Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li još neko ima neku reč o ovom modelu? Planiram da ga uzmem.

Delonghi Magnifica Evo Next

Prilozi

• 1763728142404.png
    1763728142404.png
    1.1 MB · Pregleda: 57
Vidim da melo roasters imaju kafu koja je 4000 kilo takozvani test roast. E sada znajuci njihovu kafu mislim da je i takva odlicna za 30ak eura. Mozda nekome bude zanimljivo
Za škat kafu dati 4k dinara je baš puno novca za jednu mačku u džaku. Za taj novac se može uzeti 1kg kafe ispečene kako je trebala i da budeš relativno siguran da ćeš dobiti u šoljici ono što očekuješ.

Ja za 4000 odavno nisam uspeo da uzmem pristojnu kafu pogotovo light roast. 4 vakum kocke zemljane lavazze ispod tezge i neke satro italijanske arome iz online przionice od 2000 hiljade ne racunam. Ali hajde da sacekamo utiske iz prve ruke da vidimo da li je “škart” ili ne.

Ja za 4000 odavno nisam uspeo da uzmem pristojnu kafu pogotovo light roast. 4 vakum kocke zemljane lavazze ispod tezge i neke satro italijanske arome iz online przionice od 2000 hiljade ne racunam. Ali hajde da sacekamo utiske iz prve ruke da vidimo da li je “škart” ili ne.
Potpuno si u pravu, mislim da je nemoguće za taj iznos doći do kvalitetne kafe ne samo kod nas nego bilo gde. Pre par nedelja sam bio nekih nedelju dana u Bolonji i iskoristio sam priliku da odem na kafu i u kupovinu u čuveni "Caffe Terzi" i cene su im 21-28e za 250gr. Nadao sam se da ću možda u italiji moći da kupim nešto jeftinije kafu i da se obezbedim za nekih 5-6 meseci, ali sam se prevario 🙁. Posle toga sam pogledao na još par mesta u Bolonji i nigde nisam naleteo na osetno jeftinije kafe.

Na stranu to da li vredi dati 4k za kilogram probnog prženja, jer mislim da o tome ne vredi polemisati, nekome jednostavno vredi, a nekome ne 🙂 Mene tu buni nekoliko drugih stvari: Prvo, otkud im više kilograma probnog prženja, pošto ga prodaju na kilo, to mi apsolutno nikakve logike nema. Niko od pržioničara koje poznajem ne bi ni u bunilu "bacio" više kilograma kafe na probno prženje. Probno prže u dozama od 100 g da bi došli do željenog profila. Drugo, Melo je pržionica koja postoji relativno kratko, a po onome što vidim, ne manjka im sredstava za opremu i opremom se uglavnom hvale, pa imaju npr. ROEST P3000, što je trokilogramski pržionik od cirka 35k evra, još jedan totalni apsurd po meni. Za 10 puta manje novca se može uzeti npr. Kaleido, koji je izvanredan pržionik, a ostalo uložiti u npr. izvanrednu zelenu kafu. Da ne rantujem, imam utisak da Melo, kao i mnoge druge "specialty" pržionice (čast izuzecima) koje su nikle u poslednje vreme mnooogo više polažu na imidž i prazne priče, a mnogo manje na kvalitet kafe, koju svakako prodaju po basnoslovnim cenama.

Sta mislite o ovom aparatu?

Sad imaju za BF 100e off, a dobija se svasta u paketu uz aparat.

Imaš zanimljiv podcast sa njima, sa osnivačima (bračni par, mladi), pa poslušaj. Manje-više, delim isti utisak kao ti, ali ne mogu da kažem da im je kafa loša.
Ja sam uzeo ovo probno, to je verovatno blend svega ikada što im ostane - podeliću sa komšijom, tako da neće biti strašno.

Na stranu to da li vredi dati 4k za kilogram probnog prženja, jer mislim da o tome ne vredi polemisati, nekome jednostavno vredi, a nekome ne 🙂 Mene tu buni nekoliko drugih stvari: Prvo, otkud im više kilograma probnog prženja, pošto ga prodaju na kilo, to mi apsolutno nikakve logike nema. Niko od pržioničara koje poznajem ne bi ni u bunilu "bacio" više kilograma kafe na probno prženje. Probno prže u dozama od 100 g da bi došli do željenog profila. Drugo, Melo je pržionica koja postoji relativno kratko, a po onome što vidim, ne manjka im sredstava za opremu i opremom se uglavnom hvale, pa imaju npr. ROEST P3000, što je trokilogramski pržionik od cirka 35k evra, još jedan totalni apsurd po meni. Za 10 puta manje novca se može uzeti npr. Kaleido, koji je izvanredan pržionik, a ostalo uložiti u npr. izvanrednu zelenu kafu. Da ne rantujem, imam utisak da Melo, kao i mnoge druge "specialty" pržionice (čast izuzecima) koje su nikle u poslednje vreme mnooogo više polažu na imidž i prazne priče, a mnogo manje na kvalitet kafe, koju svakako prodaju po basnoslovnim cenama.

