Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Pa da pipam ubrusom kojim brisem ekran jer ako pipas prstom, ostanu otisci a na starom LG sam tako ogrebao staklo noktom pa nisam hteo da rizikujem 🙂

Mislim TV radi kako treba, slika je odlicna, nema nikakve distorzije ni probijanja svetla dok gledas tv, prosto je ovde ekran malo udaljeniji od rama, vidim da taj neki crni okvir koji je iza ekrana, fali na tom delu tj kao da je spao (ne znam cemu sluzi, nalazi se po obodima). Moguce da je i zabica u pitanju pa kad je ona spala (ili nije uhvatila) onda i taj crni deo ne hvata.

Inace kad smo kod zabica, malopre sam pomerao TV i kako sam stisnuo zadnju stranu tj poklopac i on se namestio tj skljocnuo je u leziste negde po sredini. Ladno u fabrici nisu do kraja stisnuli poklopac kad su sklapali TV 🙂

A sad da ponovo pakujem TV, pa vozi do Gigatrona, pa tamo neki lik ponovo rasklapa da pogleda sta je problem, pa slanje za BG pa intervencija u servisu pa sve ponovo nazad, moze da prodjem jos gore sto se tice nekih ostecenja usput i jos da mi odbiju garanciju kao fizicko ostecenje pa da se upucam...

EDIT: @bakara posto vidim da imas iskustva sa servisiranjem televizora, da li ovo moze dugorocno da napravi neki problem (podrazumeva se da necu pritiskati ekran svaki dan) i da li moze da udje prasina ili nesto slicno?

Poslednja izmena:
Naravno da ne, problem je mehanički tj estetski

Nema tu ništa samo tanki dihtung između ekrana i plastike.

I to fabrika kako namesti čovek teško da sve može da vrati u idealnu poziciju kako je bilo jer sve mora da se rasklopi.
A ovde je niko pisao i da sada lepe ekrane što mi nema logike ali tako neko rece.

Ako hoćeš da reklamiras to moraju da ti daju drugi to da se namesti otvaranjem ja ne bih prihvatio a TV je apsolutno tehnički ispravan

Ako se odlucim da reklamiram (sto mi se strasno neda sad raditi) to ce morati biti u roku od 6 meseci kako bih trazio da mi daju novi proizvod a ne da rade servisiranje istog a nakon toga mogu samo da servisiraju ako prihvate garanciju, menjati sigurno nece hteti jer se to moze popraviti.

A sobzirom da se ovaj problem ne vidi ako fizicki ne cackas ekran prosto mi se ne da zezati sa reklamacijom gde pontencijalno Tv moze da se osteti na jos gori nacin a lako mogu i mene da optuze da sam tokom montaze stisnuo ekran i nesto pokidao unutra (iako sam ja maksimalno vodio racuna pogotovo sa glupavom zastitnom folijom).

Nista, najverovatnije cu pratiti stanje da li ce biti nekog problema sa slikom ili da ne udje neka prasina, imam 5 godina garancije sa tim kaskom pa u krajnu ruku iskoristiti kasko ako ovi nebudu prihvatili garanciju.

Tv jednostavno nije prosao tehnicku kontrolu na kraju linije. Kad sam radio u Samsungu tuboperaciju smo zvali cvakanje. Uvek su nam vracali televizore na ponovo cvakanje ovi sa kraja linije,ako nismo dobro uradili posao. Ne bih ti preporucio da bilo sta sam radis. Tu moze da bude problem da uleti prasina. Ja bih ga odmah vratio i trazio drugi.

Prasine se i bojim jer tu ima malo razmaka izmedju ekrana i prednjeg rama i tuda prolazi svetlost. A da nije proslo kontrolu, to je ocigledno, napisao sam i da je zadnji poklopac nalegao na mesto kad sam ga stisnuo.

Evo ga slika gde izgleda fali zabica, ili je nisu stavili ili se otkacila (mada ne cujem da se ista kotrlja po televizoru). Ovo se inace vidi kad se gleda ta donja ivica odozgo i otprilike se nalazi iza prednje maske sa donje strane.IMG_20251201_182033.jpg

Prasine se i bojim jer tu ima malo razmaka izmedju ekrana i prednjeg rama i tuda prolazi svetlost. A da nije proslo kontrolu, to je ocigledno, napisao sam i da je zadnji poklopac nalegao na mesto kad sam ga stisnuo.

