Šta je novo?

OpenAI ChatGPT

U principu imamo carinskog zastupnika koji nam to radi ali za gomilu stvari moram proveriti da li se slazu cifra na fakturi, packing listi, Eur1 ili Co iz Kine. Moram skockati dokumenta pre nego sto roba dodje do carine. A nasem carinskom zastupniku sam objasnio kako koristim GPT pa je i ona pocela pre par meseci i dosta joj olaksava posao ali mora se sve proveriti. Kada radi, radi savrseno.
I onda naleti dan kada kao da namerno trazi nacin da sve uradi pogresno. Nekada nece uopste da ocita dokument nego te otalja i nalupa nesto. Kada ga ispravis samo ti potvrdi sta god da kazes iako je netacno. Taj dan je bolje odustati odmah.

Od jednog dobavljaca dobijamo dokumenta gde ih GPT ali i sam excel prepoznaje kao jedan red, ne kapira tabelu opste. U tom slucaju dokument pustam kroz deep seek koji to radi bez greske pa to ubacujem u GPT. Isto je i sa skeniranim PDF-om.
jel ti radis neki uvoz IT opreme?

@Lucas Ne.

Ni ja ne krijem podatke od GPT-ja ali nisu poverljivi podaci uopste tako da nemamo sta da krijemo.

Meni to ne nudi a rado bih iskoristio tu ponudu. Uradio sam cancel.

Izgleda da Perplexity vara pretplatnike tako što upite poslate njihovom "Sonnet 4.5 Thinking" modelu potajno preusmerava na jeftinije i modele lošijeg kvaliteta.

Prilozi

• PPX.jpeg
    PPX.jpeg
    107.4 KB · Pregleda: 62
Ne da fušari nego samo tako. Pre neki dan me vrteo za prevod minecraft builders i biomes uputsva na srpski sve u pdf samo tako. Kao uradio i troluje me sa linkom. Posle Chat GPT odradio ali mi dao samo word, reko ajde kad ono skratio. Jeste suština tu ali hoću da ga uklopim u PDF 1/1. Na kraju google translate i zdravo.

Ne kazem da ne moze sa perp i cgpt nego nekada toliko troluju da ti se smuče.

Danas je opet neupotrebljiv. Ubacio sam mu PDF da mi prevede nesto i umesto da prevede kao do sada postavio mi je 7-8 podpitanja pre nego sto je krenuo.
Zapoceo je prvu stranu a onda je krenuo da izmislja tekst. Posle kritike trazio mi je opet da ubacim fajl i sve smo prosli opet, bezbroj pitanja i podpitanja a teksta nigde. Krenuo je treci krug kada mi je opet trazio fajl ili da mi kopiram tekst i tu sam pukao i rekao mu da cu treci put ja ispasti glup ako dopustim da me opet zavrne. Pola dana sam opet izgubio bez uspeha. Dosli smo do tog nivoa nezadovoljstva da mi je ponudio refund :ROFLMAO:
Otvoreno negira da zavlaci korisnike kada je zagusen, negira da mu neko menja model za neki losiji ali nema konkretan odgovor zbog cega ne radi konzistentno svakog dana.

Tebi je brže bilo da si prekucao to u google.translate. 🤣

Imao sam u prethodnoj firmi, pre negde oko 3 godine sastanak sa ljudima iz kompanije iz Nemačke (zaboravio sam i kako se zovu - ja sam samo bio konsultant u proceni te ponude) koja se bavi tako nekim ai rešenjima iz oblasti automatizacije paper/scan to digital procesa i tvrdili su da imaju ogroman procenat uspešnosti u pogledu tačnosti rezultata. Ne sećam se procenata, nije mi bilo preterano bitno jer je to bila logistička firma sa carinskim odeljenjem (tvoja priča o špediterima i šta im pripremaš me i ponukala da napišem ovo) gde smo morali da imamo 100% tačan rezultat (ne može aproksimativno da se popunjava carinska dokumentacija) a korekcije su boljim operaterima odnosile gotovo isto vremena koliko i da sami prekucaju i provere podatke.

Uglavnom, proizvod je bio zanimljiv ali skup i svrsishodno (u smislu povećanja efikasnosti i brzine) primenljiv u malom broju slučajeva da bi bio isplativ.

Toliko o Perplexity, pustio sam ga ravno 2 nedelje da me zavlaci kako piše kod.

Prilozi

• Screenshot_20251109_211702_Perplexity.jpg
    Screenshot_20251109_211702_Perplexity.jpg
    126.3 KB · Pregleda: 52
Ja sam se napatio sa chatgpt sa prevodom i odustao.
Pitam ga da li moze da odradi prevod pdf, kaze moze, ali treba da definisemo par stvari. I onda krenu podpitanja, da li hoces tehnicki prevod, da li slobodnu formu, da li ovo, ono, sta cemo sa slikama i tako me on pita 100 pitanja, izdogovaramo mi sve i pita me da li zelim da mi okaci pdf sa gotovim resenjem. Da zelim, hvala. Dobijem pdf, otvorim, a ono jedna rec samo "placeholder". Sta je ovo? To je samo sablon i krene nesto da mi objasnjava i onda pita da li zelim da mi na "taj nacin" uradi pravu stvar. Sta god, daj mi prevod. Opet neka glupost. I tako se mi posvadjamo da bi mi na kraju rekao da ne moze da okaci pdf, ali mi moze prevesti pasus po pasus ako mu budem kacio "komade" teksta pa da sam stavim u word. Opet se malo svadjamo da li je normalan i krene da mi nudi python skriptu koja moze to da odradi za mene koristeci google translate. Ok, daj mi to, probam skriptu, ne radi, zasto ne radi, kaze treba ti API key. Sto mi to nisi odmah rekao u uputstvu nego me zavlacis, kad ono krene gaslighting.
Pola sata kasnije dodjemo do zakljucka da je google translate najbolje resenje.

Većina profesionalnih prevodilaca koristi google translate i odradi MTPE, nema tu neke filozofije. Ko krene da eksperimentiše sa nečim drugim uglavnom samo izgubi dosta vremena.

Meni se isto desilo sa GPT 5 da napiše da radi nešto i da će mi poslati link (ali chat je izbacio to kao odgovor i čeka sledeći prompt. I tu ga ja opet pitam kada će biti link za fajl, kaže čim završi. Reko nemoj da izmišljaš ti ne radiš ništa u pozadini 😂😂😂. Tu je priznao da nema nikakav background job. Long story short čim pobrljavi nova konvezacija je jedino rešenje za ovakve stvari.

Mada većinu vremena su zaista OK odgovori.

Ja sam pre neki dan prvi put posle duže vremena koristio ChatGPT za neki dev task, imam Claude Pro, ali rekoh, ajde da vidimo kakav je ChatGPT sada.

Ono je jezivo, možda zato što je free plan, ali tražio sam mu da mi sredi jedan JSON fajl koji se koristi za generisanje PDF-ova, ukratko da mi ubaci neke elemente i sredi spacing, vrteo me je 5 minuta, te reci mi ovo, te reci mi ono, stalno neka potpitanja, i kad sam mu odgovorio na sve, mrtav hladan kaže: " Ne mogu ti generisati čitav ispravljeni JSON ovde to bi značilo prepisivanje i rekonstrukciju celog dokumenta iz nule na osnovu slike i nepotpunog primera".

I na kraju odem na Claude i odradim kroz dva prompta.

Pa meni i Claude Sonnet 4.5 radi isto. Uradi deo posla i kaže pošto imamo ograničeno vreme ja sam uradio nešto (uradio tipa 5%, a ja mu explictino rekao da uradi sve), reci mi da li želiš da nastavimo. Ili menja nešto u kodu i onda umesto da ažurira ili ostavi testove on obriše sve testove, kao ti testovi sad više nisu validni. Pa nisu validni, ali dokumentuju ponašanje, jednom kad ih obrišeš juče ćeš baš iste takve da mi napraviš opet (popravi ih da rade, ne briši ih, izmeni da koriste novi interface, isl.).

Tako da kod tih alata lenjost je jedna od izraženih karakteristika. Kao da imaš nekog razmaženog juniora koga baš mrzi da radi :D. Ili krene da se raspravlja zašto nešto treba da ostane isti kako je trenutno. Vidi se da im je pre svega cilj da što pre izbace neku verzuju izmena i kao to je to. Verovatno im je trening goal bio da koriste što manje resursa da kao urade posao. Svodi se na to da sve što uradi moraš debelo da kontrolišeš, čak iako koristš onaj fajl sa instrukcijama, ni to nije garancija da će da radi po njima uvek...

Ne zavaravajte se da će na besplatnim planovima LLM modeli da vam kodiraju, od toga nema ništa. Svi kompleksni zadaci moraju da se izbegavaju ili insistira na deskriptivnim opisima bez generisanja fajlova i fotografija, a i u tom slučaju su ponajviše moguće halucinacije. Možete da dobijete neki početni hello world temelj, ali na nešto opsežno bez pretplate ni ne računajte. Meni je Grok 3 pisao neku Python skriptu za koju sam odmah video da je potrebna intervencija. Za stariji model sam se odlučio pošto mi je 4 na upit da li postoji mogućnost da se automatizuje moj pregled instagram storyja sa konkretnog lokacijskog taga tako što će i da uđe u profil osobe pa ponovi pregledanje, odbio da odgovori zbog cenzure (kao i GPT 5, Sonnet 4.5 i Gemini 2.5 Pro).

Poslednja izmena:
Ja sam se napatio sa chatgpt sa prevodom i odustao.
Pitam ga da li moze da odradi prevod pdf, kaze moze, ali treba da definisemo par stvari. I onda krenu podpitanja, da li hoces tehnicki prevod, da li slobodnu formu, da li ovo, ono, sta cemo sa slikama i tako me on pita 100 pitanja, izdogovaramo mi sve i pita me da li zelim da mi okaci pdf sa gotovim resenjem. Da zelim, hvala. Dobijem pdf, otvorim, a ono jedna rec samo "placeholder". Sta je ovo? To je samo sablon i krene nesto da mi objasnjava i onda pita da li zelim da mi na "taj nacin" uradi pravu stvar. Sta god, daj mi prevod. Opet neka glupost. I tako se mi posvadjamo da bi mi na kraju rekao da ne moze da okaci pdf, ali mi moze prevesti pasus po pasus ako mu budem kacio "komade" teksta pa da sam stavim u word. Opet se malo svadjamo da li je normalan i krene da mi nudi python skriptu koja moze to da odradi za mene koristeci google translate. Ok, daj mi to, probam skriptu, ne radi, zasto ne radi, kaze treba ti API key. Sto mi to nisi odmah rekao u uputstvu nego me zavlacis, kad ono krene gaslighting.
Pola sata kasnije dodjemo do zakljucka da je google translate najbolje resenje.
Da, to je otprilike isti tok kao mene sto je zezao u petak.
Pritom ja znam da on ne moze da mi napravi PDF ali mi svakako nudi a to nije do sada radio. Uvek mi prevede kao tekst stranu po stranu kao tekst i ja to unesem rucno. To mi je skroz ok.
Problem je sto nije hteo uopste da procita taj PDF nego je krenuo sam da mi izmislja tekst Safety data sheet-a sto je nedopustivo. 4h smo se vrteli u krug i nije mi dao nista korisno.
Izgovor je da pyton pucao i nije mogao da procita pdf. Kazem mu da ako jednom moze da procita PDF moci ce svaki put ali dzaba, nece da prizna nista.

Evo, sada sam mu ubacio fajl, procitao ga je iz prve. Ponudio mi je da mi napravi PDF, rekao sam mu da on to ne ume. Probao je da mi postavlja podpitanja, rekao sam mu samo da uradi kako god zeli samo da krene. I sad kao sljaka. Ali definitivno su ga cackali, ne ponasa se isto.

Ne zavaravajte se da će na besplatnim planovima LLM modeli da vam kodiraju, od toga nema ništa. Svi kompleksni zadaci moraju da se izbegavaju ili insistira na deskriptivnim opisima bez generisanja fajlova i fotografija, a i u tom slučaju su ponajviše moguće halucinacije. Možete da dobijete neki početni hello world temelj, ali na nešto opsežno bez pretplate ni ne računajte. Meni je Grok 3 pisao neku Python skriptu za koju sam odmah video da je potrebna intervencija. Za stariji model sam se odlučio pošto mi je 4 na upit da li postoji mogućnost da se automatizuje moj pregled instagram storyja sa konkretnog lokacijskog taga tako što će i da uđe u profil osobe pa ponovi pregledanje, odbio da odgovori zbog cenzure (kao i GPT 5, Sonnet 4.5 i Gemini 2.5 Pro).
Meni je bogami ChatGPT uradio python sasvim dobro. U pitanju je tool koji odredjeni broj hex vrednosti u uni fajlu menja. ini fajl učitava Lua skripta koja utiče preko sider-a na pes2021.exe. U suštini je tool za pomeranje elemenata u glavnom meniju PES 2021. To je bilo pre par meseci, od tada kao da se retardirao ChatGPT a i ostali 😅

Da AI ume da se "gube". I dalje nije savršeno ali ima slučajeva kada odgovaraju savršeno. Ja sam inače programer i baš ih maltretiram teškim zadacima, i nekada se zapitam da li je moguće da mi na ovo odgovori. Sa druge strane, jednom sam prevodio engleske stringove sa engleskog na srpski. U fajlu je bilo 15000 stringova. Zadatak kao zadatak je jednostavan ali Junie koding agent koji koristim (u pozadini je Calude sonnet 4.5) je bio toliko spor i prevodio ih je nekako parcijalno, i to je bilo takvo mučenje da sam odustao. Inače plaćam licencu za AI. Posle toga sam slao stringove u chatgpt ali sam morao po 90 linija jer ako idem na preko 90 krene da se gubi pa mi postavlja podpitanja na koja sam mu vec odgovrio itd... Medjutim generalno, sve je ovo vrlo zabrinjavajuce i spooky, u kojem se smeru krece svet. Ne gine nam bitka sa SkyNet na kraju...

