Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam pitao u opstini i rekli su da daju za klime , toplotne pumpe vazduh vazduh. To su klime . Daju 150 hiljada.

Jel to druga kuca u pitanju?
Vidim da si zadovoljan sa Pro X 🤔

Prilozi

• Screenshot_20251206-203833~2.jpg
    Screenshot_20251206-203833~2.jpg
    85.3 KB · Pregleda: 136

Prilozi

• IMG_1499.png
    IMG_1499.png
    75 KB · Pregleda: 74
  • IMG_1498.png
    IMG_1498.png
    314.1 KB · Pregleda: 88
Ja sam pitao u opstini i rekli su da daju za klime , toplotne pumpe vazduh vazduh. To su klime . Daju 150 hiljada.
Ako daju do 150k znaci ti jos pola 150k Ja bi ti preporucio Japance baz zbog 20cm izolacije. Precizniji tisi u radu. Za budzet 300k mozes uzeti Mitcu Hevy i za spavacu neku Fuji. Samo vidi sa ovima iz opstine jer to mora da se subvencionise sa lokalnim prodavcem ili tipa mozes iz drugog grada a samp da ti ugrade iz tvog grada. Ili ti sto ugradjuju mogu da kupe direktno od dobavljaca pa da ti izdaju racun da bi ti prosla subvencija.

Ne može jer samo firme sa liste koje je odobrila opština može da se radi, nećeš tu videti japance nikada.

Onda Gree Amber Ultra 12 oko 118 000 u dnevni i npr. Gree Clivia 12 oko 60000 u spavaću. Mada možeš i Bergen Kron premijum za cenu Clivie isto je oko 60K. E sad zavisi kakav je cenovnik tamo gde uzimaš klime...

Meni su recimo predlagali 2 12ce Amber pro. Pa sam promenio na Ultra u dnevnom boravku jer je 45m2. Ali ti na primer možeš 2 x Airy 12ce. Ili Airy i Cliviu. Ne znam razmisli, proceni šta to treba, za koju kvadraturu... U ako dobro dimenzioniraš imaćeš i bolji komfor i funkciju klima. To što ti je soba 18m2 uzmi sa rezervom jer uvek možeš da otvoriš vrata sobe i pustiš je da duva u prostor. Ali opet ne možeš u 18m2 da staviš Amber Ultra, radiće bez veze i gasiće se stalno...za to su Japanci vrh.

Sirotinjska TCL 12-ica XA73is, grejem dve sobe po 16m2, u jednoj je 24C u drugoj 20C konstantno, stara kuća od cigle, bez izolacije, napolju je 4C, selo na promaji, za sada prezadovoljan

Razlika izmedju setovanih 25 i 28C.

Prilozi

• Screenshot_20251208_195949_Tapo.jpg
    Screenshot_20251208_195949_Tapo.jpg
    94 KB · Pregleda: 91
Da, svaki stepen donosi veću potrošnju značajno mada to opet zavisi od objekta. Znam da ti voliš prozor na kip pa nije isto kada je 8C i 0C.

680 dana vuce se oblacno vrijeme ( figurativno receno jel je dosadilo ) i tek danas sunce, odma se sama od sebe klima gasi, u starim ( jos njesam toliko star ) kostima se osijeca toplota, blagostanje.
Znaci sunce i te kako znaci, pogotovo ko je na juznjaka ( juznoj strani ) pa je navikao da ga ogrije.

Da dodam, kad je 5c u plusu, fino mi odrzava sa 200w na 23c, ali ovih dana, valjda kako nema sunca, popelo se to na skoro 300w, i ok je to i da je 500, ali osijecaj je nekako, jednoststavno nije to to. Kao da sam u hladnoj Svijedskoj.

Poslednja izmena:
Da dodam, kad je 5c u plusu, fino mi odrzava sa 200w na 23c, ali ovih dana, valjda kako nema sunca, popelo se to na skoro 300w, i ok je to i da je 500, ali osijecaj je nekako, jednoststavno nije to to. Kao da sam u hladnoj Svijedskoj.
Citajuci razno razne komentare,zapitam se,kako ova moja midea forest(jedna od dvije klime) radi kao g**** ... a stan ususakn,tapao;spoljna ne pada(kod nas) ispod 9c uvece a ona ne spusta ispod 700? plus,ima neke "rupe" u radu kao on/off klima. Nebih rekao da je df. Jednostavno lose radi. E da,to kad se grijalo prosle godine,najveci racun bio za Januar,60e. Stan 62kvm.

