Šta je novo?

[A1] Kucni net

Ne bi trebalo da pravi problem jer rade na drugacijim frekvencijama i ne bi trebalo da ima smetnji jedni od drugih

… pretpostavljam da je tako, sigurno da su to uzeli u obzir prilikom projektovanja… svakako je bazna preopterećena i izbegao bi je, iako dominira signalom u mom kraju… u mom slučaju, kada je 14166 BS odabrana, brzine su svaki put bolje…

Da li postoji neki način da se izvuče veća brzina? Da promenim kanal? Ne razumem se u ovo pa ako moze mala pomoć. Na telefonu imam do 100 mbps a na ruteru oko 10... U pitanju je ZTE MF296R

Prilozi

• IMG_20251009_194925.jpg
    IMG_20251009_194925.jpg
    60.7 KB · Pregleda: 97
Da li postoji neki način da se izvuče veća brzina? Da promenim kanal? Ne razumem se u ovo pa ako moze mala pomoć. Na telefonu imam do 100 mbps a na ruteru oko 10... U pitanju je ZTE MF296R
Postoji mogućnost da izvučeš veću brzinu, tako što češ da postaviš antenu na krov i priključiš u ruter kao na primer ja. Onda je i signal bolji, ali preko noći ne može da izvuče više od 10 Mbps. Barem sa onim starim ruterom MF293N, ne može više od 10 Mbps preko noći. Piše ti u ranijim komentarima koji je razlog i od koliko do koliko časova je smanjena brzina.

Ja sam prešao na ovaj aktuelni paket od 50 Mbps/10 Mbps, pa sam otišao danas u Beograd da preuzmem taj novi ruter MF296R, jer ga ovde nema, niti može da se poruči. Download brzina sa njim ide od 40 Mbps, pa do preko 50 Mbps. Pogledaj test brzine:

Prilozi

• Screenshot-nettest.ratel.rs.jpg
    Screenshot-nettest.ratel.rs.jpg
    166.7 KB · Pregleda: 65
Čitam i ne snalazim se

Nemoj se ljutiti, ali teško će neko sad gubiti vreme da ti objašnjava nešto što je na temi objašnjeno uzduž i popreko, a sam se nisi potrudio da pročačkaš temu u kojoj sve piše.

Za početak saznaj sa koje bazne stanice hvataš signal pa pomeri ruter na poziciju u stanu gde imaš najmanje fizičkih prepreka prema toj baznoj stanici.

… koju antenu koristiš…?!
Sad zbog 3.5 GHz ne znam da li je pametno traziti yagi na primer koji podržavaju te vece frekvencije. Odnosno da su elementi na njima sitni dovoljno da hvataju te manje talasne dužine. Sad sam malo gledao jedino sam nasao 700 do 2700 sto spada u nas LTE opseg mreže.

A gde se priključuje ta antena, ja plaćam za 100/10 ali retko kada prede brzina i 50 mbs. Izgleda da sam se džabe zaleteo za veću brzinu kada od toga nema ništa.

Hvala, imam neku staru tplink antenu možda nešto dobijem.
Edit: upravo isprobao tu antenu i činimise da nema boljitak, i dalje je to kako kad 18 do 30 mbs.
Da li je bitno za preuzimanje boljeg signala da ide u levi ili desni priključak.

Prilozi

• 20251010_233632.jpg
    20251010_233632.jpg
    91.2 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Hvala, imam neku staru tplink antenu možda nešto dobijem.
Edit: upravo isprobao tu antenu i činimise da nema boljitak, i dalje je to kako kad 18 do 30 mbs.
Da li je bitno za preuzimanje boljeg signala da ide u levi ili desni priključak.
To je wifi antena nece ti puno pomoci osim ako ne nameravas wifi signal da prosiris po kuci. Ali za signal za mobilnu mrežu jok.

Ako je WIFI antena neće pomoći uopšte, konektor je sličan. može da se uđšrafi ali je suprotnog pola. Osima togo mor a da bude 2 antene.

Tako je, antena je za slanje signala a ne za bolji prijem, zato i pri merenju se vidi da nema efekta.
Tako je, antena je za slanje signala a ne za bolji prijem, zato i pri merenju se vidi da nema efekta.

… koju antenu koristiš…?!
Ja sam ovu moju "24DB WiFi, WGR24-124" antenu kupio početkom 2024 godine i namontirao na krov. Antena nije bila predviđena da pojačam signal na A1 ruteru, nego sam antenu priključio na "High power USB WiFi adapter" i koristio besplatno internet iz komšiluka. Mreža pod nazivom "TP-Link Extender" je uvek bila otključana, pa sam mogao bez lozinke da se povežem. Samo što je korisnik taj pojačivač WiFi signala "TP-Link Extender" uključivao kako kad i ponekad prođe po nekoliko meseca do ponovog uključenja. To je neki nepoznati komšija koji je koristio DSL kod mts-a, jer se vidi na testu brzine da je mreža od mts-a.

Antena se nalazi na šipci od oko 3 metara i nije okrenuta prema A1 baznoj stanici. Treba da odem na tavan, da skinem crepove i da okrenem antenu prema repetitoru za boji signal. Ali pošto ne znam gde se tačno nalazi, moraću da okrenem postepeno od leva na desno i da pronađem gde je najjači signal. I svaki put kad malo okrenem antenu, moraću da se spustim dole u sobu i da proverim kakav je signal, jer u sobi mi je kompjuter i ruter. Gore na tavanu nije moguće da proverim signal, jer kabl od antene ide kroz betonsku ploču u sobu i rupa je zagipsirana. Tako da je to sve malo komplikovano.

