Šta je novo?

Fujitsu klima uređaji

• Začetnik teme Začetnik teme Ddee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ej van svake sale, greju Fuji bez promasaja. Tek kad se neka ( ne daj boze ) havarija djesi, vidis koliko je to ok. Npr, nestane mi struja ( ovo s desi jdnom godisnje ) i to samo na 2 minuta, pa dok se ona opasilji, krene dalje da greje, osetim hladno, dok ne krene ona opet svoju rabotu, i onda opet sve ok.
Pa kao frizider-zamrzivac, dal ste se cimali nekad, kako ovo hladi-zamrzava, ne.

Što se LT tiče i ja sam zadovoljan grejanjem i to kako me služi ovih godina. I kad sam je kupovao znao sam kakva je to zver, moja devetka je Btu 10800 na grejanju. Kod mene nije ni pozicionirana dobro, desna strana je blizu prozora/zida, gornja blizu plafona… znam da ćete me kritikovati ali tako je moralo da bude… Samo nisam zadovoljan time što je malo glupa ili ne može biti pametna zbog svoje snage, svejedno. Ta klima se može lepo snalaziti tek u 200m2 dobro izolovanog prostora, jedna soba od 200 kvadrata pa je pustiš da pokaže šta zna. Ovako, upravo sad otrčah do burazera, pogledam klima na 20c, termometar koji je ispred nje i koji ne očitava tačno jer klima duva u njega (ne direktno ali utiče na njegovu tačnost) očitava 22c, u sobi realno 20c - on kaže vrućina mu… 🙂 Pa gde može LT devetka na spoljnih 10c za unutrašnju 20c da radi normalno… 🙂

Ok, malo sam praveći ovu svoju tabelu, ušao dublje u materiju LUCA klima, sada već arhivski model, i zaključak je, da je ta 14-ka jedna nenormalna životinja i abominacija na tržištu bila.
Iako se "potkralo" mišljenje, greškom, da je u pitanju isti djavo kao 12ka jer je hardver jako sličan i djeli ih samo 1 kg razlike (33 vs 34 kg), zapravo, kompresor radi sa daleko većom ulaznom snagom: 930 W naspram 1380 W, te sa dosta višom vrijednošću struje 4.7 A naspram 6.3 A, i ima optimizovanu elektroniku za takve rabote, a vjerovatno su i evaporatori povećani, jer je količina uklonjene vlage po času 1.8 litara naspram 2.1 litra.

Luca kompresor i elektronika.png

Premda ovo dakako daje veću potrošnju električne energije/niži COP u konačnici, nikako ne možemo zaobići podatak da identičan kompresor na +7 daje 4 kW toplote, odnosno ČAK 5.4 kW u 14000 btu modelu.

Još luđa stvar je u tome što je Pheating suludih 4,8 kW, što je stavlja rame uz rame sa osamnaestkama.

Takođe me dovodi u sumnju da je u Euroventu došlo do tipografskih felera jer 14LUC jedini ima na -4 deklarisan Tbiv, pri čemu je vrijednost 3,69, dok u suštini a na -7 12LU daje 3.49. Kako se na tastaruri 4 nalazi odmah ispod 7, vuče mi na ljudsku grešku, te takođe, imaju identične vrijednosti pri TOL -15 od 3.13 kW, što je isto prilično nemoguće, da ne odstupa pa barem 1% u korist 14ke jer su ipak različite struje i ulazne snage, zasta je mnogo vjerovatnije da je greška kod njih pri unosu nastala.

Ovo u suštini djeluje kao neki "eksperiment" inžinjera Fujitsua i overclocking, gdje su željeli da vide kako će to izgledati, ako se nabrije kompresor. Nisam iz struke, ali vjerujem da ovakva optrećenja skraćuju životni vijek komponenti, ili je sve dimenzionirano tako da ništa ne trpi?

Strana 312 priručnika

Heating capacity official 12 LUC vs 14 LUC.png

Kad izvrtim film i skontam da sam ju platio novu nekih 750 eura, skontam koliki sam zapravo sretnik 🙂

Prilozi

• 14LUC vs 12LUC kapacitet u grijanju.png
    14LUC vs 12LUC kapacitet u grijanju.png
    23.1 KB · Pregleda: 58
  • Luca kompresor i elektronika.png
    Luca kompresor i elektronika.png
    126.1 KB · Pregleda: 66
Ok, malo sam praveći ovu svoju tabelu, ušao dublje u materiju LUCA klima, sada već arhivski model, i zaključak je, da je ta 14-ka jedna nenormalna životinja i abominacija na tržištu bila.
Iako se "potkralo" mišljenje, greškom, da je u pitanju isti djavo kao 12ka jer je hardver jako sličan i djeli ih samo 1 kg razlike (33 vs 34 kg), zapravo, kompresor radi sa daleko većom ulaznom snagom: 930 W naspram 1380 W, te sa dosta višom vrijednošću struje 4.7 A naspram 6.3 A, i ima optimizovanu elektroniku za takve rabote, a vjerovatno su i evaporatori povećani, jer je količina uklonjene vlage po času 1.8 litara naspram 2.1 litra.

Pogledajte prilog 514758

Premda ovo dakako daje veću potrošnju električne energije/niži COP u konačnici, nikako ne možemo zaobići podatak da identičan kompresor na +7 daje 4 kW toplote, odnosno ČAK 5.4 kW u 14000 btu modelu.

Još luđa stvar je u tome što je Pheating suludih 4,8 kW, što je stavlja rame uz rame sa osamnaestkama.

Takođe me dovodi u sumnju da je u Euroventu došlo do tipografskih felera jer 14LUC jedini ima na -4 deklarisan Tbiv, pri čemu je vrijednost 3,69, dok u suštini a na -7 12LU daje 3.49. Kako se na tastaruri 4 nalazi odmah ispod 7, vuče mi na ljudsku grešku, te takođe, imaju identične vrijednosti pri TOL -15 od 3.13 kW, što je isto prilično nemoguće, da ne odstupa pa barem 1% u korist 14ke jer su ipak različite struje i ulazne snage, zasta je mnogo vjerovatnije da je greška kod njih pri unosu nastala.

Ovo u suštini djeluje kao neki "eksperiment" inžinjera Fujitsua i overclocking, gdje su željeli da vide kako će to izgledati, ako se nabrije kompresor. Nisam iz struke, ali vjerujem da ovakva optrećenja skraćuju životni vijek komponenti, ili je sve dimenzionirano tako da ništa ne trpi?

Strana 312 priručnika

Pogledajte prilog 514757

Kad izvrtim film i skontam da sam ju platio novu nekih 750 eura, skontam koliki sam zapravo sretnik 🙂
Nikada mi nije bilo jasno gde je nestala efikasnost LUCA-e u odnosu na LTCA…

Možda LT ima 3 reda u izmenjivaču na spoljnoj ili je dosta jači kompresor - LU ima Toshiba kao kod mojih LGC a Nocria iz tog vremena je imala Fujitsu kompresor.
@jozza da li znaš koji je kompresor kod tvoje LT?

Pogledajte prilog 514758

Strana 312 priručnika

Pogledajte prilog 514757

Tbiv je namerno pomerena na -4°C da bi se dobio (računski) veći SCOP, jer se ispod Tbiv ne računa.

Kako se ne računa kada sve ostale masine imaju na - 7 Tbiv?
Takodje, Pdesign koji je na - 7 jedaleko veći, a nema eksternu pomoć u smislu grijača? Potpuno nelogicno, barem meni.
Isto ovo da sa jačom snagom i strujom, identična vrijednosti na TOL izadje, neme logike

Fujitsu Luca 14 i Fujitsu Luca 07 rade u nasoj kuci 3 i 2 godine . Prvo je radila Lu 14 sama (veliki dnevni i trpezarija sa malom kuhinjom 49 kvadrata) pa smo u predsoblje kruzno sa spavacom i kupatilom ugradili 07 .
Ja sam ih sam ugradio , perlovao , busio casama zid , vakumirao ( kupio vakumirku novu ) napravio nadstresnice , to je jedino grejanje u kuci sa demit fasadom ( plafoni i zidovi) dole parket jasen . Kada sam ih kupovao u Madjarskoj Luca 14 je bila skuplja za 60000 forolinti od LT 12 i pitao sam kako to oni kazu u Madjarskoj su takve cene i Luce su tamo jako prodavane. 14 ima Toshiba a 07 Panasonic kompresor . 07 je Fuji electrik a 14 je Fujitsu . E sad setovane 24 ekonomi u kuci 24 bas kad je napolju -12 / -15 onda oko 23 °
Imamo prosto uticnice na svakoj i prosecno slicne potrosnje . U praksi Luca 7 je isto zver masinka . Jutro je 8:09h kad pisem napolju 0° trenutna potrosnja 14 --- 301w i 07 --- 335w . Lu 07 cevi 6 metara , Lu14 cevi kupljene 3m pa sam probavao pertlovanje vezbao do savrsenstva i ona je oko 2.7m.
Nema boljih klima na kugli zemaljskoj .

