Evo moje komplikovane računice (deluje komplikovano ali su sve formule, jednom postavljene, sad računa automatski):
Za svoju kuću sam izračunao koliki mi je toplotni otpor kroz zidove, prozore, krov i pod (
https://www.ubakus.de/en/r-value-calculator/). Skinuo sam istorijske podatke za svoju lokaciju gde imam najnižu i najvišu temperaturu na nivou dana, počevši od 2010 godine. To koristim kao spoljne temperature vazduha za dan i noć, a za zemlju konstantnih 10°C. ∆T su razlike tih temperatura između 25°C, tj. na koliko se grejemo. Na osnovu ovih informacija znam koliko mi treba W toplote da bi održao 25°C u kući:
Pogledajte prilog 505772
Sledeće je da na osnovu COP tabele za moju TP, pretvorim to u stvarnu potrošnju struje. Znam da mi je polazna temperatura vode oko 30°C (mada je to parametar koji mogu da menjam). COP i isporuka toplote za moju TP, po stepenu spoljne temperature:
Pogledajte prilog 505773
Potrošnju struje računam za min i max temperaturu za svaki istorijski dan, i uzimam min da je noćna, a max da je dnevna. Dalje, računam jeftinu/skup tarifu, i to nižu tarifu da je 8h rada TP u min dnevnoj temp. I za skupu 4h rada u min dnevoj temp. i 12h u max dnevnoj temp.
Sada imam potrošnju struje za obe zone za svaki dan. Sve to sabiram iz dana u dan i usput računam u kojoj sam zoni potrošnje koji dan, uzimajući u obzir potrošnju za domaćinstvo od 450kWh mesečno (što je prosek za nas). I na kraju sve to preračunam u novac po trenutnim cenama i presecima zona, računajući poreze.
Slično radim za ostale energente, samo što je tu jednostavnije pošto nema COP-a, a samo za struju imaju zone i tarife.
Pošto imam izračunate informacije za 15 godina u nazad, to projektujem kao prosek ili šta mi već treba. Ovako mi izgleda pretpostavljena potrošnja po mesecima za svaki energent:
Pogledajte prilog 505774
Dakle, očekujem ove godine najveći račun u januaru od 10.000 din (deo za grejanje). Na to ide i porošnja domaćinstva. Ne daj bože da se grejem na električni kotao. Trebalo bi nam 2000€ po sezoni.
Ovaj račun mi oslikava dosta dobro stvarnu potršnju. Evo stvarne za prošlu godinu (ukupno 41,798 din za 2857 kWh):
Pogledajte prilog 505776
A ovo je račun izvučen samo za tu sezonu:
Pogledajte prilog 505779
Najviše omašim kada je hladno ali sija sunce i tad dobijem više toplote nego što planiram. Ili kad je hladno i duva jak vetar i tad imam većih gubitaka od planiranog. A ponekad založimo vatru radi atmosfere, i to nam smanji potrošnju za taj dan.
P.S. u prošloj poruci sam pogrešno napisao koliko sam izračunao, pošto mi je ostao parametar za planiranu dodatnu izolaciju. Tabele iz ove poruke su u stvari prave cifre.
P.P.S. Nemam vremena da pratim sve cene za svaki energent, pa ih unesem kad se setim. Sada kada imam TP, ostali me baš i ne interesuju.
P.P.P.S. Ako se računa inicijalna investicija, nama je potrebno da TP radi 12 godina da bi se isplatila u odnosu na plinski kotao. Sada smo na 6. Ali se hladimo sa TP pa je komfor neuporediv.