Link za antenu: https://www.gembird.rs/artikal/ante...z--925x725mm--75om-sa-koaksijalnim-kablom-15m

Prilozi

• TP-Link_Extender-www.speedtest.net.jpg
    TP-Link_Extender-www.speedtest.net.jpg
    76.8 KB · Pregleda: 2
Pogledaj na kojim frekvencijama radi LTE a za koje frekvencije je predvidjena ta antena pre nego sto izgubis par sati na stelovanju.

Da li su vas zvali pred istek ugovora i nudili neke pogodnosti?
Nisu me zvali, niti su mi nudili neke pogodnosti, nego su mi napisali samo ovu SMS poruku:

A1 SRB: Za brzi i stabilniji internet u okviru Vaseg KucniNet paketa, mozete preuzeti novi ruter bez dodatnih troskova na A1 prodajnom mestu. Potrebno je samo da ponesete licni dokument. Vas A1

Nisu me zvali, niti su mi nudili neke pogodnosti, nego su mi napisali samo ovu SMS poruku:

A1 SRB: Za brzi i stabilniji internet u okviru Vaseg KucniNet paketa, mozete preuzeti novi ruter bez dodatnih troskova na A1 prodajnom mestu. Potrebno je samo da ponesete licni dokument. Vas A1
Koliko pre isteka roka? Treba ući u proceduru raskida ugovora pa će verovatno drugačije...

Ja sam ovu moju "24DB WiFi, WGR24-124" antenu kupio početkom 2024 godine i namontirao na krov. Antena nije bila predviđena da pojačam signal na A1 ruteru, nego sam antenu priključio na "High power USB WiFi adapter" i koristio besplatno internet iz komšiluka. Mreža pod nazivom "TP-Link Extender" je uvek bila otključana, pa sam mogao bez lozinke da se povežem. Samo što je korisnik taj pojačivač WiFi signala "TP-Link Extender" uključivao kako kad i ponekad prođe po nekoliko meseca do ponovog uključenja. To je neki nepoznati komšija koji je koristio DSL kod mts-a, jer se vidi na testu brzine da je mreža od mts-a.

Antena se nalazi na šipci od oko 3 metara i nije okrenuta prema A1 baznoj stanici. Treba da odem na tavan, da skinem crepove i da okrenem antenu prema repetitoru za boji signal. Ali pošto ne znam gde se tačno nalazi, moraću da okrenem postepeno od leva na desno i da pronađem gde je najjači signal. I svaki put kad malo okrenem antenu, moraću da se spustim dole u sobu i da proverim kakav je signal, jer u sobi mi je kompjuter i ruter. Gore na tavanu nije moguće da proverim signal, jer kabl od antene ide kroz betonsku ploču u sobu i rupa je zagipsirana. Tako da je to sve malo komplikovano.

Link za antenu: https://www.gembird.rs/artikal/ante...z--925x725mm--75om-sa-koaksijalnim-kablom-15m
Ja sam takvu antenu stavio na tavan, napravio nosac za a1 uredjaj i stavio na umesto fida( valjda se tako zove vrh koji hvata signal)
Odneo laptop i nasao u kom polozaju hvata najbolji signal
Posle povezao lan kablom za komp
Ovde nadjes gde je najbliza bazna stanica https://telesrbija-alati.in.rs/bazne-stanice/
Meni je na 600m, vidljiva ali o5 mnogo bolje radi nabudzeno nego kad stoji u sobi pored kompa.

Koliko pre isteka roka? Treba ući u proceduru raskida ugovora pa će verovatno drugačije...
Stari ugovor bi trebao da istekne 01.03.2026, jer traje od 01.03.2024 i to je 24 meseca, ali kod njih piše da je trajanje ugovorne obaveze do: 26.04.2026. Razvukli su ga za skoro 2 meseca! :mad:

Pogledaj ovaj moj raniji post: https://forum.benchmark.rs/threads/a1-kucni-net.378918/post-7558746

Pa trebalo bi da se raskine ugovor, ali koja opcija postoji osim DSLa? Ja sam odjavio telefonsku liniju, pa nije moguće da koristim DSL. Ja sam hteo da kupim opremu za Starlink internet koja se kreće od 350 do 450 evra, a mesečna pretplata je oko 50 do 60 evra, ali u Srbiji nije još uvek u ponudi! :(

… hvala na baš detaljnom odgovoru! Ja sam u fazi čekanja da stigne LPDA antena, zabavljaću se malo sa davno zaboravljenim postavljanjem i traženjem najboljeg signala… ispostavilo se da sam tačno izmedju dve bazne stanice A1 i da je na mojoj poziciji interferencija problem… plus, jedna od dve BS je prilično opterećene, a ona na mojoj lokaciji dominira… potražio bi drugu od ove dve, možda i jednu dalju, koja je trenutno baš rasterećena… na njoj sam u lrolazu, iza auta, dobijao brzine preko 300Mbps u sred dana… naravno, ne ocekujem te brzine, vec samo stabilnu, punu brzinu mog paketa…

Ta antena je predviđena za 2.4GHZ, za frekvencije 1800-200MHz dovoljno dobra ali za 800MHz nije. Vrlo je lednostavna, u centru je samo mali dipol i morao boi da se poveća za niže frekvemcije i udalji od mreže. Osim toga konektor na kraju kabla je pogrešan pol (SMA) za modem/ruter.
1760291225371.png

Vrh Dno