Imam slična zapažanja, i baš sam isto pomislio kad sam video taj novi mlin. Pratim ih pomno, ali samo dvaput sam kupio kafu kod njih i bilo je tipa oko 2000-2500 din za 250g light roasta, koji me nije oduševio. Bilo je ok, ali za tu cifru ipak očekujem više. Za sad, jedino Indijana i Mala radionica bivaju konzistentni za te kafe u srednjem i višem cenovnom rangu.

Nemam vise nista pametno reci za nase trzste kafe. Eto meni se ta indijana na prvu nije svidela, dao sam opet sansu i evo posle toga vec godinu dana je konstantna. I ta pominjana mala radionica kafe, svratio san par puta uzeo neku etiopiju u zrnu nije mi se svidela nikako. O cenama smo vec vise puta diskutovali, prelaze granicu dobrog ukusa, ali niko nikoga ne tera da pije speslti kafe. Mozda smo samo razmazeni, gledam juce neke italijane u jednom kofi sopu, srknuli espresso za 10 sekundi nisu ni dupe posteno spustili na stolicu i izasli. zali boze kvalitetnog zrna.

Pa to probno przenje verovatno nije pomesano nesto tek tako i aj da prodamo... Verovatno su napravili neki blend pa hoce da vide da li se ljudima svidja ili ne... Ako se svidi nastavice da ga prodaju, ako ne nista... Ja to vidim vise kao nacin da dobiju feedback o tom blendu/przenju

Edit:
Nije kako sam mislio 🙂
Na sajtu sve pise:
In our roastery, every batch is guided by intention - clarity, balance, sweetness, and a profile that fits our standards.

Sometimes, during testing or profile development, a roast lands a little lighter or a little darker than we aimed for. The coffee is still excellent, just not exactly what we want to release as a regular Melö coffee.

Instead of wasting it, we offer it here - as a 1 kg Test Roast Batch.

Sta mislite o ovom aparatu?

Sad imaju za BF 100e off, a dobija se svasta u paketu uz aparat.

U kafe svetu, ovaj aparat nudi mnogo (ali baš mnogo) za novac koji traže za njega. To je prvo što budi sumnju.
Drugo, sa stanovišta održavanja, ovo je noćna mora. Ako ode neki senzor, verovatno pola tih funkcija neće raditi. Ekran (ili bilo kakva elektronika) iznad grupe nije pametna ideja.
Ne kažem da ne bi mogao da dobiješ dobru/zadovoljavajuću kafu po tvom ukusu ali mislim da je prevelika cena da bi eksperimentisao...

Nemam vise nista pametno reci za nase trzste kafe. Eto meni se ta indijana na prvu nije svidela, dao sam opet sansu i evo posle toga vec godinu dana je konstantna. I ta pominjana mala radionica kafe, svratio san par puta uzeo neku etiopiju u zrnu nije mi se svidela nikako. O cenama smo vec vise puta diskutovali, prelaze granicu dobrog ukusa, ali niko nikoga ne tera da pije speslti kafe. Mozda smo samo razmazeni, gledam juce neke italijane u jednom kofi sopu, srknuli espresso za 10 sekundi nisu ni dupe posteno spustili na stolicu i izasli. zali boze kvalitetnog zrna.

Koji ti je način spremanja kafe?
Ja primarno pravim V60 ili Aeropress pa na osnovu toga mogu da sudim. Indijana uvek ima solidno Kenya/Colombia zrno koje mi za taj metod odgovara.
76 roasters su mi isto bili dobri.

U kafe svetu, ovaj aparat nudi mnogo (ali baš mnogo) za novac koji traže za njega. To je prvo što budi sumnju.
Drugo, sa stanovišta održavanja, ovo je noćna mora. Ako ode neki senzor, verovatno pola tih funkcija neće raditi. Ekran (ili bilo kakva elektronika) iznad grupe nije pametna ideja.
Ne kažem da ne bi mogao da dobiješ dobru/zadovoljavajuću kafu po tvom ukusu ali mislim da je prevelika cena da bi eksperimentisao...
Ako je nešto jeftino odmah budi sumnju 🙂 eh kakvi ste vi, zar mora nesto da košta 10.000 eura da bi se reklo da je dobro i da ne budi sumnju.

Nije to ni malo para oko 185.000 sa porezom, druga opcija koju sam gledao je smeg kombinacija za iste pare...

IMG_4329.jpeg

Ja sam video cenu 1300e, da popustom 1200e. Obzirom da je tu i mlin i pid i pressure profiling, aplikacija, svetla, displeji i propratni mobilijar, to je stvarno povoljno. Gledao sam lika kako vadi aparat iz kutije, izgleda da nije ni težak, verovatno je od lima ili plastike. Još kad vidim da je prvo što je istaknuto dizajner, kod mene se popale sve lampice.
I ovaj sneg, gde nalaziš ove kopije samo...

