Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Ali nas sistem bez dvosmernog to ne dozvoljava?

Koliko ja znam, ni ne brani eksplicitno.

Kod nemaca čak smeš i na staro brojilo sa diskom, koje onda vrti unazad 🙂. Ako se prijaviš (što bi trebalo, ali mnogi ne urade) dođu jednog dana da ti zamene brojilo o njihovom trošku za digitalno (ali ne dvosmerno). Znači višak im daješ džabe.

Ali nas sistem bez dvosmernog to ne dozvoljava?
Tako je. Mi nismo Nemačka i kod nas ovo nije dozvoljeno. Kada budemo imali električnu mrežu na nivou Nemačke, možda ćemo i mi moći tako.

Što se tiče da im daješ višak džabe, nije samo to. Rasinhronizuješ im mrežu džabe, remetiš im napon džabe i možda napajaš mrežu kada ne bi smeo, džabe... ako zbog toga neko strada, možeš da imaš smeštaj u zatvoru - džabe.

Nisu Nemci dopustili neke stvari tek tako, već su proverili kako i koliko to utiče na njihov sistem. A to što su oni proverili za sebe, ne znači da su i naši to uradili u Srbiji.

Nemci su dozvolili jer je max dozvoljena snaga invertera 800W i leti možda vraća u mrežu max 100-200W (normalno nema nadoknade) što je zanemarljivo jer prvi komšija to pojede odmah sa brojila.
To je kod nas teško izvodljivo jer dovoljno je setiti se i samih priključaka za struju i limitatora od navodno 10A.

Ko je pitao za isplativost, evo par SS. Zbog reprezentativnosti, kacim tri meseca u razlicitim periodima godine (feb - jul - okt), 11 KW panela (sada cu dodati jos, da bih podigao iskoriscenost) i dva stambena objekta na istom borjilu:

Screenshot 2025-11-20 211951.pngScreenshot 2025-11-20 212435.pngScreenshot 2025-11-20 212721.png

Čoveče, ovde se baš isplati solar. Ovi koliko potroše u julu mi ne potrošimo za celo proleće i leto 🙂

Dve kuce,4 klime, elektricni protocni bojler za tusiranje od 17KW u jednoj i bazenska pumpa od 1.5KW, koja radi 12h u toku dana tokom 4 meseca...

Islandinga nema. Znači neće niko da 'mre.
A snaga ograničena na 800w. Znači letnji dan u podne nekih 600-700W.
Ideja je da se potroši tu, na mestu proizvodnje Šansa da bilo šta izađe van tvog domaćinstva je mala, a van prvre TS 0.

Baterija je preko dana uglavnom na 100% do 16-17h poslednjih dana. Nema potrebe dopunjavati uvece. Recimo treba oko 3h suncanog perioda, bez oblaka, da se baterija napuni od 0 do 100%, 17,6kw panela imam.
Namesteno je softverski da u zimskom periodu recimo, ako je baterija u 23.45 ispod 15% da se napuni iz mreze do 35%. Ali do sada jos nije bilo uslova da se puni automatski preko noci.
Treba pratiti sistem preko zime, pa setovati neka optimalna podesavanja. Moze se cak spram vremenske prognoze u narednom periodu setovati.
Negde sam cuo da je ogranicenje 10 kw ili da ne sme inverter da isporuci vise od 10kw tako nesto, da li neko zna vise o ovome?

Da li mi se čini ili su cene baterija drastično pale u poslednjih par godina?
Upravo sam računao isplativost korišćenja baterija u solarnom i van solarnog sistema, i povratak investicije je od 5-6 godina?!? (bar za moju potrošnju, računato za plavu zonu).

Uskoro će postati isplativije puniti baterije po nižoj tarifi i koristiti tu struju u višoj, nego povlačiti sopstvenu struju iz mreže (onu koju si im "dao na skladištenje"). Jedino što nema subvencija pa je početna inesticija veća. Čini mi se da sve više smisla ima ovo što je picasso napravio. Prosto ne verujem i sigurno sam nešto omašio u računu.

Jeste pala cena baterija jer je cena litijuma na dnu jer dolazi nova tehnologija sa natrijumskim baterijama i litijum u nekom doglednom vremenu odlazi u istoriju.

Sigurno će još napredovati hemija i proces proizvodnje. Samo kažem da su po meni prešli granicu gde je bilo pitanje finansijske isplativosti. Za kuću nije bitno ako je baterija teža ili malo veća. Važni su ciklusi punjenja, dugovečnost i pouzdanost. Ako baterija ima kapacitet od 30 kWh i može da isporuči 5kW kontinualno, baš me briga da li je unutra litijum ili natrijum.
Mislim da ovaj lik super objašnjava se u vezi baterija. Može dosta toga da se nauči. Evo upoređivanje tehnologija Na vs Li:

Ima i dosta dobar video gde je stvarno koristio Na bateriju. Koliko se sećam jakoooo sporo se punila (ali dobro, tehnologija je tek u povoju).

