Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Remux ili ne baš "bitno" menja TCL bagove i generalne limite MiniLED tehnologije u odnosu na OLED. 😂😂

Nije jedini i kod TCL je pojedinačni model manje bitan od toga koji SoC i "engine" koristi i koji firmware build.

Svi modeli 3 godine u nazad koji dele isti SoC i isti firmware dele i iste bagove i nedostatke.

Pa jasno je napisao čovek:

A ovo podvučeno je obavezno kod TCL MiniLED serije jer svaki firmware 2+ godine u nazad nešto resetuje i menja na svoju ruku. Na starijem je pri prelasku sa HDR na SDR prebacivao aktivni Picture mod na "Dynamic" a na novije sad non stop menja color temperature za Dolby Vision preset. Tako da u praksi svaki put kad pustim DV video treba otvaranje Settings da proveriš jel ponovo zveknuo na 5 ili je ostalo na 2 kako želiš da bude.
Pa ti onda sledeći firmware update stiša zvuk za 30%, pa sledeći ima out of sync zvuka nakon što je TV vrteo screensaver ili ostaviš predugo pauziran video...

TCL ti je bukvalno ista priča kao moderni Xiaomi za telefone : odličan hardver uparen sa imb*cilnim softverom gde neke najosnovnije stvari baguju godinama bez sređivanja.

Nekim ljudima takvi kompromisi nisu prihvatljivi.
Plus što očigledno želi (i/ili je navikao sa drugim, prošlim TV-om koji je bio? OLED) nivo crne i mraku koji pruža samo OLED.
Kakav je heisense, da li si imao iskustava sa njima? NAravno mislim na referentne miniled modele? Ma jasno je meni da je OLED to sto meni treba, ali zaista je to van moje platezne mogucnosti jer ja idem na 65".
Ovdje to niko nije spomenuo, da Tv u nekim scenama neke detalje previše osvijetli, recimo prozor kroz koje prolaze zrake sunca, izgleda kao da će smak svijeta, bliješti 😂 toliko da moraš smanjiti svjetlinu, ali onda smanjujes i cijeli prikaz slike u HDRu, koji super izgleda dok je svjetlina na max. Drugo, titlovi u totalnom mraku moraš namjestiti u tonu boje da ne bliješte, ista stvar, doduše to možeš u postavkama playera. Primjeti se u totalnom mraku u tamnim scenama blago probijanje osvjetljenja oko predmeta koji su osvjetljeni, nema tog lokalnog zatamnjivanja koje ovo može riješiti, samo OLED. Sa upaljenim svjetlima u sobi, to jest na razini OLEDa, ali u totalnom mraku nije, ali može proći. Ako si noćni tip, bolje OLED, ako si dnevni tip, miniLed. Ja sam nasjeo na marketing, miniLed kao OLED.
Jedino rješenje za navečer je da držiš neko svjetlo upaljeno, ako možeš s tim živjeti.

Thanks 👍
Pa nisam nocni tip, cak sta vise vise volim da gledam tv sa upaljenim svetlom, ali obzirom da klinjo spava u istoj sobi sa nama gledamo trenutno sa ugasenim svetlom, uskoro ce se to promeniti pa cu mozda moci to da hendlujem jer je ta soba dugucka u obliku pravougaonika i ima dva lustera koje mogu nezavisno da palim i gasim, tv je u prvoj polovini sobe i ekran nije diretno izlozen ovom drugom izvoru svetla tako da bi to moglo da bude ok.

Kakav je heisense, da li si imao iskustava sa njima? NAravno mislim na referentne miniled modele? Ma jasno je meni da je OLED to sto meni treba, ali zaista je to van moje platezne mogucnosti jer ja idem na 65".

