Šta je novo?

Banka Intesa

Evo info od savetnice (a koji mi nije dala pre mesec dana kad sam otvarao racun): pazar moze samo da se uplacuje na onim namenskim bankomatima, i to posebnom karticom koju izdaje banka i sluzi samo za to. Nadam se samo da je ovaj info tacan, jer mi deluje da veze sa zivotom nema.

@PJ samo jednu karticu i imam, tj jednu viza i jednu dina...

Evo info od savetnice (a koji mi nije dala pre mesec dana kad sam otvarao racun): pazar moze samo da se uplacuje na onim namenskim bankomatima, i to posebnom karticom koju izdaje banka i sluzi samo za to. Nadam se samo da je ovaj info tacan, jer mi deluje da veze sa zivotom nema.

To je tačna procedura.

Ali sve na misice. Pitam je kad mi je predala kartice, za uplatu pazara, kaze da da s vizom odete i uplatite.. juce kaze, a nee to ne moze.

@PJ samo jednu karticu i imam, tj jednu viza i jednu dina...

Pazar može da se predaje samo na namenskim automatima - to je tačno.

Identifikacija je moguća pomoću Visa kartice, ja je koristim već godinama.
Prvih, ne sećam se koliko, je moglo samo sa tom namenskom karticom, ali ne onda, jednog trenutka omogućeno i sa Visom. Niko mi to nije rekao, već sam video da ljudi koriste, pa pitao klijente banke.

Update: namenski uredjaji za predaju pazara su skroz drugačiji, ne gutaju novčanice, već ako mu se ne svidja, vrati je u jednu kesetu, pa probaš opet ili zameniš. Interfejs je skroz drugačiji, imaš opciju kucanja poziva na broj za uplatu i rekao bih da su kese koje idu unutra oooozbiljno veće od onih u redovnim bankomatima. I opet se povremeno desi da kesa bude pune, pa se čeka da zamene. Mora dve službenice, a nikada nisu dve slobodne.

Poslednja izmena:
Intesin bankomat za uplatu novca za fizicka lica takodje ne guta nikakve novcanice. Ako je novcanica savijena ili ima neki drugi vid defekta, vrati ti je nadzad i ponudi opciju da dodas gotovinu. To u principu obicno znaci da malo ispravis npr. cosak novcanice i vratis nazad da je doda na ukupnu sumu za uplatu.

Za pazar ne znam kako izgleda procedura sa "defektnim" novcanicama, imam firmu, ali nisam nikada uplacivao. Znam samo da su mi zaposleni preneli da uplacuju onako kako je opisano gore.

Ono sto je meni takodje cudno, je to sto visa/dina karticu ne vidim u biz aplikaciji u delu "kartice". Pise "nema aktivnih kartica". Jel tako kod svih?

Intesin bankomat za uplatu novca za fizicka lica takodje ne guta nikakve novcanice. Ako je novcanica savijena ili ima neki drugi vid defekta, vrati ti je nadzad i ponudi opciju da dodas gotovinu. To u principu obicno znaci da malo ispravis npr. cosak novcanice i vratis nazad da je doda na ukupnu sumu za uplatu.

Za pazar ne znam kako izgleda procedura sa "defektnim" novcanicama, imam firmu, ali nisam nikada uplacivao. Znam samo da su mi zaposleni preneli da uplacuju onako kako je opisano gore.
Lično nisam imao problem, ali je bilo je, na ovoj temi, više prijava da bankomat zadrži novčanicu, pa se dopisuješ sa bankom dok se ne pojavi na računu. Navodno sumnja na falsifikat. Koliko se sećam, odnosi se na EUR, ali sam ja odmah u glavi zamislio da je to za fizička lica I za dinare.

Što se predaje pazara tiče, savijene ili oštećene novčanice nekad budu problem, ali jedine koje nema trika da prođu su one poprskane nekom bojom, mastilom, ispisane flomasterom. Hemijska olovka ne smeta.

Lično nisam imao problem, ali je bilo je, na ovoj temi, više prijava da bankomat zadrži novčanicu, pa se dopisuješ sa bankom dok se ne pojavi na računu. Navodno sumnja na falsifikat. Koliko se sećam, odnosi se na EUR, ali sam ja odmah u glavi zamislio da je to za fizička lica I za dinare.
Guta samo novčanice koje je flagovao kao falsifikat, one koje mu se ne sviđaju iz bilo kog drugog razloga ti vraća.

Planiram otvoriti Inteza Hit Plus račun, ali se nebih dugo zadržavao kod njih ( da iskoristim ovu akciju gde dele pare ). Koliko je komplikovano kasnije zatvoriti taj račun jer je održavanje prilično skupo, a nije mi taj račun potreban ? Ako neko ima ličnog iskustva.

