Sve zavisi od toga koji materijal preferiraš. SA, Titanijum, Keramika itd.
Generalno ih uzimam sa AE, tako da mogu neke odatle da ti preporučim. To su uglavnom ravne pincete za micro soldering. Svi linkovi su pronađeni preko MKD regiona i pretrage u Coins sekciji.
- Mechanic KA-11 - Precizna i tanka pinceta. Vrhovi su nenormalno oštri i precizni, do sada nisam imao bolje. Ovo su 3D pincete. Oko 2-3$ su sa MKD coins.
- 2UUL TW01 - Isto 3D pincete, slične su. Ljudi koji popravljaju telefone često koriste njih. One su oko 3-4$ sa MKD coins.
- Qianli iNeezy ili Mega Idea - Imaju kvalitetnu obradu. iNeezy YX model je čini mi se precizniji i vrh je zaobljeniji. Cena preko MKD coinsa 6-10$. Qianli Mega Idea pincetu imam, izuzetno dobro je obrađena i najlakša je od svih za pritiskanje, mana je što pri jačem pritisku ne hvata dobro tanke žice. One su oko 2$ sa MKD coins.
- Amaoe Ti pincete - Jedinstvene i sa možda najboljom obradom. Titanijumske ravne su 14T, 14P i 16P. Postoje i Amaoe NK1/NK2 pincete koje su neverovatno lagane (8 grama), ali se lako uvijaju vertikalno kada se malo jače pritisnu, ali im se vrhovi uopšte ne razdvajaju koliko god ih jako pritiskao. Ravne koštaju preko ovog linka oko 5.5$. Ovo su možda i najlepše pincete koje imam. Mislim da su skuplje 16P i 14P malo bolje. Cena za ostale je veća, 10-20$ su uglavnom.
- Keramičke Mijing ili Mechanic SM pincete - Dobri i precizni vrhovi, za Mijing imaš posebno vrhove da kupiš. Mana je što su krte i lako pucaju ako ih ne čuvaš. Mijing su sada iz nekog razloga skupe, a Mechanic preko ovog linka i MKD coins su oko 2.6$ što je najbolja cena za precizne keramičke pincete.
Za najmanje para, mislim da Mechanic KA-11 najviše vrede jer su najpreciznije i vrhovi su dosta čvrsti. Sve pincete mogu da se iskrive ako ih ne paziš (koristiš ih kao prying tool ili ti padaju na pod). Ako hoćeš apsolutno najbolje, kupi neke Dumont, na primer Dumoxel #5, ali mislim da je bacanje para.
Pincete sa AE ćeš uglavnom čekati oko mesec dana. Ako ti brzo trebaju neke jeftine, a pritom ok pincete, imaš ih u Woby house. Mislim da ih Beogeek koristi, trebalo bi da su ok.
Ako želiš da popraviš uništene/iskrivljene pincete, preporuka za
Amaoe M40 kamen, spasio mi je nekoliko starih pinceta, čak ih je napravio boljim. Možeš da oštriš i oblikuješ i ostale alate, pa čak i keramiku.
Pogledaj ove videe, poredi iNeezy i neke Mechanic modele.
Nekoliko slika ispod, nisu baš najoštrije, ali nadam se da su od pomoći.