Evo ga slika gde izgleda fali zabica, ili je nisu stavili ili se otkacila (mada ne cujem da se ista kotrlja po televizoru). Ovo se inace vidi kad se gleda ta donja ivica odozgo i otprilike se nalazi iza prednje maske sa donje strane.Pogledajte prilog 515599
To ti se stručno zove skrivene mane stvari za koje kupac nije mogao znati niti je redovnim pregledom mogao iste uočiti.
Ja bih to reklamirao.
Što se tiče moga 55c7k, razmišljam da ga prodam. Nije Tv za moje potrebe, za gledanje filmova u mraku, za upscaling lošeg HDTV signala, ali eto, izabrao sam na osnovu dobrih recenzija, black like OLED. Marketing je čudo, sve te silne brojke i podaci. Možda sam emotivan, ali kako ne bih bio, kada znam koliko nas ovdje krvnički radi, crnči, a onda dobiješ nedovršen proizvod. Ja ne želim čekati godinu dana da neki update popravi nešto, ne želim biti kalibrator, ne želim stalno na daljinskom vrtiti postavke za sliku, ali sam sam si kriv, želio sam ono najbolje za malo para, pa sam išao čitati recenzije, miniLed like OLED. Ovaj put ću napraviti pravu stvar, jest da sam izgubio dio novca, ali ne želim o tome razmišljati narednih pet ili deset godina. Ovaj put ću učiniti pravu stvar.

Odlučio sam ipak da reklamiram tv, oticu ovih dana da se raspitam sta i kako.

Znam da nisam ostetio tv prilikom montaze ili transporta, jer da sam ja stisnuo ekran toliko jako da se odvojio od rama tako sto se odlepio ili je pukla zabica, taj bi ekran od pritiska sad bio mrtav ili u najboljem slucaju sa velikom mrljom. Ocigledno je da je fabricka greška i izostanak kontrole kvaliteta.

Necu da cekam hoće li uci prašina ili poceti da se krivi nepricvrsceni deo ekrana od toplote jer sad sve izgleda kao da nema nikakvog problema i da nisam brisao prasinu, ko zna kad bi primetili problem.

Sta mislite da li ce odobriti zamenu odmah ili ce gnjaviti sa servisom jer tv radi nema takvih problema, konstrukcijski je problem, nemora servis da trazi kvar, ocigledno je cim se vidi?

Odlučio sam ipak da reklamiram tv, oticu ovih dana da se raspitam sta i kako.

Znam da nisam ostetio tv prilikom montaze ili transporta, jer da sam ja stisnuo ekran toliko jako da se odvojio od rama tako sto se odlepio ili je pukla zabica, taj bi ekran od pritiska sad bio mrtav ili u najboljem slucaju sa velikom mrljom. Ocigledno je da je fabricka greška i izostanak kontrole kvaliteta.

Necu da cekam hoće li uci prašina ili poceti da se krivi nepricvrsceni deo ekrana od toplote jer sad sve izgleda kao da nema nikakvog problema i da nisam brisao prasinu, ko zna kad bi primetili problem.

Sta mislite da li ce odobriti zamenu odmah ili ce gnjaviti sa servisom jer tv radi nema takvih problema, konstrukcijski je problem, nemora servis da trazi kvar, ocigledno je cim se vidi?
Ako ti kažu da ne može zamjena,
samo im kroz razgovor reci da ćeš angažovati ovlaštenog sudskog vještaka, da uradi nalaz i mišljenje, a oni znaju da to nije skupo i da ćeš ti to uraditi. Vidit ćeš kako pjevaju ono što ti želiš čuti.

Ako razmišljamo logikom,kolega je prilikom kupovine pregledao TV, i potpisao da je sve u redu sa njim.
Dakle prodavnica ima papirni dokaz sa potpisom kupca da je TV pri kupovini ispravan, bez mana.
Mislim da će im to biti dovoljno da ga olade za svaku reklamaciju koju bude prijavio..
Da nije potpisao saglasnost o ispravnosti, imao bi veliku šansu na kontu reklamacije-zamenu TVa..
Ovo je situacija koja je "Ne daj Boze nikom", da imaš toliko loše sreće i zabodes loš primerak.
Računaš kupio si nov TV, a on ima falinku, i sad treba da se drndas sa njima i dokazuješ, nadmudrujes, da ti zamene ili poprave, pa da li ce ti uvažiti reklamaciju, a uz sve to, ne ide ti nista na ruku jer si potpisao da je sve u redu sa TV prilikom kupovine..
Samo nerviranje i kidanje zivaca od samog starta.

