Šta je novo?

Jeftine klime

Isti i ja imao na IVA5, ono što je dobro je da možeš da ga okreneš u suprotnom pravcu od klime i on reaguje, odbija se od zida pod svim uglovima i ima osvetljenje. Mana je što klima posle 5god prsne cev i ostane bez gasa.

Isti i ja imao na IVA5, ono što je dobro je da možeš da ga okreneš u suprotnom pravcu od klime i on reaguje, odbija se od zida pod svim uglovima i ima osvetljenje. Mana je što klima posle 5god prsne cev i ostane bez gasa.
Valjda će ove IHD12 potrajati malo duže. Mada turbina na jednoj je tiha, na drugoj se čuje. Da nemam obe u sobi do sobe, pomislio bih da je to normalno. Ali nije. A stajale mi u kutijama dok se zidala kuća, garancija je prešla u karanciju

Ja imam iva 6 već 4 godine i lepo radi (nikad ciscena)
A imam još 2kom plus još jedna čeka ugradnju ovih dana.

Vox ima najtopliji izduv od svih klima.

Zato što je najniža modulacija (bar kod IVA5) 380W, izduv je topliji od najniže modulacije kod LGC gde je 290W, ili kod KPCA gde je 130W.
Bio mi je lik koji mi je ugradio prve 2x Fujitsu LGC 2011-te (nameštao mu komp nešto), kaže da je na VOX imao najviše ispuštanja gasa i naprsline cevi, ne uzima ih već nekih 2 godine kaže zbog toga.

Može da ide i na 300w bar ova moja ide u ne izolovanom objektu. (Jedino plafon izolovan)
Što se mene tiče radi mi dobar posao i ja sam ih uzeo baš zato što ovako rade (šure) jer se sa pirkanjem na 130w ovde ne bi ugrejali.
1765808061185.jpg

Zato što je najniža modulacija (bar kod IVA5) 380W, izduv je topliji od najniže modulacije kod LGC gde je 290W, ili kod KPCA gde je 130W.
Bio mi je lik koji mi je ugradio prve 2x Fujitsu LGC 2011-te (nameštao mu komp nešto), kaže da je na VOX imao najviše ispuštanja gasa i naprsline cevi, ne uzima ih već nekih 2 godine kaže zbog toga.
Eno lik ima Fujitsu od 120k pa mu se pokvarila malo posle garancije od 2 godine. Nema garancija da ce nesto dobro raditi dobro bez obzira koliko kosta. Meni Vox klime rade petu zimu i iskreno bas me briga koliko ce izdrzati jer sam ih platio 32500 tada. Isplatile se odavno. Zao mi je sto nisam kupio jos bar 2 da imam u rezervi. Ovih dana sam se raspitivao za Fujitsu (i tebe sam pitao za misljenje o tvojoj novoj klimi) ali kad sam skontao da ugradnju mora da radi njihov servis i obavezan godisnji servis - to na kraju izadje 4 puta skuplje od ovih jeftinih klima. Po meni je to totalno neisplativo jer i ove trala-lala klime rade sasvim solidno. Plus ja ne zivim u podneblju gde mi ne treba nordic model da bih se grejao.
Svako ima svoje misljenje ali po meni vox iva 5 model se jako dobro pokazao i steta sto ga nema vise u prodaji. Trenutno TCL najbolji izbor po meni. Daju 5 godina bezuslovne garancije, ne smaraju sa "strucnim" servisima za ugradnju (koji ugrade klimu na 7cm od zida a palamude o pravilima) i cenovno su trenutno odlicni jer se bore za trziste.
Uostalom svi nosimo kineske telefone a klime nam ne valjaju. Vise nego smesno.

