Šta je novo?

AliExpress - ŠTA DA KUPIM? (i komentari - iskustva u vezi predloženih proizvoda)

Ne salju u Makedoniju, moras da dodjes do kraja narudzbine da sistem vidi da si u Srbiji.

Da vaze globalni kuponi bio bi 79$

Prilozi

• Screenshot_20250902_215625_AliExpress(1).jpg
    Screenshot_20250902_215625_AliExpress(1).jpg
    69.9 KB · Pregleda: 71
Crvena Sonizoon fleška sa kapicom je preživela dva kruga sa verifikacijom upisanog u
H2TestW a posle je ostatak noći do jutra pržena u endurance testu Anvil's storage utilities.
Propustiću i metalnu preklopnu kad budem imao volje čisto radi znatiželje, kinezi stavljaju šta trenutno imaju na lageru u te fleške i rezultati kao takvi ništa ne znače.
Ultrajeftine fleške koje mogu da drže vodu dugo, ali najčešće bude obratno.

@Poolmaker Ne znam da li može biti to što su kod mene korišćeni na starim računarima na vezi USB 2.0. Ja bih da provalim šta im smeta, jer u istim ili sličnim okolnostima radile su brendirane obične fleške godinama.

Ja sam prebacivao burazeru na nju neke serije i preživelo je za sada. E sada na duže staze videćemo, uzeo sam ga tek tako. Imam ih gomilu, pa kada mi zapadne za ruku.

Imam tri komada, sva tri metalni preklopni. Na prvom najbržem (kačao sam ovde testove, čini mi se i R i W oko 150MBs) je Ventoy, za sad sve OK radi. Druga dva su naručena/stigla u poslednjoj turi popusta na fleške (nešto sporij R~130MBs W~80MBs). Nisam ih koristio samo testirao da li i kako rade.

Meni odma smanjili, samo što sam kliknuo, nisam kupovao, probao kroz zalivanje. Ništa, ako bude, kasnije da vidim sa drugim nalogom.

Za sve koji imaju problem sa crkavanjem usb flasha pogotovo sa aliexpressa, zapazio sam sledecu stvar.

Apsolutno svaki flash sa aliexpressa, pricam o pretezno kineskim markama, sonizon, techkey.... Svaki crkava pre ili malo kasnije ako se formatira u NTFS fajl sistemu, dok u FAT32 i EXFAT mogu da traju duzi period gotovo isto kao kingston, sandisk, tranacend...
Ne znam do cega je ovo, vrv kontroler crkava. Cak i renomirani proizvodjaci ne savetuju formatiranje u NTFS, kazu da se drasticno smanjuje vek trajanja nand-a i pregrevanje kontrolera zbog refresha.
Ali za razliku od kineza sa aliexpressa, izdrzavaju dosta duze u tim uslovima.
Ko ima flash za bacanje i hoce da proveri, nek formatira u NTFS i nek pusti hwtest ili prebacivanje velikih fajlova.

^moguce lako da je do toga, SMI kontroler kinez ugradjuje, pogledacu koji je tacno, cak mislim da po defaultu dolaze sa exfat, ali onda nije moguce praviti butabilnu flesku exfat za potrebe instalacije windowsa.

Svi moji sonizoni (crveni i plavi plastični, i jedan metalni na preklop) su došli sa FAT32. Prebacio u exFAT, samo probao kopiranje ogromnih mkv, sve ok.

^moguce lako da je do toga, SMI kontroler kinez ugradjuje, pogledacu koji je tacno, cak mislim da po defaultu dolaze sa exfat, ali onda nije moguce praviti butabilnu flesku exfat za potrebe instalacije windowsa.
Najverovatnije je do toga, kod mene su maltene svi pocrkali za kratak period od kada sam ih formatirao u NTFS.
U EXFAT koliko znam nije moguce napraviti butabilnu flesku za win. U FAT32 moze, ali instalacija traje vecnost...
Svakako je bolje kupiti renomiranog proizvodjaca za takvu namenu

I ja sam puštao ta čuda, gnjavio ih, sve je bilo ok, ali kad mi je zatrebalo u realnoj upotrebi pocrkaše njih par brzo.

Juče je bilo $11, a pre koju sedmicu je bilo i manje od 10.

Svakako od usb-a za pola $ ne očekujem neku izdrzljivost i performanse. Da jednom nesto prebacim i odradi isplatio se.

Mozes li prebacivati vece fajlove u fat32.

Sta se deasava sa Merge Boss. Juce i danas mi daje samo po 1 coin za isporuku kupcima.

Vrh Dno