Svidja se mojoj lepsoj polovini, a ako je meni Philips od 350e nov radio posao, verujem da ce i ovo da radi. Zato sam i pitao ovde, jer nesto sto je lepo ne znaci da je i kvalitetno, ali opet sta znam nikad nisam cuo za Maxim, a pak nisam cuo ni za neke niche brendove koji kostaju poprilicno, pa ono kontam mozda je i ovo nesto kvalitetno. Smeg uz dizajn imam par ljudi koji se kunu u njihove proizvode (pretezno ljudi iz inostranstva), pa kontam da ni ovaj kafe aparat nije los.

P.S. Ako ima nesto u toj kategoriji (moze i odvojen mlin, ne mora 2 u 1 kao Maxim) mislim oko 180k, moze preporuka? Ako moze i dizajn da bude nesto lepse, pa da ispostavim izvestaj 🙂

Poslednja izmena:
Nedavno sam kupio relativno obicnu kafu, mislim da je bila red velicine 5-6k din, dostava je bila paprena iz nekog razloga, mozda cak i 700 din (razdaljina je tipa 3 km, ali postu ili dex to realno ne zanima, cena je jedna za ceo grad vrv). Juce sam pokupio zeni mali kapucino u Kafeteriji, bio je 400 din.

Volim da probam nove i lepe kafe, i razumem da one ne mogu biti dzabe, ali neke od ovih cena danas mi nemaju ni najmanje smisla... Sada sam iz Nemacke porucio kamaru komercijalnih kafa, nekoliko Julius Meinl, Hausbrandt itd. Cilj mi je bio da vidim da li mogu da nadjem neku kafu za svaki dan koja ne kosta ruku i nogu. Simpotmacino je da me cena kafe, dostave do magacina u Nemackoj, dostave u Srbiju (koja nije jeftina) kostaju solidno manje nego ista kafa u Srbiji. Znam za PDV, znam za akcizu, znam da smo malo trziste i da su marze ogromne ali na primer Oro mene izadje manje od 3k din za kg, a ovde koliko vidim online nema trika da se nadje za manje od 4k.

Stoga sam odlucio da za svakodnevnu kafu probam da nadjem neku krsenu komercijalnu, a da specialy uzimam povremeno.

Jos uvek nisam pazario aparat i mlin. Prelomio sam da uzmem Lelit Anna-u, i verovatno Eureka Mignon Specialita, ali odugovlacim.

Najgore od svega je što ako odeš do lokala da kupiš tamo kafu da ne bi plaćao poštarinu, opet te izađe isto jer su cene veće u lokalu nego online - i pored toga, veće su šanse da nađeš neku čiji datum pečenja je od pre mesec-dva. Obično kad šalju makar, bude svež roast. Evo stigle su ove dve ko-fermentisane iz Indijane, 11. novembar je datum pečenja, idealno za konzumaciju. Obe su dobre, mada kapiram da mogu brzo da dosade ako ih stalno pijem jer imaju taj specifičan ukus. Ova s lubenicom zaista ima taj funky šmek, oseti se lubenica dosta 😀

Svidja se mojoj lepsoj polovini, a ako je meni Philips od 350e nov radio posao, verujem da ce i ovo da radi. Zato sam i pitao ovde, jer nesto sto je lepo ne znaci da je i kvalitetno, ali opet sta znam nikad nisam cuo za Maxim, a pak nisam cuo ni za neke niche brendove koji kostaju poprilicno, pa ono kontam mozda je i ovo nesto kvalitetno. Smeg uz dizajn imam par ljudi koji se kunu u njihove proizvode (pretezno ljudi iz inostranstva), pa kontam da ni ovaj kafe aparat nije los.

P.S. Ako ima nesto u toj kategoriji (moze i odvojen mlin, ne mora 2 u 1 kao Maxim) mislim oko 180k, moze preporuka? Ako moze i dizajn da bude nesto lepse, pa da ispostavim izvestaj 🙂
A ovako nesto Rocket Appartamento,ima ga na KP za 1380.

Malo mi je tamno pržena za etiopiju. Šta kaže struka?

Sigurno ima onih koji su naručivali ovu kafu, pa kakvi su utisci!?

Screenshot.jpg

Povoljno i besplatna dostava, samo me zanima da li je kafa ok 🙂

Malo mi je tamno pržena za etiopiju. Šta kaže struka?
Zato je verovatno i test pakovanje 😀 Elem, nije baš toliko tamno koliko je na slici, ali svakako ćemo videti.
TBH, meni lično ne smeta, jer sa light roastom na ovom mlinu+aparatu ne mogu da izvučem to.

Zato je verovatno i test pakovanje 😀 Elem, nije baš toliko tamno koliko je na slici, ali svakako ćemo videti.
TBH, meni lično ne smeta, jer sa light roastom na ovom mlinu+aparatu ne mogu da izvučem to.
I unutra su je malo prepekli. Za moj ukus su dobri mediumi kad se žuti malo srce, a spolja korica zapecena kako treba. Živi nismo, jesi li probao? Skrati je malo ispod 1:2, trebalo bi da istakne čokoladu, možeš i ispod 1:1.5 ako je gorka.

Nazad
Vrh Dno