Šta je novo?

Dobre radne stolice

Video danas uživo Asus Rog Destrier Core u Game centru. Stolica je udobna za sedenje, mada koliko mogu zaključiti za 10 minuta sedenja u prodavnici, deluje nekako mala, ali kad se podesi sve i podigne naslon za glavu, sasvim je okej i komforna. Ono što je minus je što je okvir i ono što drži sedište i naslon sve od plastike, koliko će to da izdrži, ne znam, mada davno sam kinesku jeftinu stolicu koristio preko 15 godina i ništa nije puklo na njoj, a isto je sve od plastike. Doduše, tada sam imao 83kg, a sada 93kg. Nije ta plastika toliko problem, ali onda bi cena morala biti znatno manja, jer u tom rangu cena, sve stolice su metalne. Međutim, glavni minus kod mene i zbog čega stolica automatski otpada je to što nema ljuljanje. Može naslon da se olabavi, pa da se slobodno pomera, ali to je samo da bi se fiksirao u novu poziciju. Ono što meni treba je da sedište zajedno sa fiksiranim naslonom može da se ljuljuška, a to ova stolica definitivno nema.
A nisi testirao i Ergo verziju?

To je van svake pameti, posebno ako se uzme u obzir politika odrzivosti koju promovisu. Zamisljam koje je maltretiranje dostaviti citavu stolicu IKEA-i, da bio dobio zamensku, sve zbog toga sto se pokvario neki deo na njoj.
Prvo: dobijes NOVU stolicu, n o v u umesto jednog novog dela.
Drugo: Jesi li ikada probao da odvojis, na primer, gasni mehanizam od zvezde ili onog metalnog mehanizma na sedalnom delu? Ono, kao, pokvario ti se taj mehanizam na sedistu pa oces samo njega da vratis. U stvari probaj da rasklopis bilo koju stolicu i shvati ces da nema sanse da razdvojis sedalni deo-gasni mehanizam-zvezdu, zato verovatno i menjaju celu. Ovo za razdvajanje govorim iz ugla kupca ne servisera jer ako nemas stegu tesko da ces ta tri dela odvojiti a i sa njom nezaobilazno je da u nekoj meri ostetis stolicu.

BTW da nekome ne padne na pamet (u kontekstu "e sada cu ja to da rasklopim sta se ovaj pravi pametan") da odvaja sedalni deo od gasnog mehanizma ukoliko gasni mehanizam radi veoma verovatno je da ce te ga pokvariti - a mala verovatnoca da ce te ga odvojiti cak i tako pokvarenog :D

Prvo: dobijes NOVU stolicu, n o v u umesto jednog novog dela.
Drugo: Jesi li ikada probao da odvojis, na primer, gasni mehanizam od zvezde ili onog metalnog mehanizma na sedalnom delu? Ono, kao, pokvario ti se taj mehanizam na sedistu pa oces samo njega da vratis. U stvari probaj da rasklopis bilo koju stolicu i shvati ces da nema sanse da razdvojis sedalni deo-gasni mehanizam-zvezdu, zato verovatno i menjaju celu. Ovo za razdvajanje govorim iz ugla kupca ne servisera jer ako nemas stegu tesko da ces ta tri dela odvojiti a i sa njom nezaobilazno je da u nekoj meri ostetis stolicu.
Nije to tako tesko. Radio 2 puta bez ikakvog poebnog alata, osim čekića i papagajki

Radio i ja više puta, nikakav problem. Možda zavisi i od same stolice

osim čekića i papagajki
Ja u stanu nisam imao nista od alata pa kupio cekic i papagajke bas za Markusa.
Ma kakvi, ni da mrdne. Bacio pare. :D

Takodje zanimljivo jeste da sam bacio pogled na Guglu i Youtubeu, ima raznih upustva kako to odraditi.
Stvarno deluje lako kad pogledas neki video.
ALI, nema nista na netu (reddit, random forumi, Youtube) sa nekim slikama/videom konkretno za Markusa, da vidis kako su njemu odvojili mehanizam.
I mislim da to dovoljno govori. :D
Tako da, moguce da zavisi od stolice do stolice.

Moj iskren savet, sto se tice Markusa, a odobrili vam reklamaciju i novu stolicu a staru vam traze nazad, NIKAKO ne pokusavajte, samo cete "pokvariti".
Samo odvojite naslon za ledja, naslon za ruke, generalno sta god mozete da odsrafite, odsrafite, sta ne moze, ostavite tako, samo nadjite dovoljno vecu kutiju da to sve stane u njoj.
A realno, kuriru sam mogao i celu tako sklopljenu da je dam, on bi je gurnuo u kombi.

