Šta je novo?

Gugl blokira instaliranje neodobrenih Android aplikacija sa strane od 2026.

biće zeznuto za boksove i za razne aplikacije za gledanje kanala

Dobijamo iPhone 2.0.
Ako Gugl nema podatke o identitetu proizvodjača softvera, aplikacije neće moći da se instaliraju čak ni sa strane.
Naravno, ovo važi "samo" na sertifikovanim uredjajima - svim onim koji imaju Guglove servise.

ja sam doduse iphone-ovac, ali... ne razumem benefit google servisa. pre bih kupio telefon bez njih uvek

ja sam doduse iphone-ovac, ali... ne razumem benefit google servisa. pre bih kupio telefon bez njih uvek
"Benefit" je da te zaključaju u njihov ekosistem, nasuprot svemu što bi open source Android trebao da bude... 🙂 Benefit 🙂 🙂 🙂

No, to je roba široke potrošnje, de fakto, i onda masa korisnika upravo tome i teži...

Odvratno, ali verujem da će postojati više načina da se zaobiđe. Ipak se vidi kako Sotona zauzima tehnološki prostor.

Ostaje da se nadamo da će EU pored Applea naterati i Gugl da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija.

ja se nadam da moderi već rade na nekom rešenju

biće zeznuto i za telefone a i za boksove

da li je tacno da su Honor / Oppo dosta otvoreniji, i da je 'thinkering' tj upotreba ovih PDA + GSM uredjaja vise u skladu sa njihovim tehnickim sposobnostima -> računara?

majkemi, moracu da pocnem da zovem smartphone === PDA + GSM 😂💡😎
ili bolje, ARM ultraportable PC

Ostaje da se nadamo da će EU pored Applea naterati i Gugl da dozvoli alternativne prodavnice aplikacija.
Pa na androidu i imas druge storove. Honor ima App Market, Samsung ima Galaxy Store itd. Ovde je glavi problem sto neces moci instalirati aplikaciju koju si ti ili neko drugi napravio a nije dobila google sertifikat.

Pa na androidu i imas druge storove. Honor ima App Market, Samsung ima Galaxy Store itd. Ovde je glavi problem sto neces moci instalirati aplikaciju koju si ti ili neko drugi napravio a nije dobila google sertifikat.
Nije problem Google Play Store, već Google Play Services i oslanjanje gomile aplikacija na njega. Onda ti je džabe što si skinuo aplikaciju sa Honor prodavnice, kad si i dalje vezan za Google Services i ne možeš da mrdneš bez njega.

U suštini, da nije dogovorna "ja-tebi-ti-meni" postavka, ne vidim zašto odavno neko od softverskih giganata ne bi napravio svoj fork Android-a i ubacio Google-u klip u točkove...

Nadam se da nisi ozbiljan. Ajd kupi iPhone bez Apple njihovih servisa pa da vidim kako je. U Americi, pojedinci, kupuju iphone samo zbog iMessage. U stvari, u Srbiji i ne možeš iskoristiti sve benefite Apple servisa jer smo za njih premalo tržište.
A benefiti google servisa su da je sve u harmoniji. To je jedan eko sistem. Kao verni Huawei korisnik osetio sam na svojoj koži šta znači ostati bez istih. Ništa ne može da zameni Google maps (čak ni Apple maps). Huawei probao sa Petel maps pa ni do kolena nisu GMapsu. Petal Search vs Google search isto. GMail šljaka top - imam i outlook i yahoo još uvek, tako da mogu da uporedim. Probaj bez Google Drive da prebaciš Viber history sa telefona koji nema google servise na telefon koji ima. Imenik takođe. Šta je sa Google Pay koji šljaka odlično. Pa Chrome. Kada je Huawei ostao bez gservisa probao je sa drugim rešenjima. Što svojim što tuđim. To je bila samo takva papazjanija. Svi ti programi koji su zamenili google, nisu među sobom bili sinhronizovani kao što je to kod googlea. Čak i ako su približno kvalitetni ili bolji (Opera recimo)..

