Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Pitanje za clanove, koji su kupili onaj Xiaomi espresso aparat, da li znate kako da iskljucimo preinfuziju (ako je uopste i moguce)?

51mm je Dedica, poprilično verovatno da ono paše. Deluje mi kao običan presurizovani single basket?

Jel' je taj H13 "dual boiler" ili "dual heating element"?
Po nekim komentarima, rekao bih da ipak nema bojlere, već neke grejne elemente tipa termoblok ili tako nešto.
Pozdrav

@rafiki na linku piše i jedno i drugo. 2 prava bojlera sigurno nema. Pišu da je temp. stabilna jer posebno greje vodu a posebno paru. Istovremeno može dve radnje...
Ja se dvoumim jer je ovaj H13 napredniji... ali mi pijemo samo espresso. Ostalo mi je nebitno pa i to, drugo, grejno telo.
Oba imaju fabriški definisan 9 bara OPV. Ovaj Plus ima podešen i 11+ bara. Ne verujem da će mi trebati veći pritisak. Nemaju podešavanje OPVa.
HPlus ima 3-Way Solenoid ventil...

Uporedna tabela: H10 plus vs H13 - Gemini​

FunkcijaHiBREW H10 plusHiBREW H13
Sistem grejanja1 Termoblok2 Termobloka (Dual)
Istovremena kafa i paraNe (Potrebno čekanje)Da (Nema čekanja)
KontroleDugmići i digitalni displejVeliki ekran na dodir (Touchscreen)
One-Touch napiciNe (Samo espreso)Da (Espreso, Americano, Vruća voda...)
Podešavanje pritiskaDa (3 nivoa: 9, 11, 13-14 bara)Ne (Ima OPV, ali ne i profilisanje)
Podešavanje pareNeDa (3 nivoa jačine)
Rezervoar za vodu1.8 L1.3 L
Portafilter58 mm58 mm
PID Kontrola Temp.Da (Podesiva)Da (Podesiva)
Pre-infuzijaDa (Podesiva)Da (Podesiva)
3-Way Solenoid ventilDa (Sprečava kapanje, suva kafa)Da (Sprečava kapanje, suva kafa)
Funkcija Cold BrewDa (25°C)Da (25°C)

Poslednja izmena:

. Glavna prednost H13: Brzina i radni proces​

Ako često pravite kapućino, late ili bilo koji napitak sa mlekom, H13 je daleko bolji izbor. Mogućnost da odmah nakon kuvanja espresa pređete na paru (ili obrnuto) čini ceo proces mnogo bržim i prijatnijim. Kod modela H10 plus, moraćete da sačekate i po nekoliko minuta da se aparat ohladi sa temperature pare na temperaturu za kafu.

2. Glavna prednost H10 plus: Kontrola pritiska
H10 plus nudi jedinstvenu funkciju podešavanja pritiska ekstrakcije u 3 nivoa (L1 ~9 bara, L2 ~11 bara, H ~13-14 bara). Ovo je napredna funkcija koja omogućava eksperimentisanje sa ukusom kafe. Ako ste entuzijasta koji želi da se "igra" sa ekstrakcijom i pijete uglavnom čist espreso, ovo bi vam moglo biti zanimljivo.

3. Korisničko iskustvo​

H13 je moderniji sa svojim velikim ekranom na dodir i unapred programiranim napicima (poput Americana, gde aparat sam pusti espreso pa vodu). H10 plus se oslanja na klasične dugmiće i manji displej koji služi kao tajmer i za podešavanja.

Iako piše H13 nema 3-Way Solenoid ventil

. Glavna prednost H13: Brzina i radni proces​

Ako često pravite kapućino, late ili bilo koji napitak sa mlekom, H13 je daleko bolji izbor. Mogućnost da odmah nakon kuvanja espresa pređete na paru (ili obrnuto) čini ceo proces mnogo bržim i prijatnijim. Kod modela H10 plus, moraćete da sačekate i po nekoliko minuta da se aparat ohladi sa temperature pare na temperaturu za kafu.

