Šta je novo?

Raiffeisen bank

Do septembra je bila fantastična opcija u smislu gde god da provučeš, deliš na rate, je bila povoljna sa aspekta što plaćaš samo održavanje. Međutim, otkad su uveli taksu za podelu na rate, stvarno je neisplativa. Možda je ok za odloženo plaćanje samo zbog toga pošto daju visoke kreditne limite pa ko hoće dalje pozajmice, da ima prethodno urednu istoriju.

Jedina "mana" je sto ima je Master na 6 a Visa na 12 meseci maksimalno. Nema kao kod najbolje banke,Inteze, na 24 meseca. 😁
Pa na 12 sam uzimao uglavnom, jer sve online kupujem. Nisam do sada iskoristio 24 rate u radnji, ali cini mi se da samo tako moze, ali placas full cenu nekog artikla.

jeste,uvek ide sa visom cenom onda. To je jedina ali ogromna mana Inteze sto ne ide raspodela automatski nego ti kazes na koliko rata zelis.

Koji paket preporucujete u RF? Imam Magnificu u Intesi, pa bih nesto slicno. Cekove ne koristim, niti prekoracenje na racunu.
Samo plata, devizni za online kupovinu igrica, pretplata i slicnog, i kreditne kad hocu nesto na rate, nista spec.

Sa iRačunima dobijaš apsolutno sve pa kreditna svakako ide doplatno (nije ni u jednom paketu). Čekovi ionako moraju makar uz osnovni račun, tako da, pošto to ti nije neophodno, uklopićeš se. Vezivanje dinarske Visa kartice možeš da tražiš u inbox Moja mBanka po tekstualnom predlošku i u Srbiji trošiš dinare, a u inostranstvu evre (blokirana autokonverzija sa kontra partija). Devizni takođe možeš da otvoriš iz aplikacije u Više/Onlajn ponunda/Računi bez video poziva (samo sms potpis). Za Premium se oslobađa od održavanja ako je plata preko 150k, ali nema bitnih benefita (kao putno osiguranje, bolji kurs u menjačnici i slično) već forsiraju te personalne savetnike i lične bankare, ali možda je to nekom korisnije.

Do septembra je bila fantastična opcija u smislu gde god da provučeš, deliš na rate, je bila povoljna sa aspekta što plaćaš samo održavanje. Međutim, otkad su uveli taksu za podelu na rate, stvarno je neisplativa. Možda je ok za odloženo plaćanje samo zbog toga pošto daju visoke kreditne limite pa ko hoće dalje pozajmice, da ima prethodno urednu istoriju.

I samo da dopunim kolegu, pored mesečnog održavanja (230 RSD), kojeg si izuzet prva tri meseca, plaća se i osiguranje (20+40 RSD).

Tu su oni izmislili varijantu kada se uzima u ekspozituri da obavezno ide sa osiguranjem, dok takozvana Web opcija za kupovinu preko tehno radnji sa kojima banka ima saradnju nema taj trošak, ali se inicira za slanje na kućnu adresu tek nakon evidentiranja treće otplaćene rate.

Kad smo već kod web kredita, je l' neko uspeo da zapravo dobije taj kredit na taj način? Ne primam platu u RFBu jer mi ničemu ne bi tamo služila, ali sam se nosio mišlju da valja imati kreditnu u drugoj banci kao backup, naročito sad kad sam (opet) pobegao iz Yettel banke jer to više ni ne ispunjava uslove da se nazove bankom, a kod RFBa sam uvek bio odbijen.

Zaposlen u sopstvenom DOO-u već 3 godine, redovno izmirujem rate kod Intese i nisam prezadužen ni po kom osnovu ali jednostavno uvek budem odbijen za web kredit dok Intesa odobrava sve bez pardona nakon samo 3 plate. Ne ide mi u glavu zašto im je toliko rigidna kreditna politika, a da situacija bude još crnja, od RFBa svake godine stigne pre-approved ponuda za kredit za obrtna sredstva za taj isti DOO koji me 'lebom 'rani ali plata koju primam iz tog istog DOO-a iz nekog razloga nije adekvatna za web kredit...

