Како стоје са мобилним банкарством? И да ли они проверавају да ли имаш рачун у другој банци (што лако могу кроз КБ) или је све на "мајке ми"?
Mobilno/Web bankarstvo (Asseco) je bazično, ali deluje da sve funkcioniše kako treba, nema dvocifren broj bagova kao Yettel itd. Ima čak i Prenesi. Kurs evra je malo lošiji nego kod Yettela (isti kao na sajtu Alta banke), ali s obzirom da se u nedostatku sredstava na deviznom računu u EUR kartične transakcije naplaćuju sa dinarskog po srednjem kursu EUR, kurs nije ni bitan.
Što se provere tiče, mislim da sam čitao po propisima da korisnik može ili da ovlasti banku da izvrši proveru (ne može se proveravati KB bez saglasnosti korisnika ili bez zahteva za kreditni proizvod) ili korisnik potpisuje izjavu da nema otvoren račun u drugoj banci. Alta banka daje izjavu da se potpiše. Međutim, ono što je interesantno je da u ugovoru piše:
Obaveze Korisnika su:
da nema otvoren platni račun kod druge banke (osim računa koji služi isključivo za prikupljanje sredstava
za otplatu kredita, odnosno servisiranje kredita ili održavanje kredita ili kao sredstvo obezbeđenja, kao i
namenskog računa kod banke u svrhu isplate novčanih sredstava stečenih na osnovu posebnih propisa
(npr. jednokratna novčana pomoć svim punoletnim građanima), a koji se ne koristi za izvršavanje drugih
platnih transakcija) i da ima zakoniti boravak u Republici Srbiji. Eventualno postojanje drugog otvorenog
platnog računa sa osnovnim uslugama kod druge banke predstavlja osnov za raskid ovog ugovora, kako
u skladu sa ovim ugovorom tako i skladu sa propisima kojima su uređene platne usluge;
Dakle, u ugovoru piše da je osnov za raskid ugovora postojanje drugog otvorenog računa sa osnovnim uslugama kod druge banke, ali ne i nekog drugog računa. Čak mi je i u razgovoru za šalterom to ostalo nejasno, jer je prvo jedna službenica rekla "bilo kog računa" u drugoj banci, a druga "računa sa osnovnim uslugama" u drugoj banci. Propis NBS čak govori nešto potpuno treće, a to je da je banka u obavezi da otvori R.s.O.U, ako korisnik nema otvoren drugi račun u banci. Dakle, izričito se navodi banka u jednini. Nigde se ne navode druge banke, što je malo neodređeno.
Takođe, čak ukoliko banka odluči da odbije uslugu korisniku ili raskine ugovor zbog postojanja računa u drugoj banci, postoji i tekući račun bez stalnog priliva, koji košta svega 99 RSD mesečno, ali se ne naplaćuje za mesec u kome nema prometa na računu. Nalozi su 14 RSD kod računa sa osnovnim uslugama, a 20 RSD kod ostalih računa. No svakako, mislim da je račun kod Alta banke primamljiv najviše zbog kartične potrošnje u inostranstvu po srednjem kursu EUR, a za naloge su tu Raiffeisen/Yettel itd. Imaju i Apple/Google pay.