Šta je novo?

IT preduzetnici: Banke, porezi, propisi... (FAQ - II & III post)

Pozdrav svima,

Ne znam da li postoji bolja tema za moj problem pa cu postaviti ovde.

Radi se o tome da sam podneo zahtev APR za privremeno otvaranje/zatvaranje na odredjeni datum, par dana posle podnosenja zahteva, naravno.
Prilikom postupka na APR izvrsio sam placanje i elektronski potpisao taj zahtev, proces koji sam radio vec vise puta do sada.
Po toj inerciji nisam ni proveravao zahtev i izadao sam fakture na datum koji sam trazio i koje su brzo i placene.

Pošto mi nije stizalo rešenje počeo sam se pitati zašto i danas odem na APR da proverim. I tamo vidim da moj zahtev nije podnešen, status je na čekanju a moguće da kliknem samo na plati ili podnesi. Proverim račun, uredno su skinuli naplatu za podnosenje i zaista, kada kliknem na plati piše da je plaćeno. Zvao sam njihovu službu gde mi nisu mogli/hteli pomoći pa su me uputili na tehničku službu kojoj sam poslao mail sa sličnim objašnjenjem.
Ostaje nejasno i meni da li je u pitanju neka moja greška ili je do samog APR jer prilikom plaćanja stvar nije uspela iz prvog nego recimo trećeg puta, da li je to moglo uticati na sistem na neki način.

Moje pitanje je, sta sada mogu da uradim da izbegnem prekršaj koji sam očigledno već napravio? Da li je neko bio u sličnoj situaciji i šta je uradio?
Napomena: Nisam u PDV sistemu, preduzetnik, paušalac.

Da li neko ima zaradu od Adsense, da li je moguce placati pausalni porez?
Ako je to jedini izvor prihoda, kombinuj sa uplatom pazara više od 30% i izdavanjem fiskalnih računa preko TaxCore portala sa bezbednosnim elementom poručenog na ePorezi.
Podneo sam zahtev APR za izlaz iz mirovanja na odredjeni datum, par dana posle podnosenja zahteva, naravno.
Neka me neko ispravi ako grešim, ali mislim da je nemoguće da datum ponovnog početka obavljanja delatnosti bude retroaktivan i tom slučaju registrovaće se datum donošenja rešenja.
Sta sada mogu da uradim da izbegnem prekršaj koji sam očigledno već napravio?
Da izdaš fakture nakon izlaska iz mirovanja, odnosno nećeš biti u prekršaju ako nisi primao uplate. U slučaju da jesi, jedini spas je da ih antidatiraš u vreme ranijeg obavljanja delatnosti, pošto tokom mirovanja možeš da primiš uplate za zaostala dugovanja.

Da izdaš fakture nakon izlaska iz mirovanja, odnosno nećeš biti u prekršaju ako nisi primao uplate. U slučaju da jesi, jedini spas je da ih antidatiraš u vreme ranijeg obavljanja delatnosti, pošto tokom mirovanja možeš da primiš uplate za zaostala dugovanja.
Hvala na odgovoru, ali to sa antidatiranjem mi nije opcija.

Sta mislite o opciji da storniram fakture a da za primljene uplate od tih faktura napravim predračun pa zatim izdam nove fakture, na datum kada se ponovo aktiviram. na kojima se pozivam na taj predračun?

Ako te dobro razumem @metallica2, ti si bio u mirovanju kada si izdao i primio uplate?

Ono sto znam je da je kolega primao 6meseci uplate i izdavao fakture a bio u mirovanju... Nije imao problema (sto ne znaci da ti neces imati). Kada je skontao da mu je u mirovanju, odmrzao je preduzetnicku. Ne znam da li mu je knjigovodja jos nesto u pozadini peglao situaciju ili ne (u smislu da je pisao zalbe ili sta ti ja znam). Mislim da ni on ne zna, provericu...