Prilozi

• IMG_20251128_081436.jpg
    IMG_20251128_081436.jpg
    79.3 KB · Pregleda: 61
  • IMG_20251128_081400.jpg
    IMG_20251128_081400.jpg
    76.5 KB · Pregleda: 75
Dinar za dinar/kw za kw (i jos da su japanci!), boljih gotovo sigurno nema.
Potpuno je ludo da u 34 kilograma, postoji uređaj tolikim Pdesignom i još uparen sa vrlo laganom unutrašnjom od 9.5 kg!

Konsultovao sam uporedo i eurovent, 4.8 Pdesign daju: Mitsubishi 24 tonske (71), Daikinove 60-ke (18ke) Fujitsu 18ke, Hitachi 18ke...
Poredajte samo Pdesign kao opadajući

Naravno, fali tu učinkovitosti ali se sirove snage dobija baš mnogo (mada nije kod nas kilovatsat dukat). Dobiti ovakvu silu, za cijenu neke pristojne 12ke, je apsurdno dobar pazar.

Dinar za dinar/kw za kw (i jos da su japanci!), boljih gotovo sigurno nema.
Potpuno je ludo da u 34 kilograma, postoji uređaj tolikim Pdesignom i još uparen sa vrlo laganom unutrašnjom od 9.5 kg!

Konsultovao sam uporedo i eurovent, 4.8 Pdesign daju: Mitsubishi 24 tonske (71), Daikinove 60-ke (18ke) Fujitsu 18ke, Hitachi 18ke...
Poredajte samo Pdesign kao opadajući

Naravno, fali tu učinkovitosti ali se sirove snage dobija baš mnogo (mada nije kod nas kilovatsat dukat). Dobiti ovakvu silu, za cijenu neke pristojne 12ke, je apsurdno dobar pazar.
Neverovatna je 14 zaista . Hvala vam za ovako detaljne analize , tabele i usporedbu .

Kako se ne računa kada sve ostale masine imaju na - 7 Tbiv?
Takodje, Pdesign koji je na - 7 jedaleko veći, a nema eksternu pomoć u smislu grijača? Potpuno nelogicno, barem meni.
Isto ovo da sa jačom snagom i strujom, identična vrijednosti na TOL izadje, neme logike
Pdesign je oznaka koja pokazuje koliko snage pokriva na Tbiv (računski) kako bi znali u kakav i koliki prostor da je stavimo. 12LTCA ima Tbiv @-10°C pa sad vidi razliku u filozofiji. Ne kažem da je loša mašina, naproriv, odlična klima, ali su cifre tako podešene i ne može se posmatrati "napamet". 12LTCA jeste jači uređaj, nema polemike.

Opet ću se pozvati na tehničke podatke:
Ima li tebi ikakve logike da isti kompresor, kad mu daješ 930W daje jednaku količinu toplotne energije na -15 kao kada ga ponogiš sa 1380W i kada je struja 9 to jeste 10.5 Ampera?
Sam Fujitsu u toplotnim kapacitetima navodi da na -15 12ja daje maksimalno 3.53 a 14ka 4.11 kW, što mi je daleko logičnije ako je Pdesign pri -7 4.8 kW.
Čak i 12ka ima 3.45 na tbiv i identičnu vrijednost na PdesignH.

Prečudno mi je to, ali vjerovatno nikad nećemo saznati istinu, u smislu da se odradi neki nezavisni benchmarking ili serftifikacija.
1764330957986.png

PdesignH на новијим климама је намерно смањен да би називно имали бољи SCOP, и служи искључиво за прорачун SCOP, не показује могућности климе. На старијим климама попут LU је био информартивнији у смислу да си могао да стекнеш и утисак о снази климе.

