Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

ovo open box mi deluje sasvim ok. I drasticna razlika.

E sad jedno pitanje za ovaj miiCoffee. Vidim da im je postarina 8100 DHl-om, da li je u to ukljucen i pre-paid porezi ili na to ide i cascavanje od skoro 100eur za nasu carinu, porez i DHL? Posto kazes da si narucivao sa njih.
Ако нађем рачун шаљем на пм, ако се добро сећам на крају ме испало око 50 еврића мање него на КП. Притом, имаш пар сајта која продају исти млин, ја сам био глуп и купио са УСА, а ти буди паметнији па купи са ПРЦ. Царина је 12%, а пдв стандардних 20%. Основица се рачуна као основица млина + основица превоза, али мислим да је мени било нештко око 4к дин превоз. Нешто ми много ово што си ти навео. Пре неки дан сам поручио ножеве, превоз је био 0, али се чека мало дуже.

Drugari,molio bih ako neko meze da mi pomogne,uzeo sam Dedicu 685,e sad imaju ona podesavanja tvrdoce vode i temperature,sta bi tu trebalo da se podesi(imaju 3 polozaja),samo da napomenem da koristim vodu iz bokala i da se pije espreso sa mlekom ako to nesto znaci.

@dulebgbg
За тврдоћу воде се добија онај картончић са 5 квадратића, па у зависности шта ти покаже, тако и подесиш.
Температура је везана за печење кафе, углавном важи тамније пржене - нижа температура, за светло пржене кафе виша температура, и за средње пржена нека средња темп (углавном је то око 92). Е сад, шта је то нижа, виша, и шта теби одговара, то мораш да пробаш да би видео. Нека почетна температура за средње пржене кафе је 92, па мењај и експериментиши док не нађеш шта ти одговара. Слично је и са количином кафе, и екстракцијом, мораш да пробаш да би дошао до "савршеног" укуса.

Mislim da ja nisam dobio taj kartoncic za tvrdocu vode ili sam to negde preskocio.

Posle nepunih godinu dana je Dedica EC685 izbacio narandžaatu lampicu da se očisti aparat od kamenca. Kupio sam Delonghi EcoDecalk i odradio sam čišćenje.
Koristim samo Rosu vodu i uvek posle pravljenja poslednjeg espresa pustim još jednu šoljicu da progura ostatke (skinem ručku i posudu za mlevenu kafu).

Da li može samoatalno da se pokrene proces čišćenja ili aparat sam ima programirano kada treba da se radi dekalcifikacija?

Da li se treba preventivno zameniti zaptivna gumica/prsten ili se to ne treba dirati?

Ako koristiš samo Rosu, nema razloga da čistiš kamenac tako često. Aparat je verovatno podešen tako da nakon određenog broja šotova ili vremenskog perioda automatski prijavi da je potrebno očistiti kamenac. Aparat ne zna da li u njemu ima kamenca. Ja koristim isključivo Rosu u aparatu i za više od 10 godina koliko ga koristim nikada nisam čisto kamenac. Samo sam jednom tokom tog perioda oprao rezervoar za vodu. Aparat je takođe tokom tog perioda više puta bio na različitim rutinskim intervencijama kod izvanrednog majstora koji zna da koristim samo Rosu i nikada mi nije sugerisao da je potrebno očistiti kamenac.
Da li se treba preventivno zameniti zaptivna gumica/prsten ili se to ne treba dirati?
Zaptivnu gumicu zameni kada primetiš da se postojeća istrošila. Kod mene je originalna gumica bila gumena i nakon nekog vremena je portafilter počeo da ide previše desno da bih ga zaključao, pa čak i da malo curi, ali tada je već bilo davno prošlo vreme za zamenu, pošto se guma toliko stvrdnula da sam morao šrafcigerom polako da je razbijam i vadim. Od tada koristim silikonske gumice i one nemaju problem sa stvrdnjavanjem, ali se svakako nakon određenog vremena istroše, pa ih valja zameniti.

Drugari, hvala puno na savetima i predlozima. Gledajući i istražujući odlučio sam se na kraju za Eureka Mingnon Manuale.

Svidelo mi se sto ima ta granularna podesavanja i sto je jako kompaktan.

A i lak za modifikovanje kasnije a pritom cena nije stravičana.

Šta koristite za skidanje kamenca za te vaše aprate, ja nemam ništa fancy običan DG, obično se zapuši igla, što se lako rešava sa onom žicom, ali kapiram da bi temeljno čišćenje produžilo vek između 2 čišćenja, takođe da li je neko uzimao kod nas novu iglu za DG i gde (i pošto), ili da se zezam sa Ali Express?

PS. Znam da je tema za ove fancy mašine, no valjda neko koristi i Krups DG :D

Šta koristite za skidanje kamenca za te vaše aprate, ja nemam ništa fancy običan DG, obično se zapuši igla, što se lako rešava sa onom žicom, ali kapiram da bi temeljno čišćenje produžilo vek između 2 čišćenja, takođe da li je neko uzimao kod nas novu iglu za DG i gde (i pošto), ili da se zezam sa Ali Express?

Sipaš Rosu i ne moraš da čistiš.
Meni je DG iz tipa 2010, čišćen je jednom ili možda 2 puta, i to ne što je trebalo nego onako.
Kad kažem čišćen, mislim proteran onaj rastvor iz DMa kroz njega. Iglu nisam koristio nikad.

Ako koristiš samo Rosu, nema razloga da čistiš kamenac tako često. Aparat je verovatno podešen tako da nakon određenog broja šotova ili vremenskog perioda automatski prijavi da je potrebno očistiti kamenac. Aparat ne zna da li u njemu ima kamenca. Ja koristim isključivo Rosu u aparatu i za više od 10 godina koliko ga koristim nikada nisam čisto kamenac. Samo sam jednom tokom tog perioda oprao rezervoar za vodu. Aparat je takođe tokom tog perioda više puta bio na različitim rutinskim intervencijama kod izvanrednog majstora koji zna da koristim samo Rosu i nikada mi nije sugerisao da je potrebno očistiti kamenac.

