Šta je novo?

TCL televizori

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 37912
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
D

Deleted member 37912

Guest
TCL Technology Group Corporation osnovana je 1981. godine u kineskom gradu Huizhou pod nazivom TTK, a od 1985. godine posluje pod nazivom TCL, što je skraćenica od The Creative Life.

U svom portfoliju imaju dizajn, razvoj, proizvodnju i prodaju televizora, mobilnih telefona, klima uređaja, mašina za pranje veša, frižidera i malih električnih uređaja.

Već dugi niz godina su među tri vodeća proizvođača po broju prodatih televizora u svetu na godišnjem nivou, drugi po broju proizvedenih televizora na svetskom nivou, i među vodećim po broju prodatih televizora na teritoriji SAD u prošloj godini, mada generalno svi proizvođači na tom polju i dalje dosta zaostaju za Samsungom, jer je svaki treći televizor koji se proda na svetu proizveden od strane tog južnokorekjskog proizvođača, koji sa LG i Sony i dalje tradicionalno drži 60% celokupnog svetskog tržišta televizora (doduše po prihodima od prodaje, a ne po broju prodatih primeraka).

Elem, pošto je ovo kod nas relativno nepoznat brend, otvaram ovu temu jer je dosta članova foruma u prethodnom periodu kupilo televizor ovog proizvođača, pa je red da imamo gde da razmenjujemo iskustva i utiske, i pomažemo jedni drugima u rešavanju problema, za koje se nadam da ih neće biti mnogo i da ćemo ih zajednički brzo i uspešno rešavati.

Izvolite...

Kako to misliš? Planiram da ga kupim u 65" (ili C7K) i dosta sam čitao o njemu na netu, ali na to da nije pravi QLED nisam naišao.

Kako to misliš? Planiram da ga kupim u 65" (ili C7K) i dosta sam čitao o njemu na netu, ali na to da nije pravi QLED nisam naišao.
Ja bih ti preporucio C7K zbog vise zona lokalnog zatamnjivanja. C6K u 55" verziji ima samo 180 u 65" 242 zona. Dok C7K u 55" verziji 720 a u 65" verziji 1008 zona. Malo je to zona lokalnog zatamnjivanaja koje ima TCL C6K. Mislim da je kolega @Multitasker na to mislio.
C6K ima realnih 750 nita dok C7K 1800 nita. Tako da razlika u ceni od 200-300e ( gledajuci cene na kp) je itekako opravdana.

Pravo pitanje je dokle će moderatori tolerisati ovo trolovanje koje ne staje još od one "kalibracije".

Kako bi razlika bila jasna, počeću od starog P638 modela koji nije QLED, gde na SPD grafikonu možemo videti da ne postoji boost zelene i crvene i TV pokriva 78% DCI-P3 spektra. (izvor)

03c-TCL-55P638-spektrogram.jpg

C6K je QLED televizor, isto kao što je i stariji, dobro poznati model C805. TCL koristi Quantum Dot diffuser niže koncentracije i KSF crveni fosfor, koji daje slične rezultate kao na C805. U nastavku su Spectral Power Distribution grafikoni (izvor i izvor) koji su međusobno dosta slični, i vidi se razlika u odnosu na model iz P serije. C6K i C805 su QLED televizori koji pokrivaju oko 94% DCI-P3 spektra i 70% BT.2020. C6K je zato i tako voljen model generalno jer donosi 90% performansi starog i popularnog C805 modela u nižu cenovnu kategoriju, što je znatno bolje od C655 modela koji menja.

Screenshot 2025-11-24 100704.png

1_-_spd_tcl_c805_1000 (1).jpg

C7K je pravi naslednik C805 modela koji nudi očekivano bolje performanse. Quantum Dot sloj je unapređen i TV pokriva 97% DCI-P3 spektra i 78% BT.2020. (izvor) Jednostavno, skuplji model ima bolji panel, što je i logično.