Zdravo svima da li neko od clanova foruma zna sledece:
Ako pausalac ima dug prema banci za odrzavanje troskova racuna, a on na tom racunu nema sredstva, kako je i da li je moguce da uplati sredstva sa fizickog racuna na PR racun?
pozdrav

Zavisno od banke može i elektronski... U OTP ide ovako:
Za uplatioca popuniš sebe kao fizičko lice.
Za primaoca opet sebe kao preduzetnika (PR, naziv...).
Svrha je ulaganje ličnih sredstava u poslovanje.
Šifra 290 elektronski (190 ručno).
Račun uplatioca privatni; račun primaoca preduzetničke radnje.
Ne treba pečat, jer uplaćuješ kao fizičko lice.

... Ovo ako nećeš posle uzeti taj ulog nazad, inače je druga šifra, treba dokument o pozajmici (ugovor sa samim sobom 🤭)... itd.

Zavisno od banke može i elektronski... U OTP ide ovako:
Za uplatioca popuniš sebe kao fizičko lice.
Za primaoca opet sebe kao preduzetnika (PR, naziv...).
Svrha je ulaganje ličnih sredstava u poslovanje.
Šifra 290 elektronski (190 ručno).
Račun uplatioca privatni; račun primaoca preduzetničke radnje.
Ne treba pečat, jer uplaćuješ kao fizičko lice.

... Ovo ako nećeš posle uzeti taj ulog nazad, inače je druga šifra, treba dokument o pozajmici (ugovor sa samim sobom 🤭)... itd.
Hvala @ZorMi

Treba da ugasim preduzetnika koji je u stanju mirovanja.
Dovoljno je samo da odem do APR-a?

Uf mislim da ne,moras u poresku 2 puta da ides,valjda da nemas dugovanja,da provere jel placena eko taksa i dal imas dugovanja kao fizicko lice ,pa onda posle lokalne poreske ides u poresku na opstini gde je prijavljena firma pa tek onda licno u apr ne moze online,ne secam se redosleda kako se ide u obe poreske ali te to ceka.

Poslednja izmena:
Dodatni zez je, loliko se sećam, da potvrde iz obe poreske ne smeju da budu starije od 7 ili 10 dana (ili tako nekako). Znam da sam tri puta jurio potvrde, dok se nisu napokon usaglasili i izdali u slično vreme. Kao i većina stvari, dinar da uđeš, dva da izađeš.

Republička poreska ne izdaje elektronski potpisano uverenje o plaćenim doprinosima za svrhu gašenja preduzetnika (zato što je predviđeno plaćanje takse, a radi podnošenja elektronske prijave mora sken da potpiše notar svojim sertifikatom i to se plaća), dok uprava prihoda može takvo uverenje da izda. S tim u vezi, uzeo sam ih u papirnom obliku i predao prijavu za gašenje lično u APR-u. Važenje je 5 radnih dana od datuma izdavanja.

3 dana vazi,ja sam morao u dve poreske da idem pa tek onda apr,ne moze nista online da se zavrsi.

Ukoliko preduzetnik zamrzne svoju preduzetnicku radnju, da li moze i dalje da raspolaze novcem koji se nalazi na tekucem racunu firme u banci?
Procitao sam negde da postoji obaveza da se obavesti i banka o promeni statusa.

Recimo da se ja zaposlim putem ugovora na neodredjeno u nekoj firmi a zamrznem preduzetnicku radnju. Da li je preporuka da sva sredstva sa racuna preduzetnicke radnje prebacim pre zamrzavanja na svoj privatni racun, ili ta sredstva mogu da ostanu na racunu firme i da se podizu po potrebi.

U mogućnosti si da ih podižeš, ali ne smeš da izdaješ fakture za vreme privremenog prekida. Možeš da primaš uplate po fakturama koje su datirane retroaktivno ili nakon izlaska iz mirovanja.

Ukoliko preduzetnik zamrzne svoju preduzetnicku radnju, da li moze i dalje da raspolaze novcem koji se nalazi na tekucem racunu firme u banci?
Procitao sam negde da postoji obaveza da se obavesti i banka o promeni statusa.

Recimo da se ja zaposlim putem ugovora na neodredjeno u nekoj firmi a zamrznem preduzetnicku radnju. Da li je preporuka da sva sredstva sa racuna preduzetnicke radnje prebacim pre zamrzavanja na svoj privatni racun, ili ta sredstva mogu da ostanu na racunu firme i da se podizu po potrebi.
Konkretno u slučaju raiffeisen banke oni čini mi se automatski dobijaju informaciju kada se dobija rešenje da je zamrznut PR

Sve banke automatski dobijaju obaveštenje iz APR o svim promenama. Takođe banke same obaveštavaju APR o svim promenama što se tiče računa.

Skoro sam gasio jednu PR, pa evo kako ide postupak.
Prvo ideš u centralnu PU grada/opštine da dobiješ potvrdu da ne duguješ ništa državi. Za Beograd je to PU na Zelenom vencu. Platiš taksu i dobiješ potvrdu, ako nema duga. Kada je dobiješ odmah ideš u lokalnu PU da dobiješ potvrdu da i njima ništa ne duguješ. Isto platiš taksu i ako ništa ne duguješ, dobiješ potvrdu. Lokal je obično u okviru zgrade opštine, ali nije pravilo. Nakon toga ideš u APR, popuniš odgovarajući obrazac, platiš taksu i to je to. Ovo sve moraš da uradiš u roku od 5 dana, ako istekne rok, sve ispočetka. U roku od 10 dana dobiješ rešenje o brisanju.
Ko nije 100% siguran da nema dug, savet je da uradi mirovanje, poplaća dugove i onda zatvori PR.

Pausalac moze da podigne sve.
Obican PR bi morao kroz platu.

Ja vise ni ne dizem cash karticom,u raiff. Mi rekli posto se stalno bunim na limit i broj transakcija citiram "pa zasto se cimate,posaljite sebi sa pravnog racuna do 600.000rsd po danu na vas fizicki racun isto Raiff. I dignite onda svih 600.000rsd preko tokena iz rai app odmah sa fizickog" tako i radim

Verovatno misliš na dvojno knjigovodstvo (prosto je pre kovida ukinuto), mada je to daleko od običnog i veća komplikacija kako na samooporezivanju, tako i na ličnoj zaradi (koju si pretpostavljam takođe ciljao).
Na ličnoj zaradi I dalje možeš da dižeš kako hoćeš, samo na sve što ne opravdaš ide porez 10%.

Verovatno misliš na dvojno knjigovodstvo (prosto je pre kovida ukinuto), mada je to daleko od običnog i veća komplikacija kako na samooporezivanju, tako i na ličnoj zaradi (koju si pretpostavljam takođe ciljao).
Na non-pausal sam mislio = obican

Ne zamerite, nisam nasao odgovor.

Imamo li neku banku koja ne zahteva da se ide kod njih kod promene telefona zbog same aplikacije tj nove instalacije?

Ja sam u Intezi i svaki put moram da odem licno kada promenim telefon, da skeniram QR kod itd. Voleo bih da cujem da postoji banka gde to moze da se uradi samo preko telefona ili pozivom kontakt centra. Napominjem, pitam za biznis aplikacije ebanking-a, ne za fizicka lica.

Jos jedno pitanje, prilikom prvog otvaranja racuna, da li moze odmah da se dobije tj uradi instalacija aplikacije i ebanking-a ili postoji neki period cekanja?

Raiffeisen i OTP koliko ja znam, moguće i druge al u ove dve imam račun i mogu da potvrdim.

Rai moraš da zoveš, spremi ličnu kartu.
OTP zadnji put mi nije trebao ni poziv.

Ne mora da zove RF, sve moze preko eBankinga. Zamena tokena samo.
Isto vazi za Intesu negde od cca 2020., moze online (barem je moglo, nemam vise Intesu da probam)

Inteza ne moze, provereno pre 2 meseca i uradjeno. Mora da se ode tamo, da ti na licu mesta daju QR kod da skeniras "na njihove oci".

Ponavljam, da ne mesamo pojmove - biznis ebanking, ne fizicka lica.

Nazad
Vrh Dno