Šta je novo?

Gugl blokira instaliranje neodobrenih Android aplikacija sa strane od 2026.

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
865
Dobijamo iPhone 2.0.
Ako Gugl nema podatke o identitetu proizvodjača softvera, aplikacije neće moći da se instaliraju čak ni sa strane.
Naravno, ovo važi "samo" na sertifikovanim uredjajima - svim onim koji imaju Guglove servise.

Poslednja izmena:
pa od tih korisnika zive :)

koliko znam i na ajfonu mogu da se instaliraju aplikacije van prodavnice
a to da žive od tih korisnika nije baš tačno

80-90% njih nema pojma ništa o telefonima, kako kupe telefon to je to, nikakva druga podešavanja, aplikacije samo iz google play
znam dosta njih kojima telefon krene da šteka nakon dve god pa kupe drugi iako bi klasičan reset sve rešio i onda kao vau kako je ovaj novi brži

Први на удару реванцед!

Moći će da se zaobiđe, samo će morati da se registruje dev nalog, pa preko njega da se signuje apk.
Pain in the ass, ali bar će moći.

Zatezu na vpn premium, pa sada ovde... Toliko ih boli sto mali procenat korisnika ne placa full cenu svega?
Alavost na vrhunskom nivou

iako bi klasičan reset sve rešio i onda kao vau kako je ovaj novi brži
Androidi pod hitno moraju da rese ovo, ne postoji razlog zbog kog bi telefon morao da se vraca na fabricka posle svake vece android verzije i to se opet desava na gotovo svakom telefonu, od pixela i samsunga do svih ostalih.

Ja da krenem da pravim android telefone sada to bi mi bilo na samom vrhu prioriteta, a tako je vec godinama unazad da ne kazemo oduvek.

realno sve treba resetovati posle nekog vremena
meni je i komp usporio tako da ću ga resetovati kad me ne bude mrzelo, ima 5 godina već

ма дал је реално ? јер ако је реално ...

koliko znam i na ajfonu mogu da se instaliraju aplikacije van prodavnice
Ako znaš kako, napiši. Ja koliko znam, na IOS van store-a mogu da se instaliraju samo test build-ovi aplikacija kojima je ograničen rok trajanja, i moraš da imaš registrovan developer account.

Ako znaš kako, napiši. Ja koliko znam, na IOS van store-a mogu da se instaliraju samo test build-ovi aplikacija kojima je ograničen rok trajanja, i moraš da imaš registrovan developer account.
nznm kako jer nisam nikad imao ali vidim da imaju da se skinu modovane aplikacije, znači može

Bez jailbreak-a, na 2 klika?
To je velika raaaaaaaazliiiiikaaaa.

realno sve treba resetovati posle nekog vremena
meni je i komp usporio tako da ću ga resetovati kad me ne bude mrzelo, ima 5 godina već
Ja sam na primer komp resetovao preksinoc i to samo zato sto sam mu ni vise ni manje nego blokirao telemetriju kroz winutil, koji svi u poslednje vreme koriste.
Kada sam podesio sve po klasicnim win11 podesavanjima sistem naravno leti, aplikacije se pokrecu kako treba i imam vise fpsa u nekim igrama koje igram, iako ne u svim.
Prosto ako sistemu ne dozvolis osnovnu telemetriju (vec blokiram dosta toga putem dnsa) nece da ti prepozna ni monitor koji koristis pa nece da stavi color profile, i cak kada ga stavis sam kao da nisi.. ali to je zato sto sam uradio nesto 'vanstandardno'.

Ali evo za androide ako vec podesavam sve po defaultu i idem next next next i sve mu dozvolim ipak ocekujem da nakon azuriranja ume sam da podesi pocetne vrednosti na one koje treba da ih podesi, a ne da moram da resetuje sva podesavanja ili jos gore da vracam na fabricka.
Da, to piše i u tekstu.
Zar to nije za sve sisteme koje dobijas ili podesavas sa gapps, bili AOSP ili OEM?
Od relativno skoro mogu aplikacije da se instaliraju van app storea, cist oksimoron u ovoj temi.

par dolara kosta developer sertifikat, ja dugo vec tako instaliram modovan yt, spotify itd

Koliki ljudi će da se cima sa developer sertifikatom I takvim stvarima?

Prosto, za 99% korisnika biće samo prodavnica i ništa drugo - ako bude bilo sreće, moraće da dozvole i druge prodavnice i to je to.

To je ogroman korak unazad za platformu koja je imperiju izgradila na tobož otvorenosti.

Doduše, Android nam je već doneo benfite obaveznog naloga, obaveznog online prisustva, obavezne telemetrije i na Windows, jer kao dominantna platforma prosto utiče na sve drugo na tržištu.

Odavno je prošao trenutak da se Google rasturi na nekoliko kompanija. Doduše, u slučaju Microsofta taj trenutak nikad nismo ni dočekali, pa verovatno nećemo ni kod Google-a, ali fakat je preko potrebno.

