Šta je novo?

Da li treba isključivati punjače kada se ne koriste?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
punjaci-da-li-ih-vaditi-iz-uticnic.webp

Da li treba isključivati punjače kada se ne koriste?​

Punjači su nam neophodni za svakodnevne uređaje, ali da li je bezbedno ostavljati ih u utičnici kada ništa ne pune?

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/da-li-treba-iskljucivati-punjace-kada-se-ne-koriste/

To su nam već objasniji u onom SBB spotu. Takođe, ako tokom šetnje naletite na neku retku biljku, nemojte je ubrati.

Onda to isto važi i za modernije kuhinjske aparate, TV, veš mašina...
Sve što se pali na taster na klik, umesto na prekidač

Kada sam bio na Novom Yelandu videh da pored svake uti;nice postoji prekidač. Bilo mi je čudno zašto pa sam malo istražio. Neuporedivo je lakše ugasiti sve punjače i ostale uređaje gašenjem prekidača na utičnici, nego vaditi stalno. Desilo mi se da je samsung original punjač izgoreo dok se telefon punio, sklopka neće da izbaci zato što je malo opterećenje i eto većeg problem od minimalne potrošnje struje.

Mislim da akcenat treba da se stavi na mogućnost požara, a da je potrošnja struje zanemarljiva u današnje vreme efikasnih punjača.

Шанса да се иоле пристојан пуњач самозапали није ништа већа од било којег другог комада електронике који имамо, а имамо их гомилу - тв, рачунари, рутери, напајања за уређаје.
Преплављени смо јефтиним електронским отпадом, и то је уствари највећи проблем, што купујемо као суманути краткотрајно смеће...

Indeed, meni kad neko kaže da vadi punjač iz struje stalno ja sam u fazonu - a TV, frižider, ruter, veš mašinu?

Vec neko vreme telefon punim kablom koji je ustekan u laptop.
Kabl ne vadim nikad. :D
Tako da, da sam u situaciji da punim preko punjaca, verovatno punjac ne bih vadio nikad. :D

Ko sedi u Markusu samo pipne razvodnu tablu s osiguracima i moze spokojno napustiti dom ili otici na pocinak.

Ja sedim.

nebuloza sa zapada, iskljuciti uredjaj jer trosi fantomsku struju... koja kako se u tekstu navodi moze da se nakupi tokom cele godine i poveca trosak, koj kod nas u srbiji iznosi fazon 100din godisnje ako i toliko ....

a sto se tice akcije da se uredjaji zapale, pa ne kupujte smece i nece biti problema

Ko sedi u Markusu samo pipne razvodnu tablu s osiguracima i moze spokojno napustiti dom ili otici na pocinak.
Само фидова склопка и Бог да те види. Чим пођеш да спаваш - цак... мрак. Жена&деца ако су хтели да зевају у ТВ/интернет... нема бајо. Повечерје у 22:00

Kupite razvodne kablove sa prekidačem, kad napuštate stan na više od dan samo na taj prekidač isključite sve punjače (mada da li je realno da putujete bilo gde a da ne nosite punjač)? Ono što je po meni bitnije je da ugasite sve što ima termostat, jer to su jedini uređaji koji mogu zaista da vam naprave problem, posebno ako niste kod kuće...

Kada sam bio na Novom Yelandu videh da pored svake uti;nice postoji prekidač. Bilo mi je čudno zašto pa sam malo istražio. Neuporedivo je lakše ugasiti sve punjače i ostale uređaje gašenjem prekidača na utičnici, nego vaditi stalno. Desilo mi se da je samsung original punjač izgoreo dok se telefon punio, sklopka neće da izbaci zato što je malo opterećenje i eto većeg problem od minimalne potrošnje struje.

Mislim da akcenat treba da se stavi na mogućnost požara, a da je potrošnja struje zanemarljiva u današnje vreme efikasnih punjača.
Velika Britanija takpđe.

Ne kupujem jeftine punjače i ne ostavljam uređaje na punjenju ako nisam u stanu. Uzeo nedavno Anker station od 250W, predviđeno je da bude stalno uključen u struju, pa u njega po potrebi bocnem šta kad treba.

Prilozi

• IMG_1270.jpeg
    IMG_1270.jpeg
    121.9 KB · Pregleda: 34
Ko je baš paničar, modularni sistemi utičnica i prekidača za kućnu instalaciju, Aling ili Nopal npr, omogućavaju da napravite utičnicu sa odmah prekidačem pored. To po želji može da poveže svaki električar.

Ovako:
20250817_104307.jpg

Može čak biti i svetleći prekidač.

... ... ...

Ja imam još I pravilo da zavesa, krpice, kancelarijska kanta za smeće (sa papirima), ne smeju biti tik uz te utičnice u kojima stoje silni AC/DC adapteri/punjači/konvertori (za modeme, telefone, laptope...). Da, 'oće oni tu i tamo da puste beli dim. Pogotovo kada su malo stariji.

Desilo mi se sa jednim HP napajanjem za laptop. Čulo se pfff, izašao beli dim i i na jednom mestu izgorela i istopila se plastika. Verovatno ne (ali možda i da) dovoljno da zahvati nešto zapaljivo odmah pored.

Onaj veliki požar u NS na Limanu, kada je ozbiljno izgorela cela etaza stambene zgrade, krenulo je od laptop napajanja i kao glavni problem, neke zavese odmah tu pored. Ne bi bilo ništa da taj malecki plamičak nije imao šta da zahvati.

Ako se ne puni baterija ili nešto pogoni , punjači/adapteri rade pod minimalnim opterećenjem, minimalna je i jačina struje. Pošto je skoro sve sada solid state sa SS kondenzatorima i bez transformatora kvalitet bi morao da bude stvarno očajan pa da se samo zapali. Baterije su daleko veća opasnost posebno lilijumske koje skoro pa ništa ne može da ugasi. Posebna opastnost je kada se puni baterija veća nego što je predviđeno i to naročito na početku punjenja. Tako da os6taje samomala potrošnja struje, dovonjno da senzor uključi puno napajanje.

Nazad
Vrh Dno