Pa nisam nocni tip, cak sta vise vise volim da gledam tv sa upaljenim svetlom, ali obzirom da klinjo spava u istoj sobi sa nama gledamo trenutno sa ugasenim svetlom, uskoro ce se to promeniti pa cu mozda moci to da hendlujem jer je ta soba dugucka u obliku pravougaonika i ima dva lustera koje mogu nezavisno da palim i gasim, tv je u prvoj polovini sobe i ekran nije diretno izlozen ovom drugom izvoru svetla tako da bi to moglo da bude ok.
Uzmi u obzir da je ovo Google TV, i odličan je. Preko Kodija gledam 4k filmove i serije. Uz dobar internet obavezno poveži ruter i Tv preko mrežnog kabela. Tu je briljantan. Sa upaljenim svjetlima vrlo dobar plus, nećeš imati nikakvih problema, u mraku, već sam ti rekao da se ne ponavljam. Hisense U8 ima dobre preporuke, ali dolazi sa Vidaaa.
Da li je slika bolja nego kod c7K, možda, ali Google TV je bolji. Instaliraš Kodi i deri šta te je volja, sve free.

za tu marku postoji posebna tema

a za pomoć u izboru televizora postoji podforum "šta da kupim"
Ma samo sam mislio da neko uporedi realan rad nekog ekvivaletnog heisense modela. Ne da komentarisemo ovde heisense modele..
Ja sam odlucio sta cu da uzmem, 65c7k samo me zanimaju finese u realnom radu, da znam sta mogu da ocekujem, ja mislim da je to u skladu sa temom, nisam trazio da mi neko preporucuje konkretne modele, samo me je zanimalo sta su prednosti i mane c7k...

OLED košta skoro x2 u odnosu na MiniLED, tako da nije ni za poređenje, a da je duplo bolji teško. Svako ima licne preferncije (oči i novčanik) pa neka izabere, a recimo imao sam Samsung, isto ima mušica samo se ne update-uje često kao TCL i niko od njih ne daje "changelog".

Ma pusti plastiku. Prenesi utiske, kakva je slika u odnosu na U7B?
Slika kao slika je daleko bolja, ali sam kvalitet izrade je neuporediv. Nisam stigao da ga podesim u "sitna crevca", ali ovako je glavna zamerka na gubitak detalja u tamnim delovima scene. Kao da je sve žrtvovano u korist "najcrnje crne".
To u poređenju sa U7B.. Bio sam lenj da odem i pogledam ih uživo, pa ne znam kakav je u odnosu na U7Q, oko koga sam se dvoumio i odustao zbog mogućih lošijih uglova gledanja nego na ovom tcl.

Proveri da li se isto ponaša kao ovaj primerak iznad? Možda su svi labavi.

Jeftinko sa dobrom slikom, prilagodite očekivanja.
Nisam baš "pritiskao" panel, ali ne vidim da je negde odvojen od rama.
Kao što sam gore pomenuo, trebao sam pogledati U7Q, koji je malo i jeftiniji i kome je onih 3kg razlike u težini možda otišlo baš gde treba.
Takođe, zvuk je totalno neprirodan.. Ima na momente kao neki eho efakat (npr publika na stadionu).

Ja sam moj TCL spremio na reklamaciju a namestio sam stari LG sa Direct LED IPS ekranom.

Iznenadio sam se kad su svi ukucani rekli kako LG ima bolju sliku kad se TV gleda pod uglom nego TCL C6K i stvarno je tako. TCL drasticno izgubi kontrast, boje postanu isprane i blooming postane veoma izrazen (recimo oko Youtube znaka kad se pali aplikacija). Ispostavilo se da imamo dosta pozicija i dnevnoj sobi gde se tv gleda iz nekog ugla od malog do ekstremnog...

Steta sto nepostoji neka tehnologija koja nudi kontrast kao VA panel i uglove gledanja kao IPS panel a da to nije preskupi OLED.

Pozdrav
Imam tcl 50 c655
Kupljen pre nepunih 4 meseca
Na dnu ekrana u desnom uglu pojavile su se kao crne fleke deluje kao da je prasina na ekranu ali nije (poslacu slike sutra).
Da li podleze to garanciji i da li je vredno cimanja?