Zapratio sam ga jos pre 2 godine, ima izuzetno detaljne i dobre klipove u vezi sa baterijama i solarom uopsteno.
ALi kada gledam one klipove gde tipa 16KWh LiFePo sistem kosta sa sve tarifama iz Kine duplo manje nego kod nas, dodje mi da placem.

Ostaje i cena, nove bi trebalo da budu jeftinije sa više ciklusa.

Islandinga nema. Znači neće niko da 'mre.
A snaga ograničena na 800w. Znači letnji dan u podne nekih 600-700W.
Ideja je da se potroši tu, na mestu proizvodnje Šansa da bilo šta izađe van tvog domaćinstva je mala, a van prvre TS 0.
Ako se doda baterija, onda nema export na mrežu i moglo bi da se koristi kod nas? Ili nema samo dok ne napuni bat?
Svidja mi se taj system ako je legalno kupio bih to.

Ne znam precizno da odgovorim. Verujem da kada je i baterija puna, višak ipak ide u mrežu. Možda može i na inverteru da se isključi. Ako ne može, treba ti zero export modul koji ne košta puno, nekih 50-60e

Jel stigo nekom račun za novembar 2025 ?
Moj bi zvanično trebalo biti prvi ali ga još uvek nema...
Paneli Yingli 18 x 550w monokristal industrijski 25 god fabričke garancije na efikasnost.
Saj inverter R5 10kw (trofazni)5 god garancije(10 god po serijskom broju).
Orjentacija krova istok-zapad.
Smart meter DC i AC ormani, kablovi, konketori ključ u ruke 6400€ + 1250€ priključenje na mrežu( Brojilo, trošak prilagođenja mernog mesta, projkat i atest )
Paneli postavljeni početkom aprila 2025, pušteni uz smart meter i 0 export. U proces se krenulo jula, čekalo se da se prebaci brojilo na sadašnju vlasnicu i dok se proverilo da može da se priključi nelegalan objekat.
Cena je za keš, bez subvencija nažalost objekat nije legalizovan biće uskoro ali kasno 🙂
Zahtev poslat početkom Jula, 15. 07 prilagođeno merno mesto ED PK i Niš brzi.
Atest 17.07.2025 urađen.
Mali problemi oko brojila Meter & control nije radilo daljinsko čitanje, pokrenut postupak reklamacije istog ali uz par restarta proradilo čitanje kasnije i ažuriran softwer...
Ugovor kasni, ne odgovaraju na mejlove.
Prvi odgovor 20.08.2025 posle urgencije agencije kojoj je tada na cekanju bilo 10 elektrana 🙂 da fale 2 papira koja su poslata, a poslata i ponovo u roku od 2 sata...
Odgovora nema dal je dobro i da li je sad sve ok.
Ugovor poslat nekog septembra, odmah potpisan i vraćen.
Zvanično 30 og septembra stigo ugovor na mejl koji su promašali kad su kucali, sreća vido sam na vreme nije bio otvoren taj mejl pa sam otvorio 😀 na kuću nije ni stigao potisani ugovor...
Na vezi sa izvođačem, agencijom, radnicima EPS, na odmoru u romingu, da sve to rešimo što pre ide zima treba struje za TP.
Još mesec dana čekanja, PK čeka nalog Niša, Niš Bg-a ne smeš da pustaš elektranu.
Na kraju opet veza i provere Energetika iz Niša uvek zaboravi da pošalje jedan papir i EPS PK čeka. Rešeno u roku od 5 min ako imate nekog naravno, izašla komisija i odmah puštena elektrana 29.10.2025.
Zalihe nemam za zimu, što proizvedem to i potrošim...
Od tada do sada sada razoračenje s [email protected] 3meseca im trebalo da završimo ugovor, sad još račun da mi pošalju. Pisao još pre ng ali ništa.
Na mejl nije stigo, na kućnu adresu nije. Više nisam na garantovanom snabdevanju nemam uvid u aplikaciju, zahvali mi na saradnji u zadnjem računu za oktobar. Ako ne stigne račun do 21 og a i ni odgovor moraću opet preko veze da tražim račun show...

Pište da li vam je stigao račun za novembar. Pozdrav

Muke sa njima, 3 meseca je neki prosek da se sve završi.
Računi stižu od 14-20tog. u mesecu, prijavi odmah da i nije stiglo.

