Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Definitivno odustajem od Zaomija. Napravim par kafa svake druge nedelje, na drugoj lokaciji gde ga koristim, i toliki haos napravim po kuhinji da mi se i ne pije kafa vise dok pocistim sve 😀
U planu je neki najpristupacniji DeLonghi automatik kapiram da ne moze da bude gora kafa od Nespressa i Zaomija...
Bukvalno si mi dao odgovor na Zaomi i slične uređaje, zezanje i čišćenje.
Koji jeftiniji?

@vudu_dva Po snimku deluje da PID ispravno meri temperaturu i da barem nesto radi (temperatura od 60c). Mozda bi jednostavan vizualan pregled i regulisanje hladnih lemova resilo taj problem. Kako je aparat duze stajao nekoriscen, hladan lem mi deluje kao realnija opcija od potpunog crkavanja.

Narucih za probu DiGrano espresso....
Sad mi je jasno zasto kosta 1700din sa dostavom . Kafa sem neprijatne gorcine nema ama bas nista. Rekao bih da su ovo zrna koja se kupuju za tursku kafu samo su pecena malko tamnije. Odatle i taj ukus, cena...
Ja kad sam rekao da mi je kafa bas losa, vidim javili se ljudi koji su rekli da je dobra i da porucuju jos. Mislio sam da je problem do mog aparata, a onda vidim da si se ti javio (doduse imamo slican ukus, pa moze biti i to, ali...) da je isto losa. Mislim ja bih voleo da mogu tako jeftino da prodjem sa kafom, ali bez 30e za kilu mislim da moze da se zaboravi za iole dobru i svezu kafu.

Vrlo jednostavno
Ko ne zeli da daje citavo bogatstvo za kafu, poredimo tu di grano kafu sa cenovnim rangom kafama iz supermarketa.
DiGrano je ukusnija i svezija od marketa.
Naravno da kada das 5000 za 500 grama logicno da je kvalitetnija.

Ta kafa je ekstremno nekvalitetna i prepečena do neprepoznatljivosti izvornog zrna, tj. nemaš pojma šta je koliko je crno. Pokušavam da se setim, ali mislim da je poneko zrno bilo normalno, veći deo su krupna crna zrna, koja se cakle koliko su termički preobrađena, tj. to je već ugarak, nije zrno kafe.

Dobronamerni savet svima kojima je stalo šta unose u sebe, a trebalo bi da je svima stalo, jeste da redukuju unos bilo čega spaljenog. Mozak i čula će da se naviknu na šta god želite, nije tačno da su te stvari zakucane i nepromenljive. Bolje se navići na nešto što je kvalitetnije. Nažalost skuplje, ail takav je slučaj sa velikom većinom prehrambenih namirnica.
Mrtva trka., tj. nebitna kada si u tom rangu. Ja bih prešao na čaj da mi je to jedina mogućnost da spremim espreso. Prodao bih aparaturu i poprilično rasteretio budžet, a na neuporedivo ukusniji i zdraviji način unosio kofein.

Vrlo jednostavno
Ko ne zeli da daje citavo bogatstvo za kafu, poredimo tu di grano kafu sa cenovnim rangom kafama iz supermarketa.
Naravno da kada das 5000 za 500 grama logicno da je kvalitetnija.
Nebih se složio ...
Probao sam kafu iz lidla roso (crvena kesa).
Cena isto oko 1800din/kg.... Mnogo je bolja.
Puniji, sladji ukus, nema neprijatne gorcine.

Ako pricamo o svezini, DiGrano takodje nije sveža. Ko je probavao svežu kafu i pustio je jednom kroz aparat on zna sta znači sveže .

U zadnje vreme kupujem jeftine kafe (do 2000din) interesuje me sta se moze dobiti za manji novac....

Video sam u Lidlu takođe Barista kafu, tako oko 2000 malo ispod, kakva je ona? Bila je još jedna do nje, zaboravih joj naziv.

Probao sam jednom tu Lidl kafu i ne mogu da je pijem bez mleka. Ali sa mlekom mi je iznenađujuće dobra. Bar za moj ukus.
Nisam neki poznavalac ili da imam istančan ukus, nego sad sam na nekom nivou da delim kafe na dva dela: one koje su za kapućina i latte, i druge koje se piju čiste. Kafa koja mi se najviše sviđa za čist esspresso mi je suviše blaga za mlečne napitke. Mleko upije sav ukus. I obratno.

Ta kafa je ekstremno nekvalitetna i prepečena do neprepoznatljivosti izvornog zrna, tj. nemaš pojma šta je koliko je crno. Pokušavam da se setim, ali mislim da je poneko zrno bilo normalno, veći deo su krupna crna zrna, koja se cakle koliko su termički preobrađena, tj. to je već ugarak, nije zrno kafe.

Dobronamerni savet svima kojima je stalo šta unose u sebe, a trebalo bi da je svima stalo, jeste da redukuju unos bilo čega spaljenog. Mozak i čula će da se naviknu na šta god želite, nije tačno da su te stvari zakucane i nepromenljive. Bolje se navići na nešto što je kvalitetnije. Nažalost skuplje, ail takav je slučaj sa velikom većinom prehrambenih namirnica.

