Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

598SE.jpg

Stigla prinova - Sennheiser 598SE u fantastičnom stanju sa oglasa u DE za 60 EUR, pa su mi ih donijeli drugari.

Prodavac je pored originalnih kablova od 3m i 1,5m ubacio i 1,5m sa mikrofonom. Odustao sam od novijih HD599 za isti novac, jer prema mjerenjima i utiscima korisnika imaju još izraženiji srednji bas i nešto užu zvučnu sliku. To mi je nepotrebno, čak sam i na ovima spustio srednji bas za par decibela da bi se sve uravnotežilo i bilo tako prozračno i pregledno. Muzikalne su, meni je to važno.

Stare HD558 su već na oglasima na KP. Istina je da sa foam modom zvuče veoma blizu HD598, ali ih ove ipak dobijaju u nijansama. HD558 su udobnije jer su malo lakše.

Dvoumio sam se između HD598 i HD560S i vjerovatno ću uzeti i njih kad ove izgustiram.

Ekstra bas Lepo izgledaju.. i stvarno kao da su u Mint stanju.. Nek te dugo sluze.

Ako nekome znači Koss Sporta Pro su trenutno 3000 din ... Da li ih je neko možda čuo?

Ma ono je bilo neko realno sniženje, nisam video tu cenu do sada, ova je standardna ...

I dalje su 3000.

Ako nekome znači Koss Sporta Pro su trenutno 3000 din ... Da li ih je neko možda čuo?
Čuo sam ih davno, pa ih zamenio za koss kph30i jer mi nisu bile udobne. Dosta su tople slušalice, akcenat na srednjem basu, bez sub basa. Veoma solidna širina zvuka, na pozicioniranje nisam obraćao pažnju. Jastučići dosta mekani, ali pošto imam veliki glavu smetao mi je rajf koji mi se konstantno oslanjao na teme i žuljao. Stezale su malo i na ušima ali nije bio problem jer su mekani jastučići. U suštini, ako ti nije bitan sub bas, sa koss ne možeš pogrešiti sa njihovom cenom. Rade dobro sa equalizer-om, tu se čuje sub bas ali se i dalje ne oseti zbog same prirode on ear otvorenih slušalica.

Dosta ljudi kaže da su identične po zvuku sa koss porta pro, a za njih imaš milion recenzija. Meni više leže koss kph30i jer su udobnije i imaju bolji kabl sa mikrofonom, mada jesu dosta krhke. Sporta pro su super prenosive sluške, saviješ ih u klupko i nosiš gde hoćeš.

Znam, kupio ih pre neki dan. :) Dobro si opisao zvuk i (ne)udobnost. Rajf je malo manji od Portinog i pritisak na ušne školjke je jači. Porta imaju one "prekidače" sa strane kojima se smanjuje pritisak. Palo mi je na pamet da Sporta ostavim preko noći malo raširene na naslonu za ruke fotelje, možda će se malo opustiti. Probao sam da stavim rajf iza glave ali mi ne odgovara.
Porta zvuče za nijansu "skuplje", ali svakako ni blizu duplo kolika je trenutna razlika u ceni.

Kakav ti je utisak o zvuku KPH30i vs Sporta? Imam osećaj da bi mi idealne jeftine portabl slušalice zvučale kao kombinacija KSC75 i KPH30i za koje kažu da imaju malo slabiji bass od (S)Porta Pro.

Da dodam da mi se uopšte ne sviđa EQ preset za njih u Wavelet-u, za razliku od onih za EarPods i Porta Pro.
Doda previše (sub)bass-a a ne podigne treble koliko bi trebalo (po meni) i takav zvuk mi je vrlo naporan posle kratkog slušanja. Ne znam da li je ova verzija nešto drugačija od starije po pitanju zvuka, možda je preset rađen za tu neku stariju ako postoji, uglavnom zvuči mi pogrešno.
Najviše mi odgovaraju uz Treble boost.

Ne znam tacno koju bazu koriste za auto eq.
Da li ih mere sami, sto cisto sumnjam ili uzimaju grafik iz necije baze.
Ako ga uzimaju iz nekog agregatora gde vise ljudi ostavlja mere slusalica, vrlo verovatno znaci da svako koristi drugaciju postavku kada uzima mere slusalica.
Drugaciji dac, drugacije mikrofone, drugacije glave, usi itd. itd. itd.
Tako da nije ni cudo da slusalice zvuce drugacije.