Da na starijim lepo piše pdesign na -10 i znaš šta taj uređaj može. Ali generalno nova generacija je cenovno zauzela te iste pozicije pa znamo šta mogu u tom rangu. I dalje je Fujitsu povoljan na našem tržištu a daje mnogo za uloženo.

I dalje dobar uređaj ali treba ići na novije modele ako ništa drugo zbog niže modulacije.

Pozvao "hladnjacu" za Nocria 9, vidim na sajtu: cena poziv, i kazu nema vise, zadnja prodata pre mesec dana za 100000din.
Zna li neko ima li jos negde?

Bilo je u Bugarskoj, ali za duplo više para, plus da odeš po nju... Ne isplati se. Za tih 200.000 24KMTE je pojede za doručak i još ti ostane kusur. Jedini što 24KMTE nije baš za sobu, pre za neki salonac sa otvorenim velikim prostorom, zbog duvanja.
PS: konačno sam dobio struju u novoj kući, nakon 26 meseci od uplate svih taksi! Probao sam klime, i baš mi je bio zent od duvanja 18KMTE, ali se ponaša apsolutno kao i svaka normalna klima i uopšte ne odskače u duvanju od recimo 12LTCA. Sigurno da bi duvala jače na MAX, ali ja to uvek držim na AUTO FAN. I "silent" mod je jači, ali ni to ne koristim, to je za spavaću sobu, a niko normalan ne bi stavio 18-cu u spavaću. Inače greje ko trofazni kalorifer 😁

Pozvao "hladnjacu" za Nocria 9, vidim na sajtu: cena poziv, i kazu nema vise, zadnja prodata pre mesec dana za 100000din.
Zna li neko ima li jos negde?
U Inelektroniku su bile 12LMCE "Premium", njihov setup sa 12LALL spoljašnjom (veliki Tošiba kompresor i 40-ak kg spoljašnja), i to za male pare. Vidi dal' još ima, to je spoljašnja za komercijalnu upotrebu, za kanalske i plafonske klime. Kupio je jedan član foruma i kaže da ne veruje kako dobro greje. Mora da greje kad je spoljašnja realno 18-ca 😁

Iako je made in prc I iz 2020god prezadovoljan sam Kako nestvarno greje,imam utisak da moze ona krilca da pocupa od Jakih vetrova🙃

Prilozi

• IMG_20251126_222251.jpg
    IMG_20251126_222251.jpg
    196.5 KB · Pregleda: 81
  • IMG_20251128_135117.jpg
    IMG_20251128_135117.jpg
    113.9 KB · Pregleda: 78
Mali update na 18kmta za ljude koji oce da je stave u manji prostor da greje vise prostorija. Ja je ne drzim na auto nego na max, meni je ona u kuhinji sa trpezarijom od 37 kvadrata. Kada su krilca usmerena ka vratima da bije ka hodniku i dnevnoj ona se ukljuci na max i naravno trosi vise pokusava da zagreje ceo sprat, dok kad spustim krilca na dole mnogo brzo zagreje sobu i spusta brzinu da odrzava. Tako da znate ako vam bude trebala za vise prostorija moze. Al i dalje ne savetujem za neizolovane prostorije jer njen algoritam kao kod daikina na lose vreme na sat u df i to min 15 min, sve ostalo samo mogu da kazem da je azdaja sa 36kg spoljasnje greje kao kalorifer. I u prelaznom periodu 7-10 stepeni ona mi greje 80 kvadrata ceo sprat.

Bilo je u Bugarskoj, ali za duplo više para, plus da odeš po nju... Ne isplati se. Za tih 200.000 24KMTE je pojede za doručak i još ti ostane kusur. Jedini što 24KMTE nije baš za sobu, pre za neki salonac sa otvorenim velikim prostorom, zbog duvanja.
PS: konačno sam dobio struju u novoj kući, nakon 26 meseci od uplate svih taksi! Probao sam klime, i baš mi je bio zent od duvanja 18KMTE, ali se ponaša apsolutno kao i svaka normalna klima i uopšte ne odskače u duvanju od recimo 12LTCA. Sigurno da bi duvala jače na MAX, ali ja to uvek držim na AUTO FAN. I "silent" mod je jači, ali ni to ne koristim, to je za spavaću sobu, a niko normalan ne bi stavio 18-cu u spavaću. Inače greje ko trofazni kalorifer 😁