Komplikovanije ti je da dobijes kontakt i termin za otvaranje racuna, platis 250 dinara, popunis formular da nisi/jesi funkcioner i amer, dobijes kartice... 🤣😀

Da li treba na prvu notifikaciju za (neuspešnu) nepoznatu transakciju da reagujem zvanjem call centra i blokadom kartice ili da sačekam još neku? Prošli put mi je tako u sat vremena stiglo 5-6 pokušaja skidanja sredstava sa Visa Internet kartice na kojoj svakako nemam sredstava, sada je stigla "samo" jedna notifikacija i to za Visa karticu na koju mi leže plata i gde ima sredstava + dozvoljeni minus.
0 eur je taj promet iz notifikacije, trgovac neki sajt/shop hard metal benda iz US za koji prvi put čujem... 😬
Može da bude greška ili je otišla kartica negde nekako?
Ps: izmenjeni su momentalno i dnevni i mesečni limiti za internet transakcije na 10eur za svaki slučaj.

Poslednja izmena:
Da li treba na prvu notifikaciju za (neuspešnu) nepoznatu transakciju da reagujem zvanjem call centra i blokadom kartice ili da sačekam još neku? Prošli put mi je tako u sat vremena stiglo 5-6 pokušaja skidanja sredstava sa Visa Internet kartice na kojoj svakako nemam sredstava, sada je stigla "samo" jedna notifikacija i to za karticu na koju mi leže plata i gde ima sredstava + dozvoljeni minus.
0eur je promet, neki sajt/shop hard metal benda iz US za koji prvi put čujem... 😬
Ps: izmenjeni su momentalno i dnevni i mesečni limiti za internet transakcije na 10eur za svaki slučaj.
Odmah block.

👍🏻 ✅ sreća te ima reizdavanje iz aplikacije da se ne mora u banku. Ja ne znam kako ove gluposti se dese. Tu karticu stvarno koristim samo ponekada za wolt i taxi online plaćanja i nedavno za gigstix ulaznice ali ovo zadnje ide sa 2fa verifikacijom, kako cure kartice non stop nekome...

Desava se ljudima isto i sa karticama koje nikada nigde nisu koristili.

Meni na primer sa karticom koja je samo na Apple Pay, nikada nigde nije ukucana.

Ne znam kako ove gluposti se dese.
Možda su nekom od tih prodajnih mesta procureli podaci, naročito ako je kartica sačuvana. Mada, prva su banka po veličini pa često zbog recikliranja samih brojeva pojedinačne kartice završe na crnim listama.

Da li treba na prvu notifikaciju za (neuspešnu) nepoznatu transakciju da reagujem zvanjem call centra i blokadom kartice ili da sačekam još neku? Prošli put mi je tako u sat vremena stiglo 5-6 pokušaja skidanja sredstava sa Visa Internet kartice na kojoj svakako nemam sredstava, sada je stigla "samo" jedna notifikacija i to za Visa karticu na koju mi leže plata i gde ima sredstava + dozvoljeni minus.
0 eur je taj promet iz notifikacije, trgovac neki sajt/shop hard metal benda iz US za koji prvi put čujem... 😬
Kada se meni to desilo, iz call centra su mi rekli da je kartica na tom servisu verifikovana i da je to nepovratni proces tj ne mogu da je "odverifikuju". Jedino blokada i reizdavanje.

Kada se meni to desilo, iz call centra su mi rekli da je kartica na tom servisu verifikovana i da je to nepovratni proces tj ne mogu da je "odverifikuju". Jedino blokada i reizdavanje.
Slično mi je rekla gospođa iz call centra večeras, uz neizostavno pitanje "pa znate gde ste ostavljali podatke kartice... verifikovana je".
Da, znam. Nigde. Blokirajte je. 🙄
I oni kao da su pali s' Marsa stvarno, posebno ako se to često dešava valjda bi trebalo da poseduju osnovnu kulturu obraćanja prema klijentima, makar mi po matičnom broju može videti broj godina, nisam od juče.

Meni je poruka o verifikaciji na jednom gejm serveru stigla baš kasno uveče, odmah sam stavio sve kanale potrošnje na 1RSD, jer tada nije bilo opcije da blokiram karticu kroz aplikaciju, i pozovem call centar. Razgovor je trajao dosta duže nego što sam planirao, ali je osoba sa druge strane bila izuzetno ljubazna i informativna.