Od jednostavnijih varijanti mozes da odes na autoeq.app sajt na telefonu. Ukucas u pretrazi sporta, odaberes Koss SportaPro. Na novoj stranici ispod potenciomera za bass boost, treble boost i gain mozes da kliknes na "show advanced". Kada kliknes na to na vrhu imaces padajuci meni gde mozes da odaberes razlicite shtimove. Probaj "JM-1 With Harman Filters". On ima slabiji bas od harmana, postepenije podebljanje u visim srednjim tonovima i onda manji i postepeniji pad u visokim tonovima. Iskrolas do dna gde imas mesto da ukucas koji eq program koristis. Ukucas wavelet i odaberes. Iskrolas do dna i skines eq profil / text fajl. Odradis import u wavelet-u (AutoEq->Headphone model->donji levi ugao Import->nadjes fajl u file u file manageru) i onda ga odaberes/stikliras da bi bio u upotrebi u okviru wavelet-a.

Malo komplikovanije je sa squig.link, ali i to kada se skapira nije nista strasno. Dobro je posto mozes da namestis EQ na osnovu bilo kojih drugih slusalica.

Neko pametniji će ih iskomentarisati, cena je povoljna.

Prilozi

• Screenshot_2025-06-26-21-36-51-626_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_2025-06-26-21-36-51-626_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    76 KB · Pregleda: 93
Strasno dobra cena za njih. S tim da one generalno od ne officialnih sellera idu cesto i za 6000 din okruglo na popustima. A realno su u kategoriji cenovnoj 110-150 evra.

Otvorene i jos Planar za te pare vrh..

Da nisam naleteo na Devu Pro povoljno verovatno bih gledao He400Se .

Znam, kupio ih pre neki dan. :) Dobro si opisao zvuk i (ne)udobnost. Rajf je malo manji od Portinog i pritisak na ušne školjke je jači. Porta imaju one "prekidače" sa strane kojima se smanjuje pritisak. Palo mi je na pamet da Sporta ostavim preko noći malo raširene na naslonu za ruke fotelje, možda će se malo opustiti. Probao sam da stavim rajf iza glave ali mi ne odgovara.
Porta zvuče za nijansu "skuplje", ali svakako ni blizu duplo kolika je trenutna razlika u ceni.

Kakav ti je utisak o zvuku KPH30i vs Sporta? Imam osećaj da bi mi idealne jeftine portabl slušalice zvučale kao kombinacija KSC75 i KPH30i za koje kažu da imaju malo slabiji bass od (S)Porta Pro.
Kph30i su u suštini dosta slične. Malo su svetlije i za nijansu manje basa. Mislim da je to više zbog konstrukcije i jastučića, drajver bi trebalo da je isti. Jastučići su manje udobni i deluju kao da su manje "gusti". Sunđer deluje više kao oni jeftini sunđeri na jeftinim retro kineskim slušalicama, od kojih ljudi uzmu rajf pa moduju koss slušalice. Mislim da oni i najviše utiču na zvuk. Ljudi se kunu u yaxi jastučiće iz Japana, ali sa dostavom to kod nas košta skoro ko i same slušalice.

Takođe mi se čini da su kph30i malo šire po zvuku, ali opet to je ono čega se sećam kada sam ih uzeo umesto sporta pro, moguće da grešim. Najveću ulogu mi je tu igrala udobnost. Ako se zamene jastučići za mekše onda su po tome 10/10, ovako možda 8.5/10

Poslednja izmena:
od mene ide 10 za dizajn. Prilično su neobične i to u pozitivnom smislu

@sale941
Mogu da se uzmu za cca 92 dolara na aliju kad se primene novcici + kupon radnje od 4 dolara :) odlican deal.

Ko ima Adekvatan Dac/Amp, da ih isprati sasvim sigurno bi se dopale mnogima. Jos uz taj deal...

Sta mislite o MS ICARUS C505, trebaju mi neke slusalice do 30-40e za fps gaming. Jedino me brine sto imaju 700 grama

Ne znam kakve su, ali nešto ne verujem da su teške čak 700g. To je verovatno podatak za celo pakovanje, same slušalice ne verujem da imaju više od 300g.

U svakom slučaju, postoje zvučno bolje slušalice za taj novac, ali uglavnom bez mikrofona (Superlux, Samson, iSK, PreSonus), mada ima tu i par modela sa mic-om. A od klasičnih gaming, sve ispod HyperX Cloud II/Cloud Alpha je manje-više bacanje para, u smislu kvaliteta zvuka ali i trajnosti, dostupnosti zamenskih delova.

Poslednja izmena:

Ni ovo nisam znao, ne znam da li je neko pominjao.

Nazad
Vrh Dno