Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

E ***... poručio već online 500gr....vodeći se time da je prižionica u pitanju,a samim tim i da je kafa sveža....ništa...javljam utiske svakako kad stigne.

Nije ta, već iz pržionice za koju je pitao @sinda , evo pogledaj Link 1 i Link 2
Isto kao i komentari ispod koji su bili nisam bio zadovoljan sa "Moja Tašta ne pije svašta" a uziamo sam za Tursku kafu, probao letos, uzimao sam na Kaleniću imaju radnju iza pijace. Tamo mene neće videti ponovo Moja tašta. Znači moji utisci su svežiji.

Poslednja izmena:
Pisalo se ovde godinama već, Moja tašta važi za lošu pržionicu, pretražite temu videćete slične utiske, treba izbegavati. Ne znam kako i dalje imaju mušterije, ali imaju 😀

Pa imaju musterije jer ljudi kupuju za tastu... Bolje kafu odatle nego ricinus...

Kod njih sam svojevremeno uzeo solidne šoljice za male pare.

Pisalo se ovde godinama već, Moja tašta važi za lošu pržionicu, pretražite temu videćete slične utiske, treba izbegavati. Ne znam kako i dalje imaju mušterije, ali imaju 😀
velika većina "očekuje" ukus na koji je navikao od uvek.
to manje, više znači ugalj.
kao što zanatsko pivo pije 0,5% populacije, a ostatak troši pšeničnu krupicu.
postavlja se pitanju ko je tu u faulu??? ili možda niko!

To što ljudi piju smeće ne znači da ne postoji objektivno merilo kvaliteta 😀 Šta možeš reći osobama koje se svađaju da li je bolji Jelen ili Zaječarac? Ako su oba odvratna.
I za industrijsko pivo se može postaviti rangiranje, makar na osnovu onog minimuma šta pivo treba da predstavlja. Tu većina naših industrijskih više i nema osnove da se uopšte zove "pivo" već pre neki alkoholni sok od kukuruzne krupice. A onda ostajemo samo na Lav Premiumu i Vajfertu, ako ne računamo uvozna.
Isto važi i za kafe, ništa ne fali dark roastu ali treba da se zna šta je ok dark roast a šta je neupotrebljivo prepečeno zrno koje ima ukus uglja.

Možeš piti i jesti stvari za koje si svestan da su đubre. Kod piva jeste malo specifično, kraft piva su poprilično drugačiji napitak, ja sve to volim, ali najviše volim obično svetlo pivo, optimalno od dobrog recepta bez krupice. Ne mora biti skupo.

Kafe slično, neki standard su čula postavila i to lako povežeš sa izgledom zrna, otporom dok se melje, mirisom dok se melje, ekstrakcijom, na kraju krajeva cenom u skladu sa svim tim. Svi smo krenuli od jeftinije kafe sa idejom da ćemo naći neku foru koju niko nije.

U samom centru procesa stvaranja napitka koji se zove kafa je - sama kafa. Njegovo veličanstvo zrno.

Probao sam kod druga ovu kafu na automatskom aparatu i bolju kafu nisam u zivotu pio, ukus cokolade bez kiselosti..

Kupio sam u zrnu i na svojoj dedici (mlin isomac macinino), non presurized korpi i vagici ne mogu da izvucem ni priblizan ukus. Probao sam razne razmere i svaki put je kafa PREVISE GORKA. Molim vas za pomoc…

Prilozi

• IMG_7339.jpeg
    IMG_7339.jpeg
    166.6 KB · Pregleda: 46
Ja mislim da tu ima vise faktora. Je l mozes prvo da uporedis koji je roast date kod njega i kod tebe?

Drugo, pitanje je doze koju koristi automatik, a koju si ti stavio. Trece - temperatura vam se mozda razlikuje. I naravno - aspect ratio - pretpostavljam da automatic cepne lungo (ako se uzme odnos samlevene kafe i krajnjeg naptika), a kod tebe je vrv 1:2, tj espresso ratio. Svuda po malo, i eto ti skroz drugi napitak.

Ja mislim da tu ima vise faktora. Je l mozes prvo da uporedis koji je roast date kod njega i kod tebe?