Zaptivnu gumicu zameni kada primetiš da se postojeća istrošila. Kod mene je originalna gumica bila gumena i nakon nekog vremena je portafilter počeo da ide previše desno da bih ga zaključao, pa čak i da malo curi, ali tada je već bilo davno prošlo vreme za zamenu, pošto se guma toliko stvrdnula da sam morao šrafcigerom polako da je razbijam i vadim. Od tada koristim silikonske gumice i one nemaju problem sa stvrdnjavanjem, ali se svakako nakon određenog vremena istroše, pa ih valja zameniti.
gde si kupio te silikonske gume?

Ja sam menjao iglu. Naručio direktno od njih.

Ne sećam se ni cene ni kako sam naručivao, pošto tome ima 10g.

gde si kupio te silikonske gume?
Silikonske gume sam uzeo OVDE.

Istina ne baš iz te UK prodavnice pošto je bilo baš davno, tada su još iz Hongkonga slali, ali malo istražih, vidim da te stare prodavnice više nema i da sada sve ide preko ove. Uzeo sam tada pakovanje od 3, još uvek imam jednu neiskorišćenu :)

Moguće. Možda sam i otišao po to, ne sećam se. Cifra je bila neka tipa 2500din, na primer.

Kod mene se ona guma stvrdla i curila je voda okolo. Zamenska iglica je trajala dok se aparat nije raspao. Tad sam prešao na moka pot I više nisam mogao da pijem kapsule.

Kad bi se sipala voda iz Aparata za vodu,da li to ima pozitivan ili negativan uticaj na espreso aparat?

Stigla mi je DeLonghi DLSC063 vakumska posuda za očuvanje svežine kafe. Izgleda zanimljivo.

Do sada se u aparatu spremala Lavazza Qualita Oro mlevenu, a kupio sam iz pržionice “Malaja coffee roasters” dve vrste kafe.
Jedna je Do Brasil, a druga Malaja Espresso Blend

Kafa je pakovana u doypack kesu koja ima vazdušni pdušak za zadnje strane da se ispumpa vazduh.
Taman ću jedno pakovanje istresti u ovu vakumsku posudu.

Da li imate neki predlog nekog blenda kao što je Malaja Espresso blend?

Stigla mi je DeLonghi DLSC063 vakumska posuda za očuvanje svežine kafe. Izgleda zanimljivo.

Do sada se u aparatu spremala Lavazza Qualita Oro mlevenu, a kupio sam iz pržionice “Malaja coffee roasters” dve vrste kafe.
Jedna je Do Brasil, a druga Malaja Espresso Blend

Kafa je pakovana u doypack kesu koja ima vazdušni pdušak za zadnje strane da se ispumpa vazduh.
Taman ću jedno pakovanje istresti u ovu vakumsku posudu.

Da li imate neki predlog nekog blenda kao što je Malaja Espresso blend?
u tom nekom cenovnom rangu Di Grano Espresso kafa

Stigao je mlin. Jako lep vizuelno, zaprepascujuce tezak sa 5,6kg ali je lako uklopiv. Iskreno skroz crni izgleda odlicno. Probao sam da sameljem malo turske i malo filter kafe, radi odlicno. Zacudjujuce precizno podesen direkt iz fabrike.

Odlucio da ga unapredim sa ARO espresso skalom za Mignona cisto da mi bude lakse da se prebacujem izmedju jedne i druge kafe.

PXL_20251104_085720382.jpg

Ono sto me je iznenadilo koliko je tih i sam kvalitet uredjaja iako je Made in PRC. Na prazno je fakticki necujan, i nije nista agresivno kada melje. Mislim da ce to biti prihvatljivo dragoj :)

U svakom slucaju, hvala za preporuke i

Gorenje ESCM 12 MBK na ananasu 7777 dinara. Jel vredi tih para ili da se zaobiđe ?

Evo jednog edukativnog videa na temu čuvanja kafe u zrnu, kratkotrajno i dugotrajno.

Ja sam uzeo DeLonghi DLSC063 za 3.105,00 RSD.
Jedna napomena za ove posude iz kojih se izvlači vazduh. Imam više takvih (ne baš ovaj model) i odlične su za čuvanje kafe u zrnu, ali... postoji šansa da mlevena kafa zapuši mehanizam za izvlačenje vazduha.
Žena mi je je konfiskovala jednu da koristi za nešto praškasto i u ubrzo je ta postala obična posuda (više ne izvlači vazduh). Pretpostavljam su sitna zrnca dospela u tu vakum pumpu. Što se tiče kafe u zrnu, za to je odlična. Za ovaj DeLonghi DLSC063 piše da može i mlevena kafa, ali nisam baš siguran koliko sitno mlevena neće praviti problem sa vakum ventilom.
Pošto sveža kafa polako ispušta CO2, ako posuda stoji relativno dugo, da se ne upotrebljava, treba s vremena na vreme još par puta pritisnuti dugme za izvlačenje vazduha (ovog puta CO2).

Posudu nisam napunio do vrha.
Sipao sam 250g da vidim kako mehanizam funkcioniše i koliko tih 250g zauzima mesta.

Kako nisam poznavalac kafe (u smislu ukusa i promene istog usled stajanja), nadam se da će za naše porodične amaterske potrebe biti OK.

Gledao sam na netu da se neki žale na mehanizam u smislu da se raspadne pa ne izvlači vazduh ali videću kako ćemo mi proći.

Vrh Dno