Ja sam moj TCL spremio na reklamaciju a namestio sam stari LG sa Direct LED IPS ekranom.

Iznenadio sam se kad su svi ukucani rekli kako LG ima bolju sliku kad se TV gleda pod uglom nego TCL C6K i stvarno je tako. TCL drasticno izgubi kontrast, boje postanu isprane i blooming postane veoma izrazen (recimo oko Youtube znaka kad se pali aplikacija). Ispostavilo se da imamo dosta pozicija i dnevnoj sobi gde se tv gleda iz nekog ugla od malog do ekstremnog...

Steta sto nepostoji neka tehnologija koja nudi kontrast kao VA panel i uglove gledanja kao IPS panel a da to nije preskupi OLED.
Na c7k nema bloominga sa upaljenim svjetlima niti slika gubi kontrast pri bočnom gledanju, dubina crne i kontrast je na razini OLEDa, ali sa ugašenim svjetlima, druga priča. Prihvatio sam tu činjenicu, ipak ću ga zadržati. Sinoć sam malo zaigrao GTA V na PC, sa nešto starijom grafičkom. Osta sam ,,paf,, 👌
Brutalno, koji ugođaj, kako li će tek biti sa boljom grafikom, opet ću se navući na igrice.

Na C6K se jasno vidi pri vecim uglovima gledanja blooming kojeg nema kad sedis tacno ispred TV-a.

Ja sam se samo iznenadio kako savremeni HVA panel sa mini led osvetljenjem izgubi sve svoje prednosti cim se malo gleda sa strane u odnosu na stari IPS panel, jasno se vidi degradacija slike i tada slika na IPS-u izgleda bolje.

U svakom slucaju trazio sam povrat novca pa cemo videti sta ce se uzeti na kraju jer se ispostavilo (zbog konfiguracije dnevne sobe/trpezarije koja nemoze da se menja) da nasi uglovi gledanja nisu bas ispred ekrana u svakom trenutku (pogotovo kad dodju gosti).

Nazalost, jedina alternativa za nas je IPS ekran i verovatno isto LG (ne znam da li neki drugi proizvodjac koristi IPS) jer OLED nam je preskup za nase potrebe (youtube, SBB, Xbox).

Има ли каквих назнака да до НГ стигне С7К код нас?

Има ли каквих назнака да до НГ стигне С7К код нас?
Neka informacija od prodavca da C7K stize u prodaju pocetkom sledece nedelje i da bi 55 C7K trebao da kosta 80k.. Sad ostaje nam da cekamo, i mene interesuje da usporedim sliku sa c6k.... bice izbor izmedji 55 C7K i 65 C6K..

Баш ће бити лепа разлика у цени 55C7K и 55С6К - 15ак хиљада динара. Јесте бољи С7К, али...

Nešto o zvuku na c7k.
Bang and Olufsen zvučnici, kakvi su?
U početku nisam primjetio neku veliku razliku u odnosu na standardne zvučnike koji dolaze u većini televizora. Gledajući sadržaj Tv emisije, dokumentarci i slično na HDTV to je standardni zvuk. Međutim, gdje su me zadivili ovi zvučnici?
Slušajući neke YouTube video kanale, Jazz and Blues, ostao sam iznenađen slikom zvuka. Naravno, nemojte očekivati duboki bas, govorimo o cjelokupnoj slici zvuka, sve je kristalno jasno, čisto i prirodno.
Nije za ljubitelje elektronske muzike. Dolazi do probijanja basa i rezonancije na niskim frekvencijama.
Također, Google TV je velika prednost, ponavljam. Upravljanje sa mobitelom preko aplikacije je savršeno. Mogućnosti su beskrajne, od Kodi i sličnih aplikacija.