Citajuci razno razne komentare,zapitam se,kako ova moja midea forest(jedna od dvije klime) radi kao g**** ... a stan ususakn,tapao;spoljna ne pada(kod nas) ispod 9c uvece a ona ne spusta ispod 700? plus,ima neke "rupe" u radu kao on/off klima. Nebih rekao da je df. Jednostavno lose radi. E da,to kad se grijalo prosle godine,najveci racun bio za Januar,60e. Stan 62kvm.
Manji stan imam, 42 kvadrata, na najzescem minusu mi je olo 600w trosila. Pogotovo ako je stan ususkan, pa ja moju na 700w nisam video ni na minus 12., kuca, 3 spoljna zida ,cetvrti prema negrejanom stanu ( koga ja realno grejem ) jel su zidovi 12 cm gola cigla itd.
Zoves te koji su je ugradili, da provere jel sve ok, jel tvom opisu to nije kako treba, mislim uopste nije kako treba

Manji stan imam, 42 kvadrata, na najzescem minusu mi je olo 600w trosila. Pogotovo ako je stan ususkan, pa ja moju na 700w nisam video ni na minus 12., kuca, 3 spoljna zida ,cetvrti prema negrejanom stanu ( koga ja realno grejem ) jel su zidovi 12 cm gola cigla itd.
Zoves te koji su je ugradili, da provere jel sve ok, jel tvom opisu to nije kako treba, mislim uopste nije kako treba
Ma ima par godina od ugradnje,skoro dam uticnicu uzeo. Nisu bili veliki racuni pa nisam ni obracao paznju. Posle fuji pocelo da me interesuje. Inaceeee,ugradio je mon drug,koji rade ugradnju 😅

Taman sam se odlucio konacno da se isprsim i uzmem Daikin FTXF42F/RXF42F (novi model, turska, ima integrisan wifi) , nasao je za 108k u jednoj radnji u Bgu, zovem da porucim , kaze moze, samo se ceka do posle praznika , reko' ajde okej. Danas trebalo da odem da uplatim, kad jutros pisu da je doslo do promene cene, nova cena 128k! I sad sam opet na pocetku, da li uzeti ipak tu 14-icu, za jos malo para ima Comfora 12-ica, sta dobijam sa njom? Kad sam uporedio specifikacije deluje mi da opet vise toplote dobijam sa RXF42F. Drugo, mozda ima nesto bolje za te pare, u onoj tablici sto je kolega Monstrum kacio sam nasao MITSUBISHI MSZ-AY35VGKP/MUZ-AY35VG koja je cenovno tu negde, malo jeftinija. Ima u Inele** FTXF42E/RXF42E model, bez wifi-ja za 116k cini mi se. Ili da se lepo vratim na model od kog sam krenuo - FTXF35F/RXF35F, prema iskustvu nekih clanova ovde mogla bi i ona da greje taj moj prostor (stan ukupno 50m2, direktno bi grejalo dnevnu sa kuhinjom ,oko 35m2 i sobu indirektno, u njoj ce biti norveski, kupatilo ima podno. Stan nov 10cm stiropor, plafon vuna ,dva spoljna zida) i lepo ustedim 30-40k..nisam pametan, ako neko ima neki savet bio bih mu zahvalan.

Mozda da pogledas Fujitsu KGTG ili KGTF (malo stariji model). Mislim da bi ti cak i 9-ka zavrsila posao, ima da se nadje za ispod 100k.

Auf, tesko da bih se odlucio za devetku 😀 Ja sam i ovu 14-icu resio da uzmem da budem siguran da mogu da se grejem bez problema, i tu sobu cak ako bude moglo, a da norveski uleti po potrebi. Za ovu godinu to ce mi biti primarno grejanje, imam razvucene i cevi za radijatore ali se nadam da mi nece ni trebati, da ce klima moci da odradi pa da nastavim tako i naredne godine.