2. Glavna prednost H10 plus: Kontrola pritiska
H10 plus nudi jedinstvenu funkciju podešavanja pritiska ekstrakcije u 3 nivoa (L1 ~9 bara, L2 ~11 bara, H ~13-14 bara). Ovo je napredna funkcija koja omogućava eksperimentisanje sa ukusom kafe. Ako ste entuzijasta koji želi da se "igra" sa ekstrakcijom i pijete uglavnom čist espreso, ovo bi vam moglo biti zanimljivo.

3. Korisničko iskustvo​

H13 je moderniji sa svojim velikim ekranom na dodir i unapred programiranim napicima (poput Americana, gde aparat sam pusti espreso pa vodu). H10 plus se oslanja na klasične dugmiće i manji displej koji služi kao tajmer i za podešavanja.

Iako piše H13 nema 3-Way Solenoid ventil
Iskreno, ja bih pre uzeo h13, manji format mi uvek vise odgovara i 2 termobloka (bojleri nisu sigurno za ovu kintu). Ne vidim, iz ovih specifikacija sto si naveo, niti jednu prednost na strani h10 plus (ako su oba opv-a podesena fabricki na 9bara, miran si i nista ti ne znaci opcija dizanja na 11 ili 13 bara). Deluje mi da su oba inox, tako da se sve svodi na izgled onda i vec navedenu prednost 2 termobloka.
Edit: Pogledao sam na sajtu sada, taj h10 plus bi trebalo da ima trosmerni ventil (solenoid), e sad ako ti je bitno da pf bude suv, narocito ako cesto pravis uzastopno kafe, onda je h10 plus bolja varijanta (mada su to sve jako male razlike, oba ces morati da sacekas makar 30ak sekundi izmedju kafa, da bi postigli opet ok temperaturu). Sa druge strane, nedostatak 3way solenoida nije strasna, jer (i pored preinfuzije, koju mozes podesavati pa i iskljuciti), mozes takodje praviti i varijantu "blooming"-a, sto je jako zgodno, za poneka skuplja zrnca kafe.

Poslednja izmena:
51mm je Dedica, poprilično verovatno da ono paše. Deluje mi kao običan presurizovani single basket?
Pa sve može da se nabudži, ali nije isto (1 cup i ESE filter). Možda i nema primetne razlike u ukusu i sl. ali korpa nije ista definitivno.

Inače, uzet ponovo Nespresso aparat, Dedica će možda da se iseli (ili ja pre njega).

@skijeti isto razmišljam. Ali drugi bojler mi ne treba jer pijemo samo espresso.
Ventil je taj koji me tera ka Plus aparatu. Ne mogu da pržim prste sa puk skrinom. Noviji ne mogu magnetom da se vade. Nisu čelik...

Pa sve može da se nabudži, ali nije isto (1 cup i ESE filter). Možda i nema primetne razlike u ukusu i sl. ali korpa nije ista definitivno.

Inače, uzet ponovo Nespresso aparat, Dedica će možda da se iseli (ili ja pre njega).
pisao sam ti gore, razlika u ukusu kada calde spremas na 1cup pressurized i na ese filteru, je minimalna, gotovo i da je nema...

@skijeti isto razmišljam. Ali drugi bojler mi ne treba jer pijemo samo espresso.
Ventil je taj koji me tera ka Plus aparatu. Ne mogu da pržim prste sa puk skrinom. Noviji ne mogu magnetom da se vade. Nisu čelik...

Ovako ja sklanjam vreli puck sreen:

Izvinjavam se na lošem snimanju. Mrzelo me da tražim stalak pa sam držao telefon u ustima 😁

Ovako ja sklanjam vreli puck sreen:

Izvinjavam se na lošem snimanju. Mrzelo me da tražim stalak pa sam držao telefon u ustima 😁
Isto tako i ja, oduvek. Nisam, do skoro, ni znao da ljudi koriste magnetice da bi to odradili malo kulturnije. :D
Mislim da neces pogresiti, koji god da odaberes. Narocito, ako bude na popustu jos. Odgledao sam par review-ova na youtube, stvarno pristojno deluju.

