Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Mislim da se treba malo strpiti i da ce biti ~300 do januara i da vidimo tu manju 44mm verziju.

i nije mu neki review. uhvatio se za rerouting i kako je half baked, sto se slazem, ali nista drugo nije rekao.
i Fenix 8 kad je izasao bio je za onu stvar 2 meseca dok nisu sredili, tako ce i ovo.

po komentarima na klipu bas dosta njih govori da Garmin ima te iste rerouting probleme, a dosta njih je imao i Garmin i Amazfit i bas hvale Amazfit, ko ce ga znati.

dok ga ne uzmem u ruke, necu znati ni ja ocigledno jer su ovi influenseri bas zaludjeni Garminom. Smara sto od 14 minuta snimka apsolutno nista nije rekao o satu, osim da nije Garmin killer jelte.

Garmin jeste definitivno bolji i pouzdaniji sat, sa duzom tradicijom, vecom bazom alfa, beta i prod korisnika, to sto je preskup i sto su dropovali support za odredjene satove je njihova politika sa kojom se mnogi nece sloziti, ali garmin je definitivno bolji od ovog poluproizvoda.

Ništa ne fali ovom satu osim što je ružan kao i predhodni. Ona manja verzija je daleko lepša ali izgleda da ima samo zlatna varijanta, što ne dolazi u obzir.

i nije mu neki review. ...Smara sto od 14 minuta snimka apsolutno nista nije rekao o satu, osim da nije Garmin killer jelte.
Da ponavlja se sa agresivnom kritikom za sve sto nije garmin (a koliko vidim privatno cesto nosi apple ultra?). Fenix killer svi znamo da nije, ali je sat u rangu cene Instincta 3.

Ono sto sam ja primetio od negativne je:
-cena ce sigurno malo pasti. Vec neki daju popuste. Morali su staviti vecu cenu da nemaju pobunu od balance2 i trex3 obicnih kupaca.
-Njihovi prethodni satovi sa saphirom nemaju coating, pa su se svi zalili na otiske od prsta, a na ovaj su stavili ali izgleda nije hidrofilan. Garmin isto stavlja coating na safirno staklo pa se onda svi zale (uključujući i mene) kako su izgrebali safir (a izgrebali smo coating). Kako god kupcu nikada ugoditi i koating nije dovoljno hidrofilan (ne klizi prst sam od sebe).
-44mm verzija koja me interesuje izlazi 4.10, ne znam zasto nisu napravili all black 44mm vec sve su sa gold tone :/
-Debljina sata je po spec. 14mm do hr senzora, sto znaci da je ukupna debljina veca od trenutnog fenixa 7s pro koji je 14mm ukupno.
-bezel i dugmici su titanium gr 5 sto je odlicno, ali ne mogu da otkrijem od cega je back plate?
-Zvucnik mi se malo ne svidja kako izgleda mrezica?
-Sat ima kadence lock kad se trci nizbrdo. Verovatno i jos negde pa bi verovatno bilo najbolje koristiti ga u paru sa externim hr senzorom na bicepsu ili na grudima.
-Ukupna Gps distanca je obicno oko 100-200m kraca od ostalih satova zato sto malo ispravlja krivine?
-Navigacija... neko kaze da preko stare mape ima nodove koje su kupili od neke firme i da to nije dovoljno ecizno, neko kaze da kad je sat konetovan na telefon uklje i ai da crta rutu... uglavnom u najboljem slucaju half baked.
-vremenska prognoza svi kazu da je srr (kao sto je i garmin vrrmenska prognoza)
-zep pay, nemam racun u banci to nije toliko problem mogao bi promeniti banku, ali mislim da sam negde procitao da kad se stavi kartica mora stalno u radu da se otključava sat??! Nema kao garmin lock samo na korišćenje kartice?