Drugo, pitanje je doze koju koristi automatik, a koju si ti stavio. Trece - temperatura vam se mozda razlikuje. I naravno - aspect ratio - pretpostavljam da automatic cepne lungo (ako se uzme odnos samlevene kafe i krajnjeg naptika), a kod tebe je vrv 1:2, tj espresso ratio. Svuda po malo, i eto ti skroz drugi napitak.
Sta da pokusam da generalno smanjim gorcinu?

sipaj mleko 😎

(do 2000din) interesuje me sta se moze dobiti za manji novac....
Nije manji novac ali recimo Lavazza BLUE (obe) izuzev one što ima zelene trakice.
i prepečena do neprepoznatljivosti izvornog zrna,
Nije.
Imam utisak da je vlasnik u temi i da ti namerno šalje ugalj.
Bogme se cakle većinom,
Nidžo ni jedna kafa se ne "cakli" što je prepečena nego što je "masna". DiGrano je veoma "masna" i lepi se za plin.
a subjektivno mi se čini da mlin lakše melje, moguće da ima neznatno manje trenja dok melje. Uzeti sa rezervom.
Prevashodno se prska da bi se izbeglo naelektrisanjenje samlevene kafe...
Samelji krupnije, stavi fabrički portafilter i temperaturu na max. (treći stepen)
sipaj mleko 😎
🙂

Ako ti je izrazena gorcina, to bi trebalo da znaci da je predugo trajala ekstrakcija. Pokusaj za nijansu krupnije da sameljes pa onda vidi. U principu, sto duze ekstrakcija traje- gorcina se pojacava. U suprotnom, sto krace- do izrazaja dolazi kiselost.
Pretpostavka je da ti je setup isti kao i ranije, samo si promenio zrna sada? Ako si menjao jos neki od parametara, onda bi trebalo proveriti i temperaturu (Dedica koliko se secam ima ona 3 podeoka za temp, pa se poigraj sa tim).

Probao sam kod druga ovu kafu na automatskom aparatu i bolju kafu nisam u zivotu pio, ukus cokolade bez kiselosti..

Kupio sam u zrnu i na svojoj dedici (mlin isomac macinino), non presurized korpi i vagici ne mogu da izvucem ni priblizan ukus. Probao sam razne razmere i svaki put je kafa PREVISE GORKA. Molim vas za pomoc…
Idi na manje od 1:2, iz 15g, 20g napitka npr. Ne znam koliko maksimalno staje u korpu?

Kao za 1:2 otprilike. Počni od 30s pa da vidimo na koju stranu ćemo dalje.

Jedno pitanje,da li dekofenizirana kafa gubi na kvalitetu usled procesa smanjeja kofeina u odnosu na obicnu,mislim na kafu u zrnu?

Pitanje je šta smatraš kvalitetom, jedino sigurno da ima manje kofeina ali nije kompletno odstranjen.

Konkretno, skoro sam u Artist-u pio dekaf i bio sam zadovoljan ukusom. Ta zrno su uglavnom srednje pržena i takav je ukus za očekivati. Koliko se sećam, na toj kesi nije bilo informacija o geografskom poreklu i slično. Pretpostavljam da je u pitanju arabika.

Mislio sam da to sto je smanjen nivo kofeina u redu,ali da ne trpi kafa u svi drugim aspektima,promenjena aroma,miris,ukus,sirina,dubina i ostalo,da li gubi jos nesto osim kofeina na to sam mislio.

Mrzelo me da cekam oprugu od 9 bara za GCP i uzmem ovu njenu fabricku od 12 da modifikujem, skratim je za dva kruga, sto bi trebalo da bude oko 9 bara.
ZASTO SAM BUDALA I ZASTO OVO RANIJE NISAM URADIO!?
Kafa na 9 bara je neuporedivo bolja od one pripremljene na 12.

@Milan_031
Mislim da je bolje pitanje zašto Gaggia to nije uradila u dizajnu i mušterijama odmah prodala aparat kakav treba biti.
Isto važi i za PID.

Mislio sam da to sto je smanjen nivo kofeina u redu,ali da ne trpi kafa u svi drugim aspektima,promenjena aroma,miris,ukus,sirina,dubina i ostalo,da li gubi jos nesto osim kofeina na to sam mislio.
Može da se pije. Nisam oduševljen, ali volim da imam. Pijem sad tursku iz turske dikaf, tanja je aroma, ali može da se pojača doza. 10-11 grama je planina turske kafe, koliko je lakša od arabike koju spremam za espreso.

To ti je štaka kad ti se pije nešto uveče, delimično da uživaš. Ne može da se meri sa oem kafom. Možeš da probaš dikaf blend iz coffee and factory ako nemaš drugi izbor. Pamtim je sasvim ok.

Šta je turska dikaf? nešto kao nespresso ima dekafentino, bez kofeina kafa? Ima li nešto slično tome?

Nazad
Vrh Dno