Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od Muse modela na ovamo imaju problema sa održavanjem temperature i velikom potrošnjom pa su neki vadili termalnu sondu van klime da bi radila kako treba a drugi moraju da koriste i-feel funkciju.

Evo posto svi nesto : bio sam kod komsije on ima ili komsinaca ima htela je tati da prebaci imesto of on... bla bla truć...
Imam je ja licno! Hisense energy pro x 18btu. Grejem sprat kuce 55m2 na 22-23c unutrasnje temperature sa tempreraturom na kedinici od 24c. Kuca je bez izolacije, sledeci sprat nije useljen, ispod garazni deo! Ako zatvorim vrata od spavace sobe temperatura ide lagano i do 24c sa 24 na jedinici. Ide u df na otprilike 1 sat sa temeraturom od 24 i vise stepeni kad je oko 0.
Na temperaturi od 22c retko mozda jednom sam je cuo nocu kad je bas bilo hladno.
Potrosnja kada se greje svih 55. Ide od 24-32kwh za dan, ako se zatvore vrata sobe i smanji na 45m2 bude oko 1kwh na h na temperaturamo oko 0!
Tako da manite me te price ne moze da zagreje i je znam sta... jer kad moj objekat bez izolacije na 0c odrzava bez problema stan u zgradi bila bi sauna!
Bolje pljujte servisera koji je ugradjivao jer je uredjaj ok. Jeste klasa visa od HI nano serije ali tesko da je tolika razlika.
Ja sam prosle godine grejao x pro 12 btu.40 m2 bez problema bez izolacije , konstatno 23-23 stepena. Sada sam stavio 20 cm stiropora Jos bolje greje.

Od Muse modela na ovamo imaju problema sa održavanjem temperature i velikom potrošnjom pa su neki vadili termalnu sondu van klime da bi radila kako treba a drugi moraju da koriste i-feel funkciju.
Pa to je samo zbog visoke modulacije. Ovako kvarova i drugih problema zaista nema. Moja muse prve generacije ove grejne sezone je isla svega 2-3 puta u defrost, pritom su bili dobri minusi i vlaga.. Daikin mi je isao na svakih sat vremena tokom jacih minusa. Doduse to ne utice na komfor unutra jer ga zavrsi za 5min.. Gree kad ode u df ostane po 10min al zato su vrlo vrlo retki.

Ako ti nije dobro izolovan prostor dzaba i micubisi da uzmes mada ne verujem i tu neka razlika da ima

Dok je ovaca biće i vune😁
Made by Aux

Prilozi

• IMG_4904.jpeg
    IMG_4904.jpeg
    134.3 KB · Pregleda: 139
  • IMG_4903.jpeg
    IMG_4903.jpeg
    125 KB · Pregleda: 122
Ne znam za druge, ali znam da se nacitah gomile djubreta o Hisense ovde, a bio sam zainteresovan za nju. Posle par poziva serviserima koji ugradjuju (od cega naglasam da su mi dvojica dobri prijatelji koje znam preko 20 godina), odustao sam jer apsolutno svakih serviser koga sam zvao mi je rekao da bezim glavom bez obzira ot dog djubreta.
I ja to cuo za Fuji da ne do bog da ti crkne deo zaboravi na njega viacom ispala cekas deo po 2 meseca. A za Hiseanse svaki majstor mi ga hvalio. Pa se ispostavilo svako svoju robu hvali jer na svoju ima marzu a na druge ne. Ja preporucio drugaru ove TCL dosao mu serviser da ugradi i drko ga da ovo ne moze da greje ji 5 kvadrata. Pa se ispostavilo taj majstor distributer za Gree u pokusao da ga natera da vrati tu da mu proda gree. I sta ce mo sad. Za svaki uredjaj moze da ima defekta ne znaci da je nesto djubre.....

I ja to cuo za Fuji da ne do bog da ti crkne deo zaboravi na njega viacom ispala cekas deo po 2 meseca. A za Hiseanse svaki majstor mi ga hvalio. Pa se ispostavilo svako svoju robu hvali jer na svoju ima marzu a na druge ne. Ja preporucio drugaru ove TCL dosao mu serviser da ugradi i drko ga da ovo ne moze da greje ji 5 kvadrata. Pa se ispostavilo taj majstor distributer za Gree u pokusao da ga natera da vrati tu da mu proda gree. I sta ce mo sad. Za svaki uredjaj moze da ima defekta ne znaci da je nesto djubre.....
Da ali cinjenica je da se neki uredjaji zaista vise kvare od drugih, khm, Hisense