Muke sa njima, 3 meseca je neki prosek da se sve završi.
Računi stižu od 14-20tog. u mesecu, prijavi odmah da i nije stiglo.
Velike muke.
Hvala na odgovoru, prijavio sam 23.12.25 na [email protected]
Poslo sam i saglasnost za promenu mejla za svaki slučaj, sad čekam odgovor a i račune 😀
Novembar je ok. za plaćanje ima oko 800 kw koje bi trebalo da umanje, vraćalo mi po malo u mrežu, nisam išo skroz na 0 export na fazu jer stari digitalni strujomer nije registriovao vraćanje ali novo brojilo za neto jeste što je plus za mene ima oko 300kw nakupilo se....
Decembar crveno, preko 1600kw TP troši, bilo bi ok. da nisu zone menjali, jedno što me vadi imam dosta jeftine skoro 40%....
Pito sam da mi odobre crvenu zonu do 1600kwh, jer vlasnica elektrane ima najnižu penziju dq me oslobode RTS pretplate i vrate zonu do sezone grejanja

Malo mnogo ta pumpa trosi u proseku za decembar, koja je snaga pumpe? Slaba je vajda od solara zimi svakako.

Malo mnogo ta pumpa trosi u proseku za decembar, koja je snaga pumpe? Slaba je vajda od solara zimi svakako.
Može još koji kilovat dole da se smanji da se odradi dobro izolacija i komletna stolarija.
Bilo bi još manje da je podno grejanje jer tad ide temperatura vode na 35 stepeni i bude manji račun kao meni za nobembar.
1200 do 1300 kw decembar toliko je i januar u proseku, novembar 550 kw. 16 kw je pumpa, solari smanje jedno 250 kw. Zato su i priključeni na mrežu mrežu da bi leti pravili, ali eps kasni i nemam zaliha...
Pričam o potrošnji realno gde je temperatura u sobi od 22.5 do 23 stepeni 24h. Jeftnije od peleta, ima dosta jeftine struje da nisu dirali zonu, solari bi završili poso da ne ulazim u crveno... Kako padaju temperature tako se diže temperatura vode ko ima TP zna da je najbolje na podno gde je polazna voda 35 stepeni, a dok sad idem do 45 stepeni vode da bi mogo da postignem zadatu temperaturu...

Uf, jaka i pumpa i potrosnja. Mozda bolje da si prvo izolaciju resio. Moja pumpa je 8kw, podno, ulazna voda 27-29c, 165m2 se greje. Mozda stolariju troslojnu za pocetak da resis, tu su najveci gubici i izolaciju krova. Podno je veliki trosak, pojacas radijatore i moze se to dovesti u normalu.
Prave benefite solarne energije ces tek na prolece osetiti 🙂.
Meni je struja direktno iz solara u decembru pokrivala oko 1/5 ukupne potrosnje, januar ce biti gori verovatno. Kod mene je postavljeno 18kw panela, tako da ne ocekuj neku ustedu zimi na tvoju potrosnju.

Uf, jaka i pumpa i potrosnja. Mozda bolje da si prvo izolaciju resio. Moja pumpa je 8kw, podno, ulazna voda 27-29c, 165m2 se greje. Mozda stolariju troslojnu za pocetak da resis, tu su najveci gubici i izolaciju krova. Podno je veliki trosak, pojacas radijatore i moze se to dovesti u normalu.
Prave benefite solarne energije ces tek na prolece osetiti 🙂.
Meni je struja direktno iz solara u decembru pokrivala oko 1/5 ukupne potrosnje, januar ce biti gori verovatno. Kod mene je postavljeno 18kw panela, tako da ne ocekuj neku ustedu zimi na tvoju potrosnju.
Podno je druga priča, veće uštede stvoreno za TP. Kod mene su radijatori, starija gradnja sprat i prizemlje oko 160 kvadrata. Radijatori su pojačani zato i ne prelazim 45 temperaturu vode kad su najveći minusi, od oktobra do novembra sam na 35c i tad ništa ne troši...
U planu je stolarija, trebala dvoja ulazna vrata da mi stignu za početak, pošto su sprat i prizemlje odvojene celine, ali ne stigoše još ih čekam od septembra...
Ploča je izolovana, stavljena vuna 5 cm. Problem je stolarija drvena koja je ok. osim ulaznih vrata koja su loša, tu gubim dosta i nemam spoljašne izolacije. Malterisana kuća, rađena jednom fasada špric kit, zatim drugi put fasada s akrlilom ali bez stiropora tako je uradili i sad mi se ne radi opet....
Moj sistem je nepunih 10 kw(9.9), ne očekujem sad neku uštedu, da nisu dirali zonu ne bih bio u crvenom zbog toga sam i stavio panele da nisam u crvenom, ali smanjiše zonu...Sledeće grejne sezone biće bolje kad odradim stolariju, i solari naprave viškove.

Jel moze jedno pitanje, zanima me solarni sistem ali bih eliminisao drzavu iz price, skroz, znaci bez subvencija i vracanja struje u mrezu, vec da to bude sistem na baterije gde bi se trosila struja danju sa solara i po potrebi iz baterija, a nocu bi se punile baterije iz mreze, jel to moguce uraditi uopste bez uplitanja drzave u pricu? I ako jeste koje bi baterije trebalo gledati u ovoj prici a da cena ne bude neka astronomska... Godisnje potrosim oko 8000KW

Nazad
Vrh Dno