Ako razmišljamo logikom,kolega je prilikom kupovine pregledao TV, i potpisao da je sve u redu sa njim.
Dakle prodavnica ima papirni dokaz sa potpisom kupca da je TV pri kupovini ispravan, bez mana.
Mislim da će im to biti dovoljno da ga olade za svaku reklamaciju koju bude prijavio..
Da nije potpisao saglasnost o ispravnosti, imao bi veliku šansu na kontu reklamacije-zamenu TVa..
Ovo je situacija koja je "Ne daj Boze nikom", da imaš toliko loše sreće i zabodes loš primerak.
Računaš kupio si nov TV, a on ima falinku, i sad treba da se drndas sa njima i dokazuješ, nadmudrujes, da ti zamene ili poprave, pa da li ce ti uvažiti reklamaciju, a uz sve to, ne ide ti nista na ruku jer si potpisao da je sve u redu sa TV prilikom kupovine..
Samo nerviranje i kidanje zivaca od samog starta.
E pa to je ono sto me odbija od celog procesa, *****avanje sada sa njima.

Svaki TV i svaki monitor se u Gigatronu otvara i proverava. Prvo se proveri da nije ostecen ekran tj pukao, da moze da se upali i kad se upali da li je slika i ekran ok i to je to. Ne skidaju se folije, nepipka se ekran da li je zalepljen (ko bi i dozvolio da stiskas ekran u radnji), ne proverava se da li je plastika uklopljena do kraja, da li rade svi portovi, da li se pregrejavaju LED diode i mnoge druge stvari. Za monitor se ne secam da li sam nesto potpisao ali za TV jesam.

Nista videcemo kako ce ici ako ne aktiviracu kasko koji smo dobili uz TV.

No, jedno pitanje. Sinoc sam brisao prasinu sa ekrana (55C6K) i skontam da je donji levi deo ekrana izmedju sredine i levog coska, pod najmanjim pritiskom (koliko treba da se obrise prasina) uvija prema unutra, kao da se odlepio od donjeg rama...
Nikakvo čudo.. Ja juče montirah 65C6K, koji je zamenio Hisense U7B. TCL je takav plastikander, da nema dalje.

Da je i granit okolo šta igra ulogu, gleda se svakako u ekran. Uzmi Samsung MiniLED koji kosta i 500€ vise pa krcka plastika pod rukama, nema DV, priključis isto "kršten" Hub on ga ne prepoznaje. Tizen koji je isto limitiran u odnosu na Google TV, plus slika "out of the box" ako nije i losija nego na TCL.

Za 55C7K mogu reći da je premium kvalitete što se tiče materijala. Ma i slika je dobra. Fali malo preciznosti kod upscalinga, nadam se da se to može poboljšati novim updateom.
Za navečer koristim
Standard slika, po meni najpreciznije boje
svjetlina 100,
kontrast 76,
gamma 1886,
HDR konverzija off,
dinamični kontrast off,
lokalno zatamnjenje visoko,
vršna svjetlina visoka dinamika,
lokalni kontrast nisko,
dinamičnna svjetlina Eco.
Boje, sve 50,
dinamična boja on,
temperatura boje 3,
balans bijele ne dirati
prostor boja automatski
Jasnoća
ostaviti sve kako je po defoltu podeseno u Standard modu
Pokret, jasnoća podesiti prema želji, očisti led Motion on
Upravo ova kombinacija led Motion on sa vršnom svjetlinom visoka dinamika daje duboki kontrast a Tv ne bliješti kao božično drvce pri slabom svjetlu u sobi.
Ovo je isključivo za gledanje navečer HDTV kablovska i sl.
Zato je dinamična svjetlina na Eco, ali može se isključiti, onda se mora svjetlina drugačije podesiti.