Screenshot 2025-11-24 102829.png

Pozdrav, vec 4 godine korisnik sam tcl c715 i mogu da kazem da sam prezadovoljan, za sve ove godine radi kao i prvog dana. E sad merkam c6k koji je nekih 65k, sad me interesuje dali je nako od vas presao sa nekog starieg modela na ovaj c6k i dali i koliko se oseca razlika dali vredi prelaziti na ovaj model ili jos cekati koju godinu da izadje neki bolji model, znam mnogi ce reci novij model, bolji panel, bolji zvuk, ali dali je stavrno primetna bolja slika na c6k u odnosu na c715.. moram da napomenem da nisam nesto zahtevan i da se veci deo dana tv koristi za sbb eon i ponekad za yt.. Sad dali vredi prelaziti na c6k ili jos cekati..... Hvala

To sto gledas je pretežno SDR snimak tj SBB i YouTube (osim ako na YouTube-u ne gledas neki HDR content) tako ako si zadovoljan kako to izgleda na trenutnom TCL-u, ne znam koliko ti se isplati ici na noviji.

Pravo pitanje je dokle će moderatori tolerisati ovo trolovanje koje ne staje još od one "kalibracije".

Kako bi razlika bila jasna, počeću od starog P638 modela koji nije QLED, gde na SPD grafikonu možemo videti da ne postoji boost zelene i crvene i TV pokriva 78% DCI-P3 spektra. (izvor)

Pogledajte prilog 514126

C6K je QLED televizor, isto kao što je i stariji, dobro poznati model C805. TCL koristi Quantum Dot diffuser niže koncentracije i KSF crveni fosfor, koji daje slične rezultate kao na C805. U nastavku su Spectral Power Distribution grafikoni (izvor i izvor) koji su međusobno dosta slični, i vidi se razlika u odnosu na model iz P serije. C6K i C805 su QLED televizori koji pokrivaju oko 94% DCI-P3 spektra i 70% BT.2020. C6K je zato i tako voljen model generalno jer donosi 90% performansi starog i popularnog C805 modela u nižu cenovnu kategoriju, što je znatno bolje od C655 modela koji menja.

Pogledajte prilog 514122

Pogledajte prilog 514123

C7K je pravi naslednik C805 modela koji nudi očekivano bolje performanse. Quantum Dot sloj je unapređen i TV pokriva 97% DCI-P3 spektra i 78% BT.2020. (izvor) Jednostavno, skuplji model ima bolji panel, što je i logično.

Pogledajte prilog 514125
Slazem se sa tobom. Ali valja napomenuti da C805 u 55" verziji ima 384 zona a u 65" verziji 512 zona lokalnog zatamnjivanja. Sto je 2x vise nego na C6K (180/242). Kao sto rekoh C6K max 750 nita, C805 900 nita max.
Pre bih rekao da je C6K na 60-70% od performansi C805 modela. Postavlja se pitanje da li ce oko obicnog korisnika primetiti tu razliku?

Slazem se sa tobom. Ali valja napomenuti da C805 u 55" verziji ima 384 zona a u 65" verziji 512 zona lokalnog zatamnjivanja. Sto je 2x vise nego na C6K (180/242). Kao sto rekoh C6K max 750 nita, C805 900 nita max.
Pre bih rekao da je C6K na 60-70% od performansi C805 modela. Postavlja se pitanje da li ce oko obicnog korisnika primetiti tu razliku?
Sve manje broj zona ima danas efekta, vise se gleda kako je zatamljivanje urađeno sa postojecim zonama (nesto slicno kao sa megapikselima kod kamera). TCL sa manje zona nekad bolje odradjuje posao nego neki proizvodjaci koji imaju daleko vise zona cak postoje razlike izmedji TCL modela.

C7K je definitivno bolji skoro u svemu od C6K (ali ne u svemu) i tu nema polemike ali za prosecnog korisnika koji ne juri iskljucivo ili vecinski HDR sadrzaj, C6K je trenutno best buy kod TCL-a a i sire ove godine.

