Konacno pre neki dan mi Stigle Simgot Ep5.
Platio sam samo 522 dinara uslugu bex-a, nista pdv nista carina, sluske su me sa popustom kostale 80 dolara, braca kinezi naravno napisali vrednost 26 dolara.
U pakovanju ne dobijate nista osim slusalica,, i finog odvojivog kabla, znaci cak ni 6.3 mm adapter ako hocete da ih kacite na veliku vecinu Desktop dac-ova, srecom ja uvek imam nekoliko takvih okolo kuce. Izrada je blago receno vrlo dobra za ovaj Rang i za 2-3x veci cenovni rang nego sto ove slusalice jesu. Aluminijumski Frame, Aluminijum na Headbandu, metal na nosacima slusalica. Jedini vitalni konstrukcijski deo koji je plasticni al bas od jake tvrde plastike su ovi pravougaoni parcici gde pise EP5 sto drze Headband i Nosace. Headband drugi put da se susrecem sa nekom Vrstom Headstrap-a, kao neka tanka imitacija koze, mekana jako na dodir drugaciji osecaj od Strap-a na Fidelio X3 koji jeste prava koza ali je kruta vise na dodir.
Earpads su super super Mekani znaci na nivou Sony WH Xm3 otprilike ako ne i meksi, nisu ni puno veliki pa nisu nezgrapne sluske uopste, cak sta vise bas su ergonomicne ne bih rekao subjektivno ni da su 300 Grama kolko su deklarisane, bukvalno maratonske sesije sam imao u Poe 2 sa drugarom i muzikom i nikad mi nisu smetale izuzev sto na minut skinem na par sati cisto da mi procirkulise u usima. Iako ne greju glavu, ipak mrvicu znaju da ugreju usi sto je normalno , zimi i na jesen to nece biti problem. Takodje Bocka je interesovalo da li prave preteran Seal, i vakum.Po meni ne uopste maltene in fact zvuce vise Semi Open nego Full Closed, mogu npr na Fiiu K11 kad stavim volume na 35 High Gain da ako pljeskam rukama mogu jasno da cujem sebe. Nemas utisak da imas ista na glavi il da si imao kad ih skidas. Nema glavobolje nista.
Zvuk e sad ono najbitnije. Poredio sam sa Ultrasone Perfomanse 880 i Fostex Tr 80. Testirano na Shanling Up4 BT Dac/amp i primarno na Fiio K11 na desktopu
Test Pesme. EDM 1 .
1. Saberz Open Your Mind
2.Subliminals Save Me
3. Hardwell & Dyro FT Bright Lights Never Say Goodbye
Rock
1. Halestorm What Sober Couldnt Say
2. Shinedown Call Me
3.Shinedown Shed Some Light
4. Saving Abel Out of My Face
5. Disturbed Sons Of Plunder
Rap
1. The Game California Vaccation
2. Eminem Ft D12 When The Music Stops
3. 50 Cent Ft Eminem Patiently Waiting
1. Sub Bass je najvise izrazen na Simgotu, toliko je impact-full a opet dovoljno mekan da ne smeta kolko god da odvrnete zvuk, u tome pomaze i to sto je super razdvoljen od Midrange-a, i mid bass-a . Bukvalno u nekim pesmama osecam fizicki da driver salje/pomera nerealnu kolicinu vazduha ka sluskama. Potpuno su oslobodjene Rezonanci i zvonjave sto je cesto za Closed Backs generalno a kamoli u Sub 100 dollar range. Uzivancija je prava slusati Big Room/ Rave/Edm sa ovim modelom. Mada iskreno toliko puta sam headbangovo ko ludak po kuci, i mlatarao rukama na bilo sta . Dakle izazivaju zescu emociju u meni pa mi je zapravo teze da analiziram zvuk nego sa nekim drugim modelima koji su mozda Detail whoring jos vise ali sterilni u poredjenju. Ono kad uprkos svom tom Low End-u cujem Click zvukove u Kickovima u Big room i nivo kompresije (posto i sam radim sa slicnim stvarima) je stvarno ludilo ne bi to ocekivao niko u ovom rangu.
2. Midrange sveukupno ima jako detaljne vokale, malo isturenije upper mids, i delimicno warmer Lower mids/ muske vokale. Cak i izvodjaci koji sa nekim drugim modelima zvuce nego Distancirano i clinical, ovde zvuce jako Euforicno i prirodno pre svega a kao i ostatak prezentacije svaka nota ima veliku tezinu i impact . Ovo se razlikuje od slusalica koje idu na super brzinu i tehnikalije , iako ih i Simgot ima na izvoz ako se slusa sa paznjom. Ne vristi vam u facu heeey listen to me i am feeding you details in your brain.... Vrlo lako mogu da se prepoznaju kad ima pomesano vise vokala jedni preko drugih,i da se oceni Echo/reverb i sl. Kad pevac/pevacica menjaju oktave u hodu/ veci uzdasi sve te detalje hvata ovaj model lagano.
Neke izvodjace koje slusam sam cuo uzivo, i znam kad zvuce off ili kad zvuce metaliziranije il tanje nego sto treba a Simgot je ovde uradio 10/10 Job, stavio bih Midrange u rame sa boljim Audio Technica modelima kao Msr7B
3. Treble uradjen super prefinjeno slicno kao Simgot EW300 Iem kad se stave Gold Nozzle,. samo sto za razliku od Gold Nozzle koje na simgotu ew300 prave da budu too bassy, A silver nozzle zna da bude previse on the edge sa Treble i Upper Mids , Ep5 je pogodio takav balans da sva skoro potrebna energija je tu u Treble a opet je Smooth. Isecen/ smanjen je Treble u nekim delovima koji kod dosta slusalica znaju da prave metaliziranost. Jako fin realan Detail Retriaval i fazon je da zavisno od recording do recording EP5 ce zvucati kao da se prilagodjava i menja karakter blago, poput Monitorskih modela.
