Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Ja godinama koristim kombinaciju ova 2 uredjaja, mogu da se kombinuju i u samoj apk ewelink, ili u HA:

Ja godinama koristim kombinaciju ova 2 uredjaja, mogu da se kombinuju i u samoj apk ewelink, ili u HA:
Da li ovih termometara sa displejem ima na temu? Ne pronalazim ih.
Zamenio bih one BT xiaomi termometre za ove zigbee 👌

Mislim da nema ni termometara, niti termoglava. Tim termoglavama sa makedonskim nalogom u sekciji coins, zna cena da bude i 17-18 evra. Samo za koriscenje preko ewelink apk trebace ti i hub.

Odavno imam Xiaomi gateway DGNWG02LM i na njega zakacene razne senzore(Xiaomi i Aqara). Ovaj gateway je kupljen na Aliexpresu i koristi kineske servere.
Zna li neko, da li ako kupim sada Xiaomi smart home hub 2 ZNDMWG04LM, EU verziju, mogu te iste senzore da zakacim i na njega i da rade sa oba huba/gateway-a u isto vreme, obzirom da se povezuju putem Zigbee protokola?

Da li postoji neki integrisani smart kupatilski indikator na kome bi bio moguće povezati 2 veća potrošača do 2kW svaki (bojler i mašina za veš) i 1 sijalicu?

Ne mislim na OBLO Living koji je preskup.

Da li je neko konverotvao xiaomi BT termometre (sa displejem) u zigbee, bez usb to uart adaptera (bezicno)?

Kako se ovi uredjaji ponasaju sa zigbee protokolom?

Ja jesam pre godinu dve, i bateriju mi je pojeo u roku od nedelju dana, pa sam ga nakon toga sa serial adapterom re-flesovao na ATC Bluetooth

• Like
Reagovanja: s5p
Ja jesam pre godinu dve, i bateriju mi je pojeo u roku od nedelju dana, pa sam ga nakon toga sa serial adapterom re-flesovao na ATC Bluetooth
Ne bi trebao zigbee da trosi vise od BT.

Znaci nista da ne diram, da ostavim na fabricki BT?
Koliko ti sada traju baterije , otprilike?

Sada traju godinu dana, klasika.

Mislim da je do Firmware-a i samog uredjaja, ali mi je bilo neupotrebljivo.

• Like
Da li je neko koristi ovaj zigbee prekidac? Kupljen je sa temu
Oznaka je ZG 005 RF

Kada je stigao, povezao sam ga preko usb porta cisto da probam, uspeno ga dodao i nakon toga
Obrisao sam uredjaj sa mreze

Juce sam instalirao ovaj prekidac u tabli sa osiguracima i povezao 2 linije za svetla
ali ne mogu da ga dodam na zigbee mrezu... koristim zigbee2mqtt
Znaci nekada je bio uspesno dodat, sada vise nece
Ni tada nisam siguran koja kombinacija je bila za pairing mode, ali sam probao svastaaa
Nisam uspeo da pronadjem nacin za factory reset

Jedino o cemu razmisljam, ali mi nema smisla, jeste to da je na neki nacin napajanje releja i cele ploce ukljucujuci zigbee modul samo preko usb ili je potrebno vracanje na fabricka podesavanja, ali ne znam kakkoo...

Prilozi

• 1761999730867.png
    1761999730867.png
    154.5 KB · Pregleda: 13

Da li je neko konverotvao xiaomi BT termometre (sa displejem) u zigbee, bez usb to uart adaptera (bezicno)?

Kako se ovi uredjaji ponasaju sa zigbee protokolom?
Ja sam 3 komada prebacio na zigbee rade ok, mislim da izguraju sa baterijom oko 4-6 meseci ali sa onim krs baterijama iz lidla tipa 3 kom za 150 dinara ili tako nesto, sa nekom krstenom bi sigirno bilo duze.

• Like
Pa npr tuya uredjaj preko koga kontrolisem roletne izgubi konekciju. Onda ja rucno ugasim pa upalim ruter i proradi. Neki put to nece pa moram taj tuyin uredjaj izvaditi iz struje i ponovo upaliti..Sad sta je problem ne znam. Modem je A1 huawei, a ruter tp link
Konkretno problem ruter uredjaj koji drzi smart uredjaje na konekciji. Mora kvalitetan ruter da se kupi. Obavezno da ima 2 standarda i 2.4 i 5ghz. Njih kopcas na 2.4 i tu da se ne spajaju telefoni laptopi i slicno. Pokusaj da uzmes Asus uredjaj. Moze dobar da se uzme za nekih 70e.
On moze da podrzi dosta uredjaja odjednom na konekciji. Tp link archer neki jaci mozda c80 ali asus je za njega izmislio svet. I po pitanju opcija i po pitanju rada. Ima solidno radne memorije.

Juce sebi postavio garage door opener i uvezao ga na Apple Home i Alexu. Odlicna stvar. Sve preporuke za brand Meross

Da li neko zna vise detalja oko povezivanje roletne na wifi? Konkretno, bice ugradjen motor i daljinski koji ce ako sam razumeo moci preko rf da se poveze na wifi ali ne znam koja aplikacija i kako to ide? Zanima me jer vec imam Shelly za merenje struje, da li moze Shelly shutter da se iskoristi za ovu pricu?
Taj motor sa daljinskim koji ti nude može da se automatizuje ali nije idelano rešenje za integraciju u pametnu kuću. Najbolje rešenje je da ti ugrade običan bidirekcioni motor koji je predviđen za rad sa zidnim prekidačem, a da onda u doznu tog prekidača ugradiš šta ti najviše odgovara, (recimo Shelly Shutter). Spomeni majstorima šta hoćeš, pokaži im shemu sa Shelly sajta, valjda će skontati.

Taj motor sa daljinskim koji ti nude može da se automatizuje ali nije idelano rešenje za integraciju u pametnu kuću. Najbolje rešenje je da ti ugrade običan bidirekcioni motor koji je predviđen za rad sa zidnim prekidačem, a da onda u doznu tog prekidača ugradiš šta ti najviše odgovara, (recimo Shelly Shutter). Spomeni majstorima šta hoćeš, pokaži im shemu sa Shelly sajta, valjda će skontati.
Da jasno, to bi mi bila super opcija jer mi daljinski ni ne treba. Da li znas da li moze da se iskoristi prekidac od svetla jer taj necu koristiti ili moraju kablovi posebno da se vuku da se ugradi prekidac?
Imam i doznu blizu

Koji je to model i marka motora za roletne? Možda njegov kontroler ima i opciju za žicu?
Ne koristim integrisan kontroler, već je kod mene motor "glup", a kontroler mi je zaseban. Imam i Zigbee i WiFi varijante i obe verzije imaju i terminal za žice za običan prekidač. Možda je i tu takav slučaj?

Nisam siguran jer tek treba da mi se ugradi.
Ako sam dobro razumeo @vudu_dva, moze ili prekidac na zidu ili daljinski.
Bicu detaljniji, roletna ide na terasu, moze se iskoristiti svetlo kao izvor struje ili da se busi zid i onda struja iz dozne. U svakom slucaju bi mi vise odgovaralo prekidac na zidu plus wifi preko Shelly app.
Ne znam u tom slucaju da li moze da se iskoristi i prekidac za svetlo ako se iskoristi i struja sa svetla ili moraju da se vuku zice.

Jasno mi je da je druga opcija daljinski pa da se mapira posle na Tuya app ili sta vec.

Da jasno, to bi mi bila super opcija jer mi daljinski ni ne treba. Da li znas da li moze da se iskoristi prekidac od svetla jer taj necu koristiti ili moraju kablovi posebno da se vuku da se ugradi prekidac?
Imam i doznu blizu
U dozni u koju bi ugradio Shelly Shutter moraš imati nulu i fazu iz razvodnog ormara (mreže), i dva provodnika koji odatle idu ka motoru (jedan za podizanje a drugi za spuštanje). Ne verujem da to imaš "slučajno", moralo bi namenski da se tako radi za motor za roletne. Motoru pored pomenuta dva provodnika trebaju i nula i uzemljenje koji ne moraju da prolaze kroz doznu.

Shelly Shutter verovatno možeš da ugradiš i u razvodnu kutiju odakle vučeš napajanje za motor, ali u tom slučaju nećeš imati fizičku komandu, što nije optimalno rešenje.

U dozni u koju bi ugradio Shelly Shutter moraš imati nulu i fazu iz razvodnog ormara (mreže), i dva provodnika koji odatle idu ka motoru (jedan za podizanje a drugi za spuštanje). Ne verujem da to imaš "slučajno", moralo bi namenski da se tako radi za motor za roletne. Motoru pored pomenuta dva provodnika trebaju i nula i uzemljenje koji ne moraju da prolaze kroz doznu.

Shelly Shutter verovatno možeš da ugradiš i u razvodnu kutiju odakle vučeš napajanje za motor, ali u tom slučaju nećeš imati fizičku komandu, što nije optimalno rešenje.
U sustini ako se provuku zice iz dozne onda moze da se namesti?

Nazad
Vrh Dno