Da li bi na udaljenosti glave od TVa na zidu (210cm) više odgovarao 55" u odnosu na 65" model?
Ne postoji univerzalni odgovor. Osim da ti je soba suviše mala. 🙂
Mislim da bi 55" bio bolji izbor za većinu ljudi. To je čak i previše kad gledaš naše kompresovane krševe od TV kanala, ali za kvalitetan 4K sadržaj je ok.

Ne bi trebalo, posebno što je retko ko od nas pre ovih tcl, pa i tog jeftinijeg, imao svetliji TV. Gore je neko okačio rezultate merenja sa tech radar, to je poprilično bolje od mog starog oled, recimo.

Razlika u cijeni između c6k i c7k u 55inch je sada minorna. Ja sam se također dvoumio između ta dva, i prvo mi je bilo na pameti šta će mi jako osvjetljenje c7k, za moje potrebe c6k će biti dovoljan. Međutim u stvarnosti sve je drugačije. C7k je taman što se tiče svjetline. Kada zatreba ima je dovoljno, uvijek se može smanjiti ako je previše. Recimo ja koristim opciju Clear Led Motion kada gledam HD kablovsku, koja značajno zatamni ekran. Međutim dignem svjetlinu na 80 i to mi bude extra, slika kao mlijeko, čista, naročito za sport, akcijske filmove. Ne znam tačno šta radi ta opcija, ali meni je super. Također, što se tiče ostalih postavki za SDR, najbolje je sve ostaviti na tvorničke postavke, meni najviše paše Film mode, temperatura boje 3 ili 4 , s tim da sam u balansu bijele samo malo promjenio 2T pojačavanje zelene -5 i plave -8. Tako mi lica izgledaju prirodnije. Upscaling je jako dobar na kablovskoj, na starom Panasonicu 48as640 koji je FullHd čak je lošija slika.
Koliko god zvuči suludo, ali primjetio sam da se slika znatno popravila nakon sedmicu dana korištenja, valjda mu je trebalo da se razradi. 😃

LED motion clear ubacuje dodatne crne frejmove između regularnih frejmova što valjda pomaže da pokreti izgledaju jasnije. Ako ti je dovoljno svetla sa uključenim LED motion clear onda stvarno jako sija.

Da li bi na udaljenosti glave od TVa na zidu (210cm) više odgovarao 55" u odnosu na 65" model?

55c7k gledam sa 3.5 metra udaljenosti. Struka kaže da bi trebalo bliže sjediti, međutim to mi ne paše. Da sam na tvom mjestu, uzeo bih 50 inch bez razmišljanja, ali to je moje subjektivno mišljenje. Uzmi u obzir da ovi današnji televizori jako svijetle, može se ta svjetlina smanjiti, ali u potpunom mraku zna smetati ako preblizu sjediš.

LED motion clear ubacuje dodatne crne frejmove između regularnih frejmova što valjda pomaže da pokreti izgledaju jasnije. Ako ti je dovoljno svetla sa uključenim LED motion clear onda stvarno jako sija.

Super hvala na objašnjenju. Upravo sam to primjetio, kako je slika na kablovskoj postala bistra, fluidna, prirodna, oštrija u detaljima u brzim pokretima. Jako je svijetao ekran, doduše prešao sam sa starog Panasonica 48as640, još se navikavam 👍

Spectral analysis showed that, despite the manufacturer's term QLED for this model, the red color is generated not by red quantum dots but primarily (or exclusively) by the KSF/PFS phosphor, so the TV can be described as a "semi-QLED" at best. The use of red phosphor has a positive effect on red color reproduction and a negative effect on the sharpness of moving images (smearing).

P.S. Forum je mesto za diskusiju i razmenu informacija i misljenja. Podrazumeva se pristojno ponasanje, zapravo je to jedno od pravila.
Clan @Rostilj xD je prijavljen moderatorima za iznosenje uvrede casti i na njegove poruke i komentare vise necu odgovarati. Ukoliko ima zainteresovanih za pristojnu diskusiju bilo u vezi "qled" panela, bilo u vezi skrivanja broja dimming zona mozemo nastaviti diskusiju.

Nazad
Vrh Dno