuci uz ukljucen 5G, pozivi bi pucali ili se uopste ne bi uspostavljali a sve u zavisnosti od konfiguracije i mogucnosti mreze...
Ne vidim nikakvu povezanost između VoLTE-a i 5G-a.

5G NSA je ništa drugo nego samo još jedan carrier u agregaciji - naravno ne LTE carrier već NR carrier sa svim prednostima koje to donosi (masivni MIMO, ODFMA, manje kašnjenje)... Ipak sva signalizacija je i dalje 4G.

Ne vidim razlog zašto sa isključenim VoLTE servisom pri dolaznom pozivu ili odlaznom telefon ne bi prešao na 2G ili 3G, te da se po završenom pozivu vrati na 4G/5G NSA. U čemu grešim?

Što se tiče 5G SA on koristi VoNR, i to nisam detaljnije proučavao.

nije to klasicni update kao sto ide svaki mesec sigurnosni ili klartalno zavisno od modela samsunga , to je update mrezni podesavanja i ukljucen je da sam se update nalazi se u VEZE, pa JOŠ PODESAVANJA VEZA, i zadnja dole opcija treba da bude cekirana Automatski ažuriraj konfiguracije sistema (mreže)....Pogledajte prilog 516631
Ne zvuči mi realno da će oni uzeti to da rade za matore telefone, baš mi nema smisla iskreno. Ali hajde videćemo već.

Nisam rekao da se ne uklapa u priču, samo mi nije jasno kako ozbiljna kompanija dozvoli da ne obezbedi podršku od proizvođača telefona pre nego što pusti uslugu i prodaje je krajnjem korisniku (i to ne bilo koji proizvođač telefona, nego Samsung, koji je prilično zastupljen u Srbiji)
Na koju ozbiljnu kompaniju mislis? 😀 Na ovakom trzistu, gde nema nikakvih prava i obaveza, sve moze da prodje. Mozda ne bi radilo ni na A1 da oni ne prave podesavanja na nivou grupe ( u svim zemljama je odavno prisutan 5G, pa su ga samo preslikali i za Srbiju )

Samsung u mreznim podesavanjima ima opciju „Omogući nove funkcionalnosti“… ukljucivanjem, telefon moze da primi nove parametre cak i posle zavrsetka pune podrske… to moze da doda 5G profile, VoLTE/VoNR prilagodjavanja ili CA konfiguracije… zato se desava da stariji modeli poput S20 dobiju 5G na operaterima koji ranije nisu bili sertifikovani… i čck kada je opcija isključena, update može da stigne preko mreze ( za bezbednosne zakrpe npr i za bitne funkcionalnosti kao sto je ova), samo ne automatski ili sa odlaganjem…

Ne vidim nikakvu povezanost između VoLTE-a i 5G-a.

5G NSA je ništa drugo nego samo još jedan carrier u agregaciji - naravno ne LTE carrier već NR carrier sa svim prednostima koje to donosi (masivni MIMO, ODFMA, manje kašnjenje)... Ipak sva signalizacija je i dalje 4G.

Ne vidim razlog zašto sa isključenim VoLTE servisom pri dolaznom pozivu ili odlaznom telefon ne bi prešao na 2G ili 3G, te da se po završenom pozivu vrati na 4G/5G NSA. U čemu grešim?

Što se tiče 5G SA on koristi VoNR, i to nisam detaljnije proučavao.
Komplikovano je ali evo sto je moguce prostije, TL : DR zbog arhitekture i podesavanja modernih mreza ali evo detaljnije:

Kada je telefon na 5G NSA, glavni kanal za glas i signalizaciju i dalje ide preko LTE… Telefon ne moze samostalno da prebaci glasovni poziv na 2G ili 3G iz nekoliko razloga…

Prvo, brzina prebacivanja i latency, da bi poziv poceo na 5G NSA i pao na 2G/3G, telefon bi morao brzo da "suspenduje" NR vezu, inicira LTE/2G/3G CS vezu, zavrsi call setup, pa se nakon poziva vrati na 5G NSA… To bi bilo izuzetno sporo, povecalo kasnjenje poziva i moglo da izazove pad veze ili prekid poziva…

Drugo, upravljanje resursima i softverska logika... Modem i RIL su dizajnirani da drze stabilnu vezu na primarnom LTE kanalu dok je NSA aktivan… Softver softverski blokira spustanje na 2G/3G, jer bi pokusaj fallback-a stvarao konflikte sa RRC/CSFB procedurama i rizikovao da poziv uopste ne uspe…

Trece, iskljucenje VoLTE-a bi onemogucilo voice setup, pošto 2G i 3G u mnogim mrezama vise nisu podrzani ili su ograniceni, bez VoLTE-a telefon ne bi imao nikakav kanal za voice dok je na 5G NSA…

Kod 5G SA je druga prica jer koristi VoNR, glas ide direktno preko NR, pa nema zavisnosti od LTE-a i VoLTE-a… ali o tome mozda nekada kada to krene i kod nas...

Dakle, dok je NSA aktivan, VoLTE prakticno mora da bude ukljucen, jer softver sprecava spustanje na 2G/3G kako bi pozivi radili stabilno… Tvoja logika da telefon moze da predje na starije mreze jednostavno ne funkcionise u modernim mrezama…

Nazad
Vrh Dno