U Inelektroniku su bile 12LMCE "Premium", njihov setup sa 12LALL spoljašnjom (veliki Tošiba kompresor i 40-ak kg spoljašnja), i to za male pare. Vidi dal' još ima, to je spoljašnja za komercijalnu upotrebu, za kanalske i plafonske klime. Kupio je jedan član foruma i kaže da ne veruje kako dobro greje. Mora da greje kad je spoljašnja realno 18-ca 😁
Nije losa LMCE ali deluje slabasno na grejanju.
Za sad od preporuka koje sam dobio, LTCA nema,Nocria nema, LHCAN nema.
Dobio sam jos jednu preporuku, KGTF.
Treba mi ozbiljna klima za grejanje, u pitanju je kuca, full izolacija stiropor i PVC povrsine oko 100m2. Za sad se grejem sa matorim Tadiranom i Mideom i nije lose ali moze to mnogo bolje sa jacim klimama.

Treba mi ozbiljna klima za grejanje, u pitanju je kuca, full izolacija stiropor i PVC povrsine oko 100m2. Za sad se grejem sa matorim Tadiranom i Mideom i nije lose ali moze to mnogo bolje sa jacim klimama.
KGTF je zver u fraku. 🙂 Ja je imam od ove sezone, sedmicu, greje dnevnu sobu 33m2. Trenutna spoljna 1c, klima i soba na 22c, potrošnja oko 160w/h. Kultura rada fantastična, iskorišćenje maksimalno…
Druga klima koju imam je LTCA devetka ali to je neka druga priča… 🙂 Šalim se, obe su fantastične, ne znaš koja je bolja.

Pa nema više starih modela, KGTF je tu zamena. Svakako mora više klima za 100m2.

@ Beethoven - Takve dve klime kad bih imao ne bi vise bilo nikakvih problema oko grejanja 🙂
@ djalf - deluje da je KGTF vrlo dobar izbor.

Trenutno stanje je, temperatura je oko 22-23 stepena u celoj kuci a potrosnja struje je oko 1.7KW/h. Stari Tadiran tu najvise kida sa 1KW potrosnje ali zato nema nijedan defrost dok Midea Xtreme trenutno trosi oko 700W i ide u defrost jako cesto, na svakih sat-dva.
Kada bih teoretski obe zamenio sa KGTF, bila bi ozbiljna usteda a grejanje dosta bolje.

@ Beethoven - Takve dve klime kad bih imao ne bi vise bilo nikakvih problema oko grejanja 🙂
@ djalf - deluje da je KGTF vrlo dobar izbor.

Trenutno stanje je, temperatura je oko 22-23 stepena u celoj kuci a potrosnja struje je oko 1.7KW/h. Stari Tadiran tu najvise kida sa 1KW potrosnje ali zato nema nijedan defrost dok Midea Xtreme trenutno trosi oko 700W i ide u defrost jako cesto, na svakih sat-dva.
Kada bih teoretski obe zamenio sa KGTF, bila bi ozbiljna usteda a grejanje dosta bolje.
Bas dosta trose struje . Preporodile bi 2 nove Fujitsu potrosnju .

Razmisli da ti jedna bude parapetna,a druga klasicna,tako da mozes da pokrijes i hladjenje i grejanje,ako ti ne treba za hladjenje onda obe parapetne.

LMCE je samo unutrašnja, LALL je spoljašnja, ista je išla za 12, 14 i 18 varijantu. Dakle ima snage na pretek. Bio sam do Cii-a da vidim to čudo. Spoljašnja JAKO tiha, unutrašnja je bila na trećoj brzini u AUTO modu. Dakle prvi dosta toplote.

Razmisli da ti jedna bude parapetna,a druga klasicna,tako da mozes da pokrijes i hladjenje i grejanje,ako ti ne treba za hladjenje onda obe parapetne.
Razmisljao sam o toj soluciji ali mi skroz menja koncepciju u kuci mada nije lose resenje uopste.

Listam katalog za 2025. i reklamira se KGTG koja je jos malkice vise efikasnija od KGTF a cena skoro ista.

Nazad
Vrh Dno