Tako je. Mi nismo Nemačka i kod nas ovo nije dozvoljeno. Kada budemo imali električnu mrežu na nivou Nemačke, možda ćemo i mi moći tako.Ali nas sistem bez dvosmernog to ne dozvoljava?
i kod nas ovo nije dozvoljeno.
možeš da imaš smeštaj u zatvoru - džabe.
Negde sam cuo da je ogranicenje 10 kw ili da ne sme inverter da isporuci vise od 10kw tako nesto, da li neko zna vise o ovome?Baterija je preko dana uglavnom na 100% do 16-17h poslednjih dana. Nema potrebe dopunjavati uvece. Recimo treba oko 3h suncanog perioda, bez oblaka, da se baterija napuni od 0 do 100%, 17,6kw panela imam.
Namesteno je softverski da u zimskom periodu recimo, ako je baterija u 23.45 ispod 15% da se napuni iz mreze do 35%. Ali do sada jos nije bilo uslova da se puni automatski preko noci.
Treba pratiti sistem preko zime, pa setovati neka optimalna podesavanja. Moze se cak spram vremenske prognoze u narednom periodu setovati.
Trebalo bi da te je briga jer sa litijumom može lep požar da se napravi, sa natrijumom ne može.Ako baterija ima kapacitet od 30 kWh i može da isporuči 5kW kontinualno, baš me briga da li je unutra litijum ili natrijum.
Ako se doda baterija, onda nema export na mrežu i moglo bi da se koristi kod nas? Ili nema samo dok ne napuni bat?Islandinga nema. Znači neće niko da 'mre.
A snaga ograničena na 800w. Znači letnji dan u podne nekih 600-700W.
Ideja je da se potroši tu, na mestu proizvodnje Šansa da bilo šta izađe van tvog domaćinstva je mala, a van prvre TS 0.
Velike muke.Muke sa njima, 3 meseca je neki prosek da se sve završi.
Računi stižu od 14-20tog. u mesecu, prijavi odmah da i nije stiglo.
Može još koji kilovat dole da se smanji da se odradi dobro izolacija i komletna stolarija.Malo mnogo ta pumpa trosi u proseku za decembar, koja je snaga pumpe? Slaba je vajda od solara zimi svakako.
Podno je druga priča, veće uštede stvoreno za TP. Kod mene su radijatori, starija gradnja sprat i prizemlje oko 160 kvadrata. Radijatori su pojačani zato i ne prelazim 45 temperaturu vode kad su najveći minusi, od oktobra do novembra sam na 35c i tad ništa ne troši...Uf, jaka i pumpa i potrosnja. Mozda bolje da si prvo izolaciju resio. Moja pumpa je 8kw, podno, ulazna voda 27-29c, 165m2 se greje. Mozda stolariju troslojnu za pocetak da resis, tu su najveci gubici i izolaciju krova. Podno je veliki trosak, pojacas radijatore i moze se to dovesti u normalu.
Prave benefite solarne energije ces tek na prolece osetiti 🙂.
Meni je struja direktno iz solara u decembru pokrivala oko 1/5 ukupne potrosnje, januar ce biti gori verovatno. Kod mene je postavljeno 18kw panela, tako da ne ocekuj neku ustedu zimi na tvoju potrosnju.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari