Šta je novo?

Kućna multimedija Koji TV izabrati

Koji TV, projektor, zvučnike, soundbar i ostale multimedijalne komponente kupiti?

obren24

Poznat
Učlanjen(a)
07.09.2019
Poena
42
Pozdrav ljudi, gledam da zamenim svoj TCL C715 i nasao sam par modela koji mi se svidjaju, pa me zanima vase misljenje i sta bi vi uzeli

1. TCL 65C735 - 90.000
2. Hisense 55U8HQ - 90.000
3. Hisense 65U7HQ - 75.000

Ovo sam ja nasao da mi je privuklo paznju, uglavnom bih koristio za gaming, filmove itd. Gledam na neko daljini od 1.5m do 3.5m zavisno gde sednem.
Ako neko ima iskustva sa nekim od modela bio bih zahvalan. Naravno ako znate za neku bolju ponudu do 100k dobrodosla. Trenutni tv mi je 50 inca, nisam imao veci pa nzm sta bih pre jurio.
Bitno mi je da je 120hz.

A šta je Tesla nego običan OEM Kinez, kao što su VOX ili Vivax?

Hajde budemo realni — Tesla nije nikakav "poseban brend", već samo rebrandovani (OEM) kineski uređaj, isto kao i VOX ili Vivax i slični regionalni brendovi. Ti televizori se svi prave u istim ili sličnim fabrikama u Kini, gde se na isti panel i elektroniku samo zalepi drugačiji logo. Njihov trud i ulaganje se svodi na to ko će da potpiše za koju licencu i sl. i postaviti neke minimalne standarde.

Treba prestati sa pristrasnošću i mitovima o “našim” brendovima. Tesla jeste domaće ime, ali tehnologija, dizajn i proizvodnja su u suštini kineski OEM. Čak i većina komponenti, uključujući panele, dolazi iz istih izvora (BOE, CSOT, AUO, Innolux itd.).

Ko je pratio tržište zna da je era pravih televizora odavno prošla. Nekada su evropske i japanske firme imale sopstvene fabrike i razvojne centre, danas ih imaju samo retki — praktično Samsung i LG kao nezavisni proizvođači panela i televizora. Sve ostalo, uključujući Philips, Thomson, Grundig, Blaupunkt, pa i Teslu, samo su licencirani brendovi na OEM bazi.

Na sajmovima poput IFA u Berlinu ili Canton Fair-a u Kini vidi se prava slika: broj realnih proizvođača se prepolovio. Korejci prodaju pogone Kinezima, Japanci su se povukli, a Kinezi (TCL, Hisense, Skyworth, Changhong, Konka…) dominiraju OEM tržištem.

Suština je prosta: razliku danas prave samo novac i marketing. Paneli su slični, softver se razlikuje minimalno, a kvalitet zavisi od kontrole serije i investicije u brending, ne od "magije" logotipa. Tesla, VOX ili Vivax — sve je to ista filozofija proizvodnje pod različitim imenima.

Sve se svodi na onu staru - koliko para toliko muzike .. mada neke starije firme preteruju sa cenom muzike.
Uglavnom zato i postoji forum , dajemo makar dobre savete , trenutne cene - i najbolje za ulozene pare.

... a istrazivanje je sprovela renomirana kuca koja se zove ???
Moje mini istraživanje :)

Fox spada i socijalnu kategoriju.
Kako god sam kombinovao ko hoće pristojan tv tcl i hisense su srednja klasa i lg visoka klasa i to je to.
A ispod toga sve je otprilike socijala :)

Ko hoće dobro kupuje lg, a ko hoće jeftino taj ide na vox fox i to sto se samo lepe etikete

Ja sam trenutno u nedoumici izmedju Hisense U8q i Philips 55OLED769.
Svakako mi sistem nije bitan pošto imam Xiaomi TV BOX 2nd generacije. Takodje imam i JBL bar 500. TV će se koristiti za PS5, Stremio i Iris. Vuče me Ambilight ka Philipsu mada ako uzmem Hisense ubaciću Govee.

Ne znam, ja sam gledao cene i lg nudi najbolji odnos cene i kvaliteta u oled svetu. Mislim da imaš c4 oled 55 za oko 900 evra, što
je vrhunska kupovina. Ima na KP prodavaca sa po par hiljada pozitivnih ocena i sa garancijom pa ako se ne plasis izbor je lak.

A ambilight ima da se prikaci na tv preko hdmi, zalepis na tv i imas istu stvar. Ne znam kako se pokazalo u praksi al nema razloga da ne radi

HISENSE 55U7Q na akciji i moze se naci za 60k...mislim da je to bestbuy trenutno u tom cenovnom rangu.
I taj soni koji sam predlozila je 70k hiljada na akciji u gigatronu.... trenutno imam panasonik 11 god star 40", radi super, ali cemo ga prebaciti u deciju sobu, pa nam treba treba neki veci za dnevnu, ali da je korektan sa slikom i kvalitetom. Hvala na odgovoru

Koji 75" za povremeni gaming PS5 ( CoD warzone), budzet recimo do 2k eura, mada vidim U8Q ima i za 1450e da se uzme, ne znam da li traziti dalje od toga, slaba ponuda TCL-a kod nas, mozda bih uzeo neki QM7K ili kako se vec zovu...

Poslednja izmena:
Uzeo bih novi TV. DIjagonala 65", budzet nije nesto definisan striktno, dao bih oko 90 000, gledam miniled, voleo bih da uzmem C7K ali ga nema kod nas u ponudi sto mi je misterija, preferiram tcl zbog google-a, ali ako budem morao uzecu i heisense posto svakako uzimam i android box uz tv. Moje pitanje je kakav je ovaj heisense 65U7Q u odnosu na TCL 65C6K? Ako budem morao da pravim kompromis, jer U8Q je prekup trenutno, a C7K tesko nabavljiv jer ipak gledam da uzmem tv sa 5g garancije. Ima li jos neki model da je zanimljiv u cenopvnom rangu do 90000?

@Ultimo .. sa malo vise od 2k eura imas LG C5 77" OLED , ne bih razmislljao o ostalim varijantama, ako ne zelis OLED, TCL 75C6K je odlican za sobe sa normalnim osvetljenjem .
Hisense U7Q i U8Q izabrati jedino ukoliko su prostorije izrazito svetle.
@veljkoka ... za taj budzet isto TCL 65C6K, Hisense U7Q je svetliji ali ima izrazen blooming i dosta slabiju crnu + VIDAA os . O ostalima LG, Samsung, SONY .. nema smisla razgovarati
obzirom na cenu , sta dobijas- odnsno gubis itd

@ghost
Ma ja sam bio vec odlucio da uzmem C7K, ali iz nekih meni neobjasnjivih razloga kod nas ga nema a ima ga svugde u okruzenju. Koliko je c6k losiji u odnosu na c7k?
I sta mislis o heisense U8Q, da li on ima nekih izrazenih problema, trenutno mi je van budzeta, ali eto ako naleti neka akcija, da ga imam u vidu.

za taj budzet isto TCL 65C6K, Hisense U7Q je svetliji ali ima izrazen blooming i dosta slabiju crnu
65U7Q ima VA tip panela i kontrast 5000:1 pa mi nije jasno kako ima dosta slabiju crnu u odnosu na 65C6K koji takođe ima VA tip panela, u varijanti HVA, a kontrast 7000:1.

inače, 65C6K ima bolju pokrivenost boja i mat ekran. širi je, niži, plići i ~3 kg lakši od 65U7Q

I sta mislis o heisense U8Q, da li on ima nekih izrazenih problema,

Poslednja izmena:
@momasab ... Pa sam si napisao .. Hisens ima slabiji kontrast . Uostalom i fizicki je vidljiva veca dubina crne kod TCL-a. TCL i Hisense imaju VA-typ panele , ali je HVA kod TCL-a ocigledno veliki pomak vidljiv i na C6K i na C6KS . C7 i C8 nisam imao prilike da vidim uzivo.
@veljkoka .. C7 ima vise dimming zona , nesto je svetliji , ali nista spektakularno i pitanje je da li vredi razlike u ceni .. ako se pojavi kod nas
@Ultimo .. generalno OLED-i su prosli decije bolesti sa burn -inom, imaju svoje zastite i kontrole .. ali ukoliko bas nisi siguran mini-led ti je sledeci izbor

Vrh Dno