Koliki ljudi će da se cima sa developer sertifikatom I takvim stvarima?

Prosto, za 99% korisnika biće samo prodavnica i ništa drugo - ako bude bilo sreće, moraće da dozvole i druge prodavnice i to je to.

To je ogroman korak unazad za platformu koja je imperiju izgradila na tobož otvorenosti.

Doduše, Android nam je već doneo benfite obaveznog naloga, obaveznog online prisustva, obavezne telemetrije i na Windows, jer kao dominantna platforma prosto utiče na sve drugo na tržištu.

Odavno je prošao trenutak da se Google rasturi na nekoliko kompanija. Doduše, u slučaju Microsofta taj trenutak nikad nismo ni dočekali, pa verovatno nećemo ni kod Google-a, ali fakat je preko potrebno.
Kako bre sve gledate na MS i Google a Apple je najvise doprineo zatvaranju i nula pomena ;)

Kako bre sve gledate na MS i Google a Apple je najvise doprineo zatvaranju i nula pomena ;)
Naravno, i Apple - ali oni su iSheep kategorija, van konkurencije. Njihovi korisnici tako vole 🤗
Tako je, jedva cekam da pisem aplikacije u HTMLu, CSSu i JavaSciptu na harmonnika osu
Mozda ako uhvatim nekog klinca za usi na ulici i stavim da ga mi napravi fejzbuk at home :D
Ne blamiraj se... Niko ni ne očekuje da Harmony za dve godine postane realna alternativa, ali taj potcenjivački stav je prilično bezveze.

Ili možda misliš da je dovoljno da na celom svetu postoje samo Android i iOS i da svu kontrolu ostavimo Google-u i Apple-u?

Bez bar par igrača koji se takmiče, možemo samo da završimo u još većem čabru 🤔

Poslednja izmena:
Naravno, i Apple - ali oni su iSheep kategorija, van konkurencije. Njihovi korisnici tako vole 🤗

Ne blamiraj se... Niko ni ne očekuje da Harmony za dve godine postane realna alternativa, ali taj potcenjivački stav je prilično bezveze.

Ili možda misliš da je dovoljno da na celom svetu postoje samo Android i iOS i da svu kontrolu ostavimo Google-u i Apple-u?

Bez bar par igrača koji se takmiče, možemo samo da završimo u još većem čabru 🤔
Ma jok, ja veoma+veoma jako zelim da udje neki igrac u ovu igru ali ne radis to tako sto baziras ceo UI frejmvork na HTMLu, CSSu i JavaScriptu.

A Duke sto kaze, da Google nije kriv - brate svaki klik na AOSPu i Pixel UIu vristi GUGL JE KRIV
Onaj qs pa kopiranje iosa i "nova pravila" su haos, i to se desava vec godinama (od a10-11 najkasnije) a ne od juce.

Ma jok, ja veoma+veoma jako zelim da udje neki igrac u ovu igru ali ne radis to tako sto baziras ceo UI frejmvork na HTMLu, CSSu i JavaScriptu.

A Duke sto kaze, da Google nije kriv - brate svaki klik na AOSPu i Pixel UIu vristi GUGL JE KRIV
Onaj qs pa kopiranje iosa i "nova pravila" su haos, i to se desava vec godinama (od a10-11 najkasnije) a ne od juce.
Ma kad može Microsoft Start meni da napravi maltene u Javascript-u, što ne bi mogao i Harmony? Nova vremena 😁

Šalu na stranu, bilo bi lepo da postoji ozbiljna konkurencija, ali od toga nema ništa. Harmonу tržište van Kine u doglednoj budućnosti neće zanimati, a veliki softverski giganti na zapadu igraju po principu dogovora, a ne konkurencije...

Inače, kako stvari stoje, HTML i Javascript nas čekaju kao budućnost za sve, na svim platformama.... Jer para je uvek malo 😁

Ma kad može Microsoft Start meni da napravi maltene u Javascript-u, što ne bi mogao i Harmony? Nova vremena 😁
Jeste i videli smo reakciju na to. Najbolje jos i kernel u pajtonu da bude i eto kvantnih racunara sto rade kao celeron
Šalu na stranu, bilo bi lepo da postoji ozbiljna konkurencija, ali od toga nema ništa. Harmonу tržište van Kine u doglednoj budućnosti neće zanimati, a veliki softverski giganti na zapadu igraju po principu dogovora, a ne konkurencije...
Nazalost, i sve je stoprocentni dogovor bas kao sto si i rekao.

Mogu da se instaliraju aplikacije van stora ako si u EU (treba i iCloud akaunt i IP iz EU zemlje).
Jedan od alternativnih storova https://altstore.io/

Altstore ima hack i ako nisi iz EU, ali taj metod ima dosta ograničenja https://faq.altstore.io/altstore-classic/your-altstore

Nazad
Vrh Dno