Poslednja izmena:
Bogat je opcijama, ali ako nisu upeglane, može lako da se desi da krene da iritira korisnika koji ima malo veća očekivanja. Ceo paket, uređaj, aplikacija, algoritmi, treba da su upeglani i intuitivni. Drugim rečima, jednostavno treba da - radi. Zato neću da menjam Coros, nakon što sam se udubio malo u Garmin Connect, ovo što imam je prilagođenije trčanju, rekao bih. Za druge sportove je Garmin otišao malo dalje.

Licitiram 20 dana max, bez sporta. Ajd da vidimo baš, javljaj. :D
I evo 15 dana nakon punjenja došao sam na 8% ali sam takođe u proseku imao 121 minut gps aktivnosti po danu za to vreme. Za solarno punjenje imam grafik po danima ali nema, ili ne umem da izvadim, detaljniju statistiku.

Stigao Amazfit prsten, za ženu, međutim loše smo izmerili pa smo uzeli veći nego što je trebalo.

1000014759.jpg1000014761.jpg

još ga nisam aktivirao jer meni za sad ne treba dok imam Garmina pa razmišljam da ga samo prodam dalje.

ili, zapravo ono šta je bio plan, pogotovo posle T Rex 3 pro jeste da, s obzirom da sam i ja planirao da uzmem prsten uz Amazfit sat, da bih jelte manje nosio sat i mogao da nosim mehaničke, da ga ostavim sebi.

a onda razmišljam, ako ću već nositi prsten po kući, led lampica mi na satu neće trebati jer ga onda u većini slučajeva neću ni nositi, tako da će mi Balance 2 raditi i više nego dobar posao.

nemam pojma, još razmišljam šta mi je raditi i da li menjati Garmina.

Nije mi đavo dao mira tako da sam morao da ga povežem i isprobam :D

večernji trening, otisao da penzionerski istrcim i isprobam kako radi. aktivnost se startuje iz aplikacije, logicno. trcao sam 23 minuta, prvih petnaest je prsten merio od 15 do 20 otkucaja vise nego Garmin. tek kad sam stao da popijem vode i nastavim sa trcanjem, imao je nagli drop i od tog trenutka je bio u otkucaj srca sa Garminom, bukvalno nije bilo razlike.

1000014785.jpg

ostatak parametara, nosio sam i sat i prsten na levoj ruci, Garmin kaze 3772 koraka, prsten 3748.
distanca Garmin 2.88km, Amazfit 2.91km (amazfit koristi gps telefona).
visinska razlika nidje veze, racunao je da sam najvise bio na 89m a najmanje na 78 a staza je na nekih 82m sa mozda metar visinske razlike ako je i toliko na celoj stazi.
avg. cadence 163 na oba, 175 max na Garminu i 178 max na Amazfitu.

vo2max izracunao 42, isto kao i Garmin, mada nemam pojma kako s obzirom da je 15 minuta imao potpuno pogresan HR. to cu testirati jos ovih dana.
trening load i ostale stvari cu isto tek videti kako se ponasaju.

aplikacija je lepa ali mi je malo konfuzna i nabacana zbrda-zdola. dosta lepse izgleda od Connecta ali sam na connect nekako navikao, sve mi je tamo gde treba da bude. fale ground contact time, power zones itd. ali to prsten ne podrzava, satovi ih imaju tako da me mozda to buni.

sve u svemu zanimljiva igracka, verujem da bi uz sat bas bila super stvar za dopunjavanje podataka. ono sto me smorilo jeste sto HR racuna jednom u 10 minuta van aktivnosti, nije konstantno, mada ako to moze Apple sa svojim satovima i da ih svi hvale, ne vidim zasto i Amazfit sa prstenom to ne bi mogao. mada svakako boljka u odnosu na sat.

sad cu malo guglati i videti sta se desilo sa HRom na pocetku, ali moguce da je samo pobrljavio jer sam ga bukvalno ukljucio, povezao sa telefonom i izasao napolje. ispraticu trend, mada ako se ovako nastavi, onda nicemu ne sluzi. doduse opet, prsten nije predvidjen za trening nego za dopunu podataka kad sat nije na ruci tako da mogu i da oprostim ako van aktivnosti radi dobro.
1000014774.jpg1000014775.jpg1000014776.jpg1000014777.jpg1000014778.jpg1000014783.jpg1000014784.jpg1000014786.jpg

Porucio sam Balance 2, nek ide zivot 😂

Prsten me je toliko odusevio i aplikacija kako lepo izgleda i kako radi i sta pisu od onih insight-a, plus sto uz prsten daju Zepp Coach premium i Zepp Aura premium, bice super.