Poslednja izmena:
@component odlična fora ali kod mene tako ne može. Upadne dublje u basket... ali super fora. Mora magnetom a od skora ne može ni tako...
@skijeti da kafa izlazo na lulice baš kako treba. Pre godinu dana sam kupio GC, najnoviju. Napravio 4-5 espressa i dao je na KP sa 5000 manjom cenom. Užas. Gaggia i Peugeot mi u kuću neće ulaziti.
Malo me strah od portafiltera 58mm. Iako je PRO standard, moje nebitno mišljenje, da je najbolji portafilter od 54mm.
Hvala na pomoći, puno.

Pozdrav kafepijama.
Nameracio sam se da uzmem novi mlin za kafu i ujedno svoj prvi elektricni mlin. Do sad sam koristio Hario skerton rucni mlin, jer obicno kafu pijem u vidu V60, Moka pot, Phin filtera i turske. S tim da tursku sam uvek kupovao samlevenu.
Pa mi je potrebna preporuka za kucni mlin koji bi mi pokrio dijapazon od french prese/V60 do turske. Espreso ne pijem, niti nameravam da pocnem u skorije vreme, prosto nisam fan neki preveliki.

Znam da je ovaj raspon mlevenja malo previse za vecinu kucnih mlinova, ali mozda ima nesto sto propustam.

Razmatrao sam Caso Baristachef Inox ili AVX C401. Oba su u nekom cenovnom rangu oko 100/120eur. Pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim mlinovima. I ako je imao koji je bolji od ova dva.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Pozdrav kafepijama.
Nameracio sam se da uzmem novi mlin za kafu i ujedno svoj prvi elektricni mlin. Do sad sam koristio Hario skerton rucni mlin, jer obicno kafu pijem u vidu V60, Moka pot, Phin filtera i turske. S tim da tursku sam uvek kupovao samlevenu.
Pa mi je potrebna preporuka za kucni mlin koji bi mi pokrio dijapazon od french prese/V60 do turske. Espreso ne pijem, niti nameravam da pocnem u skorije vreme, prosto nisam fan neki preveliki.

Znam da je ovaj raspon mlevenja malo previse za vecinu kucnih mlinova, ali mozda ima nesto sto propustam.

Razmatrao sam Caso Baristachef Inox ili AVX C401. Oba su u nekom cenovnom rangu oko 100/120eur. Pa me zanima da li neko ima iskustva sa ovim mlinovima. I ako je imao koji je bolji od ova dva.

Pozdrav.
Plasim se da ces tesko uspeti da pronadjes elektricni mlin, koji moze dovoljno fino da samelje za espresso, a kamoli za tursku kafu (u navedenom rangu). Mozda da bacis pogled na neki od boljih rucnih mlinova, na AlliExpress-u, ima nekoliko opcija za 100ak eura, koji bi odradili posao. Jedino sto je malo cimanje, ako pijes vise kafa dnevno ili pravis i za druge.

Plasim se da ces tesko uspeti da pronadjes elektricni mlin, koji moze dovoljno fino da samelje za espresso, a kamoli za tursku kafu (u navedenom rangu). Mozda da bacis pogled na neki od boljih rucnih mlinova, na AlliExpress-u, ima nekoliko opcija za 100ak eura, koji bi odradili posao. Jedino sto je malo cimanje, ako pijes vise kafa dnevno ili pravis i za druge.
Pa koliko sam video da AVX C301 moze, ali je 190e, a i iskreno mi je malo vizuelno ruzan, a ako je problem sa turskom takav, onda mi je bolje da ne trazim u opste nesto tako, pošto uglavnom pijem filter/moku. A kada dodju gosti, oni mogu i Grand da piju ako im je do tuske. :D Za rucni, sasvim sam zadovoljan Skertonom za filter, samo sam provalio da nekada mi je samo lakse da sameljem vecu kolicinu umesto da ujutru uvek meljem svezu i onda vremenom sve vise izbegavam da meljem ili samo kupim samlevenu, pa je jedan od razloga i taj sto zelim da kupim elektricni.

Ispod df54 ne znam koliko je realno da gledaš.
On im izlgeda odlicno, ali nazalos izlazi mi poprilicno iz budzeta koji sam si nadenuo.

Znam, znam, samo je baaaaaš teško naći nešto dobro, pogotovo u tom rasponu koji ti treba, za budžet koji imaš.
Kvalitetniji ručni mlinovi su od 100+, čisto radi poređenja.

To znam, Pa samo ovaj skerton, koji je "budzet" mlin za filter je tipa 60eur.

Jako me intrigira ovaj DF54, i mislim da bi mogao dragoj da profuram momenat da je estetika u pitanju.
Ako je stvarno skok toliko drastican izmedju recimo AVX 401 i DF54 tako veliki da je razilka izmedju dobre kafe i onako osrednje.

Zvucalo mi je privlacno sveze samlevena turska kafa, pored jelte standardnih za v60 i moke, pa rekoh ako vec objnavljam Coffee corner u kuhinji, daj da se podnovim.

Ако планираш да се испужиш за тај "AVX CG301", вреди погледати и "Baratza Encore ESP".
Нисам 100% сигуран, али мислим да их продаје иста фирма на КП, па гаранција није проблем.
DF54 је стварно добар, (ја сам га сам купио директно са "MiiCoffee"), имаш и фору "open box" па изађе мало повољније (и смем да гарантујем да може да самеље за све што теби треба).

ovo open box mi deluje sasvim ok. I drasticna razlika.

E sad jedno pitanje za ovaj miiCoffee. Vidim da im je postarina 8100 DHl-om, da li je u to ukljucen i pre-paid porezi ili na to ide i cascavanje od skoro 100eur za nasu carinu, porez i DHL? Posto kazes da si narucivao sa njih.

Postoji jedna jako lepa i dobra šema koju koriste kolege sa foruma (i ja prilično redovno), ali o tome malo detaljnije na PM, pa pusti kada te ne bude mrzelo :)

A izmedju AVX CG301 (Shardor 64) i DF54 da li ima neke konkurencije ili je tu DG drasticno bolji?
Shardor 64 je pristojan mlin, ali njegovi nozevi su namenjeni za espresso prvenstveno. Odlicna polazna osnova, za ulazak u svet 64mm, ogroman izbor nozeva ima da se kupi, lako se menjaju. Bolji je od df54, za espresso, definitivno (ako je verovati nekim recenzijama po yt, jer je prakticno isti kao df64, samo mu kuciste nije od metala nego plastike, dok su svi ostali vitalni delovi metalni). Ima Shardor 64mm full metalna varijanta, ali je oko 230$ na Amazonu.
Nemoj se zaletati, trazi recenzije, gledaj, ima i raznih discord grupa gde se mozes informisati. Ne kupuje se mlin tako cesto, a jako je bitna stavka za sve nas kafopije. :)

Shardor 64 je pristojan mlin, ali njegovi nozevi su namenjeni za espresso prvenstveno. Odlicna polazna osnova, za ulazak u svet 64mm, ogroman izbor nozeva ima da se kupi, lako se menjaju. Bolji je od df54, za espresso, definitivno (ako je verovati nekim recenzijama po yt, jer je prakticno isti kao df64, samo mu kuciste nije od metala nego plastike, dok su svi ostali vitalni delovi metalni). Ima Shardor 64mm full metalna varijanta, ali je oko 230$ na Amazonu.
Nemoj se zaletati, trazi recenzije, gledaj, ima i raznih discord grupa gde se mozes informisati. Ne kupuje se mlin tako cesto, a jako je bitna stavka za sve nas kafopije. :)
Hvala na preporuci . Definitivno ću uzeti u obzir i ovo.

Video sam da 54 je jako limitirano po pitanju nozeva, dok je 64 neki standard. Doduše cena mu je poprilično prihvatljivija. Generalno, ako je solidno napravljen nije mi problem to što je plastičan. A kol'ko vidim moze lako da se servisira.

U svakom slučaju, pogledaću jos malo, za sada mislim da ću probati da saznam nesto vise o AVX 401, jer mi je on u nekom istom maniru kao Baratza Encore ESP. Sem sto je kolko vidim 48mm za Avx nasprem 40mm za barazu konusni nož.

Ali ako je AVX301 sličan ili bolji nego DF54 onda je tu isto solidna razlika.

U svakom slucaju vidim da nije bas tako prosto kao sto sam mislio.

Nazad
Vrh Dno