Opis stana, vrlo dobra izolacija i samo 2 spoljna zida - mislim da nece biti problema, ali mozes onda 12-icu, isti model.
Uporedi specifikaciju, cini mi se da je Fujitsu jaca za grejanje nego Daikin.

Pogledacu bas te Fujicu, a AY42 160k koliko videh na brzinu tako da ona otpada.

Taman sam se odlucio konacno da se isprsim i uzmem Daikin FTXF42F/RXF42F (novi model, turska, ima integrisan wifi) , nasao je za 108k u jednoj radnji u Bgu, zovem da porucim , kaze moze, samo se ceka do posle praznika , reko' ajde okej. Danas trebalo da odem da uplatim, kad jutros pisu da je doslo do promene cene, nova cena 128k! I sad sam opet na pocetku, da li uzeti ipak tu 14-icu, za jos malo para ima Comfora 12-ica, sta dobijam sa njom? Kad sam uporedio specifikacije deluje mi da opet vise toplote dobijam sa RXF42F. Drugo, mozda ima nesto bolje za te pare, u onoj tablici sto je kolega Monstrum kacio sam nasao MITSUBISHI MSZ-AY35VGKP/MUZ-AY35VG koja je cenovno tu negde, malo jeftinija. Ima u Inele** FTXF42E/RXF42E model, bez wifi-ja za 116k cini mi se. Ili da se lepo vratim na model od kog sam krenuo - FTXF35F/RXF35F, prema iskustvu nekih clanova ovde mogla bi i ona da greje taj moj prostor (stan ukupno 50m2, direktno bi grejalo dnevnu sa kuhinjom ,oko 35m2 i sobu indirektno, u njoj ce biti norveski, kupatilo ima podno. Stan nov 10cm stiropor, plafon vuna ,dva spoljna zida) i lepo ustedim 30-40k..nisam pametan, ako neko ima neki savet bio bih mu zahvalan.
FTXF35F/RXF35F da sam na tvome mestu i sa tvojim opisom prostorije, izolacije, budzeta, ovu bi uzeo.
Nk ti predloze clanovi jos opcija, pa da odlucis.

Edit, Fujitsu i KG 12 za t novce mislim da imas, koja je dobrano jaca od tog 35 Daikina, eto razmisli, istazi manual-e, pa odluci.
Imaj u vidu da kad je jednom postave, visice ti 20-30 god, citav zivot malte ne, pa pazljivo biraj ako si Japance resio.

Poslednja izmena:
Imaju i sledeca dva modela:

70000 din - Fujitsu ASYG12KETE-B/ AOYG12KETA

100000 din (na jednom sajtu stoji cena i od 89000 ali treba proveriti) - Fujitsu ASEH12KGTE/A0EH12KGCG

Opis stana, vrlo dobra izolacija i samo 2 spoljna zida - mislim da nece biti problema, ali mozes onda 12-icu, isti model.
Uporedi specifikaciju, cini mi se da je Fujitsu jaca za grejanje nego Daikin.
Nadjoh KGTE za 100k, po specifikacijama deluje jaca, na poslu sam pa nisam imao vremena da detaljno analiziram, jedino sto mi unutrasnja jedinica jedva staje na taj zid gde je planiram, mozda malo zahvati kutiju od roletne al sta da se radi..
Naleteh i na onu kao parapetnu, ne znam kakva su iskustva sa njima?
AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN Nordic, cenovno je kao ovaj Daikin FTXF42F meni bi se npr bolje uklopila na taj zid takva, ali ne znam kako greje?

Nadjoh KGTE za 100k, po specifijacijama deluje jaca, na poslu sam pa nisam imao vremena da detaljno analiziram, jedino sto mi unutrasnja jedinica jedva staje na taj zid gde je planiram, mozda malo zahvati kutiju od roletne al sta da se radi..
Naleteh i na onu kao parapetnu, ne znam kakva su iskustva sa njima?
AGYG12KVCB/AOYG12KVCBN Nordic, cenovno je kao ovaj Daikin FTXF42F meni bi se npr bolje uklopila na taj zid takva, ali ne znam kako greje?
Parapetne su prema dizajnu pogodnije za grejanje jer topao vazduh izbacuju nisko i ka podu. Jelte ne moraju da guraju sa visine do dole. Prijatniji je osecaj u blizi poda u podnosu na zidne klime.

Nazad
Vrh Dno