Nisam ja ni rekao da je VOX loš, ja sam bio zadovoljan sa IVA5 dok nije naprsla cev. Ja sam je platio i manje 30k, jeste otplatila sebe ali mesec dana nakon isteka garancije da se ovo desi ostavlja loš utisak o brendu. Ne kažem ni da se Fujitsu ne kvari mada ih ja imam sad 6, 5 su stare i sve rade besprekorno, uvek može da se desi da je loše nešto ništa nije savršeno.
Ali ako ja na svakih 5 godina treba da dam 30-40k sa ugradnjom bolje da jednom uzmem neki Fujitsu od 60k i zavrsim sa tim.

Nisam ja ni rekao da je VOX loš, ja sam bio zadovoljan sa IVA5 dok nije naprsla cev. Ja sam je platio i manje 30k, jeste otplatila sebe ali mesec dana nakon isteka garancije da se ovo desi ostavlja loš utisak o brendu. Ne kažem ni da se Fujitsu ne kvari mada ih ja imam sad 6, 5 su stare i sve rade besprekorno, uvek može da se desi da je loše nešto ništa nije savršeno.
Ali ako ja na svakih 5 godina treba da dam 30-40k sa ugradnjom bolje da jednom uzmem neki Fujitsu od 60k i zavrsim sa tim.
Ja nemam nameru da placam Viacom-u ugradnju od strane "strucnih" servisa (nagledao sam se strucnjaka u srbiji u raznim sferama zivota i sada ih uglavnom lopatom isteram iz dvorista). Nemam nameru da placam redovni godisnji servis jer to ne postoji. Frizider ima isti sistem rada pa ga ne odrzavamo i ne radimo provere. Ili radi ili ne radi. Proveravanje kolicine freona i slicne lazi mogu da prodaju nekome ko ne konta kako klima radi. Da ne pricamo sto pola ovlascenih servisa dopunjuje klime freonom iako je to nemoguce ispravno uraditi bez kompletne zamene istog. Moze sistemom sacometrije koji je omiljen medju strucnim kadrom u srbiji. Vecina servisera nema ni moment kljuc u alatu nego 2 kineska francuza pa sa njima stezu holendere. Blago receno uzas. Struja se dovodi na unutrasnju jedinicu da bi se ustedelo 300 dindzi za jos 1 kabl. Kabl se koristi najjeftiniji koji uopste nije UV otporan i nije predvidjen za spoljnu upotrebu. Cevi se savijaju rukom jer opruge su skupe -1000 dindzi. Hvala ali ne hvala.
Kupujem ono sto je trenutno best buy za ulozen novac i montiram sam.
Sto se tice tvog slucaja - mislim da si trebao popraviti jer je realno bio lako resiv kvar. Da si imao ranije problema sa njom pa ajde da menjas.
Kum moj je npr imao neku mideu koja je bila malo skuplja od ovih znj klima. Radila tacno 5 godina, riknuo kompresor, skinuli je montirali gree muse i udri. Sve sto je on rekao je: hvala joj na radu bez ikakvih problema 5 godina. Radila 10 meseci godisnje.

Imao sam problem sa škripanjem motora turbine, zamenjen u garanciji prošle godine, zato i nisam hteo da krpim već će da se namesti i proda i izvučem neku paru a uzeo novu KPCA i rešio problem, ono bi morao da čekam ko zna koliko a zima tek počinje.
Što se tiče ugradnje i njihovog obaveznog održavanja to sam jednom platio za LU model i više ih nisam zvao. KPCA je ugradio drugar, ima sve od opreme, sve profi.

Ja imam iva 6 već 4 godine i lepo radi (nikad ciscena)
A imam još 2kom plus još jedna čeka ugradnju ovih dana.

Vox ima najtopliji izduv od svih klima.
Na minimumu jeste topao. Al' kad kreće da greje nije topliji. Uporedio sam Fujitsu asyg09kmcc sa Vox ihd12, i u startu i nakon nekih 20min, Fujitsu ima topliji izduv i tiša je unutrašnja. Sobe na istom spratu, između je samo kupatilo, temperatura u pokretanju obe je bila identična

Ma sve moze da crkne realno, @djalf je naravno ogorcen sto je crkla bas njemu a da nije bio bi i dalje zadovoljan.