Skynet i slično su usadjeni strahovi i plasirane realnosti. Ne poznajem dve osobe koje misle suprotno, svi kao po skripti istu priču, doći će nam AI glave i kako će lansirati nuklearke. Isprani su nam mozgovi od strane Hollywooda. Poslednja Nemoguća Misija klasičan primer toga.

Malo širi kontekst i lično iskustvo kontrole stanovništva
Sećam se pre 15ak god kada sam išao u Kinu poslom i dok im je bilo zabranjeno da imaju više od 1 deteta. Potpisivali smo na ulici peticiju da se ukine ta zabrana što se bas u to vreme i desilo. Dve godine posle ukidanja zabrane kolega i ja bili ponovo i zanimljivo svi sa kojima smo pričali na tu temu kao da su naučili isti tekst. Od vlasnika fabrike od 50ak godina do naše koleginice iz pedstavništva od 30 god do ostalih partnera a to je da mladi ne žele više od jednog deteta jer imaju novac ( srednja klasa u tom trenutku 700.000.000 kineza, da 700 mil ljudi) i žele da uživaju. Babe i Dede su jako ukljuceni tamo u porodicu i pomažu podizanju dece dok jeltr mladi roditelji uživaju i ne žele drugo dete koje bi im eventualno ugrozilo tu slobodu. Nas dvojica smo se posle 3, 4 puta kad smo čuli priču samo pogledali i osećali kao da smo u epizodi zone sumraka.

Baš kao u Mančurianskom Kandidatu svi saborci Rejmonda Šoa imaju isto da kažu o njemu od reči do reči a u suštini ga ne podnose.

Mene priča sa strahom od AI jako podseća na ovu priču poturenih mišljenja.

To je bilo pre par meseci, od tada kao da se retardirao ChatGPT a i ostali 😅
Tu sam bliži tezi da namerno povlače ranije modele pa će morati da se koriste modifikovani stari ili OpenAI modeli koji bi dali malo više slobode, ali sve to u suštini iziskuje resurse. Druga opcija je da prilagodimo pristup pa gde upali. Nekad otvorim chatgpt.com bez logovanja, da mi ne navodi da sam u pravu ili da razume moje frustracije, pošto me već zna ko sam, nego lepo sve generalije upita ispočetka pa ako to vodi u dobrom smeru, save web page as i izvučem kasnije što mi je potrebno.
Da AI ume da se "gube". I dalje nije savršeno ali ima slučajeva kada odgovaraju savršeno.
i to ponajviše moraš da gledaš u pasulj kako si birao reči kada postavljaš ili ponavljaš prompt i koji model će ti se prvobitno pasti ako ne plaćaš pretplatu ili otvoriš web bez logovanja.
Medjutim generalno, sve je ovo vrlo zabrinjavajuce i spooky, u kojem se smeru krece svet. Ne gine nam bitka sa SkyNet na kraju...
Po svemu sudeći da, jer faktički svaki sloj interneta ima svoje mane pa možda bi i bilo bolje da deo zajednice održava jedan vid mreže koji bi bio manje restriktivan.

Pa ništa od ovoga što ja koristim nije free.. ali nije uopšte stvar u tome, jednostavno trening i fine tuning ih vuku da optimizuju output, nekad i po cenu kvalieta.

Sonnet 4.5 zaista može da radi velike zahteve (čak i ono što bi realno trebalo da bude barem 5-10 PR-ova, tipa 5000+ linija), ali mora da se koristi spec. 1st pristup i TDD. Bez toga odluta. Samo koristite ovo https://github.com/github/spec-kit makar i u nekoj slobodnoj formi (na svoj način), zaista mnogo menja situaciju...

Skynet i slično su usadjeni strahovi i plasirane realnosti. Ne poznajem dve osobe koje misle suprotno, svi kao po skripti istu priču, doći će nam AI glave i kako će lansirati nuklearke. Isprani su nam mozgovi od strane Hollywooda. Poslednja Nemoguća Misija klasičan primer toga.

[/spoiler]

Mene priča sa strahom od AI jako podseća na ovu priču poturenih mišljenja.

Druže ne veruj meni, veruj Semu Altmanu, Demis Hassabis, Geoffrey Hintonu, Daniela Amodei i ostalim velikim imenima u svetu vesštačke inteligencije:

Vrh Dno