Trcao sam jos dva puta sa prstenom, gadjao se u otkucaj srca sa satom a nista losije drugi put nije bio ni u odnosu na polar h10. doduse lagano konstantno trcanje, intrervale ne vredi ni pokusavati, to ni sat ne moze da isprati.

Balance 2 sam izabrao zbog izgleda, mnogo lepsi od T Rex-a i gramaze + sto je isti hardver i softver kao na T Rex 3 pro a 200 i vise evra manje. Mada kako sam juce poslao poruku na KPu i porucio, tako sam barem 10 puta sinoc i jutros iskoristio lampu na Epixu tako da ce mi bas biti period navikavanja, ali sta da se radi.
ako ne budem mogao, ici ce Balance na dobos pa cu uzeti T Rex 3 pro ili da se nadam da ce da naprave neki Balance 3 sa svetlom.

Smor je sto ce mi sat najverovatnije stici kad budem isao na odmor tako da cu ga cackati tek oktobra tamo.

Nije mi jasno kako može da se pređe sa Garmina na Amazfit, još Epix, tako da ću rado da ispratim sve što proživljavaš. :)
inat 😃

ako se ispostavi da stvarno ima 90-95% stvari kao i Epix, neće biti problema.

ono što već znam da će mi teško pasti jeste navigacija kroz sat.
dugmići i kako Garmin funkcioniše su dosta bolji za brz pregled i navigaciju nego oni widgeti, tiles, kako ih već zovu, kao što su na Samsungu.

videćemo, svakako nije definitivno i neću još prodati Epix za svaki slučaj, nekako se nadam da će Garmin u narednih 6 meseci, godinu dana da izbaci prsten.

ali biće zanimljivo testiranje i upoređivanje 😁

ono što već znam da će mi teško pasti jeste navigacija kroz sat.
dugmići i kako Garmin funkcioniše su dosta bolji za brz pregled i navigaciju nego oni widgeti, tiles, kako ih već zovu, kao što su na Samsungu.
ima jedan momenat kod balance 2 gde tockic prestane da funkcionise i ocekuje swipe rukom :/ @9:30

ima jedan momenat kod balance 2 gde tockic prestane da funkcionise i ocekuje swipe rukom :/ @9:30

ma to vec ocekujem, ne moze krunica da zameni 5 dugmica nikako.
ali sto Amazfit radi jedno 10 puta fluidnije od Garmina, tuga. Mislim, tuga za Garmin.

Ne znam, jedva cekam da stigne da vidim kako ce se ponasati.
Ono sto mi isto uliva poverenje jeste tona komentara na reddit-u i YT-u od ljudi koji su vec presli sa Garmina na Amazfit i koristili oba, 95% su pozitivni komentari, samo nekih par nebuloza sam procitao.
Takodje, podrska deluje super. 2-3 godine ali bas dosta stvari odrade za to vreme i bas cesto komentarisu i ima ih medju ljudima, dok je Garmin postao nesto zatvoren. Garmin je super sto se reklamacija i te podrske tice, ali softver i customer feedback je bas nesto utanjio u poslednjih godinu-dve.

ali za te pare i da ga menjam na 3 godine, lagano bez pritiska.

Bez ljutnje, mislim da se previše zaluđuješ oko satova i bacaš pare a ne obraćaš pažnju na suštinu. Ovoliki heart rate na taj pace nije zadovoljavajući. J... š sat, radi na kadenci i formi samog trčanja. Svaki sat će ti dati dovoljno dobre podatke da vidiš gde grešiš.

Prilozi

• Screenshot_20250913_054808_Chrome.jpg
    Screenshot_20250913_054808_Chrome.jpg
    132.5 KB · Pregleda: 38
@Audio ovo je tema o satovima, ideja jeste da svi budu nezadovoljni i da traže i predlažu bolje/isplativije. Ovaj screenshot bi bio za detaljnu analizu u temi Trčanje, ali to smo već prošli i manje-više odustali ;)

Aj da zabiberi 🤣

Šta od ovakvih satova ima najprecizniji hr monitor?
Imam honor watch gs3 (bio nešto džabe prošle godine na ae tipa 60usd)koji sam kupio da imam tako neki sat. Nisam dugo fizički aktivan (i zbog određenih zdravstvenih problema) pa nisam previše obraćao pažnju na hr monitor tog sata ali u poslednjih mesec dana sam krenuo sa nekim aktivnostima (daleko je to od trčanja, uglavnom malo jača šetnja ili vrlo lagano plivanje). Ono što sad primećujem je da npr dok šetam, puls koji sat meri stoji na tipa 80 90 bps a realan (izmereno metodom prst na ruci) bude 100-110.
Nekad po nekim uzbrdicama gde krenem malkice jace, stvaran puls mi ode na 130 i vise a sat na 110, tek posle minut dva takvog "jačeg" I tempa, sat pokaze tih 130-140 bps koliko bude zaista. Ne pitajte o tome zašto mi je puls toliki na malo jaču šetnju, pod nadzorom sam svakako.

Voleo bih da sat pokazuje što je tačnije moguće i što je više real-time moguće bez ovakvih lag-ova.
Ne znam zapravo ni jel to uopšte moguće (deluje da ovi bolji satovi to rade?). Takođe da li ima nešto drugo od uređaja (prvi put sam ovde pročitao za prsten) koji bi mogli sa telefonom da se upsre i da imam viši nivo pre iznositi. Opet da ne dajem 600 700 800 eur...

Pa dobro, svakome ponekad treba neka nova motivacija :)

Bio sam jedno vreme clan kluba za odvikavanje od kupovine satova :) I u pravilima je jasno pisalo dva dobro izabrana godisnje je dozvoljeno :)

@giovanni ne treba da ti od sata zavisi merenje HR, a posebno što nijedan nije tačan kod HIIT. Naruči Polar H10, trake rezervne AliE i ne zavisiš od sata.

Aj da zabiberi 🤣

Šta od ovakvih satova ima najprecizniji hr monitor?
Imam honor watch gs3 (bio nešto džabe prošle godine na ae tipa 60usd)koji sam kupio da imam tako neki sat. Nisam dugo fizički aktivan (i zbog određenih zdravstvenih problema) pa nisam previše obraćao pažnju na hr monitor tog sata ali u poslednjih mesec dana sam krenuo sa nekim aktivnostima (daleko je to od trčanja, uglavnom malo jača šetnja ili vrlo lagano plivanje). Ono što sad primećujem je da npr dok šetam, puls koji sat meri stoji na tipa 80 90 bps a realan (izmereno metodom prst na ruci) bude 100-110.
Nekad po nekim uzbrdicama gde krenem malkice jace, stvaran puls mi ode na 130 i vise a sat na 110, tek posle minut dva takvog "jačeg" I tempa, sat pokaze tih 130-140 bps koliko bude zaista. Ne pitajte o tome zašto mi je puls toliki na malo jaču šetnju, pod nadzorom sam svakako.

Voleo bih da sat pokazuje što je tačnije moguće i što je više real-time moguće bez ovakvih lag-ova.
Ne znam zapravo ni jel to uopšte moguće (deluje da ovi bolji satovi to rade?). Takođe da li ima nešto drugo od uređaja (prvi put sam ovde pročitao za prsten) koji bi mogli sa telefonom da se upsre i da imam viši nivo pre iznositi. Opet da ne dajem 600 700 800 eur...
Ako je merenje HR fokus, treba ti primarno Polar H10 traka koja nije toliko skupa. Bilo koji sat na koji može da se nakači Bluetooth ili ANT+ će raditi sa ovom trakom. Ako želiš samo jedan sat na ruci izbor je veliki a od jeftinijih bi krenuo sa Huawei satovima u tvom slučaju. I gore pomenuti Amazfit Balance 2 zvuči kao ok opcija. Gledao bih da pikiram sat manjih gabarita i manje težine koji stabilnije stoji na zglobu.