Nadam se da nisi ozbiljan. Ajd kupi iPhone bez Apple njihovih servisa pa da vidim kako je. U Americi, pojedinci, kupuju iphone samo zbog iMessage. U stvari, u Srbiji i ne možeš iskoristiti sve benefite Apple servisa jer smo za njih premalo tržište.
A benefiti google servisa su da je sve u harmoniji. To je jedan eko sistem. Kao verni Huawei korisnik osetio sam na svojoj koži šta znači ostati bez istih. Ništa ne može da zameni Google maps (čak ni Apple maps). Huawei probao sa Petel maps pa ni do kolena nisu GMapsu. Petal Search vs Google search isto. GMail šljaka top - imam i outlook i yahoo još uvek, tako da mogu da uporedim. Probaj bez Google Drive da prebaciš Viber history sa telefona koji nema google servise na telefon koji ima. Imenik takođe. Šta je sa Google Pay koji šljaka odlično. Pa Chrome. Kada je Huawei ostao bez gservisa probao je sa drugim rešenjima. Što svojim što tuđim. To je bila samo takva papazjanija. Svi ti programi koji su zamenili google, nisu među sobom bili sinhronizovani kao što je to kod googlea. Čak i ako su približno kvalitetni ili bolji (Opera recimo)..
Petal mape jesu losije u porećenju sa Google mapama.
Ali zato npr u Kini su Amaps i Baidu mape su u poredjenju sa Google mapama u Srbiji svetlosnim godinama ispred.
U Kini AMaps npr kad čekaš u kolima na semaforu odbrojava vreme do paljenja zelenog svetla, kad se čeka autobus čak i nekom selu one prikazuju u realnom vremenu gde je taj autobus i kuda se kreće, na isključenju sa autoputa ti prikaže sliku tog isključenja (bukvalno nema šanse da promašiš isključenje) itd..

Tako da odgovor da li Google Mape imaju dostojnu alternativu ipak zavisi od zemlje do zemlje.. prvi bi počeo da koristim Amaps u Srbiji, samo kad bi imale istu funkcionalnost ko u Kini..

IGo navigacija prikazuje u koju traku da se prestrojis za skretanje.
Takodje kod Sygic lepo I detaljno prikazano isključenja.
Sa GMaps vam vise puta promašio isključenje.

Što se tiče teme, vratićemo se na Huawei

Nije samo problem u samoj aplikaciji, već puno 3rd party aplikacija koristi Google Maps i Google Location servise... Sve eBanking aplikacije se uglavnom oslanjaju na GMS. Mislim, priča se o nečemo što je uveliko ispričano na primeru Huawei-a. Da je telefon bez GMS-a upotrebljiv, ne bi nestali sa consumer tržišta i praktično prodavali samo satove.

A?
O cemu pricas. Ajd kupi iPhone bez apple servisa? pa ne moras da ih koristis, isto je i na meku . na meku za razliku npr od windowsa te niko ne forsuje da se log inujes sa icloud nalogom. mozes ako zelis ne moras ako neces. Ja se uvek loginujem jer imam gomilu stvari na licnom kompu, ali mi nijedan od drugih mekova u firmi nije log inovan, jer je nepotrebno. sve radi lepo.

Inace ne koristim uglavnom apple servise (Sem apple music koji je dobar), za sve ostalo imam self hosted alternative koje su 100x mocnije i bolje.
Benefit google servisa je ako nisi tehnicki pismen da napravis svoju self hosted imperiju, i zelis da ti gugl pomogne, za nas na ovom formu == nikakav.

Petal Search vs Google search >> o boze.
. GMail šljaka top - imam i outlook i yahoo još uvek, tako da mogu da uporedim. > AU BRATE.
Probaj bez Google Drive da prebaciš Viber history sa telefona koji nema google servise na telefon koji ima. I >> probam, radi sve.

ej druze. ja vidim da si ti nov u ovome svemu. Vidi, par stvari, prvo svaka cast na entuzijazmu, viidm da volis to sto imas stalo ti je i to je super. svaka cast. Drugo, ako te zanima tech landscape i da malo vise naucis o svemu zaceprkaj malo van gugla, pogledaj sta postoji u Self hosting areni, prijatno ces se iznenaditi da za SVAKI ali bukvalno SVAKI google servis postoji alternativa, koja nije - alternativna - > vec u svemu SUPERIORNA, i to - not even close.