Poslednja izmena:
To ti se stručno zove skrivene mane stvari za koje kupac nije mogao znati niti je redovnim pregledom mogao iste uočiti.
Ja bih to reklamirao.
Što se tiče moga 55c7k, razmišljam da ga prodam. Nije Tv za moje potrebe, za gledanje filmova u mraku, za upscaling lošeg HDTV signala, ali eto, izabrao sam na osnovu dobrih recenzija, black like OLED. Marketing je čudo, sve te silne brojke i podaci. Možda sam emotivan, ali kako ne bih bio, kada znam koliko nas ovdje krvnički radi, crnči, a onda dobiješ nedovršen proizvod. Ja ne želim čekati godinu dana da neki update popravi nešto, ne želim biti kalibrator, ne želim stalno na daljinskom vrtiti postavke za sliku, ali sam sam si kriv, želio sam ono najbolje za malo para, pa sam išao čitati recenzije, miniLed like OLED. Ovaj put ću napraviti pravu stvar, jest da sam izgubio dio novca, ali ne želim o tome razmišljati narednih pet ili deset godina. Ovaj put ću učiniti pravu stvar.
Cekaj, ti si jedini na forumu koji se zali na ovaj TV, ja ga bas cekam kod nas u radnjama da pazarim jedan. Sta ti smeta najvise? Mene zanima prevashodno kakav je za gledanje visokokvalitetnog HDR i DV sadrzaja. KAblovske kanale skoro i ne gledam osim utakmica.

Cekaj, ti si jedini na forumu koji se zali na ovaj TV, ja ga bas cekam kod nas u radnjama da pazarim jedan. Sta ti smeta najvise? Mene zanima prevashodno kakav je za gledanje visokokvalitetnog HDR i DV sadrzaja. KAblovske kanale skoro i ne gledam osim utakmica.
Ne žalim se već iznosim činjenice
Za gledanje u totalnom mraku, niti jedan led miniLed ne može parirati Oledu. To je činjenica
Upscaling je prosječan, moglo je to puno bolje, gledao sam neke Philipse puno je to bolje, govorim o entry level televizorima. To je činjenica.
U nekim slučajevima svjetlina previše naglašava svjetlinu, npr kadar gdje čovjek stoji pored prozora, taj prozor neprirodno bliješti, toliko da te zabole oči. Nešto nije u redu sa procesuiranjem, treba popraviti update. Još neke sitnice itd.
Može biti mašina, stroj, ali mi se čini da je TCL malo požurio sa izbacivanjem ovog modela, ima tu dobrog softverskog posla, ali tako je to sa Kinezima. Za utakmice li-la, može proći, HDR i Dolby za 10+.
Ali zaboravi gledanje filmova u totalnom mraku, niti ovaj niti i jedan miniLed ne može parirati Oledu. To je činjenica.
Moja ocjena 8/10. Malo sam navukao ocjenu, znači bliže je 7/10.

@skodilak
KAda kazem za gledanje u mraku, ,mislim na sadrzaje visokog kvaliteta, upravo te REMUX filove sa DV i HDR10+. Meni TV prevashodno sluzi za to, cesto pred spavanje u mraku odgledam neku seriju ili film. Preko dana gledam youtube ili eventualno neku utakmicu, verovatno sa malo kalibracije i podesavanja za te namene nece biti problem, mene samo zanima taj deo kada gledam film ili seriju u mracnoj sobi, ne bih da oslepim hahah, da li to dobro procesuira?

Remux ili ne baš "bitno" menja TCL bagove i generalne limite MiniLED tehnologije u odnosu na OLED. 😂😂

Cekaj, ti si jedini na forumu koji se zali na ovaj TV
Nije jedini i kod TCL je pojedinačni model manje bitan od toga koji SoC i "engine" koristi i koji firmware build.

Svi modeli 3 godine u nazad koji dele isti SoC i isti firmware dele i iste bagove i nedostatke.

