Ok, malo sam praveći ovu svoju tabelu, ušao dublje u materiju LUCA klima, sada već arhivski model, i zaključak je, da je ta 14-ka jedna nenormalna životinja i abominacija na tržištu bila.
Iako se "potkralo" mišljenje, greškom, da je u pitanju isti djavo kao 12ka jer je hardver jako sličan i djeli ih samo 1 kg razlike (33 vs 34 kg), zapravo, kompresor radi sa daleko većom ulaznom snagom: 930 W naspram 1380 W, te sa dosta višom vrijednošću struje 4.7 A naspram 6.3 A, i ima optimizovanu elektroniku za takve rabote, a vjerovatno su i evaporatori povećani, jer je količina uklonjene vlage po času 1.8 litara naspram 2.1 litra.
Pogledajte prilog 514758
Premda ovo dakako daje veću potrošnju električne energije/niži COP u konačnici, nikako ne možemo zaobići podatak da identičan kompresor na +7 daje 4 kW toplote, odnosno ČAK 5.4 kW u 14000 btu modelu.
Još luđa stvar je u tome što je Pheating suludih 4,8 kW, što je stavlja rame uz rame sa osamnaestkama.
Takođe me dovodi u sumnju da je u Euroventu došlo do tipografskih felera jer 14LUC jedini ima na -4 deklarisan Tbiv, pri čemu je vrijednost 3,69, dok u suštini a na -7 12LU daje 3.49. Kako se na tastaruri 4 nalazi odmah ispod 7, vuče mi na ljudsku grešku, te takođe, imaju identične vrijednosti pri TOL -15 od 3.13 kW, što je isto prilično nemoguće, da ne odstupa pa barem 1% u korist 14ke jer su ipak različite struje i ulazne snage, zasta je mnogo vjerovatnije da je greška kod njih pri unosu nastala.
Ovo u suštini djeluje kao neki "eksperiment" inžinjera Fujitsua i overclocking, gdje su željeli da vide kako će to izgledati, ako se nabrije kompresor. Nisam iz struke, ali vjerujem da ovakva optrećenja skraćuju životni vijek komponenti, ili je sve dimenzionirano tako da ništa ne trpi?
Strana 312 priručnika
Pogledajte prilog 514757
Kad izvrtim film i skontam da sam ju platio novu nekih 750 eura, skontam koliki sam zapravo sretnik
🙂