Šta je novo?

GREE klima uredjaji

Na 55m2 mislim da ti treba jaca klima, posebno sto je neizolovan stan. Ja bih se pre opredelio za fujitsu 18 klca, daje 4.8kw na -10, toliko airy ne daje ni kada je napolju +10, a cena je 110.000. Stavis istu takvu sprat nize i zavrsis posao.
Normalno ako uporedujes Airy 12 (78k) sa Fuji 18KLCA (110k)
Uporedi sa Airy 18 (106k)

Prilozi

• 123.jpg
    123.jpg
    210.8 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
Pozdrav svima.
Želeo bih da dobijem savet od vas u vezi odabira klime.

Naime, u pitanju je stan, odnosno deo stana ukupne površine oko 55 kvadrata, podeljen na 3 prostorije. Kako bih vam najbliže dočarao, skicirao sam taj prostor, te obeležio i ispisao sve neophodne mere u centimetrima i postavio u nastavku poruke. Zelenom bojom je kvadratura, žutom visina (u pitanju je nisko potkrovlje i strelice pokazuju da celom tom dužinom je ista visina), dok plavom dužina, odnosno širina prostorija. Crvenom bojom su obeležene strane spoljnih zidova, kao i strane gde su zidovi zaštićeni ostalim prostorijama. Takođe da napomenem da je u pitanju neizolovan stan, dok je krov ispunjen trskom. Crvenom bojom je takođe i označena pozicija klime.

Da napomenem da stan nema grejanje, te bi klima služila kako za hlađenje, tako i za grejanje. Pošto je u pitanju sprat, ispod njega se nalazi drugi deo stana, a gde bih ugradio još jednu klimu (18-icu), ali to nije sada tema. Ne tražim da mi u stanu zimi bude 25/26 stepeni, već bih bio zadovoljan i sa 22, dok leti isto ne bih previše spuštao. Sve u svemu, želim prijatnu temperaturu.

Pošto sam već ranije čitao ovu, kao i ostale prepiske, odlučio sam se za GREE, dok pikiram model Airy 12K Wifi (Premium koliko vidim), dok je njena cena 85k dinara. Pošto je u pitanju 12-ica, interesuje me da li bi mi "završavala posao" ili ipak da pređem na neki 18-icu, kao što je Comfort Clivia al ili neku drugu te jačine? Tražim kvalitetniju i jaču (izdržljiviju) klimu, te sam se zbog toga zainteresovao za spomenutu 12-icu, zbog više klase samog modela i manje potrošnje, jer se izdvaja od ostalih 12-ica (bar tako mislim), ali ako smatrate da bi se "mučila" , onda bih je izbegao.
Naravno, dolazi u obzir i neki drugi modeli 12-ice ili 18-ice od GREE, a može i drugi proizvođač, ako smatrate da je bolja opcija. Moj budžet je do 90-100k dinara.

Hvala svima unapred. Nadam se da sam lepo opisao situaciju i dao prave informacije.
18ka obavezno

Treći red na tabeli...
4450/4100/3200w na -10/-15/-20C
Imao sam gree violu i gree muse, spoljasnje jedinice kod obe bucne na minusu, postoje vibracije, muse pregrevala prostor, dakle los je komfor sa tim klimama. Zamenio sam muse za midea extreme i daleko je bolja midea sto se tice rada i komfora, ali se moze cuti zaletanje kompresora, jako, jako slabo, ali se cuje. Skoro sam zamenio gree violu sa fujitsu general 14kmcdn i to je tek prica za sebe, kompresor se bas nista ne cuje, nema nikakvih vibracija, odrzava zadatu temperaturu u pola stepena i modulacija ide do 190w sto je super. Cekam pravu zimu pa da vidim kako ce biti, ali od gree sto dalje.

Svaki ima svoja losa ili dobra iskustva i naravno misljenje :)
Kao sto ja ne bi uzeo Fujitsu gde se Fix-Fan ponasa kao na Auto-Fan! Ali ok, ima to logike ---> sta da greje sa 200w na Fix-Fan 3-4 kad bi vise hladila nego grejala :D
Ali da neki greje npr. kroz vrata to moze da zaboravi ili da kazem ---> sta uopste da greje kad krene da pirka sa 200w na Fan 1-2 :unsure:
Fujitsu je sigurno dobar ali ako svaka soba ima svoju klimu!
Sto se tice Gree klime:
Ja koristim Amber 9 Premium od 2017 ovo joj sada 9 zima
Vibracije nisam nikad primetio itd. Odrzava veoma precizno zadatu!
Ovde na grafik ja ne vidim neko veliko zaletanje kompresora posle Off
Screenshot_20251108-140228.png
Digitalni termometar na 7m
IMG_20251108_140522_HDR.jpg

Sto se tice druge klime Muse Comfort tu cujem zaletanje kompresora posle Off, sto mi je i prozor odmah blizu spoljasne, ali vibracije do druge sobe itd. to nema (makar kod mene)
Na kraju sam ipak odlucio da je zamenim posle dve i po godine i dugo sam gledao klime od kineza pa do japanca budzet otvoren!
Posle toliko godine sa Amber 9 Premium i njeni +500w nisam bio siguran da ce mi uopste odgovarati niska modulacija ;)
I na kraju sam ipak opet uzeo Gree (Amber Pro) preko veze za 55k (ugradnja bice utorkom)! Sto se tice Muse ona vec ima kupca :)
A da uzmem drugog kineza koji spuste nize ali zato radi na +10c kontrolni DF ili cim bude 0c da mi kove svaki 45min DF na suvu spoljasnu ---> Hvala, pa makar spustala do 100w

Poslednja izmena:
Pozdrav svima, kupio sam Gree Clivia 12 pre 2 meseca i prosto ne znam šta da kažem... Pucketanje me izluđuje, reklamirao sam i dobio napismeno da je to normalno i ne spada u tehničku neispravnost... Stvarno nisam očekivao od klime nikakav drugi zvuk osim izduvavanja, zadavanja komandi sa daljinca i koji klik pri početku ili kraju rada. Gađanje temperature mu izgleda isto nije jača strana, ili moji termometri na zidu nisu ispravni... Imam jedno pitanje, pošto imam instaliranu aplikaciju, ako neko zna, prilikom pritiskanja dugmića označenih strelicom izlazi mi obaveštenje sa druge slike. Ne znam kako to da sredom?
Mislim da pucketa opcija uvc( al)

Ma krcka plastika pre "poletanja" i to ako duže bude u off modu. Po tome znam i da će početi da greje.

Vrh Dno