I ja to cuo za Fuji da ne do bog da ti crkne deo zaboravi na njega viacom ispala cekas deo po 2 meseca.
Nije to samo kod nas! Citao sam da su neki u skandinaviju cekali po 5-6meseci 🙂
Ipak su pouzdani japanci ali uvek se moze nesto desiti!
Pa se ispostavilo taj majstor distributer za Gree u pokusao da ga natera da vrati tu da mu proda gree.
Klasika
Klima (kinez) se nikad ne kupuje od majstora! Sansa je 50/50% da ti uvali reklamiranu/vracenu klimu 🙂
Cim krene u fazonu ---> imam ja klime itd. Hvala 😉
Dosta sam cuo sta su ljude radili preko gorenje (hisense) i energynet (gree)

Poslednja izmena:
Cuo sam za te price, ali ova dva drugara nisu u tom fazonu, tipa su kupi gde hoces ja ugradim nije frka, kupi Hisense i nemoj da me zoves 🤣
A upravo ih najvise zovu za Hisense da ne radi kako treba, da ovo da ono, da je klima crkla, ako moze da se popravi i slicno, sto njih dvojica uredno odbijaju.
Mislim nisu prodavci klima, nemaju marze i te fazone, tako da je njima iskreno svejedno sta ces da kupis i gde

I ja to cuo za Fuji da ne do bog da ti crkne deo zaboravi na njega viacom ispala cekas deo po 2 meseca.
2019 uzeo deo za klimu iz 2011, imali na stanju, toliko o tome.
Te priče furaju "majstori" jer od Fujitsu nema zarade kao na Gree, Hisense itd, pričano 100 puta.
Svako vuče vodu na svoju vodenicu, uvek bilo...

Zna li neko gde moze da se nabavi WiFi modul za Bergen

Comfort Apollo T 12k​

Znam samo da ja Gree i Hisense ne bih uzeo za sebe nikada,po ovim cenam kod nas.Ubedili su vecinu da su najbolje za novac i udri cenu.Konkretno sam video kako radi model Gree

EcoPlus Pular 12k​

I mogu slobodno da kazem da to ne vredi nikako 50000.Postoje mnogo bolje za grejanje od nje u istoj ceni,pa i neke koje kostaju 30-35000 dinara.Ali ako se prosiri vest u narodu i jos to potvrdjuju serviseri i monteri,onda mora da je najbolje😉

Mislim da ce da radi u kontinuitetu sve dok ne dostigne zadatu temperaturu. Ono sto je ok je da ne gasi nego spusti na oko 430w ali to je nesto drugo, tad je vec dostigla zadatu temp.
Nakon 6-7-8h pauze, ne treba da te čudi ništa. Mora da nadoknadi, tj. da juri zadatu "iz početka".... 😉 🙂

Pre dve godine je izašao članak “8 razloga zašto da kupite Bosch Climate 8000”. Posle dve godine korišćenja, mogu da napišem 8 razloga zašto ovako nešto ne treba kupovati.
Tada sam kupio dve Fujitsu 12LLCE jedinice za prostorije od po ~20 m² i za jednu sobu od 12 m² sam se dvoumio da li da uzmem manju Fujitsu ili da eksperimentujem i uzmem Bosch, računajući da će za 12 m² biti više nego dovoljno.
E pa, nije dovoljno. Posebno oko 0°C i ispod nule. Jedva uspeva da drži 22°C u sobi. Spoljna jedinica Bosch-a ima 25 kg, Fujitsu 26 kg. Fujitsu češće ide u defrost, ali bez problema greje 20 m² i na –20°C. Bosch već oko 0°C pada na 21°C u sobi ventilator bude konstantno na “high” i temperatura na 28°C ali dzaba. Auto ventilator je tek kriminal.
Pored toga, potrošnja struje Bosch-a je oko 20% veća na dnevnom nivou u odnosu na Fujitsu. Na primer, Fujitsu u najhladnijim zimskim danima potroši oko 10 kWh za 24 h, dok Bosch redovno prelazi 12 kWh.
Neću ga skidati dok radi, ali čim crkne, ne eksperimentišem više.

Kakva je to klima koja ne može da zagreje 12kv, možda nešto s njom nije u redu, fali gas i sl. Ovde na forumu do sad nisam čuo da neko ima Bosch klime pa ne znam kako rade, ali i neki jeftiniji inverter uređaji greju manje kvadrature bez problema.

Kakva je to klima koja ne može da zagreje 12kv, možda nešto s njom nije u redu, fali gas i sl. Ovde na forumu do sad nisam čuo da neko ima Bosch klime pa ne znam kako rade, ali i neki jeftiniji inverter uređaji greju manje kvadrature bez problema.
Ako je Midea derivat, ima problem kao i moj Vivax, a to je loše praćenje temperature. Ona prijavljuje da je u sobi npr. 28 C i neće da radi većom snagom jer je premašila zadatu temperaturu. U stvarnosti u sobi bude 21 C.

Ako je Midea derivat, ima problem kao i moj Vivax, a to je loše praćenje temperature. Ona prijavljuje da je u sobi npr. 28 C i neće da radi većom snagom jer je premašila zadatu temperaturu. U stvarnosti u sobi bude 21 C.
Moje Brizle drže sobnu izuzetno precizno. 23.3C u predsoblju po sobnom termostatu, a po kliminom 24-26C, tj. njihovo merenje je katastrofa (izgleda da ne oduzimaju offset, nego prikazuju egzaktno šta senzor očitava (kod plafona 🙄 ))....
Prostije rečeno, ispada da je samo prikaz problem, dok u realnosti radi kako treba.

S' tim rečenim, i da podrazumevamo da je tvoj Vivax isti, kako ti je usmerena po vertikali?

Treba proveriti pritisak i da nije ostala bez gasa.
+1 👍

Prilozi

• Screenshot 2025-12-03 at 21-45-10 History – Home Assistant.png
    Screenshot 2025-12-03 at 21-45-10 History – Home Assistant.png
    191 KB · Pregleda: 67
Sto se tice voxa, koliko se secam jedan clan je pred kraj garancije zamenio spoljasnju za ivu 1, i sada jedno curenje gasa koje se da lako srediti. Posedujem tri voxa koja su uvek u radu i sve radi kako treba. Slazem se da je vox jeftina varijanta lose robe, mislim na tv, kucne aparate itd, ali klime im radi aux, pa je verovatno malo bolje od ostatka robe koje prodaju. Meni je dobro sto za 5.god garancije same sebe isplacuju, ako se pokvare koliko tacno moze popravka da kosta, misljenja sam da to nisu velike pare. Ako sve ode u pm i nije isplatljivo da se popravlja, opet imam prostora da kupim novu klimu sa 5 god garancije i da budem negde na ceni ulaznog fujia koji ima vidim na nekim modelima sj 22 kg i 24kg.Ovo pisem ako se desi maler na voxu, a vidim da neke vise na objektima rekao bi bar 10 god. Svi uredjaji se kvare, treba imati malo i srece.

Druga kojoj je iscureo gas je IVA1-12IR, baš je bila kod drugara u kombiju, nije je još proveravao gde joj curi gas, ona ima 7 godina. Zaboravih da slikam a javiće mi kad utvrdi šta i kako.
Ja sam moju mogao da krpim ali nisam hteo jer je u garantnom roku već imala problem sa motorom turbine koji je zamenjen i sad ovo, kod mene može jedan crveni karton sa drugim letiš napolje i to je to. Drugar će da je krpi pa ako je ok ide na prodaju ili će da je zadrži, svakako ja ne moram da mislim više o njoj.
Kao što sam pisao u temi Fujitsu, uzeh 07KPCA da je zameni, danas ugrađena i uređaj je za 3 klase u odnosu na VOX.

Mom i i sta kupiti za grejanje idem na subvencije , u ponudi imam gree klime , ja sam razmisljao u dnevnoj jedna amber premijum 12. Btu, i u spavacojj jedan air ili amber pro 12 btu .ili da probam sa jednom amber premijum 18 btu u snevnoj? Interesuje me vasa misljenja, hvala unapred.

Prilozi

• IMG_1494.jpeg
    IMG_1494.jpeg
    184.6 KB · Pregleda: 44
Mom i i sta kupiti za grejanje idem na subvencije , u ponudi imam gree klime , ja sam razmisljao u dnevnoj jedna amber premijum 12. Btu, i u spavacojj jedan air ili amber pro 12 btu .ili da probam sa jednom amber premijum 18 btu u snevnoj? Interesuje me vasa misljenja, hvala unapred.
Kuca je u pitanju ,izolacija je sledeca zidovi su 20. Cm stiropora. Plafon ima 20 cm vune , prozori 6 komora ,3 stakla pvc.

Plocice ima na podu i izolacacija je ispod

Mozes da razmislis od nekog japanca zbog bolje modulacije! ako vec 18btu
Npr.
Daikin FTXF50D/RXF50D
Fujitsu 18KMTA
A za spavacu neka 7/9btu
Naravno pitanje dali moze uopste preko subvencije 🤔

Poslednja izmena:
Mozes da razmislis od nekog japanca zbog bolje modulacije! ako vec 18btu
Npr.
Daikin FTXF50D/RXF50D
Fujitsu 18KMTA
A za spavacu neka 7/9btu
Naravno pitanje dali moze uopste preko subvencije 🤔
Pa ima jos jedna firma sto je prijavljena Ona nudi cini mi se lg klime neznam kako su se pokazale, dok ova nudi gree i bergen klime.

Ja sam probao pre dve godine na subvencioni kredit nisu dali klime. Na nekim sajtovima pise Toplotna pumpa Amber Premium al nisu od juce vide da su klime a bez obzira sto generalno Klima jeste Toplotna pumpa vazduh vazduh 🙂

Nazad
Vrh Dno