Наравно да нећеш видети никакву разлику на ТВ каналима.
Пусти ти неки квалитетан 4К ремукс са добрим звуком, а у подешавањима звука појачај мало (унапред дефинисани звук) симулатор околине, бас и дефиницију. Е тада тек можеш донети закључак какви су звучници на ТВ-у. А верујем да су пристојни.
Е, сад... Негде се наводи да су B&O, негде да је ONKYO. Моје мишљење је да су B&O за Америку, а да су у Европи ONKYO. Можда и грешим, али у свалом случају сигурно да негде стоји ознака марке звучника. На мом С725 у доњем десном углу на лајсни пише ONKYO.

C805 je isto ONKYO, donji desni ugao. Mada moze se uzeti i neki osnovni soundbar za 50-ak€ pa se dobije dosta bolji zvuk u odnosu na ono što pruža TV.

C805 imam ja, sound by Onkyo, Vivax SP-7080h soundbar + subwoofer ga jedu za doručak u svakom smislu (jačina, clarity, surround, niski tonovi), kod nas u PG mislim da su ispod 60 EUR.

Još se nisam susreo sa TV zvučnicima za koje sam rekao e ok, ovom TV-u ne trebaju externi zvučnici. 🙂

ONKYO je na C805 (2.0) i C765 (2.1) jos na C765 je značajno bolji ima i subwoofer. B&O je na C7K, samo na 50" su nesto slabiji.

Hm, 🤔. Ne znam kako to u praksi funkcionira, teški subwoofer u TVu. Mora prenositi vibracije, tako da cijeli Tv postane rezonantna kutija. To sam primjetio na c7k, nije problem u zvučnicima, nego od ,,puhanja,, niskotonaca pođe plastika brujati na vrlo niskim tonovima. Možda to nije tako kod c765, čisto sumnjam, ne može c7k biti toliko lošiji u izradi. Rješenje je subwoofer u drvenoj kutiji. Tu nema greške.

Ovako je na C765, to sam imao prilike pročačkati dosta bolje zvuči od C805. Sada da li ce to vremenom uticati na plastiku ko ce ga znati. Zato najbolje soundbar i dobijes dosta bolje iskustvo, pogotovo ko gleda filmove, serije.

Prilozi

• Screenshot_2025-12-05-15-27-19-628_ai.perplexity.app.android-edit.jpg
    Screenshot_2025-12-05-15-27-19-628_ai.perplexity.app.android-edit.jpg
    156 KB · Pregleda: 94
Мислио сам на модел С7К за америчо и европско тржиште.

Neka informacija od prodavca da C7K stize u prodaju pocetkom sledece nedelje i da bi 55 C7K trebao da kosta 80k.. Sad ostaje nam da cekamo, i mene interesuje da usporedim sliku sa c6k.... bice izbor izmedji 55 C7K i 65 C6K..
Bukvalno i moja dilema, malo me plasi sto neki korisnici napljuvase ovaj c7k, moj nacin gledanja je u mrakku, plasim se da ne bude previse svetao dok ne resim neke stambene stvari. Ako bi 55" bio 80000, 65 bi trebao oko100 000 po nekoj mojoj proceni.

Meni je C6K super , a da sam našao kada sam ovaj kupovao , kupio bih C7K 55 , zbog svega onog sto sam pročitao i video na snimcima testova .
Ja ga gledam iz pravca takva je soba , nema iskrivljenih položaja i za mene je i C6K 55 inčni super .

Наравно да нећеш видети никакву разлику на ТВ каналима.
Netacno. Treba da se cuje razlika i na TV kanalima.

Bukvalno i moja dilema, malo me plasi sto neki korisnici napljuvase ovaj c7k
Ma kupi slobodno, narocito ako gledas hdr, c6k nema dovoljnu svetlinu za hdr.
Pomoći ćemo ti da malo kalibrises boje da budu prijatnije za oko (ma koliko se Darko ljutio 😉)
, moj nacin gledanja je u mrakku, plasim se da ne bude previse svetao...
Ne postoji previse svetao televizor 😄

Nazad
Vrh Dno