Mrtva trka., tj. nebitna kada si u tom rangu. Ja bih prešao na čaj da mi je to jedina mogućnost da spremim espreso. Prodao bih aparaturu i poprilično rasteretio budžet, a na neuporedivo ukusniji i zdraviji način unosio kofein.
Nidzo, nisi u pravu, ako se ovaj komentar odnosi na DiGrano. Evo kako izgledaju DiGrano zrna, kafica napravljena na automatiku. Jeste dark roast, ali nije garez poput recimo Starbucks-a koji je zaista spaljen do maksimuma. To jeste cinjenica.

E sad - ne kapiram zasto ljudi koji kritikuju DiGrano ne prihvate da je to takav nacin prezenja kafe i da mnogo ljudi voli takvu kafu. Ne vole svi kiselkasto-vockastu 100% arabika fermentisanu kafu, raslu na 2000m, koliko god bila ona bogatija antioksidansima ili sta god. Ja bih pre pio caj u tom slucaju, a ne takva zrna. Za mene kafa treba da bude punog gorceg ukusa, bogata kremom i da se prozima ukus cokolade i orasastih plodova.

IMG_5364 2.jpg

@mstojanov da, ne izgleda toliko strašno ova konkretno. Ima tu i arabike, ali ovoliko pretamne robuste vuče na mnogo gorko. Zato je i jeftina.

Ako uspevaš da proizvedeš ukus čokolade, onda je u redu, ali ako je gorkoća velika i kad se skrati ekstrakcija na 1:1.2 i kraće, onda to nije dobra kafa. Čim smo upali u diskusiju da li nešto može ili ne da se pije, ima osnova da tu postoji objektivan problem. Od dobrog tamnog prženja umem da spremim baš dobar čokoladast ristreto, od 18g se dobije oko 22g napitka. Od lošeg ne mogu.

Totalno različiti komentari za DiGrano od onog koji je dao @psihodel ovde:

Ja nisam neki poznavalac kafe, ali meni je DiGrano (evo pijem drugo kilo) odlična za espresso (bez mleka) na automatik Krups aparatu.
Na poslu imamo automatik Gaggia Magenta, i kupili su jednom neku 100% arabica light roast svašta nešto, 200gr je bilo preko 2000.
Meni je ona bila baš grozna, kiselkasta, vodena, sa malo pene.
Jedino što je imala baš čokoladni ukus, kao da jedeš 90+% crnu čokoladu (to mi je jedini put da sam osetio da kafa ima ukus na čokoladu 😁), ali mi se ni to nije previše svidelo.

Totalno različiti komentari za DiGrano od onog koji je dao @psihodel ovde:
U potpunosti poštujem stavove kolega da im je DiGrano kršina i svakako treba uzeti u obzir i jedne i druge komentare pri odabiru. Ukusi su svakako različiti i samo zbog toga će biti različitih ocena. Ja sam u nekoliko postova detaljno opisao kako pripremam DiGrano da bi mi bio prihvatljiv i svakako i dalje stojim pri tome. Baš puno zavisi od načina pripreme i vode koja se koristi. Čist mi je ok espreso, a sa mlekom čak i prilazi oceni "vrlo dobar" 😀

Ja sam naručio ovo za 2100 din:
1000192169.png

10-ak dana od pečenja, pa ćemo videti 🙂

Bogme se cakle većinom, a ima baš tamnih. Uzorak iznad je bolji. Poprilicna varijacija, nisu ni iste kafe u blendu, po obliku i veličini zrna.

Trenutno pijem tursku koja je svetlija.

Ljudi, nemojte se čuditi šta može da se dobije za 1700din. To mu je što mu je. Kome odgovara neka cepa, kao i sve drugo najjeftinije što postoji, prilagoditi očekivanja, bez hejta naravno.

Di grano kafa nije legla ni meni. Tada je kostala oko 1000 i neki dinar, tako da nije bas imala takmaca u cenovnoj kategoriji, no danas bih u slicnom stilu przenja pre preporucio Vergnano GranAroma-u i eventualno Kimbo Espresso Classico, koji su malo skuplji, ali solidno bolji. Naravno, govorimo o pijacnim cenama.

Imam pitanje za one koji koriste mlin,da li prskate zrna kafe sa vodom pre stavljanja u mlin,da ne objasnjavam sad zasto ili je to bajka za laku noc?

Imam pitanje za one koji koriste mlin,da li prskate zrna kafe sa vodom pre stavljanja u mlin,da ne objasnjavam sad zasto ili je to bajka za laku noc?
Nemam prskalicu, ali pipnem sa 3 prsta vrh slavine i promešam malo zrna. Bolja je higijena, tj. posudica u kojoj merim kafu, koja je i poklopac Opusa, sad je potpuno čista inače je bila uvek malo prašnjava od kafe. Količina prašine u aparatu je manja. Manje se kafe zadržava u mlinu, pošto uvek spremam jednu dozu, tj. merim zrna samo na ulazu, ne merim izlaz.

Ovo su objektivne koristi, a subjektivno mi se čini da mlin lakše melje, moguće da ima neznatno manje trenja dok melje. Uzeti sa rezervom.

Što se realizacije tiče, tj. ekstrakcije, ja ne mogu da primetim razliku, ako je ima.

Nazad
Vrh Dno