Google servisi su super za novices, ljude koji su novi , i jos nisu krenuli da udaraju u zidove google obdanista. kad ti porastu poterbe i apetiti, videces koliko je google inferioran. I to pocevsi od google searcha na prvom mestu pa dalje!

Svakako, super je sto te vozi strast oko tehnologije, i samo nastavi!

Nije samo problem u samoj aplikaciji, već puno 3rd party aplikacija koristi Google Maps i Google Location servise... Sve eBanking aplikacije se uglavnom oslanjaju na GMS. Mislim, priča se o nečemo što je uveliko ispričano na primeru Huawei-a. Da je telefon bez GMS-a upotrebljiv, ne bi nestali sa consumer tržišta i praktično prodavali samo satove.
kako na iphonu ne koriste?!
Da je telefon bez GMS-a upotrebljiv, ne bi nestali sa consumer tržišta i praktično prodavali samo satove.

upotrebljiv? pa kako moj apple iphone nema GMS pa je 'upotrebljiv' ? hajde objasni mi to?

kako na iphonu ne koriste?!

upotrebljiv? pa kako moj apple iphone nema GMS pa je 'upotrebljiv' ? hajde objasni mi to?

Na iPhone-u ne koriste, jer se oslanjaju na adekvatne Apple servise. Npr. ako pišeš app i hoćeš da šalješ notifikacije kod Androida za to koristiš Google Mobile Services čiju je deo Google Play Services, a kod Apple-a njegov sistem za notifikacije. iPhone radi bez GMS-a, jer koristi Apple servise bio ulogovan ili ne.

Ukoliko pišeš app npr. za kurirsku službu kod Android-a koristiš Google Location Services, a možeš i prikaz sa Google Maps, mada ne moraš možeš npr. OpenStreet Map i sl. Kod Apple-a imaš njihov servis za to i mapu. Apple nije pisao Apple Maps da bi mi kliktali po tome, već zato što je neophodno za veliki broj aplikacija. Bez location servisa ti možeš da pristupiš hardveru u skladu sa dokumentacijom proizvođača, ali nećeš moći da pozicioniraš telefon putem WiFi mreže, drugih Android telefona u blizini. U prevodu, moraćeš svaki put da kačiš telefon na GPS satelite, ali opet nećeš imati indoor lokaciju.

Ako implementiraš sistem za plaćanje koji će raditi svuda, opet ti treba GMS. Bankarske aplikacije, većina SoftPOS aplikacija - takođe se koristi GMS.

Fitness aplikacije ti neće raditi bez Health Connect (kod Apple Apple Health) i lokacijskih servisa, osim ako ne napišeš svoj servis za to. Opet da bi agregirao te podatke moraš da ih provučeš kroz Health Connect Sync ili Apple Health Sync.

GMS nisu samo front korisničke aplikacije već čitav set API-ja i underlying servisa.

Zbog toga na Huawei-ju veliki broj Android aplikacije ne radi kako treba, ne može da se uloguje, pozicionira itd.

Primer non-GMS Android uređaja je i FireTV stick, ali je to uređaj specifične namene za koju je Amazon izradio svoj set servisa. Retko koji Android consumer proizvod je uspešan, a da nema GMS, jer prva stavka koja nedostaje je Google Play Store, pa onda sve ostalo što sam naveo.

Poslednja izmena:
Na iPhone-u ne koriste, jer se oslanjaju na adekvatne Apple servise. Npr. ako pišeš app i hoćeš da šalješ notifikacije kod Androida za to koristiš Google Mobile Services, a kod Apple-a njegov sistem za notifikacije. iPhone radi bez GMS-a, jer koristi Apple servise bio ulogovan ili ne.