Soundstage vise nego dobar zvuci jako definisano i rekreira prostor izmedju intrumenata, izrazeno i u kombinaciji sa gotovo Semi Open prirodom, nemate utisak da vas napada zvuk i da udara u glavu nije normalno na nivou Fidelia X3 ili Hifiman Deve Pro soundstage, ali opet i ta 2 modela gube na drugim poljima nekim od Simgota a dosta su skuplji od njega .
Imaging je 10/10, realizam i nivo preciznosti da se odredi odakle sta dolazi u prostoru i definicija svih elemenata me ostavlja da se zapitam dal smo Zeos i ja braca od Muske tetke il nesto, ili je to samo sto obojica imamo slicnu deblju glavu XDD pa dozivlavamo dosta toga slicno.
4. Vs Fostex Tr80 i Ultrasone 880. Pobedjuje Simgot Fostex Tr80 u Bassu/Sub Bass-u toliko lagano da je to nerealno. bukvalno zvuci nekoliko klasa iznad , iako je jeftiniji
Fostex jedino pobedjuje u brzini Treble-a(ali ne definiciji i overall detaljima simgot tu isto pobedjuje ) i izdvajanju nekih mikro detalja i soundstage je veci na Tr80. Fostex je jednak u Midrange-u, tonalno i detaljima, ali zvuci Suvo i sterilnije u poredjenju sa Simgotom.
Davno 2017 su me kostale Tr80 18000 Din, danas su van proizvodnje pa su super rare,, al poredjenja radi Tr80 su tada kad sam ih testirao Unistavale Beyer Dt770 80 ohm, Denoh D1100
Dugo vremena su mi bile Benchmark Fostex ali sad u direktnom poredjenju zvuce prazno i prosto iako super za monitoring/mozda light mixing nisu za slusanje muzike meni vise Pick.
5 . Ultrasone Perfomanse 880 Ove su mnogo blize Simgotu nego Fostex,, Ono u cemu Ultrasone pobedjuje je Mid Bass koji zna zavisno od produkcije biti za nijansu vise punchy i ta toplina koja je izrazena u celom frekfenciskom odzivu je odlican + za duze sesije dal gaming, dal DAW rad, dal muzika. Takodje Ultrasone ima vise Smooth Vokale pogotovo Muske vokale pa ko voli takav pristup da ga zvuk sto manje zamara i tu FUN notu 880 su sluske za njega.
Ali u cemu Simgot pobedjuje paaa, pobedjuje u separaciji bez dileme, lakse je cuti instrumente u vecini slucajeva,, Imaging koji je i kod 880 izrazen pre je za 8 dok je Simgot 10.
Simgot ima mnogo cistiji i vise impacfull Sub bass, zvuci generalno mocnije a opet manje Veiled /zamuljano od Ultrasone. Midrange je definisaniji detaljniji na Simgotu,
Izvodjaci zvuce energicnije,/punije/realnije. Isto i svi instrumenti poput Gitare/klavira prosto zvuce vise LIVE nego kao prosto snimak . Simgot je manje opusten i Smooth nego Ultrasone pa to moze da bude problem nekim ljudima pogotovo Upper mids ali zavisi i na cemu slusate, sto je manje mocan izvor Simgot zvuci Mekanije i easy za slusanje iako zadrzava karakter svuda cak ina mobilnim telefonima direktno povezane (opet kazem lake za drive pa je i ovo opcija)
Treble je tu negde sa Ultrasone 880, ali again ultrasone je mekaniji manje extended u visokim dok Simgot ima bolji taj sparkle/shimmer efekat al opet ni blizu preteran kao Npr Fidelio X3, Beyer DT 880, tako da ljudi kojima smeta ta kolicina energije u visokim nece imati problema sa Simgot. Ja dosta slusam Rock raznih vrsta i tu stvarno mora ju visoki da budu na nivou da ne bi bilo dosadno za slusanje. Detalji u Visokim im jesu vrlo prisutni i sve to stoji, ali ne ocekujte klinicku prezentaciju/rezanje vena na cinele il tako nesto.
Sve u svemu citirao bih Zeosa, kome sam i poslao komentar da je bio u pravu.
THESE ARE DUMB IF You put these in more expensive Chasis and Charge 600-700 dollars i would say... Yeah about Right
Ja bih rekao da se komotno mogu svrstati u 200-300 evra kategoriju i kod Otvorenih i kod zatvorenih modela. I iskreno ne znam kako su postigli ovo.
Prvo me je odusevio njihov IEM i postao benchmark a sad ovo.
Koga interesuje moze da ih nabavi ovde
https://shenzhenaudio.com/products/simgot-ep5-50mm-dynamic-driver-over-ear-headphone
Uz kupon mozete lako naci 5 dollar OFF. ili cekajte kad odu na akciju za 85 dolara pa onda kupon = izadje vas 80 dolara ko meni.
Al iskreno nebitno je ni da platite 100 dolara, jer ovakav zvuk u zatvorenim sluskama ce te tesko naci pre 18-30 000 din Cenovnom rangu, i opet ni to nije garancija.