Samo pojašnjenje za kreditnu koja deli na rate (RF): preko 5000 se automatski deli na rate ali kao što rekoše već ljudi, imaš naknadnu od 5% (minimum 500 dinara) pri svakoj kupovini i ne možeš da otplatiš tek tako sve preostale rate kad ti se ćefne nego moraš u banku da ti odrade taj proces prevremen otplate preostalih rata. Do 1.9. je bilo bez te naknade, sad se ne isplati.

Ako dobro razumem izbacuju logovanje sa username i password? Samo username i token sa telefona ce biti. Kao sto je npr na Yettel i OTP?

Na firmin mail mi je stiglo da ce mbank biznis dobiti dark mode. Ne znam jel sa ovim promenama planiraju da menjaju kompletan UI i da li se samo odnosi na web ili mbank aplikaciju :/

IMG_5004.jpeg

Kad smo već kod web kredita, je l' neko uspeo da zapravo dobije taj kredit na taj način?

Ja dobio web kredit lagano za 30 minuta od pokretanja postupka do para na računu. Priložio izvode u pdf iz Yettel banke gde primam platu.

Jedino za prevremenu otplatu mora da se ide u ekspozituru. Ne može da se prevremeno otplati kredit transferom kroz m/e-banking. Kamata se računa po danu, tako da oni moraju da izračunaju koliko još kamate treba da naplate od prethodne rate.

Da li je još nekom sad u decembru ističu virtuelne kartice od Iračuna, račun sam otvorio 2024. pitao sam ih šta će biti pre više od mesec dana i oni kao verovatno se ukidaju virtuelne kartice, tj. neće postojati. To mi je nelogično jer je moja majka otvorila Iračun ove godine i njoj važe virtuelne kartice do 2029.

Meni je virtuelna visa istekla u oktobru i nije obnovljena, izdali su mi fizicku kao zamenu i tjt.

Da li je još nekom sad u decembru ističu virtuelne kartice od Iračuna, račun sam otvorio 2024. pitao sam ih šta će biti pre više od mesec dana i oni kao verovatno se ukidaju virtuelne kartice, tj. neće postojati. To mi je nelogično jer je moja majka otvorila Iračun ove godine i njoj važe virtuelne kartice do 2029.

Dobićeš fizičke kartice, a ove važe dok im je rok, a nakon toga menjaju za fizičke kartice. Bar je trenutno tako.

Neće ih obnavljati pošto ih više ne izdaju uz ovaj račun.

Pre par dana sam ženi otvorio iRačun i ima digitalnu karticu pored plastične naravno.

Otvorio sam iRačun. Pitanje - da li se održavanje naplaćuje ukoliko se aktivira dozvoljeni minus? Neko mi reče da je 150 din.

Verovatno nije predviđen za iRačun pa bi to značilo da moraš da pređeš na Platni račun sa osnovnim uslugama od 150 dinara mesečno. Ovo recimo jeste uslov za čekove.

Valjda četriri kartice "poslate", a samo dve plastične stigle? Dve dine (jedna bez pina) i dve vise. Dve plastične (dina i visa) i dve digitalne/virtuelne (isto dina i visa)? To je isto kao i pre tri godine.

Nisam gledao aplikaciju, samo sam nabrojao koverte koje su stigle u razmaku od 2-3 dana.

Za digitalnu Dinu nemaš pin jer ne može da se doda u novčanik. To je druga digitalna kartica.

Račun Plus je zaostavština bivše mts banke kao deo ponude Poštanske štedionice.
Kontekstualno, postoje besplatni dinarski i devizni iRačun koji se otvaraju video pozivom, kartice stižu poštom na kućnu adresu. Devizni se može otvoriti iz Moja mBanka u Više/Onlajn ponuda uz sms potpis bez video poziva, potom u inbox podneti zahtev za vezivanje dinarske Visa kartice na deviznom po tekstualnom predlošku (mogu da prosledim u privatnoj poruci).
Razlike: 1% na plaćanje Visa karticom u inostranstvu, 0.5% za uplate na karticu (povlačenje sa PayPal-a i slično) i 0.5% za podizanje gotovine uz kupovinu (Idea/Roda/Mercator, Maxi/Tempo, OMV, DTL Persu i slično) kod Visa kartica (za Dinu je besplatno).

Nazad
Vrh Dno