Drzite se teme, nemojte praviti tutorijale za rasklapanje stolica.

Posle nekih nedelju dana koriscenja Markusa ovo su neki moji utisci.

Pozitivna strana:
Kvalitet izrade stolice i sama tezina iste. Vecina stolica u tom cenovnom rangu su kao igracke naspram nje. Poprilicno je robusna, ona baza je bas masivna i teska i kada sam je sastavljao bio sam veoma iznenadjen kvalitetom stolice. Ocekivao sam mnogo jeftine plastike ali to ovde nije slucaj.
Napetost nagiba kako oni to zovu je stvarno odlicna i veoma se lako podesava za razlicite osobe/kilaze i sta kome odgovara.
Takodje i sam nagib je bas onakav kakav meni treba. Neko bi mozda trazio i jos vise ali to je vec onda da potpuno lezite u stolici kao u krevetu sto je meni previse.
Sama cena koja je bila 13.000 dinara. Par meseci sam isprobavao, gledao stolice i za ovaj novac stvarno nema bolje stolice u Srbiji. Da je nova i da se kupi u prodavnici, a da to nisu K/P varijante. Doduse sada sam pogledao cena joj je iz nekog razloga skocila na 17.000 dinara ali verujem da ce biti na popustu veoma brzo, a ako ne ide crni petak pa ce sigurno biti mozda i bolje cene nego kada sam je ja kupio.
Ja nisam imao nikakvih problema sa elektricitetom. Spominjalo se to na prethodnim stranama i to me je recimo malo odbilo od stolice jer inace zna da me tuce elektricitet sa vremena na vreme ali na svu srecu sa ovom stolicom to nije slucaj.

Negativna strana:
Ne mogu reci da su ovo neke stvari sa kojima sam neverovatno nezadovoljan i da je katastrofa lose ali treba reci kako jeste.
Samim tim odmah da krenemo od udobnosti. Kada sam prvi put seo u stolicu to je bilo posle radnog vremena i koristio sam je nekih sat-sat ipo. Tada je sve bilo super i jos sam trazio koja mi visina odgovara i generalno isprobavao stolicu. Bila mi je mnogo udobnija nego moja stara. Sutradan kako sam krenuo da radim posle dva-tri sata osetio sam bol u donjem delu ledja i poceo je da mi smeta onaj deo za "lumbalnu podrsku" tj onaj sundjer u mesh-u. na donjem delu naslona. To je trajalo nekih dva-tri sata i svo vreme sam se mislio ako ovako bude narednih 3-4 dana vracam stolicu jer mi ovo uopste ne odgovara. Medjutim stvar je u tome da nije svaka stolica ista i prethodna mi je dopustala da nepravilno sedim tj vise lezim u njoj sa guzicom pomerenom napred, a to ovde bas i nije slucaj. Stolica trazi da se sedi u odredjenom polozaju, a to je guzica sto blize naslonu i da su cela ledja na mesh naslonu. Sutradan je to vec bilo bolje i nije bilo nikakvog bola i nelagodnog osecaja. Samim tim verujem da ova stolica nije za svakoga i definitivno je nesto sto treba kupiti pa probati jer se ovakve stvari ne mogu primetiti u prodavnici, cak i da sedite u njoj 15-20 minuta. Postoji opcija za povrat tako da je to dobra opcija ukoliko vam stolica ne odgovara.
Lumbalna podrska bi mogla biti bolja u smislu da postoji nesto sto je barem podesive visine. Sundjer koji se tu nalazi nekome mozda odgovara, a nekome mozda ne.
Rukohvati iako su od odlicnog materijala i veoma robusni su veoma cudnog oblika i meni ne odgovaraju toliko da mogu da opustim ruke na njima. Dok su vam ruke na njima i koristite mis i tastaturu sve je ok, a cim malo povucete ruke ka nazad bas zato sto su zaobljeni jedina potpora vam je kod zglobova tj u tom delu i kao da vam ruke propadnu dole i nemate rukohvate. Da su rukohvati malo vise prema naslonu tj duzi u tom pravcu to bi se veoma lako resilo. Takodje ona guma koja je od gore na njima iako izgleda ok veoma brzo se zagrebe. Ja samo dok sam isprobavao visinu stolice malo sam je pomerio ka stolu i posto je bila vislja dotakla je sto i vec se zagrebala. Nije se pocepala ali onako da ostaje siv trag na njoj.
Sama udobnost stolice u smislu sundjera i mesh dela na ledjima nije idealna. Za sundjer na sedaonom delu sam svuda video samo reci hvale i ne mogu reci da je tvrd kao kamen ali posle 7-8 sati sedenja oseti se da je na tvrdjoj strani. Mesh deo na ledjima jeste ok ali posto mi je ovo prva stolica ovakvog stila shvatio sam da mi mnogo vise prija udoban sundjer u naslonu. Nije da je stolica neudobna nego je stvar koliko sam pozitivnih recenzija gledao na Jutjubu i citao iskustva korisnika ocekivao sam da ce to biti barem za nijansu udobnije.

Sumiranje svih ovih utisaka.
Da li je ovo idealna stolica, nesto na cemu bih ja voleo da sedim godinama, necu je menjati dok se ne pokvari i slicno?
Kratak odgovor je ne.
Stolica uopste nije losa ali gledajte ako sedite vise sati u stolici i trenutno imate poprilicno losu stolicu da vam ovo bude recimo kao neka prva pomoc da vas spasi od te lose stolice dok ne skupite novac za nesto bolje. Bilo to par meseci, godina-dve, nebitno. Ili ukoliko sedite za racunarom/konzolom sat-dva-tri posle posla ili predvece ovo je sasvim dobra stolica za takvo nesto i narocito za tu cenu po kojoj sam je ja uzeo.

Poslednja izmena:
Mogu reci da si bas opisao stolicu onakvom kakva jeste. Jedino bih dodao da vremenom taj sedalni deo postane sve neudobniji da bukvalno posle relativno kratkog sedenja (recimo sat vremena) krene da boli zadnjica. Mesh na ledjima i nije problem, ali jeste nazovi lumbalna podrska koja "ubada kako ne treba".

I da, ja nisam stekao utisak da me markus tera da sedim ispravno, tj mogao sam da sedim kako hocu, ali sam ipak gledao da sedim ispravnije zbog sebe.

To je to nazalost za taj novac.
Alternative su gejmerski krsevi koji ce biti udobniji ali ce se raspasti za 2 godine.

Kupovina stolice je individualna stvar i nema mnogo veze sa cenom. Jednostavno, stolicu morate da probate da bi ste sveli mogucnost da vam ne odgovara na sto manju meru.

Pa ima mnogo veze sa cenom jer kod nas ljudi em nemaju obicaj da trose novac na stolice, em su vecinom ograniceni odredjenim budzetom. Znas i sam da je kod nas sto skuplje to bolje tako da ima tu od svega po malo.

Sve u svemu, kvalitetan komad nameštaja, a udobnost i funkcionalnost 0!

Nešto poput kvalitetnog hrastovog panja!
Pa i nije bas tako. Stolica nije uzasno neudobna, samo je stvar u tome da koliko sam pozitivnih stvari cuo i kako je sedaoni deo super udoban ocekivao sam nesto malo vise. Da nisam to sve procitao ili gledao na Jutjubu ne bih to ni pomislio. Pozitivni komentari su mi podigli ocekivanja na visi nivo. Meni je ovo ok stolica. Neka srednja kategorija jer ima daleko losijih, a i daleko boljih stolica.
To je to nazalost za taj novac.
Alternative su gejmerski krsevi koji ce biti udobniji ali ce se raspasti za 2 godine.
Pa nije bas nazalost jer opet kazem treba imati neku dozu realnosti i gledati na ovu stolicu kao privremeno resenje dok ne dodje nesto bolje ako vam treba stolica za posao ili sedite u njoj 8+ sati svaki dan. Sto je skroz ok jer ajde da budemo realni ne mozemo u zivotu imati sve, sada i odmah.

Takođe sam bio optimista i pokušao da zamenim gasni amortizer na mojoj stolici. Kupio rezervni, pogledao tutorijale (izgledalo ekstra lako), imam već papagajke, čekiće macole i sl, fizičku snagu ... a ona ni da mrdne. Doduše sad imam lep rad na zvezdi stolice kao posledicu mog revnosnog mlaćenja čekićom. Mada ja sam teškaš, pa sam verovatno i ja doprineo "zavarivanju" konstrukcije.

@dimmu
Nažalost nisam uopšte ubeđen da cena sada garantuje bilo šta. Više mi se čini da je to lutrija kakav primerak ti uleti i koliko proizvođač i uvoznik procene da mogu da oderu kupce. Genetski sam jako krupan a i ceo život sam u nekom sportu tako da sam teškaš (192cm i oko 140kg) pa sam bio dosta ograničen izborom. Zbog toga sam kupio gejmersku stolicu koja se reklamira da trpi opterećenje od 182kg, navodno idealnu za visoke i teškaše, u tom trenutku 32k din sada je nešto ispod 40k din. Evo oko 4 godine kasnije gasni amortizer je otišao, memorijska pena u sedalnom delu je izgubila najveći deo funkcije, nasloni za ruke a i deo sedalnog dela su se oljuštili (stolica je napravljena od nekog skaja/eko kože). Kad sam kod kuće provodim dosta vremena u njoj, ali to je uglavnom tek posle posla jer ekstremno retko radim od kuće.
E sad ja znam da to nisu neke mega giga pare, i ja sam jako težak i glomazan, ali je i ta stolica pravljena za tipove poput mene a 4 godine mi je baš nekako kratko vreme da toliko propadne.