Sta ti smeta najvise?
Pa jasno je napisao čovek:

Ja ne želim čekati godinu dana da neki update popravi nešto, ne želim biti kalibrator, ne želim stalno na daljinskom vrtiti postavke za sliku, ali sam sam si kriv, želio sam ono najbolje za malo para,
A ovo podvučeno je obavezno kod TCL MiniLED serije jer svaki firmware 2+ godine u nazad nešto resetuje i menja na svoju ruku. Na starijem je pri prelasku sa HDR na SDR prebacivao aktivni Picture mod na "Dynamic" a na novije sad non stop menja color temperature za Dolby Vision preset. Tako da u praksi svaki put kad pustim DV video treba otvaranje Settings da proveriš jel ponovo zveknuo na 5 ili je ostalo na 2 kako želiš da bude.
Pa ti onda sledeći firmware update stiša zvuk za 30%, pa sledeći ima out of sync zvuka nakon što je TV vrteo screensaver ili ostaviš predugo pauziran video...

TCL ti je bukvalno ista priča kao moderni Xiaomi za telefone : odličan hardver uparen sa imb*cilnim softverom gde neke najosnovnije stvari baguju godinama bez sređivanja.

Nekim ljudima takvi kompromisi nisu prihvatljivi.
Plus što očigledno želi (i/ili je navikao sa drugim, prošlim TV-om koji je bio? OLED) nivo crne i mraku koji pruža samo OLED.

Poslednja izmena:
@skodilak
KAda kazem za gledanje u mraku, ,mislim na sadrzaje visokog kvaliteta, upravo te REMUX filove sa DV i HDR10+. Meni TV prevashodno sluzi za to, cesto pred spavanje u mraku odgledam neku seriju ili film. Preko dana gledam youtube ili eventualno neku utakmicu, verovatno sa malo kalibracije i podesavanja za te namene nece biti problem, mene samo zanima taj deo kada gledam film ili seriju u mracnoj sobi, ne bih da oslepim hahah, da li to dobro procesuira?
Ovdje to niko nije spomenuo, da Tv u nekim scenama neke detalje previše osvijetli, recimo prozor kroz koje prolaze zrake sunca, izgleda kao da će smak svijeta, bliješti 😂 toliko da moraš smanjiti svjetlinu, ali onda smanjujes i cijeli prikaz slike u HDRu, koji super izgleda dok je svjetlina na max. Drugo, titlovi u totalnom mraku moraš namjestiti u tonu boje da ne bliješte, ista stvar, doduše to možeš u postavkama playera. Primjeti se u totalnom mraku u tamnim scenama blago probijanje osvjetljenja oko predmeta koji su osvjetljeni, nema tog lokalnog zatamnjivanja koje ovo može riješiti, samo OLED. Sa upaljenim svjetlima u sobi, to jest na razini OLEDa, ali u totalnom mraku nije, ali može proći. Ako si noćni tip, bolje OLED, ako si dnevni tip, miniLed. Ja sam nasjeo na marketing, miniLed kao OLED.
Jedino rješenje za navečer je da držiš neko svjetlo upaljeno, ako možeš s tim živjeti.

Remux ili ne baš "bitno" menja TCL bagove i generalne limite MiniLED tehnologije u odnosu na OLED. 😂😂

Nije jedini i kod TCL je pojedinačni model manje bitan od toga koji SoC i "engine" koristi i koji firmware build.

Svi modeli 3 godine u nazad koji dele isti SoC i isti firmware dele i iste bagove i nedostatke.

Pa jasno je napisao čovek:

A ovo podvučeno je obavezno kod TCL MiniLED serije jer svaki firmware 2+ godine u nazad nešto resetuje i menja na svoju ruku. Na starijem je pri prelasku sa HDR na SDR prebacivao aktivni Picture mod na "Dynamic" a na novije sad non stop menja color temperature za Dolby Vision preset. Tako da u praksi svaki put kad pustim DV video treba otvaranje Settings da proveriš jel ponovo zveknuo na 5 ili je ostalo na 2 kako želiš da bude.
Pa ti onda sledeći firmware update stiša zvuk za 30%, pa sledeći ima out of sync zvuka nakon što je TV vrteo screensaver ili ostaviš predugo pauziran video...

TCL ti je bukvalno ista priča kao moderni Xiaomi za telefone : odličan hardver uparen sa imb*cilnim softverom gde neke najosnovnije stvari baguju godinama bez sređivanja.

Nekim ljudima takvi kompromisi nisu prihvatljivi.
Plus što očigledno želi (i/ili je navikao sa drugim, prošlim TV-om koji je bio? OLED) nivo crne i mraku koji pruža samo OLED.
Thanks 👍

Nazad
Vrh Dno