Inace sto se tice ugradnje klima,
zadnji vox sam platio najjeftiniju ugradnju celih 100eura, a majstori (neki rusi) dosli sa ovakvim alatom
slobodno zumirajte i nadjite sta nedostaje jer ovaj alat nema 80% majstora
IMG_20251028_114513.jpg

i kada je doslo do montiranja holendera, covek izvadi ovo...
tu sam vec mislio da je skrivena kamera i da me neko zeza
jer ovaj "alat" nema 100% majstora
IMG_20251028_125601.jpg

Na minimumu jeste topao. Al' kad kreće da greje nije topliji. Uporedio sam Fujitsu asyg09kmcc sa Vox ihd12, i u startu i nakon nekih 20min, Fujitsu ima topliji izduv i tiša je unutrašnja. Sobe na istom spratu, između je samo kupatilo, temperatura u pokretanju obe je bila identična
mogu da izmerim ali na izduvu ima sigurno preko 50 stepeni jer pece, stvarno ne znam koliko moze fujitsu biti topliji

Ma sve moze da crkne realno, @djalf je naravno ogorcen sto je crkla bas njemu a da nije bio bi i dalje zadovoljan.

zadnji vox sam platio najjeftiniju ugradnju celih 100eura, a majstori (neki rusi) dosli sa ovakvim alatom
Pogledajte prilog 518515

Pogledajte prilog 518516

mogu da izmerim ali na izduvu ima sigurno preko 50 stepeni jer pece, stvarno ne znam koliko moze fujitsu biti topliji
Onda IVA5 i IHD12 nisu isti uređaj po načinu rada
PS: kako radi ovaj "kilo ključ"? Sve koje sam do sada video su kao "gedora ključ", niti jedan nije bio ovakav. Šta se desi kad se pređe zahtevana sila, pišti?

Pogledajte prilog 518515

Pogledajte prilog 518516

Ovo se retko vidja - cak i fiser tiple. Inace kod mene obe IVA5 imaju oko 47-48 stepeni max izduv a IVA7 ima oko 52.

Pa pričali smo o najnižoj modulaciji, ako se dobro sećam VOX IVA 5 najniža temp na 380W je bila 38C a kod Fujitsu 12 LGC je bila 32C na 300W. Samim tim mora češće da se pali gasi Vox.

Pogledajte prilog 518515

Pogledajte prilog 518516

Ne moze nas covek da postoji,ako ne brljavi,fusari,da se pravi da sve zna.A ne zna se gde smo sve suplji.Da i ja jednom cujem i vidim da je nekome ugradjena klima po propisima😉

Pozdrav, imam TCL TAC-12CHSD/XA73IFS klimu koju koristim zimi za grejanje dnevne sobe koja je povezana sa kuhinjom
prosle godine je dobro grejala i od cele zime je mozda bilo 10 dana kada je i napolju bilo prehladno je bilo hladnije u stanu.
ove zime imam osecaj da ne greje uopste...tek ako radi ceo dan malo ugreje ali opet je hladno u sobi.
ako neko ima iskustva sa ovom klimom ...da li je mozda do filtera ili sl ...
ako neko moze savet kako se otvara kako bi oprao filtere ili da koristim onu opciju koju ima za samociscenje ?

ove zime imam osecaj da ne greje uopste...tek ako radi ceo dan malo ugreje ali opet je hladno u sobi.
Klima treba da radi 24/7 ili je palis samo po potrebi? Otvoris poklopac i izvadis filtere!
Npr. Hisense

Mozda je kod TCL odozgo filter, pa samo izvadis prema gore i isperes!
--->
Screenshot_20251225-125802~2.jpg

Poslednja izmena:
1000325530.jpgUzeo bih 2 i ugradio u prizemlje kuce, nisam siguran za kvadraturu.