Ukoliko pišeš app npr. za kurirsku službu kod Android-a koristiš Google Location Services, a možeš i prikaz sa Google Maps, mada ne moraš možeš npr. OpenStreet Map i sl. Kod Apple-a imaš njihov servis za to i mapu. Apple nije pisao Apple Maps da bi mi kliktali po tome, već zato što je neophodno za veliki broj aplikacija. Bez location servisa ti možeš da pristupiš hardveru u skladu sa dokumentacijom proizvođača, ali nećeš moći da pozicioniraš telefon putem WiFi mreže, drugih Android telefona u blizini. U prevodu, moraćeš svaki put da kačiš telefon na GPS satelite, ali opet nećeš imati indoor lokaciju.e to

Ako implementiraš sistem za plaćanje koji će raditi svuda, opet ti treba GMS. Bankarske aplikacije, većina SoftPOS aplikacija - takođe se koristi GMS.

GMS nisu samo front korisničke aplikacije već čitav set API-ja i underlying servisa.

Zbog toga na Huawei-ju veliki broj Android aplikacije ne radi kako treba, ne može da se uloguje, pozicionira itd.

Primer non-GMS Android uređaja je i FireTV stick, ali je to uređaj specifične namene za koju je Amazon izradio svoj set servisa. Retko koji Android consumer proizvod je uspešan, a da nema GMS, jer prva stavka koja nedostaje je Google Play Store, pa onda sve ostalo što sam naveo.

ako je android tako udesen da aplikacije ne rade jer im treba GMS API,
e to je vec nesto sasvim drugo od onoga sto je vojinjo pisao o consumer google aplikacijama.

ako je android tako udesen da aplikacije ne rade jer im treba GMS API,
e to je vec nesto sasvim drugo od onoga sto je vojinjo pisao o consumer google aplikacijama.

Pa nije, stvar developer-a je da li će koristiti GMS ili ne. Može da napiše svoje servise ili da razvije aplikacije koje se oslanjaju na 3rd party servise, ukoliko postoje. Zbog toga postoje aplikacije koje ne zahtevaju GMS i one koje ga zahtevaju.

Sam proizvođač telefone, plaća inicijalnu serftifikaciju uređaja za GMS i godišnji fee da produži licencu za GMS na određenom uređaju.

Kod Apple-a je to verovatno sve još više zatvoreno, jer nema alternative kada pišeš app.

Sama tema threade govori o tome da će Google blokirati sideload, ali mislim da nije navedeno da je to moguće samo na GMS uređajima...

koliko je tačno ovo, može li eu da reaguje

i koliko je tačno što pišu neki da će preko adb-a moći da se instalira, koja je razlika da li ja upisao putanju u komandama ili instalirao apk preko telefona

To će verovatno doći sa novijim verzijama androida. Ne verujem da će pogoditi starije verzije.. A većina TV boksova i sl. uređaja koristi starije verzije androida. Što se mene tiče, sve dok je stremio u Playstoreu - nema zime.

Dobijamo iPhone 2.0.
Ako Gugl nema podatke o identitetu proizvodjača softvera, aplikacije neće moći da se instaliraju čak ni sa strane.
Naravno, ovo važi "samo" na sertifikovanim uredjajima - svim onim koji imaju Guglove servise.

Sve je napravljeno da se uništi open-source, jer je mnoštvo organizacija i aplikacija izjavilo da ne želi da se verifikuje.

Spas nam je u Motoroli. Oni su u partnerstvu sa GrapheneOSom, koji nije sertifikovan Android.

Nema spasa... Ako ti aplikacije zahtevaju G Servise, I zbog nedostatka istih prestanu da rade, običan čovek je osuđen na to da ih koristi.
Džabe Graphene ako moraš da vucaras još jedan telefon za aplikacije banke itd.

Ovo pričam za normalne ljude, oni sposobniji će se snaći.

Pritisak bi trebalo da se vrši na proizvođače telefona, Samy, Hua, Moto da omoguće unlock/lock bootloadera. Ali to se naravno neće desiti.

Nazad
Vrh Dno