Ja nisam dobio nikakvu poruku o verifikaciji. Stigla mi je samo bazična Intesa notifikacija o potrošnji od 0 EUR ka meni nepoznatom trgovcu iz US. Zato mi nije jasno kako je to verifikovana kartica, ali svakako, očigledno da je najbezbolniji put da se odmah blokira. Video sam da ima opcija i u aplikaciji za blokadu, ali nešto mi je bilo sigurnije ovo oldschool zvanje kol centra. 😶😄 Za reaktivaciju mi je okej i iz aplikacije, samo da se spasim odlaska u ekspozituru.

👍🏻 ✅ sreća te ima reizdavanje iz aplikacije da se ne mora u banku. Ja ne znam kako ove gluposti se dese. Tu karticu stvarno koristim samo ponekada za wolt i taxi online plaćanja i nedavno za gigstix ulaznice ali ovo zadnje ide sa 2fa verifikacijom, kako cure kartice non stop nekome...
Izgleda da je gigstix problem. I ja sam imao problem sa karticom kojom nikad nisam plaćao online, samo jednom za neke karte i procurela je tamo

• Like
Reagovanja: uji
Pre par godina se desilo slično... U to vreme je bilo neko hakovanje EPS-ovog sajta, "hakeri" su slali lažne račune itd... Tada mi se par ljudi požalilo da im se isto dešava, kao i meni. Stizala su zaduženja i storno ubrzo. Banka "ne može" da potvrdi gde je došlo do curenja podataka.

Gde je god moguće koristite Paypal ili Apple Pay. Ne ostavljajte podatke sa kartice. TEMU je npr. dosta popularan, ja kod njih nemam vezanu karticu uopšte. Samo čekiram kod na ekranu sa Apple Pay kada plaćam nešto.

Neki portali gde kupujem neke servise naplaćuju malo više za Paypal, plaćam tako - sigurnije mi je.

Takođe, uzmite sve kartice koje vas ne koštaju ništa, pa i DINA karticu. Svojevremeno sam imao samo VISA Platinum, isteklu VISA EUR Debit i DINA karticu. Morao sam da blokiram VISA Platinum i praktično sam ostao bez kartice. DINA mi je dobrodošla tada da mogu da plaćam.

Nakon tog iskustva uzeo sam ponovo i MC Gold, ali imam i račun sa MC u drugoj banci, ne samo u Intezi.

Dodatno, od skoro, ako vam je kartica povezana na Apple Pay, blokirate je i podnesete zahtev za novu, dok je nova u izradi radi Apple Pay. Izgleda da Intesa odmah prosleđuje automatski nove tokene ka Apple-u. Pitao sam oko toga u ekspozituri i rekli su mi da je to u redu i da ništa nisam "zloupotrebio" i sl.

Izgleda da je gigstix problem. I ja sam imao problem sa karticom kojom nikad nisam plaćao online, samo jednom za neke karte i procurela je tamo
Mislim da je i Wolt kritican, koliko se sjecam bilo je ranije problema sa njima (osim ako nisam pobrkao sa Glovom, ali isti klinac). Ja otad samo virtuelnu kod takvih prodavaca, kao sto pomenu kibicer u postu iznad.

Proveravao sam sinoć, sačuvana mi je bila kartica samo na Wolt i CarGo. Ako je curelo, odatle je curelo.
Neko je gore napisao da se i nakon blokade kartice može koristiti Apple Pay, na Androidu to nije slučaj, Wallet je momentalno sklonio karticu.

Nakon blokade nije moguce koristiti apple pay.

Cim se i privremeno blokira Intesina kartica, momentalno sledi poruka sa walleta da je kartica neaktivna.

Kada se odblokira, opet je dostupna u walletu

^ sve pomenute mere su ok, ali najsigurnija, a tebi dostupna, je virtuelna kartica.

...slažem se, ali nije i najkomfornija. Mada, sve više koristim mail aliase (npr. Apple Hide my Email), pa ću verovatno više koristiti i virtualnu CC.

Nakon blokade nije moguce koristiti apple pay.

Cim se i privremeno blokira Intesina kartica, momentalno sledi poruka sa walleta da je kartica neaktivna.

Kada se odblokira, opet je dostupna u walletu

Logično je da dok je kartica blokirana - ne može se koristiti, to je i poenta.

Ali čim odeš u ekspozituru i zahtevaš novu stiže ti sutradan poruka da možeš da koristiš karticu za Apple Pay. "Fizička" kartica stigne uobičajeno nakon toga za desetak dana, a u međuvremenu možeš je koristiti kroz Apple Pay. To pod uslovom da je nisi obrisao ručno iz Wallet-a.

Nazad
Vrh Dno