P.S. Ako neko ima predlog za dobru zamenu, bio bih vam veoma zahvalan! Dakle za visoke teškaše, poželjno sa mrežicom ako može zbog letnjeg perioda. Nemam definisan budžet, ali eto nek bude recimo do 50k ali definitivno nije fiksno a u opciji su i KP i sl oglasi.

Takođe sam bio optimista i pokušao da zamenim gasni amortizer na mojoj stolici. Kupio rezervni, pogledao tutorijale (izgledalo ekstra lako), imam već papagajke, čekiće macole i sl, fizičku snagu ... a ona ni da mrdne. Doduše sad imam lep rad na zvezdi stolice kao posledicu mog revnosnog mlaćenja čekićom. Mada ja sam teškaš, pa sam verovatno i ja doprineo "zavarivanju" konstrukcije.

@dimmu
Nažalost nisam uopšte ubeđen da cena sada garantuje bilo šta. Više mi se čini da je to lutrija kakav primerak ti uleti i koliko proizvođač i uvoznik procene da mogu da oderu kupce. Genetski sam jako krupan a i ceo život sam u nekom sportu tako da sam teškaš (192cm i oko 140kg) pa sam bio dosta ograničen izborom. Zbog toga sam kupio gejmersku stolicu koja se reklamira da trpi opterećenje od 182kg, navodno idealnu za visoke i teškaše, u tom trenutku 32k din sada je nešto ispod 40k din. Evo oko 4 godine kasnije gasni amortizer je otišao, memorijska pena u sedalnom delu je izgubila najveći deo funkcije, nasloni za ruke a i deo sedalnog dela su se oljuštili (stolica je napravljena od nekog skaja/eko kože). Kad sam kod kuće provodim dosta vremena u njoj, ali to je uglavnom tek posle posla jer ekstremno retko radim od kuće.
E sad ja znam da to nisu neke mega giga pare, i ja sam jako težak i glomazan, ali je i ta stolica pravljena za tipove poput mene a 4 godine mi je baš nekako kratko vreme da toliko propadne.

P.S. Ako neko ima predlog za dobru zamenu, bio bih vam veoma zahvalan! Dakle za visoke teškaše, poželjno sa mrežicom ako može zbog letnjeg perioda. Nemam definisan budžet, ali eto nek bude recimo do 50k ali definitivno nije fiksno a u opciji su i KP i sl oglasi.
IKEA JÄRVFJÄLLET

Steelcase Leap je deklarisan do 180kg i ima ga na KP refurbushed za do 60k dinara.
Dalje neces gledati.

Kao neko od tadasnhih 140kg, Leap mi je bio no.1 izbor, i uzivao sam koristeci je, samo sto je naslon za glavu ****** i ako se ne uzme uz nju odmah, nema aftermarket. Ja vise lezim no sto sedim u stolici, pa sam zato za kuci uzeo HM Embody.

Gledao sam za kucu stolice od 500 do neograniceno, probao i stolice od 2500 i 3000e, Embody mi je resio dilemu cim sam seo.
Probao neke skupe Wagner, katastrofa, Fern mi se nije svideo uopste, HM Aeron bih tada mozda i uzeo da je bila neka sira, ali nema, sve su uske. Probao sam prakticno sve stolice u BGu tada.

Leap sam kupio i koristio godini dana u kancelariji, ubedljivo najbolja lumbalna podrska na trzistu. Embody me je kupio sako jednom stvari, a to je da je jedina gde sam seo, da na guzici nisam nigde imao pressure point, bukvalno se pritisak izjednaci svuda, sto mi je omogucilo da sedim i po 20+ sati bez ikakvih problema.

Ali je Embody deklarisan do 130kg i vidim da bi i to jedva trpeo neki dug niz godina.
SC Leap je tu dosta bolji.

Video Asus Rog Destrier Ergo u Gigatronu, stolica ozbiljnija u odnosu na Core model, metalni nosač, mreža je mekša nego na Core modelu, ali udobna, mada meni više odgovara ona kod Core modela. Nema opciju ljuljanja.

Nazad
Vrh Dno