jel ti radis neki uvoz IT opreme?U principu imamo carinskog zastupnika koji nam to radi ali za gomilu stvari moram proveriti da li se slazu cifra na fakturi, packing listi, Eur1 ili Co iz Kine. Moram skockati dokumenta pre nego sto roba dodje do carine. A nasem carinskom zastupniku sam objasnio kako koristim GPT pa je i ona pocela pre par meseci i dosta joj olaksava posao ali mora se sve proveriti. Kada radi, radi savrseno.
I onda naleti dan kada kao da namerno trazi nacin da sve uradi pogresno. Nekada nece uopste da ocita dokument nego te otalja i nalupa nesto. Kada ga ispravis samo ti potvrdi sta god da kazes iako je netacno. Taj dan je bolje odustati odmah.
Od jednog dobavljaca dobijamo dokumenta gde ih GPT ali i sam excel prepoznaje kao jedan red, ne kapira tabelu opste. U tom slucaju dokument pustam kroz deep seek koji to radi bez greske pa to ubacujem u GPT. Isto je i sa skeniranim PDF-om.
Da, to je otprilike isti tok kao mene sto je zezao u petak.Ja sam se napatio sa chatgpt sa prevodom i odustao.
Pitam ga da li moze da odradi prevod pdf, kaze moze, ali treba da definisemo par stvari. I onda krenu podpitanja, da li hoces tehnicki prevod, da li slobodnu formu, da li ovo, ono, sta cemo sa slikama i tako me on pita 100 pitanja, izdogovaramo mi sve i pita me da li zelim da mi okaci pdf sa gotovim resenjem. Da zelim, hvala. Dobijem pdf, otvorim, a ono jedna rec samo "placeholder". Sta je ovo? To je samo sablon i krene nesto da mi objasnjava i onda pita da li zelim da mi na "taj nacin" uradi pravu stvar. Sta god, daj mi prevod. Opet neka glupost. I tako se mi posvadjamo da bi mi na kraju rekao da ne moze da okaci pdf, ali mi moze prevesti pasus po pasus ako mu budem kacio "komade" teksta pa da sam stavim u word. Opet se malo svadjamo da li je normalan i krene da mi nudi python skriptu koja moze to da odradi za mene koristeci google translate. Ok, daj mi to, probam skriptu, ne radi, zasto ne radi, kaze treba ti API key. Sto mi to nisi odmah rekao u uputstvu nego me zavlacis, kad ono krene gaslighting.
Pola sata kasnije dodjemo do zakljucka da je google translate najbolje resenje.
Meni je bogami ChatGPT uradio python sasvim dobro. U pitanju je tool koji odredjeni broj hex vrednosti u uni fajlu menja. ini fajl učitava Lua skripta koja utiče preko sider-a na pes2021.exe. U suštini je tool za pomeranje elemenata u glavnom meniju PES 2021. To je bilo pre par meseci, od tada kao da se retardirao ChatGPT a i ostali 😅Ne zavaravajte se da će na besplatnim planovima LLM modeli da vam kodiraju, od toga nema ništa. Svi kompleksni zadaci moraju da se izbegavaju ili insistira na deskriptivnim opisima bez generisanja fajlova i fotografija, a i u tom slučaju su ponajviše moguće halucinacije. Možete da dobijete neki početni hello world temelj, ali na nešto opsežno bez pretplate ni ne računajte. Meni je Grok 3 pisao neku Python skriptu za koju sam odmah video da je potrebna intervencija. Za stariji model sam se odlučio pošto mi je 4 na upit da li postoji mogućnost da se automatizuje moj pregled instagram storyja sa konkretnog lokacijskog taga tako što će i da uđe u profil osobe pa ponovi pregledanje, odbio da odgovori zbog cenzure (kao i GPT 5, Sonnet 4.5 i Gemini 2.5 Pro).
Tu sam bliži tezi da namerno povlače ranije modele pa će morati da se koriste modifikovani stari ili OpenAI modeli koji bi dali malo više slobode, ali sve to u suštini iziskuje resurse. Druga opcija je da prilagodimo pristup pa gde upali. Nekad otvorim chatgpt.com bez logovanja, da mi ne navodi da sam u pravu ili da razume moje frustracije, pošto me već zna ko sam, nego lepo sve generalije upita ispočetka pa ako to vodi u dobrom smeru, save web page as i izvučem kasnije što mi je potrebno.To je bilo pre par meseci, od tada kao da se retardirao ChatGPT a i ostali 😅
i to ponajviše moraš da gledaš u pasulj kako si birao reči kada postavljaš ili ponavljaš prompt i koji model će ti se prvobitno pasti ako ne plaćaš pretplatu ili otvoriš web bez logovanja.Da AI ume da se "gube". I dalje nije savršeno ali ima slučajeva kada odgovaraju savršeno.
Po svemu sudeći da, jer faktički svaki sloj interneta ima svoje mane pa možda bi i bilo bolje da deo zajednice održava jedan vid mreže koji bi bio manje restriktivan.Medjutim generalno, sve je ovo vrlo zabrinjavajuce i spooky, u kojem se smeru krece svet. Ne gine nam bitka sa SkyNet na kraju...
Pa ništa od ovoga što ja koristim nije free.. ali nije uopšte stvar u tome, jednostavno trening i fine tuning ih vuku da optimizuju output, nekad i po cenu kvalieta.Ne zavaravajte se da će na besplatnim planovima LLM modeli da vam kodiraju, od toga nema ništa. Svi kompleksni zadaci moraju da se izbegavaju ili insistira na deskriptivnim opisima bez generisanja fajlova i fotografija, a i u tom slučaju su ponajviše moguće halucinacije. Možete da dobijete neki početni hello world temelj, ali na nešto opsežno bez pretplate ni ne računajte. Meni je Grok 3 pisao neku Python skriptu za koju sam odmah video da je potrebna intervencija. Za stariji model sam se odlučio pošto mi je 4 na upit da li postoji mogućnost da se automatizuje moj pregled instagram storyja sa konkretnog lokacijskog taga tako što će i da uđe u profil osobe pa ponovi pregledanje, odbio da odgovori zbog cenzure (kao i GPT 5, Sonnet 4.5 i Gemini 2.5 Pro).
Skynet i slično su usadjeni strahovi i plasirane realnosti. Ne poznajem dve osobe koje misle suprotno, svi kao po skripti istu priču, doći će nam AI glave i kako će lansirati nuklearke. Isprani su nam mozgovi od strane Hollywooda. Poslednja Nemoguća Misija klasičan primer toga.
[/spoiler]
Mene priča sa strahom od AI jako podseća na ovu priču poturenih mišljenja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari