Šta je novo?

DDR5 RAM KINGSTON FURY KF560C30BBEK2-32 da li je kompatibilan sa matičnom pločom Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E?

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
475
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & DeepCool AK620 ZERO DARK ZORIA
Matična ploča
Gigabyte X870E AORUS PRO
RAM
Kingston FURY KF568C34BBEK2-32GB DDR5-6800 CL34
GPU
Gigabyte RTX 4060 Ti WINDFORCE OC 16G
Storage
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB i WDC WD4005FZBX 4TB
Zvuk
On board Realtek ALC1220 HD Audio, Altec Lansing 5100, Denon AVC-X6700H
PSU
CORSAIR RMx Series RM850x Fully Modular Power Supply ATX 3.1 & PCIe 5.1 (CP-9020270-EU)
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
Dell UltraSharp U2724D
Miš & tastatura
Logitech G502 SE Hero, Gigabyte FORCE K83
Ostale periferije
EPSON EcoTank L6290
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A54 5G 8 GB/256 GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima.

Ukratko sin hoće novu konfiguraciju pa me zanima da li je DDR5 KINGSTON FURY KF560C30BBEK2-32 kompatibilan i može da ide bez problema na matičnu ploču Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E?

Vidim da je isti takav RAM samo 64GB (KF560C36BBEAK2-64) na spisku podržanih memorija, ali ove od 32GB (KF560C30BBEK2-32) nema na spisku... pa da ne omanemo?

Kingston je jedna od firmi "it just works" tako da konkretan RAM ne mora da bude prisutan na tim nepotpunim spiskovima, radice najverovatnije ako postoji to isto od 64GB.

Kingston je jedna od firmi "it just works" tako da konkretan RAM ne mora da bude prisutan na tim nepotpunim spiskovima, radice najverovatnije ako postoji to isto od 64GB.
Hvala, uopšte taj spisak im je malo konfuzan...

Na spisku inače stoji tačna oznaka te memorije ali za kapacitet kaže da je 16GB, ako dobro tumačim ??? :rolleyes:

KF560C30BBEK2-32.jpg

Pozdrav svima.

Ukratko sin hoće novu konfiguraciju pa me zanima da li je DDR5 KINGSTON FURY KF560C30BBEK2-32 kompatibilan i može da ide bez problema na matičnu ploču Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E?

Vidim da je isti takav RAM samo 64GB (KF560C36BBEAK2-64) na spisku podržanih memorija, ali ove od 32GB (KF560C30BBEK2-32) nema na spisku... pa da ne omanemo?
To su totalno različiti moduli, jedan je dual rank, drugi je singl rank. Kod Kingstona je dobro što za svaki njihov model memorije možeš da nađeš tačnu specifikaciju na sajtu, što kod drugih proizvođača nije slučaj.

Što se tiče kompatibilnosti, nemam pojma. U principu bi trebalo da radi, iako nije na tom spisku.

To su totalno različiti moduli, jedan je dual rank, drugi je singl rank. Kod Kingstona je dobro što za svaki njihov model memorije možeš da nađeš tačnu specifikaciju na sajtu, što kod drugih proizvođača nije slučaj.

Što se tiče kompatibilnosti, nemam pojma. U principu bi trebalo da radi, iako nije na tom spisku.
Hmmm, ja vidim samo module koje sam ubacio u pretragu i to su KF560C30BBEK2 bez A, a ove druge koje si rekao KF560C30BBEAK2 nisam ni tražio u pretrazi i to su koliko vidim RGB.

Ali svakako se nadam da će raditi? :)

Proveri tamo gde kupujes da ti to nisu 2 uparene memorije od po 16GB ili 2 uparene memorije od 32GB, obicno negde pise "kit" ili/i bude napisano u zagradi u samom nazivu.
Piše mu u onim specsheet fajlovima što sam okačio. I jedno i drugo su kitovi od po dva modula, jedan je dva puta 16 GB single rank moduli, drugi je dva puta 32 GB dual rank moduli sa ARGB. Osim toga, razlikuju se i latencije i uopšte kitovi nemaju nikakvih sličnosti. Ali kao što sam već rekao, dobra stvar kod Kingstona je što sve informacije možeš da nađeš na njihovom sajtu, pa nema gledanja u pasulj kakvu memoriju kupuješ.

Kingston FURY KF560C30BBEK2-32 is a kit of two 2G x 64-bit (16GB) DDR5-6000 CL30 SDRAM (Synchronous DRAM) 1Rx8, memory module, based on eight 2G x 8-bit FBGA components per module
Kingston FURY KF560C36BBEAK2-64 is a kit of two 4G x 64-bit (32GB) DDR5-6000 CL36 SDRAM (Synchronous DRAM) 2Rx8, memory module, based on sixteen 2G x 8-bit FBGA components per module

To je to, preleteo sam preko posta jer radim nesto paralelno. U svakom slucaju ne bi trebalo da bude ikakvih problema u toj konfiguraciji.

U svakom slucaju prilicno sam siguran nece biti problema jer je DDR5 6000MHz CL30 neka zlatna sredina i nesto sto bi svaka iole ok ploca morala da podrzava.

Nemoj da te buni to sa količinom RAM. Gigabyte označava kompatibilnost modula sa osnovnom količinom RAM memorije, a da li ćeš ti da stavljaš 2, 3 ili 4 modula njima je svejedno, jer matična ne utiče na brzinu i kontrolu RAM-a, već to obavlja procesor.

Na default će se postaviti na 4800 CL40 @.1.25V. Moraš posle u BIOS da je postaviš na 6000, sve ostale parametre postavi XMP ili EXPO ([email protected]). Tj biraš XMP/EXPO profil. Nemoj postavljati frekvenciju i/ili latencije i napon van XMP/EXPO liste profila, ima previše parametara ukoliko nisi vičan

Poslednja izmena:
Na default će se postaviti na 4800 CL40 @.1.25V. Moraš posle u BIOS da je postaviš na 6000, sve ostale parametre postavi XMP ili EXPO ([email protected]). Tj biraš XMP/EXPO profil. Nemoj postavljati frekvenciju i/ili latencije i napon van XMP/EXPO liste profila, ima previše parametara ukoliko nisi vičan
Ok hvala to znam, biram EXPO profil 1 ili 2 na kome su brzina 6000 i CL30 jer je CPU AMD.

Ok hvala to znam, biram EXPO profil 1 ili 2 na kome su brzina 6000 i CL30 jer je CPU AMD.
Pre bilo kakve XMP/EXPO postavke, prvo update chipset drajvera (sa sajta proizvođača matične ploče), paupdate BIOS-a, pa tek onda zezanje sa automatskim podešavanjima, da ne bi neki napon ludovao

Ploča može da podržava koju hoćeš brzinu ali sve zavisi od kontrolera u procesoru.

Ploča može da podržava koju hoćeš brzinu ali sve zavisi od kontrolera u procesoru.
Nezavinso moze da radi na ovom modelu zanci nezavisno od konteolera. Po onome sato pise. Maid ane moze da se namesti moze da radi na 6000 to moze. ucitsm XMP oborim na 6000 i skinem napon sa rama.

Uvek možeš ručno da namestiš na EXPO nameštanja. Kao i XMP to su samo sugestije za BIOS za automatska nameštanja memorije i kontrolera.

Vrh Dno