@Audio ovo je tema o satovima, ideja jeste da svi budu nezadovoljni i da traže i predlažu bolje/isplativije. Ovaj screenshot bi bio za detaljnu analizu u temi Trčanje, ali to smo već prošli i manje-više odustali ;)
U pravu si. Ja pratim obe teme i nekako ih ne odvajam.
@giovanni ne treba da ti od sata zavisi merenje HR, a posebno što nijedan nije tačan kod HIIT. Naruči Polar H10, trake rezervne AliE i ne zavisiš od sata.
Zašto svi preporučuju H10 ljudima koji nemaju Polar sat? H9 ima isti senzor a jeftiniji je, samo nema memoriju i još neke zezalice koje rade isključivo sa njihovim satovima. Doduše, traka je bolja na H10 ali senzor je identičan.

Poslednja izmena:
Ja sam 60e platío H10, a H9 nisam ni video da neko prodaje tad. Trake su 2$ na AliE.

Hvala svima. Traka sa senzorom mi nije pala na pamet a izgleda da je preciznija i ne moram da kupujem novi skupi sat.

Bez ljutnje, mislim da se previše zaluđuješ oko satova i bacaš pare a ne obraćaš pažnju na suštinu. Ovoliki heart rate na taj pace nije zadovoljavajući. J... š sat, radi na kadenci i formi samog trčanja. Svaki sat će ti dati dovoljno dobre podatke da vidiš gde grešiš.
pisao sam romane na temi za trčanje, prošle godine sam pred kraj sezone bio u situaciji da od bolova nisam mogao da hodam pa je nekoliko članova preporučilo i da prestanem sa trčanjem jer "trčanje nije za tebe".

ove godine se dosta stvari poklopilo, upala pluća, selidba, promene na poslu, renoviranje stana, putovanja, bolest ljubimca i svakodnevni odlasci veterinaru na relaciji Pančevo-Beograd od nekog februara do jula dok ga nismo uspavali što je bilo poprilično iscrpljujuće kako psihički tako i fizički.

svestan sam i ja da mi je današnji warmup isti kao prošlogodišnji tempo ali šta da se radi, ne odustajemo 😁

svakako mi je trčanje individualno, ne upoređujem se sa drugima, ne spremam se za trke, gledam samo lični napredak ili stagniranje i nazadovanje.

promena sata je više bunt prema Garminu i želja da se isproba jeftinija konkurencija, plus će se lakše prodati jer je jeftiniji ili će mi biti lakše da pretrpim gubitke ili ga jednostavno prosledim dalje nekom članu porodice.

Zašto svi preporučuju H10 ljudima koji nemaju Polar sat? H9 ima isti senzor a jeftiniji je, samo nema memoriju i još neke zezalice koje rade isključivo sa njihovim satovima. Doduše, traka je bolja na H10 ali senzor je identičan.
zato što je zlatni standard 😁

za ljude koji koriste traku da je povežu sa satom a ne koriste Polar aplikacije, bukvalno nema razlike da li je h9 ili h10.

bilo koja traka će raditi 10 puta bolji posao od sata svakako.
čak i ove nove trake, sa optičkim senzorom što idu oko bicepsa, iznenađujuće precizne čak i za HIIT.

i Decathlon traka od 4k je dosta preciznija, samo da traka kao traka radi.
video sam nekolicinu komentara gde joj treba vremena da krene ili dropuje hr ali opet pitanje je da li su je dobro navlažili pre nego što su krenuli.

Nazad
Vrh Dno