Pozdrav, imam TCL TAC-12CHSD/XA73IFS klimu koju koristim zimi za grejanje dnevne sobe koja je povezana sa kuhinjom
prosle godine je dobro grejala i od cele zime je mozda bilo 10 dana kada je i napolju bilo prehladno je bilo hladnije u stanu.
ako neko ima iskustva sa ovom klimom ...da li je mozda do filtera ili sl ...
ako neko moze savet kako se otvara kako bi oprao filtere ili da koristim onu opciju koju ima za samociscenje ?
Cekaj ispada da nisi nijednom cistio filtere a radila ti celu proslu zimu?Filtere moras da cistis na 15 dana,ona sad jadna ne moze ni da greje kako treba.

Pogledajte prilog 520191Uzeo bih 2 i ugradio u prizemlje kuce, nisam siguran za kvadraturu.
Bolje dodaj jos par hiljada i uzmi tcl,svakako imas samo jednu na stanju ovu kolko vidim🤣

radila je celu zimu i hladilo dobro hvala bogu celo leto.
na 15 dana?
zaista nisam znao..znam da se pred svaku letnju sezonu radi onaj mali servis tako reci ,mi nismo nazalost ali ajde mozda je do toga...
videcu da li se nesto promenilo nakon ciscenja.
jel radi neku funkciju ono njeno samociscenje ili nema svrhe tu opciju koristiti

na 15 dana?
zaista nisam znao..znam da se pred svaku letnju sezonu radi onaj mali servis tako reci ,mi nismo nazalost ali ajde mozda je do toga...
jel radi neku funkciju ono njeno samociscenje ili nema svrhe tu opciju koristiti
Kad otvoris prednji deo imas dva filtera kao mrezice,to operes tusom obrises peskirom i vratis.
Ne radim ni ja taj mali servis.
A to samociscenje dal radi pojma nemam,ja ga isto s vremena na vreme ukljucim ponekad.

Cekaj ispada da nisi nijednom cistio filtere a radila ti celu proslu zimu?Filtere moras da cistis na 15 dana,ona sad jadna ne moze ni da greje kako treba.

Bolje dodaj jos par hiljada i uzmi tcl,svakako imas samo jednu na stanju ovu kolko vidim🤣
2 imaju na stanju, vredi li uzeti tcl?
osim proizvodjaca konkretno dobijam li jos sta?

Fox lici da je iz TCL fabrike, ali to ne opet ne znaci da radi isto. Mozda je ok, ali ne secam se da se neko javljao sa iskustvima za taj FOX ovde, dok za TCL IS i IFS ima informacija na forumu (IFS - bolja modulacija, tako da je najcesce bolja opcija za hladjenje za prosecnu prostoriju, a IS je malo jaca klima, pa je bolja za grejanje).

@milos88nbg
svakako ocisti, ali ako osetis da je protok vazduha dobar, samo nije topao, moze biti da ima neki kvar, ili je ispustila gas ili deo gasa (ispustanje moze biti i zbog loseg pertlovanja, a moze i zbog naprsnuca cevi, i to najcesce fabrickih, unutar klime).

na 15 dana?
Samočišćenje čisti isparivač uj, a ne filtere. Filteri moraju ručno da se čiste... nema tu nikakve filozofije niti automatike.

Izgleda da imam gadan problem.
Danas dva puta klima ne može da izađe, odradi defrost. Krene normalno, nakon 4 min podigne krilca pa nakon skoro 10min obori krilca, izbaci oblak kondenza i ponovo podigne krilca. Gledao sam spoljnju, nema leda na njoj. Tu je odradila ali unutrašnja zeza. Vidim kroz filtere led.
Prvi put sam ugasio i iščupao iz utičnice na 5 min pa uključio. Krenula je normalno dq greje. Sad čekam pa da vidim do kad će ovako ići. Prethodnih dana je df trajao 5-6 min a ovaj trenutno preko pola sata.
Da li su senzori u pitanju ili nešto drugo?

45 minuta je trajao df, evo sad ponovo se muči. Prostorija se skoro pa ohladila 😡

Može biti i da je gas pobegao iz sistema...

Nazad
Vrh Dno